2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Serious Sam 3: BFE

Klasszikus játék mai köntösben. Hordákban támad az ellen. Az eredmény romok és testrészek mindenütt.

[ ÚJ TESZT ]

A játékról röviden

A Leírásban véres képek és erőszak található. Erősen nem ajánlom a figyelmedbe, ha nem érted el eddig a 16 éves kort. Ha nem bírod a véres FPS játékokat, de érdekel a benchmark része a cikknek, akkor ugorj rögtön a második oldalra.

A Steam-en végre leárazták a Serious széria harmadik (negyedik?) tagját. Nekem a lélektani határ a 3000 Ft-os ár, aminél többet egy-két kivételtől eltekintve nem vagyok hajlandó játékra kiadni. A megrendelést követően alig vártam, hogy letöltse a gép a játékot. A fejlesztő Croteam egy horvát csapat, akik nem próbáltak meg versenyezni a mai nevesebb lövöldözős játékokkal, hanem a klasszikus vonalat követték. A folyamatos akcióra helyezték a hangsúlyt, amit rendszeresen vicces kiszólásokkal tűzdeltek meg.

Nem célom részletesen leírni a játékot, inkább csak kedvcsinálónak szánom az első oldalt. A hangsúly inkább a teljesítmény teszteken van. Az eredmények érdekesek, bár nem túlzottan meglepőek lettek. Ha eddig azt hitted, hogy a magas részletesség és felbontás GPU limittel jár, akkor érdemes elolvasnod a 3. oldalt.

A játékról tömören

A történet csak körítés a különböző helyszíneken végrehajtott mészárlások között. Az egész játék a First Encounter bevezetésének tekinthető, szóval bár harmadiknak tartják (negyedik? First Enconter, Second Encounter, Serious Sam 2 ) én 0. résznek mondanám. Tömören megfogalmazva a gonosz idegenek légiója árasztotta el a földet. Egy időgéppel azonban még helyre lehet rakni őket. A bevetésre induló csoport helikopterét lelövik és Sam a gépből kizuhanva indul neki a küldetésnek. Egyedül vág át a szörnyek légióin, hogy aktiválja a szerkezetet. Persze az idegenek sem nézik tétlenül és rendszeresen század, majd a minigun megkaparintása után már inkább ezred szintű támadásokkal próbálják megállítani hősünket. A helyszínek jellemzően egyiptomi ásatások, de időről-időre kazamatákban kell előre nyomulni. A játék elég véres, a képernyőt rendszeresen vérmocskos. Nem csak kalapáccsal, de akár puszta kézzel is "műtheti" Sam az ellent. Szemet téphet ki, vagy szívet amputálhat.

Puszta kézen kívül nagyjából tucatnyi fegyverrel apríthatjuk Mental légióit. Ezeket egyszerre hurcoljuk több bőröndnyi lőszerrel együtt, mindezt természetesen egy szál pólóban. A fegyverek a szokásos (pisztoly, shotgun, géppisztoly, rakétavető) arzenálon túl pár extrával gazdagodott. Ezek közül személyes kedvencem a falbontó kalapács és a hordozható miniágyú. Nem kell spórolni a lőszerrel, jellemzően bőven van a pályán. Helyenként végtelen mennyiségű rakétát vagy robbanóanyagot biztosító ládákat is találhatunk.

Single playerben két módból választhatunk. Megpróbálhatjuk túlélni az egyre erősebb hullámban érkező idegeneket, vagy belefogunk a mai szemmel hosszú kampányba. Ez utóbbi pár apróságot leszámítva jól sikerült. Nekem pár óra játék után csak a monotonitása nem tetszik, de mivel csak agylekapcsolásra használom, így a napi átlag 20-30 perc nem unalmas. A föld alatti sötét részeknél az ugrabugráló űrmajmok viszont baromi idegesítőek.

Multi player módban választhatunk, hogy a single módokat toljuk egymást segítve, vagy inkább egymás ellen játszunk. Ez utóbbi esetben elég sok választásunk van, de jellemzően pörgős és véres a játékmenet. Az elnevezések más játékokból ismerősek lehetnek. Az igazság az, hogy egy hosszú nap után a coop sokkal jobban bejön. Főként úgy vicces, ha a résztvevők számával arányosan emelkedik az ellenfelek száma, ereje.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • XCOM: Enemy Unknown

    Egy hónapja jelent meg az XCOM legújabb része; a játékmenet a ma már ritka körökre osztott stratégia.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.