2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Clarkdale - Core i3-530 teszt

A 1156 egy átmeneti platform volt, ezért kicsit számkivetett, de kíváncsi voltam mit is tudhat.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, Hűtés

Hardver

Alaplap: Asrock 890gm pro3 r2.0 (AMD processzorokhoz), Asus P7H55-M Pro (Intel processzor)
CPU: FX-4100, AMD Athlon II X3 440 (3GHz), Intel i3-530
Memória: Kingston 2x4GB 1600MHz CL9
Merevlemez: Samsung HE103UJ
Videokártya: Gainward GTS450 GS

Hűtés

A hűtésre külön ki akarok térni, mert nagyon sokat dobott a gép hangján és talán segít másnak is, hogy egy már meglévő hűtőt ne cseréljen le. A gépben egy darab 20 centis ventilátor van csak, ezért egy Ninja-t próbáltam rápasszítani a processzorra. A gyakorlat, főként a proci hőmérséklet igazolta, hogy alacsony légáramlathoz nagyon jó választás. Nem ment egyszerűen a mutatvány, ugyanis csak 775-ös lefogató volt hozzá. A 1156 lefogatásánál a szomszédos pinek között két milliméterrel nagyobb a távolság. Két választási lehetőségem volt.

1. Átmenő csavarral, alátétekkel fogatom fel. Akinek már volt a házában egy ilyen tégla, az tudja, hogyha a lap a helyén van esély sincs arra, hogy a csavarokhoz hozzáférjen az ember. Ha viszont még az asztalon szereli fel az ember gyermeke, akkor meg a lapot nem tudja a helyére csavarozni. Nagyobb házban talán sikerülhet, de a hűtő hű a nevéhez és szeleteli a kezet, mint egy jó japán harcos.

2. A felfogatást alakítom át. A vagdosás itt is gond, de sokkal kisebb a kockázat, ezért maradtam ennél a megoldásnál. Csak el kell érni, hogy kicsivel nagyobb legyen a felfogató pinek távolsága.

Először kikaptam a pineket a felfogató elemből. Egy óráscsavarhúzóval finoman szétugrasztottam a fekete részt, majd kiforgattam a fehér pineket.

Ezután tűreszelővel növeltem a lukakat kifelé másfél-másfél milliméterrel. Nem tartott az egész tovább fél óránál, amiben benne volt az is, hogy 2x próbáltam ki, hogy eléggé sikerült-e már átreszelni. Jó tanács: Konyhaasztalon reszelés előtt biztosítsuk be magunkat, hogy női családtagok nem jelennek meg a kritikus 30 percben.

Végül csak összepattintottam az egészet és felszenvedtem a procira a hűtőt, miközben emlegettem a szűk, mATX gépházat tervezők fantáziáját. Ki kellett szedni a merevlemeztartót, videokártyát, memóriamodulokat és lekötni az alaplap tápját, de a hűtőteljesítmény magáért beszél. Gyári hűtővel 67 Celsius volt a maximum hőmérséklet 3.5GHz-en. A féltégla méretű hűtővel 63 fokig ment fel 4GHz-en, pedig nem csak a tempó, de a feszültség is emelkedett.

Persze a Ninja-val sem csodaszer. 4.4GHz-en 1.3125V magfeszültségnél két ventilátorral megtámogatva is alig sikerült 90 fok alatt tartani a processzort, ami erősen nem egészséges. Természetesen ez mesterséges terhelés, de elképzelhetitek, hogy zárt házban mi lehet, amikor HD felvételeket összevágva készít valaki egy videót. Márpedig ma már a sisakra felcsatolható kamerák is minimum 720p-ben rögzítenek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Serious Sam 3: BFE

    Klasszikus játék mai köntösben. Hordákban támad az ellen. Az eredmény romok és testrészek mindenütt.

  • Miből mennyit? 2.0

    Mit ér 2 mag, 4 mag, hyper threading és a turbo boost? Kihajtja? Mennyi lesz az áramszámla?

  • i7-2600 Hyper-threading

    A kérdés: mire jó hyper-threading 2 és 4 mag esetén?

  • Raspberry Pi bemutató

    Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.