2024. február 22., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Retro kedvenceim 7. SlotA Athlon - egy sikerkorszak kezdete

  Üdv ismét a nagyérdeműnek, aki velem tart, annak egy jó kis retro kalandozást kínálok egy manapság már igencsak ritkulófélben levő korai Athlon konfiggal.

  Kis idézet a Wikiből :

  Az eredeti Athlon (más néven Athlon Classic) 1999-ben jelent meg a piacon. Kódneve „K7”. Tokozásilag kezdetben a Slot A szabványt használta, később áttért a cég a Socket A formátumra. Ebben a processzorban debütált a 3DNowEx utasításkészlet. Az Athlon az Alpha EV6 buszra épül és támogatja a többprocesszoros üzemmódot.

  A SlotA korszakban a magban csak az elsőszintű gyorsítótár volt, a másodszintű magára a kártyára került, a processzor sebességénél lassabb verzióban. Az osztó a cpu sebesség és az L2 cache sebesség között 1/2 vagy 2/3 volt. Egyszerűen nem tudtak elég gyors cache chipeket előállítani nagy mennyiségben, ezért kellett a csökkentett sebesség. Ezt hívták Slot A Athlonnak, 500 és 1000 Mhz közötti órajeleken lehetett megvásárolni. Az 1000 Mhz-es Athlon nyerte a "csatát", amelyet az Intellel folytatott az AMD a világ első gyárilag 1 GHz-es processzorának címéért. Hivatalosan nem adták ki, de létezett egy 1100 MHz-es verzió is. (ezzel párhumazosan még nem volt Duron)

  Folytatás...

  DarthSun 7 éve 14

 • Retro kedvenceim 6. A kezdetek, XT és 286

  A célszámítógépek után, először a PC- vel kerültem kapcsolatba. C-64 és társai nekem annakidején kimaradtak. Ezekből a korai PC- kből sem volt saját, XT- t barátnál láttam először, 286- ot pedig munkahelyen használtam. Első sajátgép 386 volt. XT- t nem is akartam a retro gyűjteménybe, de egy számtechboltos félretett egy nagyon modern XT lapot nekem, vinyóval együtt, ajándékba, mivel az XT- s cuccokért manapság már elég sok pénzt kérnek, így megörültem neki. A 286 lap pedig bacsistól érkezett. 286- ra sokáig hajtottam de jóideig nemigazán sikerült modern, kisméretű, savmentes lapot szerezni.Tehát következzen a korai korszak két képviselője, mindegyik nagyon modern, de kissé sufnituning kivitelben.

  1979. július 1. -az Intel bemutatja 8088- as processzort. Órajel : 4.77 MHz , mely később 16MHz- ig skálázódott.
  1982. február 1. -megjelent a 80286- os CPU. Kezdő órajel : 4 MHz. Legnagyobb órajelű változat : 25 MHz lett.

  Időrendben haladva következzen az XT először.

  A konfig :

  Folytatás...

  DarthSun 7 éve 26

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.