2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Amiga A500 - A régi barátnő

A cég Hi Toro néven indult, de gyorsan átnevezték a barátnő spanyol megfelelőjére, "Amiga"-ra.

[ ÚJ TESZT ]

Amiga történelem

A 80-as években történt a számítástechnika első nagy áttörése az otthoni felhasználók irányába. Elterjedtek a videójátékok és a home computerek is gomba módra szaporodtak.
Ekkor pattant ki az ötlet két volt Ataris mérnök fejéből, hogy saját céget alapítsanak. Bevontak még pár embert és 7 millió dolláros alaptőkével útnak indult a Hi Toro. A nevet gyorsan lecserélték Amiga-ra.

A fejlesztő csapat (Jay Miner, RJ Mical, Dave Morse és Carl Sassenrath) kitett magáért és olyan rendszert alkotott, ami a korában úttörőnek számított. Ha nem is a legelső, de szerintem a leginkább elterjedt modelljük került a kezem közé, egy Amiga A500.

Amiga történelem

Jay Miner vezette a chipset tervezését, aki nem csak jó mérnök, de jó vezető is volt. Filozófiája egyszerű és sajnos kevesek által követett volt: "Elengedhetetlenül szükséges, hogy megengedjük a munkatársaknak, hogy másak legyenek. Dave Needle egy kopott házicipőben jött dolgozni; de kit érdekelt ez addig, amíg jól végezte a munkáját?"

A cég alapítását követően a csapat nem értett teljesen egyet, hogy konzolt, vagy számítógépet fejlesszenek, de a piacot követve az utóbbinál kötöttek ki. Az első gépezetbe (A1000, Lorraine) 256kB memóriát, sztereó hangot és kiemelkedően jó grafikát terveztek. 1984-ben a CES-en mutatták be a prototípust a leendő befektetőknek, ugyanis ekkorra felélték a befektetett tőkét, sőt a fejlesztők a saját házaikra felvett pénzből finanszírozták a céget.
Az eredetileg Commodore alapító Jack Tramiel (akkor éppen mint Atari tulajdonos) ajánlatot tett a cégre. A Commodore akkori vezére Irving Gould elhappolta előle az Amigát 4.25-ös ajánlatával. Érdemes tudni, hogy Tramilet Gould rúgta ki a Commodore-tól és nem volt éppen baráti a viszony közöttük, de ez csak egy ütközete volt az Atari-Commodore (Amiga) harcnak.


Boing demo

Az első Amigák végül 1985 októberében kerültek a boltokba Motorola 68000-es processzorral és OCS chipsettel. A vas azonban semmit sem ért OS nélkül, ami parancssoros és grafikus felületen is használható volt. A legfontosabb azonban a kiugró multimédiás képessége volt a gépnek. Erről a műszaki részleteknél a következő oldalon olvashattok többet.

1987-es CES-en két új Amiga modell jelentettek be. A komolyabb A2000 a jó bővíthetőségének hála sok féle kivitelben és a memória, HDD... bővítéstől függően kicsit eltérő néven (A1500, A2500) volt kapható. Az első két (A, B verzió) az Original Chip Set-et használta, a C revíziónál kapta meg az Enhanced CS-t.
A kistestvér A500 "Rock Lobster" is az OCS-en alapult. A a bővíthetőséget feláldozva a képességeihez mérten kimondottan olcsó lett, megszületett a megfizethető multimédiás otthoni számítógép.

1990-ben jelent meg az A3000, már Enhanced Chip Set-tel. A legnagyobb előrelépést a 68030-as processzor, ami már kívül-belül 32 bites, és a 68882-es FPU jelentette.

1991-ben mutatták be a CDTV-t, ami lényegében egy A500 volt, amit egy házba pakoltak egy CD lejátszóval. A kompatibilitást biztosította az azonos Chipset. Megjelent az A500+ is, ami új 2-es szériás kickstartot és ECS-t tartalmazott. A kompatibilitás nem volt tökéletes az eredeti chipsettel, sokan építettek be KS átkapcsolót, hogy válthassan az új és a régi 1.3-as között.

1992. márciusában érkezett az A600 "June Bug". Eredetileg még az A500-nál is olcsóbb gépnek tervezték. Az Amiga között először felületszerelten készült alaplapokon első példányain A300-as felirat látható. A felépítése gyakorlatilag megegyezik az A500+-al, de nincs numerikus blokk és 2.5"-es merevlemezzel is lehetett bővíteni. Az év vége felé érkeztek az új, sokkal fejlettebb Advanced Graphical Architecture (AGA) alapú gépek. Az A2000/A500 mintájára az A4000 jól bővíthető házban, a néhány hónappal később piacra dobott Amiga 1200 "CHANNEL Z" pedig billentyűzetbe integrálva. A processzort is lecserélték az erősebb 68020-ra.

1993 őszén érkezett az Amiga CD32 "Spellbound", ami egy A1200 konzol verziójának tekinthető. Sajnos ekkor már nagyon rosszul ment a Commodore szekere. Az eladások nem voltak túl biztatóak és ismét elkövették a szokásos Commodore-os hibákat. Nem reklámozták rendesen, pedig tudjuk, hogy jó bornak is kell a cégér, ráadásul ahol el lehetett adni, oda sem szállítottak eleget.

1994. április 29-én bejelentették a csődöt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • XCOM: Enemy Unknown

    Egy hónapja jelent meg az XCOM legújabb része; a játékmenet a ma már ritka körökre osztott stratégia.

  • Home computerek - első rész

    40 évvel ezelőtt jelentek meg az első nagy szériában gyártott homecomputerek, amelyek egy lavinát indítottak el.

  • Kompozit videókonverterek

    A régi mikroszámítógépekhez jól jön egy kompozit videokonverter, amivel monitorra tudjuk kötni a gépet.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.