2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig

  • (f)
  • (p)
29. oldal
Írta: |

Cikksorozatom harmadik és egyben utolsó része: örök párharc a 3D gyorsítás két úttörője között.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek - Retro - Versenyjátékok

Rally Masters

A Rally Masters egy különösen élvezetes szimulátor volt a maga idejében, mely emellett alacsony gépigényével is hódított. A jól skálázható grafikus motor szinte minden kártyán élvezhető sebességgel futott.

Tesztelt beállítások:
640x480 - min. detail
1024x768 - max. detail

Ezúttal a Kyro 2 vezeti a sort, bár nagy felbontásban csak a második helyet tudta megszerezni a DDR-es GeForce mögött. Jól szerepelt a DDR-es Radeon is, az SDR-es verzió viszont kikapott a TNT2 Ultrától. A Fury MAXX dicséretet érdemel, hiszen jócskán elhúz az amúgy nem túlságosan jeleskedő Rage 128 Pro-tól. Egész jó eredménnyel zártak az erősebb Matrox kártyák is, a Voodoo 3-asok viszont kikaptak a TNT2-esektől, ráadásul sokkal csúnyább textúrákat használtak.

Motocross Madness 2

Nem túl ismert, de nagyon élvezetes a Microsoft motocrossos játéka, mely ezen felül mérésre is tökéletesen alkalmas, hiszen jól skálázható grafikus motorja sok kártyán elindul, és nem fut processzorlimitbe.

Tesztelt beállítások:
640x480 - min. detail
1024x768 - max. detail


Ismét a GeForce-ok vezetik a sort a Radeonok és a Voodoo 5 előtt. A Kyro kártyák ezúttal nem szerepeltek túl fényesen, hanem beleolvadtak a középmezőnybe, a Rage 128-asok eredményei pedig még ennél is rosszabbak. Figyelemre méltó viszont a két erősebb Matrox kártya teljesítménye, és a Voodoo 3-as modellek is dicséretet érdemelnek.

Need For Speed Porsche Unleashed

A Need For Speed sorozat sokak által legjobbnak tartott epizódja a Porsche modelljeit dolgozza fel. Gyönyörű, hangulatos grafikája és szimulátorszerű kezelhetősége miatt kedvelték sokan. Emellett szinte minden kártyával elindul, ami 3D gyorsítást támogat, jómagam először egy Voodoo 1-essel játszottam végig anno.

Tesztelt beállítások:
640x480 - min. detail
1024x768 - max. detail

A 84 FPS-nél mutatkozó processzorlimitet a mezőny fele elérte. A sort ezúttal a Voodoo 5 vezeti a két GeForce és a két Radeon előtt, de a TNT2 Ultra eredménye sem lebecsülendő. A Kyro kártyákat ezúttal a középmezőnyben találjuk, és a Rage 128-asok teljesítménye sem meggyőző, a Fury MAXX duplachipes rendszere pedig nem működött ebben a játékban.

Need For Speed Hot Pursuit 2

A retro teszt kártyáit a Need For Speed sorozat hatodik epizódja teszi ki a legnagyobb igénybevételnek. Igazság szerint nem is ilyen kártyákra tervezték, hiszen a legtöbb régi modellel textúrahibák jelentek meg. Ennek ellenére elvégeztem a mérést, mert kíváncsi voltam, hogyan alakul az erősorrend egy modernebb grafikai motor esetén.

Tesztelt beállítások:
640x480 - min. detail
1024x768 - max. detail

Ahogy az várható volt, a GeForce-ok és a Radeonok vezetik a mezőnyt, közéjük csak a Voodoo 5 tudott beférkőzni. A többi 3dfx kártya is jól szerepelt, de ehhez hozzátartozik, hogy textúrahibákat produkáltak. A TNT2-es modellek ellenben helyesen jelenítették meg a textúrákat, igaz elég kis felbontásban. A Kyro és a Rage 128 kártyákon kifogott ez a teszt, a Matroxok viszont egész jól szerepeltek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

29. oldal

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.