2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig

  • (f)
  • (p)
36. oldal
Írta: |

Cikksorozatom harmadik és egyben utolsó része: örök párharc a 3D gyorsítás két úttörője között.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek - AGP - Half-Life 2

Half-Life 2

A Half-Life sorozat második része máig nagy népszerűségnek örvend, az alapjául szolgáló Source motor pedig kiváló skálázhatóságáról híres. A játék megjelenése körüli hercehurcát hamar feledtette a gyönyörű és hangulatos grafika, mely a kor igényeinek megfelelően dx9-es shaderekkel dolgozik, ám természetesen dx7 és 8-as kártyákkal is elindul. A képminőségbeli különbség viszont elég szembetűnő, mint ahogy azt a screenshotok is szemléltetik. A mérést itt is kétfajta részletességgel és felbontásban végeztem, egy shaderekben gazdag helyen tízszer körbefordulva, FRAPS használatával.

Tesztelt beállítások:
640x480 - min. detail
1280x1024 - max. detail

Mint fentebb látható, a különböző DirectX verziójú kártyák által generált kép drasztikusan eltér, így jobbnak láttam külön grafikonokon ábrázolni őket. Kezdjük a sort a DirectX 9-es modellekkel:


Kis részletességnél 120, maximális grafikán pedig 100 FPS-nél ütközünk processzorlimitbe, és ezt a DirectX 9-es kártyák nagy része elérte. Az összes dx10-es, és több dx9-es Radeon, valamint az erősebb 7-es GeForce-ok is belefutottak ebbe a limitbe, ezeknek a kártyáknak a sorrendje tehát nem mérvadó az élen (lényegében névsorrendben szerepelnek). Mivel az FX kártyák nem ezen a grafikonon szerepelnek (hiszen az ATI által pénzelt fejlesztés miatt ezeket a kártyákat DirectX 8-asnak értelmezi a Source motor), ezért az alsóbb régiókban is erős ATI dominanciával találkozunk.

Míg a dx9-es grafikon piros színben pompázott, addig a dx8-ason a zöld uralkodik, hiszen az összes FX kártya ebben a kategóriában indult, így egyértelmű, hogy ők vezetik a mezőnyt. A processzorlimit itt 150 FPS-re tolódik ki, amit csak a három legerősebb kártya tudott elérni. Jól szerepeltek a GF4 Ti modellek is, a Radeonok viszont kissé háttérbe szorultak.

A dx7-es kártyák mezőnyét alacsony felbontásban a GF4 MX 460 vezeti, ám maximális grafikával a Radeon 7500 bizonyult a legerősebbnek. Jól szerepeltek az ős-Radeonok is, hiszen mindkét memóriatípussal megverték a konkurens GeForce 256 modellt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

36. oldal

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.