2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Tévhitek és tudnivalók az egerekről 1. - mitől jobb?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ennek a cikksorozatnak a célja, hogy téged rávezesselek erre a kikövezett, bár helyenként kanyargós útra.

[ ÚJ TESZT ]

Az egerek témakörében a kelleténél jóval nagyobb a tájékozatlanság. Nem sértésből, felvágásból vagy lenézésből mondom, ez egyszerű tény. Túl sok olyan példát látok a saját környezetemben is, hogy jóval többet költenek sokkal rosszabb egérre, egerekre, mint minimális utánajárással lehetne. Pedig aki kicsit is ismer, tudhatja, hogy érdemes lenne megkérdezni.

Két éve igyekszem az egeres topik összefoglalóját naprakészen tartani, bővíteni, javítani, de szép lassan rádöbbentem, hogy csak azzal nem jutunk előrébb. Ugyanazzal a problémával szembesültem, mint az egyetemi oktató, aki a hallgatóságán felháborodva kéri számon, miért ilyen kevesen járnak be. Ugyanis hiába teszi, a mondandója mindenkire vonatkozik, csak arra nem, akik jelen vannak és hallják. Annak szól, aki nincs ott.

Aki az egeres topikig eljut, az igen nagy valószínűséggel jó, és neki való egeret fog venni, de ehhez több feltételnek is teljesülnie kell:

- legyen igénye arra, hogy JÓ terméket vegyen
- és ezért tegyen is valamit, áldozzon rá a saját idejéből
- a neten talált, tonnányi kontár teszt és cikk ne vakítsa el azonnal
- jusson el a PH! fórumig, vagy másik, ténylegesen hozzáértő kezekbe.

Ennek a cikksorozatnak a célja, hogy Téged rávezesselek erre a kikövezett, bár helyenként kanyargós útra. Például azzal, hogy ezt olvasod, máris egy nagyságrenddel közelebb kerültél a komfortosabb egerészéshez.

Nem titkolom, komoly inspirációt adott a TotalCar híres cikksorozata, A magyar használtautó-vásárló hülye. (Aki nem ismerné: 1. rész, 2. rész, 3. rész). Ezzel ellentétben nem célom, hogy magadba nézz, esetleg bűntudatot keltsek, inkább tudatot kelteni próbálok. Nagyjából úgy lenne helytálló, hogy Az egérvásárló tudatlan, így viszont nem hangzik jól.

Vágjunk bele.

A legfontosabb félreértést mindjárt az elején tisztáznám. Nem kell 20 000 Ft körüli összeget kifizetni, hogy jó egeret kapj, ennek a töredéke is elég lehet. Nem arra próbállak Téged rábeszélni, hogy minél több pénzt költs egérre, hanem hogy a pénzedért jó egeret kapj. Megpróbálom megválaszolni a magadban feltett kérdéseket, megmondani, mit tehetsz a cél érdekében, és a cikksorozat végére boldogabb ember leszel.

Jó, de minek? – hallom az első kérdésed, hetekkel a cikk megjelenése előtt. Ha megnézed a fenti listát, körülbelül az első pontnál járunk.

Nehéz pontokba szedni, mitől különb egy ajánlott egér a teszkós bóvlitól, mert ég és föld a különbség.

A legfontosabb talán a pontosság. Mikor jártál úgy, hogy hozzászólás írása közben bele akartál kattintani a szövegbe, és az I vagy l betű rossz oldalára került a kurzor? Ha be akarod zárni a böngésző harmadik tabját, reflexből oda megy a kurzor, ugye? Aki huzamosabb ideig használt profi egeret, számára ezek természetes dolgok, feltéve, hogy jól van beállítva az egér. Ha veszel egy jó egeret, és nem vagy fakezű, egy idő után gyorsabban, kevesebb hibával kezeled a gépet.

Ez tágabb értelemben megfogalmazva: ha a kurzort valahova mozgatni szeretnéd, az egér könnyebben engedelmeskedik. Ebben a szenzoron kívül fontos szerepe van néhány jelentéktelennek tűnő apróságnak, mint az egér tömege, a kábel minősége, az alján lévő talpak, és az alatta lévő felület, ami jó esetben egérpad.

Hasonlóan fontos a kényelem. Az egeret napi sok-sok órát használjuk, napi ~8 óra munka, hazaérve visszaülünk a gép elé. Megközelítőleg az életünk felét-harmadát töltjük gép előtt, jelentős részben az egeret markolászva. Vajon hányan tudják, hogy az egeret alapvetően háromféleképpen lehet fogni, és egy egér ebből egy adott embernek max. 2-félére lehet kényelmes? Pedig a számodra kényelmes fogási módról másra átszokni gyakorlatilag nem lehet.

Ezt a helyzetet tovább bonyolítja, hogy az egér kényelme teljesen egyénenként változó, azaz ami a havernak kényelmes, az Neked nem feltétlenül, és fordítva. Ez akkor is igaz, ha véletlenül ugyanúgy fogjátok az egeret, és ugyanakkora kezetek van.

Kifejezetten félrevezető az ergonomikus egér kifejezés. Ezt általában a nagyobb, jobb kézre szabott, zömmel jobbra döntött, aszimmetrikus, hüvelykujjnál gombbal ellátott egerekre értik, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy általánosságban kényelmesebb vagy kíméli az ízületeket.

A harmadik, amit kiemelnék, az az általános minőség. Persze ebben a tekintetben elég nagy a szórás az ajánlott egerek között is, és ebbe is valamennyire beleszólnak az egyéni preferenciák.

Egy ajánlott egérnél alapvető elvárás, hogy a gombjainak ne legyen holtjátéka, kellemes nyomáspontja legyen, megfelelő erő kelljen a lenyomásához. A görgő ne lötyögjön, ne forogjon el, ne legyen holtjátéka két fokozat között. A felülete ne legyen csúszós, jófajta műanyagból legyen, szerkezetileg masszív legyen, stb. Ha tudsz olyan teszkós egeret mutatni, ami ezeket mind teljesíti, igencsak meglepődnék.

Na de minek nekem gémer egér?

Egy felső kategóriás, irodai egér (ami zömmel Logitech-et takar) ebből a három kritériumból maximum kettőt teljesít, és a pontosság csorbát szenved. Ezen nem kell meglepődni, hiszen ha jó szenzort tettek volna bele, akkor inkább eladnák más festéssel gémernek, még drágábban. Tudod, ha nagyapámnak kereke volna, akkor mozdony volna.

Igen, ez azt jelenti, hogy irodai használatra sem elvetemült dolog játékra szánt egeret használni, sőt, jobban jársz vele. Igen, egy rakás, többségében wireless irodai Logitech került már a kezembe, és mindegyik önálló életre keltette a kurzort, legalábbis az általam használt, 5500 Ft-os Logitech G100s-hez képest szánalmas.

Az ember gyomra persze nehezen veszi be ezt, de gyakran kiderül, hogy azért játszik is valami lövöldözős multiplayert, nem csak munkára és facebookra használja a gépet. A következő félmondat, amit tisztázni szeretnék, ilyenkor, jellemzően alkalmi játékosoktól hangzik el ellenérvként.

De én nem játszom olyan szinten, hogy…

Nagyon sokan, túl sokan hiszik azt, hogy akkor kell gamer egeret venni, ha már CS:GO-ban eljutott Global Elite-ig, vagy valami olyasmi. Nos, a valóság távolabb áll az elméletétől, mint az ellenkezőjétől.

Félreértés ne essék, egy jó egértől nem fogsz megtanulni játszani. A pályát neked kell ismerned, a billentyűzetet is jól kell kezelned, tudnod kell egyszerre n+1 dologra figyelni, stb.

Egy nagyon fontos dologban viszont sokat segíthet az egér: megtanulhatsz lőni. Javul a reakcióidőd, képes leszel reflexből lelőni valakit. Bele mersz menni olyan szituációkba, amibe addig nem, vagy teljesen esélytelen voltál, de bízol magadban és az Erő irányítja mozdulataid. Az új kihívásoktól fejlődik az izommemóriád és a reflexeid, azaz jobban fogsz tudni lőni… És ez öngerjesztő folyamatként, egészen addig, amíg a saját határaidat el nem éred.

A nagyobb, gyorsabb mozdulatokat lekövetik a jobb egerek, és a legtöbb FPS játékban csak alacsony érzékenységgel lehet jó eredményeket elérni. Egy gagyi egér már képtelen lekövetni a ~10 centis mozdulatokat, míg egy ajánlott egérnél a karod jelenti a határt, így a játékstílusodat nem az egér fogja limitálni.

Ez szép és jó, de bírni fogja 10 évig?

Ki kell, hogy ábrándítsalak: nem. Akár teszkósat veszel, akár a Logitech csodálatosan felmatricázott ékköveit.

A tervezett elavulás sajnos az egerek piacát is réges-rég elérte. Ennek ellenére a leggyakoribb hibák óriási szórással fordulnak elő, pár hónaptól a világörökségig terjedhet véletlenszerűen egy-egy egér életének első, hibátlan szakasza. Nehezen és pontatlanul tudom megbecsülni, de szerintem ez átlagosan kb. 3 év. Kidobni ilyenkor sem kell, általában kb. 2-3000 Ft-ból javíthatók. Az itthoni forrásból származó modellekre jellemző, 2 éves garanciával együtt viszont már nem vészesen nagy a rizikó.

Itt van az a pont, ahol lehet emlegetni a régenmindenjobbvolt egereket: a Microsoft WMO 1.1 / IMO 1.1. / IME 3.0 irodai (!) egereket a hőskorból, vagy a Logitech első igazi gamer egereit, az MX300-at és az MX500-at, amik ma is megállják a helyüket, és lám, hibátlanul működnek. Arról persze nincs statisztika, hogy az évek során hány lett az enyészeté, és dobták ki évekkel ezelőtt, de lám, ami megmaradt, még működik. És ahogy egy focista ismerősöm mondta: ha bemegy, gól. Hogy ez 2% vagy 30%, sosem fogjuk megtudni.

Azért mielőtt megrohamoznád a boltokat: arról még nem esett szó, hogy mi alapján válassz a jó egerek közül, meg egyáltalán, melyik egerek jók. Ezekről, és egy sor kapcsolódó dologról a sorozat következő részeiben lesz szó.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.