2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Clarkdale - Core i3-530 teszt

A 1156 egy átmeneti platform volt, ezért kicsit számkivetett, de kíváncsi voltam mit is tudhat.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, overclock

Pár hónappal ezelőtt AMD alapon állítottam össze egy gépet. Egy kedves ismerősöm kérdezte, hogy hasonló áron (60-70k HUF) milyen gépet lehetne kihozni. Szempont volt az alacsony idle fogyasztás és ha kell a tuningolhatóság. A fogyasztás miatt inkább az Intel felé hajlottam. A 1155 a tuning miatt kiesik, ráadásul maximum egy Celeron vagy Pentium fért volna bele az árba. A 1156-os i3-mal eddig nem volt tapasztalatom és elég felemásak a vélemények róla.

A processzor

A 1156 átmeneti platform volt félúton a 775-ös Core processzorok és a Sandy Bridge között. A 1156-ba illeszkedő négymagosok 45nm-en készültek integrált memóriavezérlővel. A kétmagosoknál két szilícium szelet került egy tokba. 45nm-en készült az PCIe-IGP-memória vezérlő trió és 32nm-en maga a processzor. Ez a szétválasztás természetesen csökkenti a memória teljesítményt, de két maghoz így is elég kell, hogy legyen.

Az Asus P7H55-M Pro alaplapba egy C0 revíziós i3-530 Clarkdale került. Az alaplap-CPU páros 32 ezer Forintos ára nagyjából megfelel egy hasonló AM3 lap-Athlon X3 duónak. Mivel vannak FX-4100-as teszteredményeim, ezért azokat is bevettem a tesztekbe, érdemes összehasonlítani őket. Sajnos 1155-ös rendszerből csak egy G530-as Celeronom van, ezért azt kihagytam, de a régi i3 nagyjából 10-15%-al lassabb egy i3 2100-nál. másként megfogalmazva nagyjából egy G850-G860 Pentium teljesítményét hozza alap órajelen. A 775-höz képest sincs radikális gyorsulás, nagyjából egy E8400-nak felel meg a teljesítménye. Nagyjából így már tudtam mit tud a rendszer, de nem tudtam, hogy tuninggal mit lehet kicsalni belőle.

Tuning

Alap órajelen ma már csak a belépő kategóriába merném nevezni. Tudom, hogy itthon ez még ez sem elérhető, de a közép kategória aljához minimum egy combosabb X4, vagy Sandy Bridge i3 kellene a gépbe.

Szerencsére a Clarkdale elég jól tuningolható, csak pár ökölszabályt kell betartani:

- Az IMC és a memória feszültsége között ne legyen nagyobb a különbség fél Voltnál
- Az alap órajel (Base Clock, BCLK) emelése viszi magával az összes többi órajelet, figyelni kell a szorzókra
- Ne feszeljük agyon a CPU-t, egyesek akár 1.4V-al is megkínálják, amit túlzásnak tartok. Én 1.3V fölött nem tartom biztonságosnak

Az csak az én heppem, hogy ne menjen igazán hosszú terhelésnél se 65 Celsius fölé abban az állapotban, ahogy használni fogják. Ez tipikusan zárt házat jelent, nem pedig az asztalon kiterített alkatrészeket. Nem szeretem, ha a nyár közepén hívogatnak, hogy fagy a gép a 38 fokban. Olyankor a sört szeretem fagyosan.

Első körben a gyári hűtőhöz illő emelést léptem csak meg. A BIOS-ban betöltöttem a memória XMP beállításait, ami 1.2V-os IMC-t és 1.7V memória feszültséget hozott magával. Ezzel a BCLK beállt 160 MHz-re, csak a szorzót kellett visszaállítani automatikusra és megemelni a 75mV-al a feszültséget. Az eredmény 3.5GHz működő energiatakarékos funkciók mellett. Nem is rossz, gyakorlatilag gond nélkül 20% teljesítmény, amivel már eléri a Sandy i3-ak tudását.

A második lépéshez a hűtőt upgradeltem, ennek külön fejezetet szánok a későbbiekben, bár ezzel még a gyári hűtőcske is elbírt volna teljes fordulaton. A célom 4GHz volt, amit két módon is elértem. Először az egyszerűen 200MHz-re emeltem a base clockot és fix 20-ra a CPU szorzót. Kis tesztelés után 175mV-ot kapott a CPU és megpróbálkoztam az energiatakarékosság életre lehelésével. 180-as BCLK mellett ment is a mutatvány, csak a memória nem futott maximumon. Normális hűtővel simán mehet 7x24-es beállításnak és még a fogyasztás-teljesítmény arány sem száll el.

Az utolsó lépésnél tovább emeltem a BCLK-t 1.3V-os Core feszültség mellett fix 22-es szorzónál. Az eredmény 4.3GHz lett. Itt már rendesen fűtött a proci és az egy szem 20-as ventilátort maximumra kellett kapcsolnom. Nem egészséges hosszú távon, a tesztelés idejére le is kaptam a ház oldalát és megtámogattam a hűtőt egy plusz ventivel. Vízhűtéssel simán használható 7x24, de méréseket már nem végeztem ezzel a beállítással.

A processzor természetesen tudna többet is magasabb feszültséggel, de ahhoz jobb hűtés kellene. Felkaptam a nagykabátot és kinyitottam az ablakot, így sikerült még 4.6GHz-en betölteni a Windowst. 1.35V-os feszültségnél terhelés hatására a maghőmérséklet meredeken emelkedett. Lehet, hogy le kellene cibálni a Balcsihoz vagy a Dunához?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Serious Sam 3: BFE

    Klasszikus játék mai köntösben. Hordákban támad az ellen. Az eredmény romok és testrészek mindenütt.

  • Miből mennyit? 2.0

    Mit ér 2 mag, 4 mag, hyper threading és a turbo boost? Kihajtja? Mennyi lesz az áramszámla?

  • i7-2600 Hyper-threading

    A kérdés: mire jó hyper-threading 2 és 4 mag esetén?

  • Raspberry Pi bemutató

    Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.