2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Számítógép, barátnőm részére

Szokatlan, de annál hálásabb feladat egy hölgy részére számítógépházat átalakítani.

[ ÚJ TESZT ]

Hatodik oldal

A festési munkálatok második napján sikerült lefestenem a használtan beszerzett zalman hűtőbordákat is ibolya színűre, hiszen beláthatjuk, a gyári kék anodizálás eléggé elütne a ház színétől.
A festékréteget a multigépem drótkeféjével, valamint csiszolópapírral nagyrészt eltüntettem, majd egy alapos tisztítás után 2-3 réteg festéket kapott a felület.

Amíg a bordán száradt a festék, addig a rácsot ragasztópisztoly segítségével véglegesen rögzítettem a helyére.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Húsvét hétfőn, az ilyenkor illő locsolkodást letudva, nekiálltam, hogy az utolsó simításokat véghezvigyem a házon. Ez a tápegység kábeleinek harisnyázását, az alaplap hűtésének felújítását, mindennel végezve pedig a beköltözést jelentette.

A tápegységhez a harisnyát Atke-től szereztem be. Sikerült szereznem ibolyakék színű változatot, így ez tökéletesen fog passzolni a ház festéséhez. A zsugorcső fehér színű lett. Sajnos a kodegány tápegység csatlakozóit nem sikerült eltávolítani az alaplapi vezetékekről, igy csak részlegesen tudtam elvégezni a feladatomat. Képet nem is mutatnék erről a munkafolyamatról.

A másik dolog, az alaplap hűtésének cseréje volt. Egy Abit IC-7 M típusú alaplapról beszélünk, aminek aktív chipset hűtéssel készült. Ez a hűtés az idők folyamán elhasználódott, a ventilátor csapágyas lett és szörnyen zajos volt. Egy régebbi AMD-s MSI lapról kitermeltem a passzív chipset hűtőt, és azt rögzítettem az Abit lapra. A két hűtő rögzítése eltért egymástól, így magára a chipre rögzítettem a bordát pillanatragasztóval, ami mellé egy kis hővezető pasztát is kentem a két felület közé. Először féltem, hogy a bordát nem fogja kellőképp rögzíteni a ragasztó, de szerencsére azóta sincs semmi gond vele.

A másik probléma a processzorhűtés ventillátorával volt. Ez is csapágyas lett, cserélni viszont nem tudtam, mert a ventilátor 7cm-es volt. Rendeltem hát egy vadonatúj hűtőt, azt helyeztem a régi helyébe. hogy a gépet ne csúfítsák el mindenféle feliratok, ezért ahonnan csak tudtam, eltávolítottam az öntapadós matricákat, kezdve a videókártyával, az alaplapon át egészen a bekerülő ventillátorok márkajelzéséig.
Beköltözés előtt még elhelyeztem a tetőben a plexik mögé kerülő plexilemezt. A rögzítést kétoldali ragasztószalaggal oldottam meg

Mivel barátnőmnek szüksége volt a gépre, így abban állapodtunk meg, hogy ideiglenesen a Codegen tápot tesszük vissza a helyére, az új tápot (ami nem is olyan új, a homokjáróban használt tápról van szó) pedig ahogy időm engedi, beharisnyázom és csak utána kerül a végleges helyére.

Nos, a tápegységnek a csinosítása a Veletech rendezvényen elkezdődött, a négy pines molex csatlakozókat tartalmazó ágat ott sikerült befejezni, a többi ágat már itthon csináltam meg. Miután a harisnyázással megvoltam, valamint az összes felragasztott matricát, garanciapapírt eltávolítottam, az elektronikát kiszereltem a dobozból és a ház színével azonos színűre festettem azt, két oldallapot ibolyakékre, a többit pedig fehérre.

Nem volt más hátra, mint a régi tápegységet kiszerelni a helyéről, az újabbat beszerelni, majd izgatottan bekapcsolni a gépet, hogy kiderüljön, melyik kábelt kötöttem be fordítva. Szerencsére minden passzolt és nagy elégedettséggel vettem tudomásul, hogy munkám eredményeképp az eredetileg traktorhangra hasonlító zajok helyét átvette a csend! Becsukott ablak mellett is nagyon fülelni kellett, hogy észrevegyük, hogy a gép be van kapcsolva. Ez nagyon jó hír!

(P:J)Az örömködés után vígan kezdtem neki a gép fotózásának, hisz szerettem volna, ha Ti is meglátjátok hat hónapig tartó, kisebb-nagyobb megszakításokkal teli munkám/munkánk gyümölcsét!(/P)

Köszönöm, hogy végig olvastad! Remélem érdekesnek találtad egy számítógépház átalakulásának történetét.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.