2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Amiga A500 - A régi barátnő

A cég Hi Toro néven indult, de gyorsan átnevezték a barátnő spanyol megfelelőjére, "Amiga"-ra.

[ ÚJ TESZT ]

Szoftver

Az AmigaOS már a kezdetektől grafikus interfésszel készült. Zseniális húzással ketté bontották az operációs rendszert, az egyik fele a kickstart ROM-ban az alaplapra került, a másik fele a lemezről tölthető be. A 3.1-es verzióig igaz, hogy az újabb Workbenchez újabb kickstart is tartozik.
A fontosabb rendszer rutinok ROM-ban tárolása nagyban segítette a programozókat, gyakorlatilag a PC-ben megszokott BIOS-on túl egy multitask kernel is rendelkezésre áll, ami standard felületet biztosít például a lemez, vagy egér kezeléshez.
A single task BIOS-DOS pároshoz képest kevesebb erőforrással egy sokkal fejlettebb rendszer. Lemezről lehet indítani direktben programokat, CLI-t, vagy GUI-t. A GUI, azaz Workbench igen fejlett, több ablakos rendszer, még az akkori Macintosh gépekhez képest is. A Mac OS-t képes volt emulátorból futtani az azonos CPU-nak és fejlettebb felépítésnek hála.

Másolás Amiga és PC között

Ha szeretnénk a meglévő lemezeinket lementeni, visszaállítani egy backupot, vagy a ROM-ot lementeni, akkor két lehetőségünk van.
Jó esetben újabb kick van a gépben (esetleg átkapcsolható) és az újabb, 2.1-es workbench képes 720-as DOS (FAT) lemezeket olvasni.
Sajnos nekem ez nem jött össze, ezért maradt a soros kábel. Ehhez telepíteni kell például az Amiga Explorer-t, ami shareware, de vannak más alternatívák is. Kell még egy soros kábel (null modem) is, amivel az A500 DB25-ös soros csatlakozóját össze kell kötni a PC soros portjával.

A teendők egyszerűek:
- Az Amigát el kell indítani Workbench-csel. Ha nincs, akkor kunyeráljunk valakitől, majd másoljuk le 3 példányban.
- Az AExplorer az indításnál rákérdez, hogy a másik oldalon fut-e. Természetesen a nem-et válasszuk!
- Az A500 soros portját állítsuk be a Workbench -> Preferences alatt a megadott értékekre. Fontos, hogy a buffer 4096 legyen, a többi elvileg default értéken maradhat.

- Nyissunk az Amigán egy CLI-t és indítsuk el a program fogadását: Type SER: to RAM:Setup
- Fontos, hogy a fogadás elindítása után ne nyomkodjuk a gombokat, vagy mozgassuk az egeret.
- Természetesen a Windows oldalon szorgalmasan nyomkodjuk az OK-kat, de itt kis várakozás következik, amíg fel nem szólít, hogy nyomjunk a CLI-ben egy CTRL+C-t.
- Ha ez megvan, akkor az Aexplorer setup-ját átmásoltuk, ami lehúzza a teljes programot. Elindíthatjuk a RAM drive-ról, de gyszerűbb a CLI-ből: RAM:Setup
- Ismét várakozás, amíg nem üdvözöl a program egy congratulationnal
- Csak annyi a dolgunk, hogy a RAM drive-ról elindítsuk az AExplorer klienst. Érdemes létrehozni egy boot lemezt, amire felmásolva az eddigieket el lehet felejteni, és duplakattal indíthatjuk az Amiga oldali kliensünket.

Az eredmény magáért beszél. Az Aexplorer ablakból az adf-et kihúzva készíthetünk teljes lemez mentést, az ADF drive-ra ráhúzva pedig visszaállíthatjuk azt. A formátum mind a két esetben amiga disk format, ami széles körben elterjedt és használt. A ROM természetesen csak menthető, de a RAM vagy floppy drive-ra is másolhatunk programokat, de a RAM újraindításnál elveszik. Persze a másolás lassú, de nem szabad sürgetni az öreglányt.

Emulátor

Ha nincs Amigánk otthon, akkor sem kell feladni, ugyanis emulátor segítségével tökéletesen lehet futtatni a régi demókat, játékokat.
Sokféle platformra létezik, még Wii és Android alá is, bár én nem tudtam élvezni telefonon. Mac vagy Linux alá az FS-UAE, Windows alá a WINUAE lehet jó választás.
Csak egy kickstart-ra és adf állományokra van szükség. Ha van Amigánk, akkor akár ki is másolhatjuk a gépből, ahogy már írtam. Ha nincs, akkor a KS ROM-ok és más szoftverek is beszerezhetőek a neten, ráadásul teljesen legálisan 10 EUR-ért: [link].

Nincs nagy igénye az UAE-nek, már egy P3-on is kényelmesen elkocog egy A500, persze egy A1200 többet igényel. A képek készítése közben i5-ön egy magot terhelt, de az sem emelte meg az órajelét az energiatakarékos 1.6GHz-ről.

Tippek az emulátorhoz:
- A legtöbb program az A500-as módban fut, esetleg 500+, de a KS 1.3-as legyen
- Érdemes a chip RAM-ot 1 MB-ra emelni, ha kell fat Agnus-t is hozzá állítani
- A VHDload-os a programok miatt érdemes további 1MB fast memóriát hozzácsapni
- A floppy meghajtó sebességét én 800%-ra vettem, eddig gond nélkül

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • XCOM: Enemy Unknown

    Egy hónapja jelent meg az XCOM legújabb része; a játékmenet a ma már ritka körökre osztott stratégia.

  • Home computerek - első rész

    40 évvel ezelőtt jelentek meg az első nagy szériában gyártott homecomputerek, amelyek egy lavinát indítottak el.

  • Kompozit videókonverterek

    A régi mikroszámítógépekhez jól jön egy kompozit videokonverter, amivel monitorra tudjuk kötni a gépet.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.