2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!

    Bevezetés

    Bizonyára már sok összeesküvés-elméletet hallottatok az életetek során, de a most elterjedt laposföld-elméletnél nagyobb kitalációt még aligha. Nem is olyan régen, mindössze pár éve kezdett el exponenciális növekedésbe az "elmélet" híveinek száma, aminek több oka van, erre majd később szeretnék kitérni.

    Történelme, tanításai

    Akinek esetleg ismeretlen lenne a dolog, röviden idézek a történetéből és kiemelek pár állítást, amit képviselnek. A lapos Föld elképzelését egy Samuel Rowbotham nevű angol feltaláló és helyi vallási vezető elevenítette fel a 19. század közepén, a Biblia szó szerinti értelmezésére támaszkodva. Rowbotham 1849-ben egy röpiratban, majd 1865-ben az Earth Not a Globe (A Föld nem gömb) című könyvében fejtette ki az általa zetetikus (szkeptikus) asztronómiának elnevezett világképet.

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 6 éve 2425

  • Ötperces fejtörő: 11. feladvány - A gyilkos elárulja magát

    Újra jelentkezem ezekkel a kis "logi sztorik"-kal, aminek a lényege: van egy mesélő (én), aki ismeri a történetet, és a többiek a nyomozók. A mesélő a játék elején elmondja az alaptörténetet, melynek rejtélyeit a nyomozók feladata felgöngyölíteni. A nyomozók eldöntendő kérdéseket tehetnek fel a mesélõnek a történettel kapcsolatban. A kapott válaszok segítségével kell fényt deríteniük a rejtélyes esetre.

    A szobalány a szokásos reggeli takarító körútját végezte az előkelő Grand Hotel első emeletén. A 13-as szobába benyitva dermedten pillantotta meg az ágyon a szoba lakóját, Ladí Emerenciát, akinek a szívéből tőr állt ki. A szobalány egetverő sikolyát követően gyorsan odasereglett a szálloda személyzete.
    Azonnal értesítették a rendőrséget, és hamarosan megérkezett Szimat felügyelő, a marcona mesterdetektív és segédje. A szálloda igazgatójafelkísérte őket Lady Emergencia szobájába.
    Éppen a nyomok rögzítésénél tartottak, amikor valaki kopogott az ajtón.
    - Tessék! - mondta a mesterdetektív.
    Az ajtónyíláson egy gyerekarcú, ártatlan tekintetű fiatalember bukkant fel.
    - Tessék! - ismételte a detektív, most már ingerülten, mert a tétova fiatalember látványa gyanakvást keltett benne.
    A fiatalember hátrálni kezdett.
    - Úgy látszik, eltévesztettem az emeletet! - makogta. - A másodikon a 13-asban lakom...

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 8 éve 30

  • Vitéz nagybányai Horthy Miklós: a legmegosztóbb magyar történelmi személy

    Vitéz nagybányai Horthy Miklós (Kenderes, 1868. június 18. – Estoril, Portugália, 1957. február 9.) az Osztrák–Magyar Haditengerészet tengerésztisztje, 1909–1914 között Ferenc József szárnysegédje, ellentengernagyként a flotta utolsó főparancsnoka volt. Az uralkodó a világháború végén altengernaggyá léptette elő. Az első világháborút követő proletárdiktatúra összeomlása után megszilárdította az államhatalmat. 1920. március 1-jétől 1944. október 16-áig ő volt a Magyar Királyság kormányzója. Portugáliai emigrációban halt meg, 1957-ben. 1993. szeptember 4-én temették újra Kenderesen. Megítélése napjainkban is komoly vita tárgya.

    Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Horthy_Miklós_(kormányzó)

    Ezt a topicot azért hoztam létre, mert rengeteg fórumon, cikkben, újságban említik meg Horthy Miklós személyiségét, politikai döntéseit és úgy általában a Horthy-korszakot. Ennek ellenére nem sok minden derül ki a kormányzóról, mert a két legszélsőségesebb látószögből ítélik meg őt. Ezért kíváncsi vagyok, hogy itt mi az általános vélemény róla, mert biztos sokan tudnak érdekes dolgokkal szolgátatni a kormányzóval kapcsolatban.

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 8 éve 46

  • Te milyen világban szeretnél élni?

    Egy elgondolkodtató videó, van benne egy leheletnyi demagóg beütés, de sok benne az igazság.

    Magyar felirat elérhető a beállításoknál.

    f(x)=exp(x) 8 éve 28

  • Morning Show - a leghallgatottabb reggeli rádióműsör

    Mostanában a reggeli tévézés helyett rádiót szoktam hallgatni. Mondanom se kell, rengeteg adó és műsor van, ezért sokáig kapcsolgattam, mire megtaláltam a nekem legjobban tetszőt.

    A Class FM Morning show nevű műsora mellett köteleztem el magam. Biztos itt a fórumon is sokak hallgatják ezt reggelente, bár lehet csak én vagyok ilyen elvetemült.
    Hárman ülnek mikrofon mögött: Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc és Vadon János. Azért ebben a sorrendben írtam őket, mert az introjukban is így jönnek sorba, nekem speciel Jani szövegei jönnek be a legjobban, több okból is. Egyrészt a nézetei is jobban bejönnek, mint két kollégájának, másrészt a humorát is nagyon díjazom.

    Sok témáról beszélgetnek, általában elhatárolódnak a politikától és hétköznapi dolgokkal foglalkoznak.

    Ti is hallgattok reggelente rádiót, és ha igen, melyik csatornát választjátok?

    f(x)=exp(x) 8 éve 51

  • Darts: elterjedt kocsmasport vagy több?

    Szeretnék betekintést adni eme gyönyörű sportág történelmébe, mai helyzetébe valamint gyakorlatába is.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 8 éve 36

  • Miért vannak kevesen megelégedve magukkal?

    Itt most a külső paramétereinkről beszélek, nem a belső összhangról. A belső tulajdonságok szerintem jobban meghatároznak egy embert, de a külsővel valahogy mindig többet törődünk.

    Na de elég a szófecsérlésből, nézzünk utána, hogy mit is jelent a szépség, mi a definíciója ennek a pozitív csengésű szónak!
    "A szépség olyan jellemzője a személyeknek, tárgyaknak vagy elképzeléseknek, amely miatt a puszta megfigyelés során örömöt tapasztalhatunk.
    A szépség az esztétika, szociológia, szociálpszichológia és a kultúra részét képezi. Az “ideális szépséget” megcsodálják, hiszen olyan tulajdonságokat hordoz, amelyet egy bizonyos kultúrában a szépséggel vagy tökéletességgel azonosítanak. A „szépség” tapasztalása gyakran ahhoz vezet, hogy következtetésként levonjuk, hogy a megfigyelt alany harmóniában, egyensúlyban él a természettel, amely miatt vonzalmat érzünk és érzelmi jólétet tapasztalunk. A szépség tapasztalása szubjektív élmény, ezért bizonyos fokú eltérések lehetnek abban, hogy ki mit talál szépnek.

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 8 éve 53

  • Magyar oktatás - ahogy én látom

    Sokszor merült már fel bennem a gondolat, hogy leírom a véleményem ezzel a témával kapcsolatban (is). Ha olvasni szoktátok az agymenéseim, tudjátok, hogy gimnázium harmadikos vagyok...vagyis leszek.
    Temérdek cikk jelenik meg a magyar oktatással kapcsolatban, legtöbbször (vagy inkább kizárólag?) negatív hangvételűek. Sajnos azt kell mondanom, nem megalapozatlanok a kritikák, bár nyilván egyesek már túlzásba viszik a siránkozást.

    Az első szó, ami eszembe jut a magyar oktatási rendszerrel kapcsolatban az az elavultság. Ezt a rendszert nem most találták ki, és ez nagyon látszik is rajta. A digitális berendezések, valamint ezek használata teljesen háttérbe szorul. Mindenki ugyanazokat a tantárgyakat tanulja, függetlenül az érdeklődési körétől. Így körülbelül heti 40 óránk van, ami figyelembe véve azt, hogy ennek a felére egyáltalán nem lesz szükségem az életben, és nem is érdekel, elég sok. Ilyenkor sokan azt mondják, hogy ez semmi, a való élet ennél sokkal durvább, na meg az egyetemek, de ettől függetlenül ez eléggé lehangoló tud lenni. Így délután három óra körül úgy lépünk ki az iskola ajtaján, hogy azt se tudjuk, hol vagyunk.

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 8 éve 55

  • EB 2016 - stadion biztonság francia módra

    Nem tudom ki látta a cseh-horvát meccset. Hatalmas respect a franciáknak...
    Mindenki teljesen nyugodt volt a szurkolók közül, amíg meg nem jelentek a francia rohamosok, szépen beálltak a horvát szektor elé. Ekkor bekövetkezett, amire mindenki számított. A horvátok görögtüzet és petárdát dobáltak a pályára, majd összeverekedtek. A biztonsági őrök közben a holnapi ebéden gondolkoztak, és végig néztek mindent.
    A slusszpoén az az, hogy miután a bíró megszakította a meccset, a 93' percben egyenlítettek a csehek egy tizenegyesből, beállítva így a 2-2-es végeredményt.
    Taps!

    f(x)=exp(x) 8 éve 7

  • Sony SRS-X11 – társakkal együtt érzi jól magát

    10 W-os hangszóróhoz jutottam hozzá, viszont keserű szájízzel adtam vissza a tulajdonosának.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 8 éve 29

  • Ötperces fejtörő: 10. feladvány - Osztozkodó kalózok

    Egy kalózhajó zsákmányol 1000 aranyat. A hajón 100 kapzsi kalóz van, akik közt egyértelmű rangsor van. Úgy akarják elosztani az aranyat, hogy először a kapitány javasol egy elosztást. Ha a kalózok legalább fele elfogadja a javaslatot, akkor a kapitány megkapja amit magának javasolt, ha nem, akkor a kapitány cápaeledel. Mindkét esetben a többiek a következő legmagasabb rangú kalóz javaslatával folytatják.

    :) Mi a helyes stratégia? (A kalózok persze okosak, kapzsik, de saját életüket többre tartják az aranynál.)

    f(x)=exp(x) 8 éve 60

  • Ötperces fejtörő: 9. feladvány -A láthatatlan penge

    -Öngyilkosság vagy gyilkosság? - töprengett Szimat főfelügyelő.
    Csak gyilkosság lehet -vélte segédje. - Az asszonyt a vízzel teli fürdőkádban találtuk meg, felvágott erekkel. És semmiféle éles szerszám nem volt a közelében, amivel maga követhette volna el a tettet. Aztán meg itt van a naplója, amiben azt írja, hogy az elvált férje meg akarja gyilkolni.
    - És ha éppen azért írta a naplót, hogy az elvált férjére terelje a gyanút?
    - Na igen, volt már olyan, hogy valaki holtában is bosszút akart állni hűtlenné vált férjén. De hát itt egy kulcskérdés. A penge. Miután felvágta az ereit, nemigen tudott kimenni a kádból, hogy eltüntesse. Akkor meg hová lett?
    Hiába tették tűvé a fürdőszobát a penge vagy valamilyen éles szerszám után, a világon semmit sem találtak. Pedig az asszony valóban öngyilkos lett.

    :) Hogyan követte el az öngyilkosságot?

    f(x)=exp(x) 8 éve 26

  • Ötperces fejtörő: 8. feladvány - Az egyetlen megoldás

    A helyi börtön igazgatója egyszer magához hívatta a furfangosságáról közismert Naszreddin Hodzsát.
    - Ó, bölcs Hodzsa! Nagy bajban vagyok! - kezdte a mondókáját. - Csak te segíthetsz rajtam.
    - Mi történt? - kérdezte a Hodzsa.
    -Mindössze annyi, hogy a fejedelem, akinek Allah hosszú életet adjon, felkereste a börtönünket, és szóba elegyedett az egyik rabbal. "Mennyire ítéltek?" - érdeklődött. "Életfogytiglanra" - felelte az. A fejedelem kegyesen bólintott, aztán így szólt: "A büntetésed felét elengedem" - engem meg utasított, gondoskodjam, hogy szavának foganatja legyen. De hát hogyan hajtsam én végre ezt az utasítást, amikor senki sem tudja, mennyi az életfogytiglan, még kevésbé, hogy mennyi a fele?
    - Tudok egy megoldást! - szólt könnyedén a Hodzsa.

    :) Mi lehet a megoldás?

    Sok sikert a megoldáshoz!

    f(x)=exp(x) 8 éve 34

  • Könyvkritika 1. rész

    Bill Bryson: Majdnem minden rövid története

    Ebben a bejegyzésemben elindítok egy új sorozatot (juhé!), mégpedig az általam elolvasott könyvek közül néhányat bemutatok. Mivel az általam olvasott könyveket nem nagyon lehet se spoileresen, se spoilermentesen bemutatni, mindenki olvashatja, akit érdekel a könyv témája, vagy éppen csak unatkozik és elolvassa ezt a néhány gondolatot. Na de térjünk is rá a könyvre, az egy kicsit izgalmasabb, mint a sok rizsa amit begépeltem eddig.
    A könyvet még december elején rendeltem, de mivel nem volt sok időm olvasni, csak most értem a végére. Vessünk egy gyengéd pillantást a könyv technikai paramátereire:
    Kiadó: AKKORD KIADÓ KFT.
    Oldalak száma: 532
    Borító: keménytáblás, védőborítóval ellátva
    Súly: 800 gramm
    Kiadás éve: 2014

    A könyv eredetileg 2006-ban jelent meg, 2014 a második magyar fordítás kiadásának az éve, amit Erdeős Zsuzsanna készített. Mondhatni remek munkát végzett, szép, igényes fordítással találjuk szembe magunkat, még a szóvicceket is megmagyarázza, olyan szintet kapunk tehát, amit el is várunk. (Itt jegyezném meg, hogy a szójátékok fordítása rendkívül nehéz, alig lehet néhányat átírni magyarra!)

    Tartalom

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 8 éve 0

  • 2015 évzáró - telefonos szemmel

    Nos, eljött 2015 vége, ami a mulatozáson kívül arról szól, hogy megosztom az ezévi véleményeimet a mobilpiacról...vagyis ezt a szokást most vezetem be, de ezentúl minden évben így lesz, erről gondoskodom. Szóval akkor, különböző szempontok alapján leírom a véleményem és győztest hirdetek. Kezdjük is:
    Legjobb kamera: valahol el kell kezdeni, bele is vágtam az egyik legkényesebb pontba. Itt megvallom őszintén, nem tudok abszolút győztest hirdetni. Nem is értek olyan szinten hozzá, hogy kielemezzem a képeket, de 2,5 kiemelkedő kamerájú eszközt meg tudok nevezni, amelyek a következők:
    -LG G4: nagyon odafigyelt a kisebbik Dél-Koreai gyártó erre a pontra. A kameraszoftver egyértelműen itt a legjobb, szinte nincs olyan dolog amit ne lehetne könnyedén állítani. Mindenképp ott van a dobogó legfelső fokán, még ha csak holtversenyben is.

    -Samsung Galaxy S6 (Edge): ebben az évben végre újított a Samsung is, mind dizájnban, mind hozzáállásban. Látszik az új termékpalettájukon, hogy próbáltak valami teljesen más koncepció alapján elmozdulni, és szűkíteni a típusok számát. Ez látszik az S6 kameráján (és szoftverén is), ugyanis pazar képeket lehet vele lőni.

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 8 éve 29

  • Milyen számológépet vegyek?

    Ezt a bejegyzést azért hoztam létre, mert egyetlen nagyobb topikot sem találtam ezzel kapcsolatban, pedig szerintem sok középiskolás, főiskolás, egyetemi diák akar számológépet venni, de nem tudja, melyik típus lenne a legideálisabb választás, pedig azért van néhány márka és típus.
    Én nemrégiben vettem egy Casio FX 911EX típusú számológépet, műszaki adatokat most nem ismertetek, de elég minőségi a cucc.

    Casio FX 991EX

    Szóval nyugottan kérdezzetek, próbálok válaszolni, és remélem más is tud segíteni!

    f(x)=exp(x) 8 éve 127

  • Nikola Tesla - a "mágus"

    Egy kis szösszenetet, fórumot, összefoglalót szeretnék létrehozni a személyes kedvenc fizikusomról, Teslaról. Csapjunk bele!

    Élete, munkássága röviden

    Nikola Tesla (Smiljan, Lika, Horvátország, 1856. július 10. – New York, 1943. január 7.) horvát-szerb-amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus.
    Életében 146 szabadalmat (ebből 112-t az USA-ban) jegyeztek be a neve alatt. Róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét.
    A világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósa és feltalálója, tevékenységét elsősorban az elektromosság, mágnesség és gépészet területén fejtette ki. Több fontos elméleti és gyakorlati részecskefizikai és gravitációs kutatáson kívül a nevéhez kötődik a többfázisú villamos hálózat, a váltakozóáramú motor, az energia vezeték nélküli továbbítása, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása is. Munkássága jelentősen hozzájárult a második ipari forradalomhoz, és döntő mértékben meghatározza jelenkori gazdasági és társadalmi életünket.

    Nikola Tesla

    Érdekességek róla

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 8 éve 14

  • Érdekességek a balkezesekről

    Rég óta foglalkoztatnak azok a kutatások, amelyek a bal kéz használatáról végeznek felméréseket. Most néhány fő kérdésre mutatom meg a választ, amit gyakran tesznek fel emberek. Érdemes tudni, hogy én is bal kezes vagyok.

    Hogyan alakul ki?

    Megfigyelések szerint a jobb kéz hosszabb idejű (6 hónap vagy több) sérülése esetén sokan válnak balkezessé és a gyógyulásuk után is a bal kezüket használják gyakrabban, ez az úgynevezett szerzett balkezesség.
    A születéskor fellépő stressz is kiválthat balkezességre való hajlamot. Genetikai okok is közrejátszhatnak a balkezesség kialakulásában, de nem kizárólagosan. Ha mindkét szülő balkezes, akkor is csak 46% annak az esélye, hogy a gyerek is balkezes lesz, de ebben a környezeti tényezők is szerepet játszanak (a két szülőtől a bal kéz használatát látja).

    Hogyan állapíthatjuk meg?

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 8 éve 29

  • AEG MRC4121P – Fent van a plafonon

    A német cég projektoros, ébresztős, rádiós óráját vettem górcső alá, ami nem okozott csalódást.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 8 éve 17

  • Észbontók: gyújtsanak lámpát, támad a sötétség!

    Ezt a műsort nem rég láttam a Viasat3 nevezetű, "hatalmas értékkel" bíró csatornán. Nem szoktam sok ilyen jellegű csatornára kapcsolni esti nyugalmamban, most megtettem...kár volt!

    Éppen a címben is említett Észbontók mentek. A műsor lényege röviden: két csoport van, egy fiú valamint egy lány (pontosan nem tudom hányan vannak, ilyen szintű részletekbe már nem mentem bele), akiknek ki kell találni, hogy a konditermes stb. jelzős síkhülye fiúk (2 fő), illetve a plázacicák és stb. jelzős esze semmi, b@szd meg jól fajta lányok (2 fő) a feltett kérdésekre meg tudják-e adni a helyes választ.

    Lehet mazsolázni:

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 8 éve 12

  • Hasznos alkalmazások 3. rész: tanulj angolul! - Xeropan

    Érdekesség

    Az angolt, mint nyelvet anyanyelvként kb. 332 millióan; míg második nyelvként 250 milliótól 1 milliárdig terjedő fő használja.
    Nem is csoda, hogy az angol nyelvet tanító programok száma rohamosan növekszik. Bár a Duolingo nevű programot szokták előnyben részesíteni, de szerintem ez az alkalmazás hasznosabb. Nézzük csak, hogy miért.

    Ismerettsége, értékelései

    Az appot kb. 10 ezren telepítették eddig (az írásom után már remélhetőleg több lesz), és 4.7 csillaggal büszélkedhet a neve mellett. A 4.7 csillag soknak tűnik (az is), ilyen magas aránnyal nem sok alkalmazás rendelkezik.

    Kinézet, használat stb.

    Amint telepítettük az alkalmazást, két módszert ajánlj fel nekünk a bejelentkezéshez (igen, e nélkül nem lehet használni): Google vagy Facebook fiókkal történő bejutást.
    Átrágva magunkat ezen a feladaton, egy újabb lépést kell még elvégeznünk, mielőtt a főmenübe lépnénk. Be kell állítanunk, hogy mikor akarjuk megkapni a leckénket.

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 8 éve 7

  • Az ellentét oka a Ferencváros vezetősége és szurkolói között

    Én, mint szurkoló az alábbit látom:

    Érdemes tudni, hogy nem csak a B-középnek nem tetszik az újfajta, "jobb" beléptetőrendszer, hanem nagyon sok mindenkinek.
    Ez az adatokon is meglátszik. 30 000 fölött regisztráltak eddig az új stadionba. A régi stadionba közel 70 000 regisztrált szurkoló volt, ebből a mostani több mint 30 000-ből kb. 15 000 csak a Chelsea miatt regisztrált ,mert látni akarták a sztárcsapatot élőben. Nekem is több ilyen ismerősöm van egyébként.
    Az az indok a vezetőség részéről, hogy az emberek féltek meccsre menni egyenesen nevetséges. Mivel magyarázható az, hogy a Fradi-Újpesten voltak mindig a legtöbben, azon a derby-n, ahol a leginkább előfordulhat a balhé? Arra a meccsre ment ki a legtöbb család is...

    A zsidózás, négerezés, az ellenfél gyalázása... mindenhol van külföldön, ezt ne mondja senki, hogy nem, mert de. Ez sajnos vagy nem sajnos, de hozzá tartozik egy focimeccs szurkolásához. Ebben az évtizedben már a fradi meccseken háttérbe szorultak az ilyen megnyilvánulások.

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 9 éve 30

  • Stephen Hawking tényleg világmegváltót mondott?

    Röviden: nem. Kicsit bővebben kifejtve itt a válasz.hu honlapja tökéletesen megfogalmazta:
    "„Stephen Hawking elmondott valamit, ami mindent megváltoztathat.” „Hawking szerint másik univerzumokba vezetnek a fekete lyukak.” „A tudós szerint nem vesznek el az információk a fekete lyukakban, pedig a jelenlegi tudományos álláspont úgy tartja, hogy igen.” Három mondat a magyar online sajtó cikkeiből, amelyek a világhírű fizikus stockholmi előadásáról adtak számot az utóbbi napokban. Peidg Hawking bejelentése nem rengeti meg a konszenzust, nem állítja, hogy a fekete lyukak másik univerzumokba vezetnek, és a mai tudományos álláspont sem az, hogy az információk elvesznek a fekete lyukakban.

    Hawking azonban a fizikánál csak egy dologban tehetségesebb: a szellemes, idézhető, médiaképes mondatok megfogalmazásában, és ezt a tudását most is megcsillogtatta.

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 9 éve 7

  • A rengeteg magyar találmány listája

    Ti mennyit ismertek ebből?
    Hát igen, van néhány:

    3,5" FDD (flopilemez) – Jánosi Marcell, illetve a flopi őse – Szentiványi Tibor
    Arteriográf – Illyés Miklós
    Atombomba – Szilárd Leó, Wigner Jenő, Teller Ede
    Basic nyelv – Kemény János
    Béres–csepp – Béres József
    Dinamó – Jedlik Ányos (a találmányt nem ő, hanem Ernst Werner von Siemens szabadalmaztatta)
    Eötvös–inga – Eötvös Loránd
    Golyóstoll – Bíró László József
    Hafnium, valamint az izotópok használata – Hevesy György
    Hangosfilm – Mihály Dénes
    filmfelvevőgép – Mihályi József
    gömböc – Domokos Gábor és Várkonyi Péter
    Helikopter – Asboth Oszkár
    hexuronsav C–vitamin (aszkorbinsav) – Szent–Györgyi Albert
    Hidrogénbomba – Teller Ede
    Holográfia – Gábor Dénes
    Illycaffè – Illy Ferenc
    Jendrassik–gázturbina – Jendrassik György
    Lángszóró - Szakáts Gábor
    Microsoft Word és Excel – Simonyi Károly
    Nukleáris láncreakció – Szilárd Leó
    polarizáltfény–terápia (lágylézer) – Mester Endre és csapata
    Porlasztó – Bánki Donát és Csonka János
    Részecskegyorsító – Simonyi Károly
    Rubik-kocka – Rubik Ernő
    Segner kerék, vízturbina – Segner János András
    színes televízió – Goldmark Péter Károly
    Szódavíz – Jedlik Ányos (szabadalmi oltalom nélkül)
    Telefonközpont – Puskás Tivadar
    Torlósugár–hajtómű – Fonó Albert

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 9 éve 24

  • A 25 legjobban fizetett szakma Magyarországon

    Vannak akik nagyon jól élnek még itt, Magyarországon is. Íme a 25 legjobban fizetett szakma.

    Katt. a képre a jó olvashatóságért!

    Felmerül a kérdés bennem. Matematika-fizika tagozatról át kellene mennem matematika-informatika tagozatra? :F
    Ami a listából is látszik, a programozók nagyon jól élnek. 6 év múlva már nem lesz szükség fizikusokra?

    f(x)=exp(x) 9 éve 62

  • Mégse lesz világvége Szeptemberben?

    Mint az lenni szokott, idén is előkerültek a világvégét várók sztorija.

    Ebben az évben, a hagyományokat megtartva visszanyúltak a jó öreg aszteroida becsapódáshoz. Mégpedig a történet a következő: szeptember 15 és 28 között egy aszteroida becsapódása elpusztítja a fél Földet, főleg Észak- és Dél-Amerikát.
    Ahogy az lenni szokott, felharsogtak a kürtök, és elkezdett terjedni a hír, vagyis a végzetünk, el fog pusztulni a Földünk.

    A NASA viszont hivatalos közleményt adott ki, amiben közölte, kevés annak az esélye, hogy nagyméretű aszteorida csapódjon nekünk...belénk...a Földbe. Számszerűsítve 0.01% az esélye a következő 100 évre kiterjesztve.
    A másik ok, ami miatt nem kell félnünk az óriásaszteroida becsapódásától, az az, hogy a NASA szerint már láthatónak kellen lennie, vagy valamilyen jeleknek kellene látszódnia.
    Így hát felnyugodhatunk, és várhatjuk a szeptembert, minden félelem nélkül.

    f(x)=exp(x) 9 éve 47

  • A szurkolói kártya, és annak hátránya

    Rövid véleményem a Nagyerdei stadion beléptetési rendszerével kapcsolatban.
    A tavalyi szezontól kell (mostmár csak lehet) szurkolói kártyát igényelni egy NB1-es mérkőzés megnézéséhez. Ez persze csak akkor kell, ha be akarunk menni a stadionba, ha csak TV-n akarjuk nézni a magyar "profi" focit, megnyugtatok mindenkit, nem köteleznek rá...még!

    Nézzük csak, a hivatalos honlapon mit írnak, mire jó ez:
    - a Nagyerdei Stadion kapui gyorsan beengedik a kártyával érkező nézőt;
    - a kártya tulajdonosa a Nagyerdei Stadion pénztáraiban és a belső büfékben,valamint a nagyerdeistadion.hu révén az interneten pénzt tölthet a kártyára
    - a kártyán lévő pénz felhasználható az alkalmi jegyvásárláskor, a büfékben történő fogyasztás alkalmával 2 másodperc alatt lebonyolítható a fizetés
    - a kártya tulajdonosa minden egyéb adatszolgáltatás nélkül vásárolhat belépőjegyet minden magyarországi labdarúgó mérkőzésre
    - a kártya révén kereskedelmi kedvezmények érvényesíthetőek a Nagyerdei Stadion ősszel megnyíló látogató központjában.

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 9 éve 21

  • Ötperces fejtörő: 7. feladvány - A halászhajón

    Egy észak felé haladó kis halászhajó korlátjánál áll egy matróz, és megszakítás nélkül kelet felé néz. A túlsó oldalon egy másik matróz áll, és szintén megszakítás nélkül bámul nyugat felé. Mindketten a tenger végtelen hullamait csodálják.
    Egyszer csak így szól az egyik a másikhoz:
    - Egy kis korom van az orrodon.
    A másik így válaszol:
    - Érdekes, rajtad pedig egy pók mászik.

    :) Hogyan láthatták egymás arcát a matrózok?

    Sok sikert a megoldáshoz!

    f(x)=exp(x) 9 éve 16

  • Xiaomi Bluetooth hangszóró: mutasd a hangod!

    Leteszteltem a Xiaomi belépő kategóriás hangszóróját, de vajon sikerült meggyőznie?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 9 éve 206

  • Ötperces fejtörő: 6. feladvány - Az ötéves kisfiú

    Ez a történet is az Ezeregyéjszaka meséi közül való.

    Egyszer négy keresked összeadott ezer dinárt, mint közös vagyont. Betették egy zacskóba, és elindultak árukat összevásárolni. Útközben egy szép kerthez értek; bementek, a zacskót a kertet őrző asszonynál tették le, és azt mondták neki: "Csak úgy add ki ezt a zacskót, ha mind a négyen jövünk érte."
    Mikor bejutottak a kertbe, gyönyörködtek a szép tájban, aztán ettek-ittak, vigadtak.
    Az egyik azt mondta: "Hoztam egy kis illatszert magammal, gyerünk, mossuk meg fejünket ennél a folyóvíznél, és szagosítsuk ki magunkat." A másik azt mondta rá: "Fésű kellene." A harmadik meg: "Kérjünk az asszonytól, neki talán van fésűje."
    Az egyik kereskedő elment az asszonyhoz, és azt mondta neki: "Add ide a zacskót." De az asszony nem akarta átadni a pénzt. A társaság olyan helyen volt, ahonnan az asszony láthatta és hallhatta őket. Ezért az ember odakiáltott társainak: " Nem akar ideadni semmit." Akkor azt kiáltották vissza az asszonynak: "Add oda neki! Erre az asszony odaadta a zacskót, a kereskedő pedig megszökött a pénzzel.

    Folytatás...

    f(x)=exp(x) 9 éve 15

  • Ötperces fejtörő: 5. feladvány - Igazmondók és hazugok városa

    Két szomszédos város egyikében igazmondók, a másikban hazugok laknak. A városlakók természetesen eljárnak látogatóba a szomszédos városba.
    Egyszer egy arra járó turista szerette volna megtudni, hogy a két város közül melyik városban tartózkodik: az igazmondókéban vagy a hazugokéban. Azonban csak egy kérdést tehet fel, és nem tudja, hogy igazmondót vagy hazugot kérdez.

    :) Mit kérdezzen a turista?

    Sok sikert a megoldáshoz!

    f(x)=exp(x) 9 éve 14

  • Ötperces fejtörő: 4. feladvány - Láncjavítás

    Alexandrának volt négy darab aranylánca, és mindegyik darab 3 láncszemből állt. Össze akarja a darabokat állíttatni egyetlen kör alakú lánccá, de fél, hogy nem lesz elég pénze.
    Az ékszerész szemügyre veszi a láncdarabokat.
    - Egy tallért számítok egy láncszem megbontásáért, és egy tallért azért, hogy újból összeforrasztom. Hogy összeállítsam a darabokat, mindegyiken egy-egy szemet kell megbontanom és összeforrasztanom. Így kapcsolom egyik láncdarabot a másikhoz. Ez összesen 4 láncszem megbontását jelenti, 8 tallérba kerül.
    Azonban Alexandrának csak 7 tallérja volt.
    - Nincs elég pénzem - mondta szomorúan. - Pedig abban reménykedtem, hogy ma este már felvehetem ezt a nyakláncot. De hát ez nem érdekes...
    Alexandra összeszedte a darabokat, és kifelé indult az üzletből.
    Az ékszerész utánaszólt:
    - Várjon! Kigondoltam valami mást.

    :) Hogyan lehet a láncot olcsóbban összerakni?

    f(x)=exp(x) 9 éve 19

  • Ötperces fejtörő: 3. feladvány - Kegyetlen törvény

    Élt valamikor egy kegyetlen uralkodó, aki senki idegent nem látott szívesen birodalmában. A határfolyó hídjára talpig felfegyverzett őrt állított, akinek megparancsolta, hogy minden vándort ezzel a kérdéssel fogadjon: Miért jöttél?
    Ha a vándor válasza hazug volt, az őrnek a parancs szerint meg kellett ragadnia, és a helyszínen felakasztania. Ha pedig a vándor igazat mondott, akkor sem volt menekvése, az őrnek kötelessége volt a vándort vízbe fojtania.
    Ilyen kegyetlen volt az uralkodó törvénye, s nem csoda, ha senki sem közelített birodalmához.
    De egyszer mégis akadt egy vándorlegény, aki nyugodtan közeledett az árkozott hídhoz.
    - Miért jöttél? - szegezte neki a szigorú kérdést az őr, készen arra, hogy kivégezze.
    A vándor azonban olyan feleletet adott, amelyre a meglepett őr, aki szigorúan ragaszkodott gazdája parancsához, nem tudta, mit csináljon a furfangos vándorlegénnyel.

    :) Mi volt a vándorlegény válasza?

    Sok sikert a megoldáshoz!

    f(x)=exp(x) 9 éve 13

  • Ötperces fejtörő: 2. feladvány - Végrendelet

    Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy gazdag sejk és annak két fia. Mikor a sejk érezte, hogy közeledik a halála órája, maga elé hivatta fiait.
    - Édes fiaim, hamarosan itt hagylak benneteket. Szeretném, ha vagyonom jó kezekbe kerülne. Úgy végrendelkezem, hogy halálom után induljatok el a közeli oázisba, és akinek a tevéje később ér az oázisba, azé legyen az egész kincs. Így kívánom eldönteni, hogy kettőtök közül ki a rátermettebb.
    Apjuk halála után a két fiú nagy zavarban van. Mindegyik magának szeretné megszerezni a kincset, de hogyan jusson tevéje másiknál későbben az oázisba? Hiszen ha a sivatagban letáborozil, lehet, hogy a másik is azt teszi, így sosem jutnak el az oázisba, és a végén mindketten szomjan halnak.
    Elmentek a kádihoz, tanácsot kérni. A ládi felszólította őket, hogy hajoljanak közel. A fiúk tevéikről leszállva teljesítették akaratát és a kádi valamit súgott a fülükbe. Erre mindketten felugrottak a várakozó tevékre, s kegyetlen iramban vágtatnak az oázis felé. S az öldöklő hajsza eredményeképpen egyikük elnyeri a kincset.

    :) Mi volt a kádi tanácsa?

    Sok sikert a megoldáshoz!

    f(x)=exp(x) 9 éve 31

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.