2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Jawa homokjáró építése No.1.

Mi lehet a végeredménye, ha egy Pc és egy Jawa homokjáró randizik egymással? Ha elolvasod, megtudhatod!

[ ÚJ TESZT ]

Bemutatkozás és a kezdetek..

Sziasztok!
Először is, bemutatkoznék: A nevem Nagy Gábor, a PH!-n Engineer086 néven garázdálkodom.

Több éve olvasom a Prohardvert, de a Logout csak mostanában került a látókörömbe. Az ok, amiért rászántam magam, hogy saját blogot indítsak itt, az a hobbim, a modding.
Már 2003 óta foglalkozom számítógépek átalakításával, az első szárnypróbálgatások után egyre jobban belelendültem, évről évre újabb házakat készítettem. Először csak magamnak, aztán pár barátom házát is átalakíthattam picit..

A következő lépés a Mod Tech Hall nevű versenyen való szereplésem volt. Egymás után négy versenyen is részt vettem különböző házakkal, a 2009-es és a 2010-es MTH-on második helyezést értem el.
Jelen írás azért született, hogy bemutassam, számomra a legkedvesebb munkámat, a Csillagok Háborújából jól ismert Jawa homokjárót!

Tudni kell rólam, hogy nagy Star Wars rajongó vagyok, ez köszönhető édesapámnak, aki 7 éves koromban az orrom alá nyomta az Új remény könyv változatát, hogy gyakoroljam az olvasást, vesztére.
Ugyanis a könyvek elolvasása után egyből jöttek a filmek, és innentől nem volt megállás.

Mindig is tetszett ez a rozsdás, ócskavasnak kinéző jármű, a nem mindennapi formájával, és mikor már a modding is jelen volt az életemben, akkor döbbentem rá, hogy ezt a lehetőséget nem szabad kihasználatlanul hagyni. Nekem egyszer számítógépet kell a belsejébe építeni!

Sokáig nem mertem belevágni a dologba, mert úgy éreztem, hogy nincs elegendő tapasztalatom egy ilyen komplex CaseCon megvalósításához. Végül 2007 márciusában szántam rá magam, hogy belevágjak a nagy munkába.

Az első lépések a használható minták felkutatására irányultak. Korábban sikerült hozzájutnom egy, a klasszikus trilógia járműveit bemutató könyvhöz, amiben robbantott axonometriában bemutatják a homokjárót is! Juhéjj!

Az interneten is rengeteg anyag van erről a járműről, sokan rajonganak érte. egyesek virágládát, mások pedig bulijárgányt építenek homokjáró formájúra.
Hosszas keresgélés után sikerült rátalálnom egy e-bay-en árult Csillagok Háborúja modellekről szóló könyvre. Szerencsére a könyvet pont a homokjáróról készült, szkennelt képekkel reklámozta, így első osztályú, nagy felbontású képekhez jutottam a járgányról. Ismét juhéjj!

Ezután következett az ötletelés arra vonatkozóan, hogy miként lehetne egy ATX formátumú alaplapot és a többi alkatrészt belegyömöszölni a járgány testébe. Mivel az alaplap, mérete miatt egyértelműen meghatározza a méreteket, így ehhez kellett igazítanom a homokjáró testének méreteit is. A fényképekről levett arányok alapján kialakult egy hozzávetőleges méret, amin belül két megoldás jött szóba:

Vízszintesen helyezem el az alaplapot:

Függőleges helyzetben lesz elhelyezve az alaplap, föld felé néző kimenetekkel:

Az utóbbit választottam, hiszen így a kimenetek nem zavarnak be az összhatásba, egyedi megoldás is, hiszen kevés ilyen megoldást láttam eddig és a burkolat arányai is megmaradnak.

A következő lépés az anyagok kiválasztása volt. Arra a döntésre jutottam, hogy az teherhordásban résztvevő részeket, így a lánctalpakat, valamint az alaplap és a lánctalpak közötti téglatestet is(talapzat) fából-, míg a csak burkolat szerepét ellátó elemeket habosított pvc-ből készítem el.
A következő állomás az alaplapot takaró burkolati elemek 1:1-es megmodellezése volt. Mindezt csupán azért csináltam, hogy megbizonyosodjak arról, hogy a méretek helyesek.

A következő lépésben az alaplapot tartó alumínium elem készült el az előbb említett papírsablon alapján. Sajnos nekem nincsenek fémek meghajlítására szolgáló komolyabb berendezéseim, így ezt az egyetlen elemet egy ismerősöm lakatosműhelyében kellett elkészíttetem. Ezen kívül mindent saját kezűleg építettem a házon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.