2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Link upper

    Mivel mostanság 2 hónap után eltűnik a nevem alól a Logout blog felirat, kénytelen vagyok bejegyzést írni, hogy észrevegyétek a blogomat, ami mellesleg tele van szakmai anyaggal.

    Szóval elnézést kérek mindenkitől, hogy ezzel terhelem a szervert és az olvasókat, de nem tudok jobb megoldást. :(((

    dobragab 6 éve

  • SteelSeries Rival 110 – belépőszint ráncfelvarrva

    Időszerű volt a Rival 100 ráncfelvarrása, amivel végre utolérheti a riválisait a belépő szintű egerek között.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 6 éve 27

  • Newmen G302 és Xtrfy M2 egerek

    Egy cég, két brand, két egér, kétszeres ár, de megér-e egérben kétszer annyit a prémium életérzés?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 6 éve 7

  • Tévhitek és tudnivalók az egerekről 2. – honnan tájékozódjak?

    Ennek a cikksorozatnak a célja, hogy téged rávezesselek a kellemes egerészés kikövezett, bár helyenként kanyargós útra.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 7 éve 76

  • Xtrfy M3 HeatoN - a félbehagyott

    Nem rossz egér ez, csak még nincs kész. És valószínűleg nem is lesz.

    Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai itt megtalálhatóak.

    Bevezető

    Vanir nincs túl jó véleménnyel az Xtrfy márkáról. Sem az OCN közösség, pedig a két egerüknek a specifikáció alapján jónak kell lenniük. Többek között ez volt az oka, hogy a Pixel kínálatában lévő egyik "fehér foltot" én kaptam meg, illetve kértem el tesztelésre, hogy előítéletek nélkül értékelhessem.


    Folytatás...

    dobragab 7 éve 3

  • Tévhitek és tudnivalók az egerekről 1. - mitől jobb?

    Ennek a cikksorozatnak a célja, hogy téged rávezesselek erre a kikövezett, bár helyenként kanyargós útra.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 7 éve 123

  • Ennyit lát a szenzor az egérpadból

    Az OCN fórumon egeres témában kiemelkedő szakértelemmel bír qsxcv. Az egyik threadje a jelenlegi csúcs-szenzor, a PMW3366 "visszafejtésével" (reverse engineering, jó magyar fordítást nem ismerek) foglalkozik, képes többek között képet kinyerni a szenzorból.

    Ahogy az első hozzászólásban is szerepel, az érzékelő mátrix 40×40 pixeles, amiből a szenzor csak 36×36-ot használ. A G502 lencséjével, ami egyszeres nagyítású, így összességében 1,143mm-nyi felületet lát a szenzor. Íme a képek (forrás):

    qsxcv

    please don't use these to decide which mousepad is better than which.

    $8 black supermat

    $8 blue supermat
    you can see the vertical grain here

    Folytatás...

    dobragab 7 éve 6

  • QPAD DX-20 – a különc

    Merj más lenni, mint a többiek! – üzeni az újonc QPAD a nagyoknak.

    Bevezető

    Valljuk be, ha gamer egerek gyártóit kellene sorolnunk, elég sokadjára jutna eszünkbe a QPAD – ha egyáltalán. Az OCN mindenható adatbázisa szerint 6 említésre méltó egeret tettek le az asztalra, amiből ez a második, ami kapható itthon.

    A Pixel felajánlotta, hogy bármelyik egerüket tesztelhetem, és nem gondolkodtam sokat az első választásomon. A kínálatukban temérdek Roccat, SteelSeries, Zowie, Asus található, mellé pár jól ismert Finalmouse és Xtrfy, na meg a QPAD. Utóbbiakat leszámítva annyi a változatosság (mármint számomra), mint mondjuk a 14 éves csajok között.

    A plázahordában aki fekete cicanadrág helyett farmer csőnacit, vagy hófehér, magas szárú Nike helyett Adidas-t hord, az jelenti az üde színfoltot. Persze Ő nem olyan, mint a többi lány, de a szemüvegét nem hordja, mert nem menő. Különben is, az iPhone-ja az aktuálisnál nem kettő, hanem csak egy generációval régebbi, és nem betépve törte rommá, hanem csak a pia volt sok.

    Folytatás...

    dobragab 7 éve 1

  • Cougar Revenger - egész pályás letámadás

    A Razer DeathAdder formavilágát a Cougar is ötvözte a legjobb szenzorral, továbbá néhány egyedi megoldással.

    Bevezető, külső

    A Cougar kínálata a gamer egerek piacán elég egyedülálló. Az említésre méltó egereik (Minos X3, 300M, 400M, 450M, 500M, 530M, 550M, Revenger) közül az utóbbi hat egér, kétféle ház és négyféle szenzor (A3090, S3988, PMW3310, PMW3360) összelegózásával keletkezett, szemben mondjuk a Zowie-val, ami nemigen variálja a szenzorokat – ellenben közel ugyanaz a belső 8 különböző formába öntve kapható – vagy mondjuk a Logitech-kel, aminek a kínálata művészien rusztikus.

    A kezembe most a Revenger került, a ma kapható legjobb szenzorral, a PMW3360-nal felszerelve. Hadd idézzek fel egy sztorit, ami az egér kapcsán jutott eszembe.

    Folytatás...

    dobragab 7 éve 0

  • Roccat Kone XTD Optical - csúcs-tégla

    Bevezető

    A Roccat első, számunkra is ismert, kiváló egere a Kone Pure Military széria volt, jaffa tesztjét követően került a látóterünkbe a többi, jó szenzorral szerelt Roccat egér, köztük az XTD Optical, kb. azóta szerepel az egeres topik TODO listáján. Elsősorban a szenzora miatt került rá, de kétes hírrel: az S3988-ról ugyanis azt beszélték, erősen smoothing-os. Aztán az EVGA TORQ X5 Optical-t tesztelve kiderült, hogy nem alaptalan a pletyka, de egy kérdést nyitva hagyott, az alacsony sebességnél mérhető input lagot.

    Folytatás...

    dobragab 7 éve 4

  • Mionix Naos QG - várva várt upgrade

    Bevezető

    Az egeres topikban ajánlott egerek jelentős része egy pár éves csúcs-szenzorral, PMW3310-zel szerelt. Asus ROG Sica, Asus Strix Claw, Roccat Kone Pure Military, SteelSeries Rival 300, Mionix 7000 széria, Zowie-k.

    Azóta megjelent a Logitech és a PixArt közös fejlesztésű csodaszenzora, a PMW3366, ami nagyon sokáig Logitech-exklúzív volt, és ki is használták számos remek egérrel: G502, G303, G900,

    Folytatás...

    dobragab 7 éve 2

  • PH! userscript-gyűjtemény

    Eme bejegyzés azért született, hogy az általam karban tartott, PROHARDVER! fórumhoz készített userscript-ekről naprakész információkat nyújtson.

    Telepítés

    Mindegyik userscriptet egy ehhez való keretrendszer értelmez és futtat. A két legnépszerűbb a Tampermonkey és a Greasemonkey, ezek közül az egyikre szükségünk lesz. Köztük lényegi különbség a támogatott böngészőkön kívül igazából nincs.

    Tampermonkey telepítése. Stable verzió javasolt. Támogatott böngészők: asztali Chrome, Chromium, Firefox, Edge, Opera Next, androidos: Dolphin Browser és UC Browser.

    Greasemonkey telepítése, Firefox-hoz.

    Ezen keretrendszerek a userscript-ek automatikus frissítését is képesek elvégezni, tehát ha egyszer telepítetted az egyik lenti script-et, és utána új verzió jelenik meg belőle, felajánlja a frissítését.

    Elképzelhető, hogy a jövőben már csak Tampermonkey-s verziókat fogok készíteni, mert a Tampermonkey már Firefox-ot is támogat. Találtam optimális kombinációt, amin mindkettőn jól működik, így mostantól egy verzió van minden script-ből. A régiek is frissülnek az újra.

    Folytatás...

    dobragab 7 éve 109

  • Logitech G Pro - a Szent Grál

    A Logitech végre kiadta azt az egeret, amire bő két éve várunk.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 7 éve 42

  • EVGA TORQ X5 - többre hivatott

    Bevezető

    Az EVGA 2015 februárjában kiadott egy rakás gamer egeret, amik közül kettőre kaptuk fel a fejünket: az X3-ra és az X5-re, a többibe ugyanis sajnálatos módon lézeres szenzort szereltek. Nyáron vettem egy X5-öt, abban a reményben, hogy az ajánlott egerek listája bővülhet vele, az adatok alapján kifejezetten ígéretesnek tűnt, pláne a relatíve olcsó ára miatt (15-16k).

    Amire felkaptuk a fejünket, az az A3090 ill. S3988 szenzor, és a specifikáció szerinti 85 gramm volt, és mellesleg mindent ígért. Kis tömeg mellé sok gomb, és univerzális, minden fogáshoz passzoló forma. Ez a három tulajdonság két ellentmondást tartalmaz, úgyhogy duplán kíváncsi voltam, mit alkotott az EVGA.

    OCN-en negatívumot gyakorlatilag nem találtam, egy kolléga pedig felajánlotta, hogy nagyker áron tud egyet rendelni nekem. Éltem a lehetőséggel, ami hibának bizonyult, de nem bántam meg. Ahogy mondani szokta a részeg haver az intenzíven: akkor jó ötletnek tűnt...

    Külső, forma

    Folytatás...

    dobragab 8 éve 1

  • Parakábel

    Mi ez?

    Gyakran felmerül a probléma, hogy a vezetékes egerek kábele túl merev, és sok egérbe valóban kellemetlen kábelt szerelnek gyárilag. Elég változó, bizonyos egerekben kifejezetten hajlékony, másokban csapnivalóan rossz. Ez gyakorlatilag csak egereknél zavaró, a többi perifériánál nem mozgatjuk a kábelt üzemszerűen. A parakábel ezt a problémát hivatott megoldani.

    Az inspirációt az overclock.net fórumról, CeeSA kollégától kaptam. A megoldás lényege, hogy a kábel gumiburkolatát sokkal puhább szövetre cseréljük, ezzel a hajlékonyságot egyedül az amúgy is szükséges erek limitálják. Árnyékolásra sincs szükség, 2 m hosszban enélkül is tökéletesen működik az egér.

    A szövetet a moddingnál szokványos harisnya helyett ún. paracord adja, mert jóval hajlékonyabb, innen kapta a nevét a megoldás..

    Készülhet egy donor egérkábelből, vagy nyers alkatrészekből is. Előbbi valamivel egyszerűbb, utóbbi picit hajlékonyabb, köszönhetően a gyári kábelben használatosnál jobb ereknek. A cikk mindkét megoldást be fogja mutatni, ha egyszer lesz rá időm. :D

    Folytatás...

    dobragab 8 éve 2

  • Roccat Kova 2016 - modellfrissítés Roccat módra

    Méltatlan elődök sötét árnyékából kimagasodva érkezett a Roccat új egere, követhetetlen logikájú elnevezések zavarában.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 8 éve 51

  • Egerek tesztelése

    Ez az írás az egeres topik összefoglalójának kiegészítése. Azon kevés érdeklődőnek készült, akit mélyebben érdekel a téma, és szívesen elmerül egy egér alapos letesztelésében.

    DPI, polling rate beállítása

    Ha az egér viszonylag kevés DPI-opcióval rendelkezik (1-5), javasolt mindegyiken végigmenni. Ha túl sok (pl. 50 / 100-asával állítható), akkor érdemes kipécézni a gyári alapértelmezetteket (natívat), többszöröseit és töredékeit; illetve a maximumot. Pl. egy natívan 800 DPI-s, maximálisan 4000 DPI-s egérnél 400, 800, 1600, 3200, 4000. Ha gyárilag több DPI közül válogathatunk on-the-fly, az egy jó kiindulópont.

    Általában a teszteket érdemes 500 / 1000 Hz-en végezni, amelyiken stabil, vagy több rate-en is. Ehhez érdemes próbaképp ránézni a mouserate-re és néhány MouseTester grafikonra, azokon látszani szokott, ha valamelyik nem kóser. 125 Hz nem javasolt, pl. a jittert elrejtheti, nem derül ki.

    Paint-teszt

    Folytatás...

    dobragab 8 éve 5

  • Cougar 300M – a mostoha-iker

    Bár a CM Storm Alcorra erősen hasonlít külsejében az egér, belül szinte mindenben különbözik "rokonától".

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 8 éve 28

  • Egerek belülről

    Az alábbi egerek belsejéről vannak képeim, kis részben saját, nagy részben internetről összelopkodott. Forrás szerint rendeztem, azon belül ABC-rendben vannak.

    A nagy mennyiség miatt nem mind töltöttem fel őket, vagy linkeltem be ide. Ha nincs link az egér nevén, de szükséged lenne a képekre, akkor nyugodtan írj ide kommentet, vagy privát üzenetet, hogy töltsem fel valahova.

    Saját

    CM Storm Alcor
    EVGA TORQ X5
    Genius Maurus GX Land Series 2
    Logitech G602
    Logitech MX310
    Logitech MX300
    Microsoft Optical Mouse Blue
    Microsoft WheelMouse Optical 1.0
    Microsoft WheelMouse Optical 1.1A
    Microsoft IntelliMouse Explorer 4.0
    SteelRazer KinzuAdder 3.5G v2

    http://coolenjoy.net

    Folytatás...

    dobragab 8 éve 4

  • Asus Strix Claw - a marketing markában

    Jól hangzik a név, de félrevezető. Ami a bagoly tollai alatt van, az viszont figyelemre méltó!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 8 éve 35

  • Egerek polling rate-növelése - Update: 2016. 06. 19.

    A legtöbb mai gamer egér a szoftverében beállítható 500 / 1000 Hz-re, sok régebbi jó egér viszont alapból 125 Hz-en üzemel, nincs hozzá szoftver, de a polling rate emelése sok esetben rengeteget javít a teljesítményén. Ez Windowson a gyáritól eltérő, aláíratlan driver telepítésével megkerülhető.

    2016 januárjában érkezett egy update, mely lehetővé tette, hogy Windows 8-tól felfelé is lehessen telepíteni ezt a drivert, ennek apropóján készült el ez az amúgy régóta esedékes leírás. 2016 májusáig pedig az OCN közösség digitálisan aláíratta a drivert, azaz kifizette a Microsoft-nak az aláírás díját. Ez tette lehetővé, hogy Test Mode nélkül is működjön a dolog.

    Windows XP-n, Vista-n és a korábbi rendszereken tökéletesen működik az usbrate nevű program is, és az alább leírt módszer is. Én ezekben az esetekben az usbrate-et preferálom, sokkal intuitívabb a használata, bár általában újraindítás szükséges utána.

    Töltsd le a hidusbf.zip-et, bontsd ki, és indítsd el a Driver mappában a Setup.exe-t.

    Folytatás...

    dobragab 8 éve 39

  • CM Storm Recon - a lepukkant rokon

    Leteszteltük az Alcor nagytestvérét, ám az végül közel sem sikerült olyan jól...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 8 éve 11

  • CM Storm Alcor - ezt kerestétek

    A valódi konkurencia a Razer DA 3.5G, vagyis inkább fordítva: az Alcor jelent meg "trónfosztóként" mint a szegények Razere.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 9 éve 37

  • SteelSeries Kinzu v1

    SteelSeries Kinzu Optical (aka. Kinzu v1)

    Készítette: [oWn]f4te/Synthwave

    Formára szinte WMO, csak néhány milliméterrel kisebb, és 8 grammal könnyebb.
    Részemről a forma / tömeg halmazban az élmezőnybe tartozik.

    A görgő puhábban jár, s ha nem is tökéletesen, de azért érezhetően elkülönülnek a fokozatok.

    3 (+1 profilváltó) gomb, semmi extra, ami kell. Meg kell említeni, hogy a gombok viszonylag "nehezen" lenyomhatóak, kell egy kis plusz kraft hozzájuk ---> jó lenne, ha japán Omron D2F-01F-ekkel lenne alapból szerelve, bár ez szinte bármi másra is elmondható.

    A kábele lehetne jobb. Harisnyázott, amitől elég merev és nehéz lesz. A csupaszítás vagy a paracord segít a dolgon.

    A talpak követik a manapság divatos – három nagyobb glide – sémát (a WMO itt szerintem jobb a négy kisebb méretű papuccsal). A csúszás sem egy álom, ajánlott új, minőségi teflont szerezni alá, és azokból is lehetőleg vékonyabbat, mert a jaffától rendelt glide-okkal (amik amúgy igen jó minőségűek és olcsók) használhatatlan volt ingame az alacsony LoD miatt.

    Folytatás...

    dobragab 9 éve

  • Razer DeathAdder revíziók

    Razer DeathAdder revíziók

    Készítette: [oWn]f4te/Synthwave
    Synapse, beszerzés: dobragab

    Razer DeathAdder 3G v1 (Avago ADNS-S3688): Első generációs NYÁK. A CPL 2007-en debütált zárt körben, de sok probléma volt vele. Hivatalosan forgalomba nem került. Ami DeathAdder CPL Edition néven volt kapható, már egy DeathAdder 3G v2.

    Razer DeathAdder 3G v2 (Avago ADNS-S3688): Első generációs NYÁK. A belső elrendezése nem kompatibilis a DeathAdder 3G v3-mal és a DeathAdder 3.5G-vel.
    Több vöröshullámot érzékel, mint infravöröst; ennek következtében LED-je cserélhető vörös LED-re, ha csökkenteni akarjuk a LoD-ot. A többi verziónál ez a lehetőség nem adott.
    Dobozán teljesen mattszürke a DeathAdder logó.
    Az egér hátán lévő Razer logó átlátszatlan fehér.
    Az egér alján lévő matricán nincs a Razer-féle kígyó a jobb felső sarokban. A matrica alatt a műanyag sima.

    Folytatás...

    dobragab 9 éve

  • Razer Salmosa / Abyssus

    Razer Salmosa / Abyssus

    Készítette: [oWn]f4te/Synthwave
    Beszerzés: dobragab

    A Salmosa az egyik személyes kedvencem, a Razer cég Krait vonalának folytatása, mint kisméretű, háromgombos, minimalista egér. Eléggé könnyű, leginkább claw / fingertip griphez való forma, amely nagyon passzol a fogásomhoz és a low-sens + acceles, flick heavy egérkezelésemhez.

    Szívében S3668-as Avago szenzor dobog, némi predicionnel. Sajnos gyárilag a talpai jó minőségűek ugyan, de rendkívül vékonyak, így viszonylag hamar elkopnak (még szövetpadon is), szerencsére azonban a Salmosa-Abyssus kompatibilitásnak (lásd lejjebb) vagy a Hyperglide MX-2 talpak puszta létezésének köszönhetően pótlásuk könnyűnek nevezhető.

    Folytatás...

    dobragab 9 éve

  • Razer Diamondback 3G

    Razer Diamondback 3G

    Készítette: [oWn]f4te/Synthwave

    A nagysikerű és rendkívül tartósnak bizonyult Diamondback utódja.

    Előfordulhat, hogy a bal gomb nyikorgó hangot hallat; ennek oka egy fröccsöntési hiba. Az enyém is ilyen (volt, amíg meg nem hekkeltem), hamar előjött neki, de egy kis reszelgetéssel orvosolható a dolog. Ezzel szemben pl. több ismerősömnek is volt DB 3G-je, akik évekig használták anélkül, hogy ez a probléma jelentkezett volna. Szerintem darabja válogatja.

    Amúgy alapesetben a gomboknak határozott kattanása van és valamivel hosszabb úton járnak, mint mondjuk egy MX 518 esetében – én ezt kellemesnek találtam.

    Az elmondható, hogy az alapvető összeszerelési minősége valamivel jobb volt az első generációs Diamondbacknek, de hogy legyen pro is, a 3G új, gumiszerű Razer borítást kapott, ami nem csúszik és nagyon kellemes tapintása van. Előfordulhat, hogy hosszú használat után (évek) kicsit hámlani kezd (inkább a gombokon), de ez csak esztétikai defekt.

    Folytatás...

    dobragab 9 éve

  • Logitech MX 518 v1 / v2

    Logitech MX 518 v1 / v2

    Készítette: [oWn]f4te/Synthwave

    Bár a két revízió gyakorlatilag ugyanazt az egeret takarja, akad köztük néhány kisebb eltérés.
    A frissítés oka elsősorban az volt, hogy az első MX 518-akkal előfordulhatott, hogy az idő teltével random lecsatlakoztatták magukat az USB sínről a jellegzetes USB hang kíséretében, és a problémát nem mindig oldotta meg a kábel újracsatlakoztatása. A Logitech reagált a vásárlók beérkező reklamációira, s elkészítette az egér v2-es verzióját. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy még manapság is bőven akad teljesen hibátlanul működő v1 is.

    A különbségekről részletesebben:

    -A v1 Avago ADNS-S3080 szenzort használ, a v2 Avago ADNS-S3080E-t. A különbség +200 cpi (1600 helyett 1800) az E-jelű "javára", de lényegében egyezik a kettő.

    -A v1 a régebbi MX egereken megszokott 5 db, kisebb méretű talppal rendelkezik, a v2 a 3 db nagy méretűvel. Elmondható, hogy a v1 tappancsai jobban csúsznak, a méretükből és elrendezésükből fakadó csekélyebb súrlódási tényezőjüknek köszönhetően.

    Folytatás...

    dobragab 9 éve

  • Microsoft egerek (WMO 1.1a / IMO 1.1 / IME 3.0)

    Microsoft egerek (WMO 1.1a / IMO 1.1 / IME 3.0)

    Készítette: [oWn]f4te/Synthwave
    Kiegészítette: dobragab

    Sokan hajlamosak őket manapság lebecsülni, egy letűnt éra még lélegző őskövületeinek bélyegezve őket, de büszkén jelenthetem ki, hogy még mindig jócskán versenyképesek.

    A sort kezdjük a Wheel Mouse Optical 1.1a és az IntelliMouse Optical 1.1a-val.

    Formára közel azonosak, mindkettő szimmetrikus, bár az utóbbi egy picivel nagyobb, ill. nehezebb, a műanyag borítása némileg csúszósabb és 2 extra gomb is található rajta, mindkét oldalán egy-egy (bár az igaz, hogy ezek az extra gombok nem valami jó minőségűek, a nyomáspontjuk sem mondható határozottnak, de ennek ellenére, ahogy az az egész old school Microsoft játékos vonalra igaz, nagyon tartósak).

    Folytatás...

    dobragab 9 éve

  • Genius Maurus GX - "új" best-buy?

    Egy kiváló ár-érték-arányú, kevéssé ismert játékos egér mélyreható tesztet szenvedett el...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 9 éve 44

  • Tesoro Gungnir H5 teszt - mint a bokrot

    Bevezető, külső

    Az egeres topik lakójaként régóta foglalkoztat a kérdés, hogy mit tudhat egy noname gyártó egere, Avago A3090-es optikai szenzorral. Ez a legjobb szenzorok közé tartozik, és elég sok egérbe belerakják. Néhány jól ismert példa, mindegyik kiváló egér: SteelSeries Kana v2, Roccat Kone Pure Optical, Newmen GX1-Pro, Zowie AM, FK, EC1/2 eVo, Ninox Aurora.

    A Gungnir itthon már nem kapható újonnan, de rábukkantam 5500 Ft-ért egy használt példányra nem Hardveraprón. Gyorsan lecsaptam rá, és kissé vegyes érzésekkel vártam: ez most vagy egy felfedezés előtt álló, kiváló egér; vagy olyan ócska, mint amilyen ronda. Neten utánaolvasgattam, van róla jópár teszt, de a szenzor teljesítményét senki nem próbálta ki.

    Folytatás...

    dobragab 9 éve 9

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.