2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig

  • (f)
  • (p)
65. oldal
Írta: |

Cikksorozatom harmadik és egyben utolsó része: örök párharc a 3D gyorsítás két úttörője között.

[ ÚJ TESZT ]

Végszó

Végére értünk ennek a kissé hosszúra sikeredett, ám remélem sok igényt kielégítő cikknek, így eljött az idő arra, hogy megköszönjem a figyelmet a kedves olvasóknak. Az örök nagy dilemmára, miszerint ATI vagy NVIDIA kártyát érdemes venni, természetesen ez az írás sem adhat választ, ám a végeredményekből egyfajta erősorrend (a legmodernebb szériák kivételével) azért leszűrhető.

Végighaladva a 3D gyorsítás két nagy úttörőjének teljes történelmén, láthatjuk, hogy mindkét gyártó esetén voltak jobb és rosszabb szériák. Nem szeretném, ha a cikkhez tartozó fórumtopikban hitvita indulna a két fél rajongói között, ezért inkább általános tanácsokat adnék, hogy mire érdemes figyelni egy VGA kártya megvásárlása előtt.

Az első és legfontosabb szempont, hogy legyünk tisztában a saját igényeinkkel! Ha nem, vagy csak nagyon ritkán játszunk a számítógéppel, akkor egyáltalán nem biztos, hogy szükségünk van erős VGA kártyára. A legtöbb esetben az újabb processzorokba integrált IGP-k is elégségesnek bizonyulhatnak, régebbi számítógépekhez pedig a modern, de alsókategóriás kártyák között érdemes válogatni. Ezek fogyasztása és melegedése kisebb lesz, mint egy komolyabb teljesítményű, vagy régebbi típusé. Ha egy mód van rá, érdemes passzív hűtéses modellt választani, az ugyanis csendben van, és a ventilátor meghibásodásától sem kell tartanunk.

Ha mégis úgy döntünk, hogy játékos kártyára van szükségünk, akkor is érdemes a realitások talaján mozogni. Legyünk tisztában vele, hogy az általunk kedvelt játékoknak mi a hivatalos ajánlott gépigénye, és mérlegeljük azt is, hogy milyen felbontású kijelzőn akarjuk futtatni a játékokat, célszerű ugyanis mindig a natív felbontást használni.

Általánosságban elmondható, hogy egy VGA generációban mindig a középkategóriás modellek rendelkeznek a legjobb ár/teljesítmény aránnyal. Mindenképpen kerüljük a nagy mennyiségű, ám lassú memóriával szerelt kártyákat, ezek teljesítménye ugyanis mindig sokkal gyengébb, mint a kevesebb, ám gyorsabb típusú modulokkal szerelt, azonos kategóriájú társaiké.

Sokan nem gondolnák, de a használt autókhoz hasonlóan a VGA kártyáknál is sokat számít az, hogy az előző tulajok mennyire vigyáztak rájuk (milyen gyakran tisztították a hűtést, tuningolták, vagy szétszerelték-e a kártyát, ...stb). Persze az esetek többségében normál használat mellett nem történhet túl drasztikus mértékű állapotleromlás, ám ha hosszú távon szeretnénk megelégedéssel használni a kártyánkat, akkor mindenképp szemrevételezzük vásárlás előtt a fizikai állapotát, és messziről kerüljük el a kopott, karcos, törött, javított nepperkártyákat!

Végül, de nem utolsó sorban szeretnék köszönetet mondani az alábbi fórumtársaknak, amiért segítséget nyújtottak a cikkben szereplő kártyák beszerzéséhez:

04ahgy
bobafett
Fenyő
god1982
L_Zsolt
Sipi8
Yutani

65. oldal

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.