2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AGP-s királyok

Nagy VGA-s cikkem első kiegészítése: az AGP-s csúcskártyák erősebb kihajtása

[ ÚJ TESZT ]

A DirectX 10-es generáció AGP-s királyai

A DirectX 10 bevezetése alighanem az eddigi legnagyobb változást hozta a VGA-k történetében, hiszen az új követelményeknek megfelelően alapjairól tervezték újra az egész GPU-t: a hagyományos pixel pipeline-ok helyét általános shaderek, úgynevezett Stream processzorok vették át. Ezek pixel és vertex shader funkciókat egyaránt el tudnak látni, így sokkal kiegyenlítettebb teljesítményt tud nyújtani a kártya minden körülmények között. A GPU legfontosabb teljesítményadata tehát a Stream processzorok száma lett, de emellett a textúrázó (TMU) és a raszterizáló (ROP) egységek száma is befolyásolja a sebességet.

A DirectX 10-es AGP-s kártyák mezőnyében az ATI ellenfél nélkül maradt, ugyanis az NVIDIA a hetedik GeForce generáció után befejezte az AGP támogatását, és már csak a PCI Express-re koncentrált. Így hát kétség sem férhet hozzá, hogy a legerősebb AGP-s kártyákat az ATI készítette, abban a tekintetben viszont már viták szoktak kialakulni, hogy a régebbi, ám erőteljesebb HD 3850-es, vagy az újabb HD 4670-es modellt érdemes-e választani, így a mostani cikkben ezt a két kártyát mutatom be.

A HD 2000-es sorozat hatalmas R600-as csúcs GPU-jából nem készített AGP-s változatot az ATI, ám a HD 3000-es sorozatban némi meglepetésre a legerősebb GPU kicsit visszabutított modelljét, a HD 3850-est AGP fronton is bevetették. A HD 4000-es sorozatban már ismét csak a középkategóriás 4670-es modellből készült AGP-s változat, ám ennek számítási kapacitása elvben nem sokkal marad el az előző generációs nagyágyútól.

A technikai adatokra pillantva rögtön látszik, hogy a legfőbb különbség a memóriabusz szélességében rejlik, hiszen míg a 3850-es 256 bites felépítéssel büszkélkedhet, addig a 4670-esre csak 128 bites memóriavezérlő került, ami az elérhető sávszélességet jelentősen korlátozza. Stream processzorok terén mindkét modell 320 db egységgel gazdálkodhat, ám textúrázóból a 4670-esbe dupla annyit kapott. Érdekes lesz tehát megfigyelni, hogy melyik modell lesz a gyorsabb a tesztekben. Fontos megjegyezni, hogy a modernebb 4670-es digitális hang kiadására is képes natív HDMI kimenetet is kapott, ami AGP fronton igencsak ritka szolgáltatás!

Beszerezhetőség szempontjából érdekes módon az újkorában biztosan drágábban kapható 3850-es áll jobban, ugyanis a Sapphire kiadásában egyáltalán nem nehéz összefutni vele a használtpiacon, és az ára sem olyan vészes. Az itt bemutatott HIS modell már más tészta, hiszen ez gyűjtői ritkaságnak számít, így akár másfélszeres árat is elkérnek érte a Sapphire-hoz képest, amikor nagyritkán felbukkan egy eladó példány. A 4670-es Sapphire, HIS, Powercolor márkákban a leggyakoribb, és árban nagyjából megegyezik a 3850-essel.

Mindkét itt bemutatott kártya a HIS műhelyéből került ki, és jó minőségű, kifejezetten halk példányok. A 3850-esről már ránézésre is látszik, hogy komoly darabról van szó, főleg mivel a lapos referenciahűtést egy kétslotos, heatpipe-al is támogatott, IceQ névre keresztelt megoldás váltotta fel, mely jóval hatékonyabban végzi a feladatát. Az exkluzív megjelenést az aranyozott DVI csatlakozók is erősítik.

A HIS HD 4670-ese is különleges példány, hiszen AGP fronton brutálisan erős, és emellett teljes némasággal teszi a dolgát. A HIS mérnökei az Arctic Cooling-tól kölcsönözték ezt a régebbi fajta Silencer hűtőt, melyet még a Radeon 9800-as kártyákra terveztek, de 5 évvel, és ugyanennyi VGA generációval később is tökéletesen megállja a helyét. A modder lelkű felhasználók kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a műanyag burkolat UV reagens.

A hátoldalon csak a 4670-es esetében találunk memóriamodulokat, ám mindkét kártyán itt trónol Rialto chip, mely a PCIE-AGP fordítást végzi. Látható, hogy a Silencer hűtő kicsit lelóg a meglehetősen kompakt NYÁK-ról.

A hűtést eltávolítva láthatjuk, hogy a 3850-es modell nyákja sokkal komplexebb, és a VRM blokk is kapott egy kisebb hűtőbordát. Tápcsatlakozóból egy 8 pines PCI Express szabványnak megfelelő változatot találunk rajta, míg a 4670-es beéri egy molex aljzattal is, vagyis a csúcskártya fogyasztása sokkal nagyobb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Intel vs. AMD az AGP korszakban

    A két nagy processzorgyártó versengése a PC fejlődésének legmozgalmasabb időszakában. Vigyázat, 20 oldal! :)

  • Celeron aranykor

    Slot1 és Celeron: gépfejlesztés az ezredforduló környékén. Sikerek és zsákutcák.

  • Pentium 4 1.3GHz

    Minden kezdet nehéz. A Netburst egy új kezdet volt, sok újdonságot hozott, de pont ezért volt érdekes. Igaz, megfizethetetlen is...

  • Gépeim története 1997-től 2017-ig

    Asztali konfigurációim és a meghatározó játékok az elmúlt 20 évből.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.