2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Tévhitek és tudnivalók az egerekről 2. – honnan tájékozódjak?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ennek a cikksorozatnak a célja, hogy téged rávezesselek a kellemes egerészés kikövezett, bár helyenként kanyargós útra.

[ ÚJ TESZT ]

Előző rész: Tévhitek és tudnivalók az egerekről 1. – mitől jobb?

A cikksorozat előző része Logouton viszonylag sok port kavart, sokan nem értettek egyet a cikk felvetésével. Ide csak az alapgondolatát elevenítem fel: minőségi egérrel jobb lesz az életed. Ebben a cikkben azt igyekszem megvilágítani, hogyan tudod eldönteni, hogy egy egérrel közelebb kerülsz-e a célhoz. Mivel a cikkre rákattintottál, feltételezem, az igény már él benned, de ha mégsem, remélhetőleg az előző rész meghozza a kedved.

Az első és legfontosabb dolog, amit megjegyeznék: tájékozódj! Rengetegen vesznek úgy egeret, hogy fogalmuk sincs, jó lesz-e, és költenek el akkora összeget, amiből százszor jobbat vehetnének.

Nemrég posztoltunk egy kérdőívet, ami kifejezetten ennek a cikksorozatnak az előkészítése volt: szerettük volna felmérni, mire felesleges fecsérelnünk a szót, és mire kell komolyan rágyúrni. Kiderült, nem volt alaptalan a félelmünk, ami a fellelhető egérteszteket illeti.

A második dolog, ami majdnem ugyanilyen fontos: ne dőlj be bárminek! Közhely, hogy az internet világában rengeteg a hülyeség, lásd még Petőfi Sándor releváns idézete. Az egerek kapcsán azonban a szokásosnál is durvább a porhintés, félrevezetés, marketing-bullshit.

Kifejezetten kevés olyan forrás van, amit jó közelítéssel hitelesnek tartok:

A PROHARDVER! fórum egeres topikja és az ottani összefoglaló (önreklám )
Az overclock.net egeres részlege, elsősorban qsxcv, uaokkkkkkkk és Ino. felhasználók, bar arrafelé is akad némi tájékozatlanság

Ez nem jelenti azt, hogy a többi helyen ne lehetne egy-egy egérről hasznos információt találni, csak a helyén kell kezelni. Például gyakran előfordul, hogy egyszerű baromságokat képesek leírni a tesztben.

Ha ilyet látsz, menekülj:

a lézeres egér jobb, mint az optikai
ha több a DPI, pontosabb az egér
a nehezebb, vagy súlyozható egér jobb
minél több gomb van rajta, annál jobb
ergonomikus egér = kényelmes egér

A gyűjtés nem teljes, bár a legfontosabbakat tartalmazza. Nem tér ki minden megfogalmazásra, gyakran kerül pro - con részbe, értékelésnél, leírásnál ezekkel ekvivalens állítás. Pl.: Sajnos nem szövetelt a kábele → A szövetelt kábel jobb.

Hasonlóan káros, ha a saját szubjektivitásukat próbálják erőltetni.

egyértelműen kijelentik, hogy az egér kényelmes vagy sem
hiányolják a szoftvert, vagy éppenséggel a szoftver nélküliséget
kevés gombra panaszkodnak, rossz / jó helyen vannak a gombok
kijelentik, hogy kellemes-e a görgetés
méltatják az egér kinézetét
a burkolat "minőségi" vagy sem
"érzésre" állapítják meg a szenzor tulajdonságait

Ezzel szemben próbálj meg konkrétumokat, objektívebb állításokat keresni a tesztben. Egy teszten belül is változó lehet, miben objektív, és miben nem. Például a fentiek helyett ilyeneket keress:

milyen fogási módokra lehet kényelmes, vagy sem
összehasonlító képek ismertebb egerekkel
van-e szoftvere, vagy firmware updater, miket lehet beállítani
hol vannak a gombok egyes fogásokhoz mérten, milyen kapcsoló van alattuk
a görgetés mennyire határozott, a fokozatai elkülönülnek-e
milyen anyagból vannak a burkolat egyes részei
Paint-teszt, MouseTester grafikonok a szenzor tulajdonságairól


Ha ilyet látsz, az jó jel és hasznos információ

Szintén gyanakodj, ha a gyártó marketing-szövegeit böfögik vissza:

minden fogási módra alkalmas
semmitmondó technikai adatok (pl. 1 ms reakcióidő, 50 G gyorsulástűrés)
gamer szenzor (tessék pontos típust írni!)
fedélzeti memória mérete, ARM processzor
16 millió színű világítás

A kérdőívből még egy fontos dolog derült ki: kifejezetten sokat adtok pro gamerek véleményére. Ez önmagában nem baj, de nem mindegy, milyen tekintetben.

Úgy értve, hogy amit a profik használnak, rossz nem lehet, igen, igaz, és ezzel nincs is baj.

Viszont, ha a kifejezetten jó egerek közül választasz, ne élvezzen prioritást a profik által használt egér csak azért, mert azt egy profi is használja.

Miért is?

Jelenleg kb. 50-féle, ma is kapható egér szerepel az ajánlott listánkon. Objektív szempontok szerint kb. 40 elégit ki minden igényt, és kb. 47 a legtöbb igényt. A maradékból csak és kizárólag a te szubjektív szempontjaid szerint kellene választanod, és nem más szempontjai alapján. Például, ha azt mondom, hogy a Zowie ECx-A és a Logitech G403 közül válassz, akkor ne vesd el a G403-at azért, mert a táblázatocska szerint senki nem használja, aki fontos. Gyakorlatilag egyformán jó egerek, nagyon hasonló formával és árban, és rengeteg apró különbség van köztük.

Egy mondatnyi külön figyelmet megérdemel Rocket Jump Ninja, aki mostanában igen népszerű lett a YouTube review-kkal, pedig gyakorlatilag nem ért hozzá, egyesíti a fent említett szubjektivitást és a pro gamerek véleményének rossz tulajdonságait.

Azt gondolom, nem kell részletezni, hogy a bolti eladó ajánlását hogyan fogadd. Általában csak abban érdekelt, hogy drágább egérre beszéljen rá, és előnyként a dobozra írt szövegek felolvasását adja elő.

Ha az ismerőseidet kérdezed körbe tanácsért, jó eséllyel a szubjektivitás mellé társul némi igénytelenség és tudatlanság is.

Ezek tudatában viszont bátran olvasgass utána egy-egy kiszemelt példánynak, sok hasznosat megtudhatsz róluk. És te is el fogsz szörnyülködni, mennyi sületlenséget olvasni az internet bármely táján.

A harmadik fontos lépés: kérdezz! A PH fórumon szívesen segítünk, hogy egyáltalán le tudd szűkíteni a listát az igényeid alapján. Az ajánlható egereket nagy részben mind kipróbáltuk már hosszabb-rövidebb ideig, sok olyat tudhatunk róluk, amikre rákeresni eszedbe sem jutna, a review-kban pedig nincsenek benne. Készülj fel, hogy mindenben megfelelő egeret nem mindig tudunk javasolni, csak az igényeid és a kínálat minél jobb metszetét képezni.

Negyedszer pedig: emeld fel a feneked, és tapogass meg minél több kiszemelt egeret. Az ajánlottak közül sok esetben túl sok, néha kompromisszum-igényes jelölt marad, amik közül a forma, kényelem alapján kell döntened. Megpróbálunk tippelni, melyik lehet jó, de a becslés általában túl rossz ahhoz, hogy ez alapján vakon tudj választani.

A legjobb az, ha el tudsz menni olyan helyre, ahol rengeteg egér ki van rakva, mindegyiket ki tudod próbálni. Ilyen hely például a budapesti Pixel vagy a Media Marktok (változó a készletük). Fontos megjegyezni, hogy a kiállított példányok esetenként igen lestrapáltak, így ne írd le csak azért, mert rossz a minősége.

Ezeken felül az ismeretségi körödben lehet érdemes kutakodni, néhány, különböző formájú egérről alkotott véleményed alapján a becslésünk is pontosabb lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.