2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Type-c 2x HDMI, USB3, PD töltés 4in1 dongle

    Olcsóbb kategóriás type-c pontról dual HDMI kimenetet, egy USB3 portot és power deliveri töltést lehetővé tévő kiegészítő.

    Sok helyen 4K 60Hz -esnek írják, ami nem igaz. Valójában vagy 1x 4K @ 30Hz vagy 2x 1080p @ 60Hz kimenetet képes biztosítani.
    A power delivery töltésből 10W-ot von le, ha rajta keresztül adunk töltést a gépnek. Némely gép lassú töltést / slow chargert ír ki és lelassítja a processzort, ha az elvárt teljesítmény alatti Pd értéket lát a gép.

    Ezt az általa használt Lontium LT8712EX1 chipset leírása is megerősíti, mivel displayport 1.2 -ről tud konvertálni HDMI 1.4-re. A képen hiányzik a bal oldalon egy dióda, amely az én példányomnál leesett, s emiatt nem működött megfelelően. Visszaforrasztás után viszont már stabilan életre kelt.

    Folytatás...

    azbest 1 éve 2

  • USB HDMI adapter - Gembird A-USB3-HDMI-02

    Szolid árú adapter, kínai termék újrabrandelése. A holland gembird márka most egy cablexpert márkájú kínai HYC kütyüt nevez át.

    Ebben valamilyen macrosilicon chipset van, ami már a microsoft indirect display driver megoldásra épít. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy linuxra a beszámolók szerint használhatatlan.

    A dongle maga egy virtuális pendriveként jön fel és rajta találhatóak régi telepítőcsomagok. Most éppen Win10 21H1 19043 verzión próbálom. Működik. Egy szolgáltatás fut a háttérben, ezért kell tényeleg újraindítás neki. Az óra mellé pedig beül egy kis segédprogram, ami a virtuális képernyők állapotát mutatja. 3 is regisztrálásra kerül, talán arra az esetre, ha valaki több donglet is használna.

    Azon kívül, hogy működik, a pozitívum véget is ér. Videólejátszás vagy akár ablakhúzogatás közben is kegyetlenül laggol az egér egy i3-4160T procis gépen. Erősebb, több magos gépen talán kevésbé rossz.

    Folytatás...

    azbest 2 éve 9

  • Scishion V88 PRO TV Box Amlogic S905X

    Olcsó Android 6.0-ás TV box Kínából, amellyel felokosíthatjuk a tévénket, monitorunkat vagy projektorunkat.

    Egy dolgot viszont érdemse rögtön leszögezeni. A gyári Android 6 rendszer csupán egy tákolmány rajta. Ez abban nyílvánul meg, hogy amit befrissül a Play Store rajta, megtagadja a működést, mondván, nem kompatibilis a készülékkel. Úgy láttam, hogy xhdpi változatot frissít magára, míg a működő változat "-all" nevű. Kézzel, pendriveről telepítve fel lehet tenni működőt, de ha befrissíti magát, akkor megint elromlik. Egyébként sem nagyon van rajta semmi érdekes, a szokásos töltelék appokat találni.

    Ami talán hasznos információ a rendszerről:
    - A normál youtube app valóban használ VP9 codec-es videó változatokat.
    - A távirányító ki/bekapcsoló gombját hosszan nyomva lehet elővarázsolni a kikapcsolás menüpontot. Vagy sikerül, vagy nem.

    Folytatás...

    azbest 7 éve 211

  • USB DVB-T/T2/C tuner: Geniatech MyGica T230

    Olcsó kínai DVB-T/T2/C tuner földfelszíni és kábeles digitális adáshoz.

    Chipset:
    - Silicon Labs Si2158-a20, Silicon Labs Si2168-b40, Cypress EZ-USB FX2 CY7C68013A

    Beszerezhetőség:
    - Kína, Ebay, Aliexpress gyártói oldal [link]

    Update: lehet hogy már t230C változatot küldenek, ami linux alól még lehet nem alapból ismert. Kép a T230C belsejéről [link]

    Folytatás...

    azbest 8 éve 123

  • OpenElec tévé Raspberry-vel

    Tehát ugyanazon a raspberry pi-n legyen a tvheadend szerver és a Kodi kliens.

    TELEPÍTSÜNK OpenElec-et tévészolgáltatással együtt a Pi-re.

    Letöltőd a Pi változatodhoz való OpenElec-et [link].
    Ezesetben nálam Raspi 2B-hez a 6.0.0.

    [Stable] OpenELEC 6.0.0 (arm) Disk image [link]
    Lemented, a GZ fájlból kicsomagolod az IMG fájl.

    Ha az SD kártya már korábban is volt használva és a Win csak egy részét látja, akkor le lehet törölni teljesen az SD Formatter programmal [link]. Úgy újra a teljes kapacitása látszik Win alól is. Nem feltétlen szükséges. A linux pedig okos.

    Win alatt Win32DiskImager programmal az sd kártyára teszed a rendszert.

    Ha ez megvan, akkor még a pécében hagyva a kártyát (esetleg leválaszt és újra bedug, ha nem látszik) lehet szerkeszteni a Raspi hardver konfigurációs fájlát: config.txt az sd kártyán.

    Folytatás...

    azbest 8 éve

  • Raspberry Pi téma-összefoglaló vázlat

    Ez a bejegyzés kizárólag arra szolgál, hogy a Raspberry Pi topichoz létrehozzuk az összefoglalót.

    Gyűjtsük össze a hasznos témákat, linkeket, amelyek leggyakrabban felmerülhetnek kérdésként a RasPi kapcsán. A kommentelést itt letiltottam, hogy inkább a rendes topicban kellene beszéljünk róla, itt csak az aktuális állapot bemutatása történik jelenleg.

    A véleményeteket, ötleteiteket a normál topicban tegyétek meg. Kérlek benneteket, hogy az ehhez kapcsolódó kommentjeitekbe tegyétek be az [összefoglaló] szöveget, így szögletes zárójelben, hogy utólag is gyorsan meg lehessen őket találni. Ekezet nelkul [osszefoglalo] is megteszi ;)

    Köszi a segítséget.
    --------------

    Bevezető:

    A Raspberry Pi (RasPi) az első kártyapécé, amely széles körben elterjedt. Ez nagyrészt kedvező árának és a mögötte lévő közösségnek köszönhető. Tervezését és licenszelését a Raspberry Pi alapítvány végzi.

    Folytatás...

    azbest 9 éve

  • NMicro 16GB UHS-I microSDHC

    MicroSD memóriakártya egyenesen Tajvanról.

    Mint látható nem adnak sokat a dizájnra és a csomagolásra. Nem az első kártya, amelyet keletről rendelek, nagy megelégedéssel használok onnan származó Adata, Kingston és SanDisk kártyákat is. Természetesen ott sincsenek csodák, a gyanúsan olcsó nagyon nagy méretű kártyák jó eséllyel átverést takarnak, szóval jó hírű eladókat és reális árakat kell keresni.

    Valószínűleg nem sokan hallottak még erről a márkáról. A cég korábban más gyártók kártyáit és pendrájvjait árulta különböző online áruházak felületén. Már akkor is elérhető volt náluk más kevésbé ismert gyártók terméke is, de mára szinte kizárólag a saját márkanevük alatt árult saját kártyáikat forgalmazzák. A távolsághoz mérten gyorsnak számít a szállítás. Az elérhető kártyaméretek 2 - 64GB között találhatók, class 4-től class 10-ig, a gyorsabbaknál UHS-I támogatással. Na de a messe után lássuk a sebességét.

    Folytatás...

    azbest 9 éve 3

  • USB3 VGA adapter - Fresco Logic fl2000

    Olcsó kínai adapter, amellyel számítógépünk usb portjáról hajthatunk meg dsub bemenetes monitort.

    A külső a filléres hdmi-vga átalakítókat idézi, egészen pontosan ugyanolyan tokba tették az elektronikát. Színe stílusosan az USB3 aljzat színével egyezik.

    A tok tényleg Fresco Logic chipsetet tartalmaz, nem névtelen klónt.

    A forrasztások közt kicsit érdekesen néz ki az az ónpaca. Nem tudom, hogy szándékosan készült-e ilyenre.

    Folytatás...

    azbest 10 éve 11

  • SanDisk Mobile Ultra microSDHC

    MicroSD memóriakártya, mobil alkalmazásokhoz optimalizált változat.

    A hátsó oldalán láthatóak a termékazonosítók. A 16GB-os változat Taiwanról származó, SDSDQUA-016G-U46A, míg a 32GB-os példány a kínai piacra szánt SDSDQUA-032G-Z46A. Mindkettő teljesen eredetinek tűnik, az azonosítóik megtalálhatóak a SanDisk oldalán.

    Ekkora méretű kártyák esetén már előfordulhat az eszközeinkkel való kompatibilitási probléma. Nemrég találkoztam olyan kártyaolvasóval, amely csak a 16GB-osnál kisebb kártyákkal boldogult. A 32GB-os változatot már nem mindegyik olcsó kártyaolvasóm kezelte. Az ennél is nagyobb kártyákhoz már újabb fajta olvasó szükséges.

    Folytatás...

    azbest 11 éve 4

  • USB DVB-T Tuner (RTL2832U+R820T)

    Olcsó kínai DVB-T tuner földfelszíni digitális adáshoz. DAB+ és FM rádió támogatás.

    Újabb külső jelent meg a DVB-T piacon. Modernebb dizájn és gumiszerű tapintású műanyag. A belseje persze a megszokott formájú nyákot rejti és a körítés is megegyezik a régebbi ezüstszürke tunerekével.

    Kiváló érzékenységű, tág frekvenciahatárok közt működő tunerrel rendelkezik. Budapesten a DAB+ adás vételére is használható, máshol az FM rádió jelent plusz szolgáltatást. A szokásos BlazeHDTV programot mellékelik hozzá. A ledje folyamatosan kéken világít, amikor a géphez van kötve.

    Chipset:
    - Realtek rtl2832u + r820t

    Beszerezhetőség:
    - Kína, Ebay

    Ár:
    ~ 8 - 10 USD

    Folytatás...

    azbest 11 éve 361

  • A Raspberry Pi találkozik a felhővel

    Gyorsítsuk PC segítségével a programfordítást, avagy elosztott fordítás különböző architektúrák között!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 11 éve 53

  • HDMI-VGA adapter

    Korábban csak komolyabb összegért lehetett digitálisról analóg képpé alakító eszközt venni a számítógépekhez. Persze van/volt sok nagyon olcsó, de legalább használhatatlan passzív kábel, ami semmivel sem működik. Úgy tűnik változtatnak végre ezen a gyártók.

    Ez egy működő HDMI-VGA átalakító. Ránézésre elgondolkodhatunk rajta, hogy ha aktív eszköz kell az átalakításhoz, akkor ez vajon honnan veszi az energiát. A HDMI kábelen is elérhető az 5V, de csak csekély 50mA mértékű fogyasztás fér bele elvileg. Nézzünk bele, mi hajtja:

    Vigyázat: A HDMI szabvány 50mA-ban szabja meg a terhelhetőséget. Az ilyen adapterek viszont 200mA-t is fogyaszthatnak. Ennek következtében kiéghet a tápellátásért felelős alkatrész a HDMI kimeneten. Ma már olcsón kapni olyan átalakítót, aminek DC bemenete is van, tehát USB-ről táplálható. Emellett az audio-t is le tudja választani. A kommentek közt szerepel is ilyen.


    Lontium LT8511A és talán ST78345

    A másik oldalán is található néhány alkatrész:

    Folytatás...

    azbest 12 éve 169

  • Corsair Nova2 CSSD-V60GB2A - belső felépítés

    A címben szereplő SSD az egyik legolcsóbb Corsair modell. Korábban több helyen is olvastam róla - a PH! hazai pálya rovatában is így szerepelt - , hogy Phison PS3105 vezérlős és a gyári firmware-rel nagyon gyengén szerepel. Egy másik gyártó hasonló chipsetes meghajtójának programját rátéve lehet javítani a viselkedésén. Ahová szántam pont megfelelő volt az akkor nagyon kedvező árcédulájával. Tehát nem vásároltam zsákbamacskát, felkészülten vártam az érkezését. Később kiderült, hogy ebben a modellben nem Phison vezérlő van, hanem Sandforce.


    Marketingfotó, hivatalos oldal

    Folytatás...

    azbest 12 éve 0

  • USB DVB-T tuner (it9135 rev2)

    Olcsó kínai DVB-T tuner földfelszíni digitális adáshoz.

    Nem véletlen ha dejavut éreztek a kép láttán, ugyanis a legelterjedtebb műanyagtok, amit a kínaiak használnak a különböző chipsetes tunerekhez. Újabban erre álltak át a kínaiak, többféle nyákkal is készítik, létezik egészen apró tokba épített változata is.

    Két Négy változattal találkoztam eddig, nincsen lényeges különbség köztük:

    A fenti képen látható nyák esetén a led vétel közben erős, kék színnel világít. Nem melegszik.

    Ez utóbbi változat piros leddel világít vétel közben.

    Update (2012.10.29):
    Újabb változat hasonló paraméterekkel.

    Folytatás...

    azbest 12 éve 305

  • USB DVB-T tuner (rtl2832u+e4000)

    Olcsó kínai DVB-T tuner földfelszíni digitális adáshoz. DAB+ és FM rádió támogatás.

    Nem véletlen ha dejavut éreztek a kép láttán, ugyanis a legelterjedtebb műanyagtok, amit a kínaiak használnak a különböző chipsetes tunerekhez. Ritka a realtek változat, mert rájöttek, sokkal drágábban is megveszik ezeket.

    Jó érzékenységű tuner. Budapesten a DAB+ adás vételére is használható, máshol az FM rádió jelent plusz szolgáltatást. A szokásos BlazeHDTV programot mellékelik hozzá. A ledje folyamatosan kéken világít, amikor a géphez van kötve.

    Chipset:
    - Realtek rtl2832u + E4000

    Beszerezhetőség:
    - Kína, Ebay

    Ár:
    ~ 8 USD, de a más kinézetű változatokat 30 usd körül kezdték árulni

    Folytatás...

    azbest 12 éve 2

  • USB DVB-T tuner (af9015+tda18218)

    Olcsó kínai DVB-T tuner földfelszíni digitális adáshoz.

    Fontos tudnivaló, hogy előfordul más chipset-es tuner is ugyanilyen külalakkal, azok kevésbé ajánlottak.
    Több féle nyák változatban is létezik, de lényegében azonos tartalmú és képességű tuner.

    Chipset:
    - Afatek/ITE AF9015 + TDA81218HN

    Beszerezhetőség:
    Kína - Ebay szerk.: ritka, már más változatra álltak át a kínaiak

    Ár:
    7-16 USD

    Folytatás...

    azbest 12 éve 16

  • EasyTv (Astar AST-S-C-U09) analog usb TV tuner

    Olcsó kínai analóg tévé tuner usb csatlakozással. Pal, Secam és NTSC támogatás.

    Gyártó:
    Astar Touch System Technology Inc.
    http://astartouchsystems.freeb2b.org
    http://www.astartouch.com/en_index.asp

    Beszerezhetőség:
    Kína - ebay, focalprice

    Ár:
    16-25 USD

    Folytatás...

    azbest 13 éve 2

  • Tegyük notebookunkat 1080p képessé

    Ha gyenge a géped toldd meg egy HD dekóderrel: Broadcom Crystal HD BCM70015, tapasztalatok pro és kontra.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 13 éve 126

  • Windows 7 Professional MUI integráció

    Avagy hogyan változtathatjuk meg a [telepített] rendszer nyelvét deployment eszközök használatával

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 15 éve 282

  • Számítógép kezelés mint autóvezetés

    Hiába taposom a gázt, ez a vacak* akkor sem áll be a parkolóhelyre... kormányozni? Ugyan már...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 16 éve 21

  • PC nosztalgia

    Egy kis nosztalgiázás, melyet egy másik Logoutos írás ébresztett.

    99ben nekem is nagyon el kellett gondolkodni, hogy super7-es vagy slot1-es rendszert válasszak. Árban hasonló szinten voltak.

    Ma már visszatekintve elég egyértelmű a dolog, de akkoriban elég hangos volt a szaksajtó is attól, hogy bár van amiben lassabb az amd k6 sorozata, de a 3DNow az nagyon megdobja játékban/multimédiában.
    Másik oldalról meg ugye akkor még L2 nélküli Covington Celeronok is voltak (amit jól megfontoltan messzire elkerültem :D).

    AGP kapcsán is komoly kételyek voltak a super7 reszer esetén, mivel nem volt nyilvános az intel féle specifikáció így eléggé bizonytalan kompatibilitású megoldások voltak.

    Végül egy ilyen gép lett az eredménye a netes kutakodásomnak, akkoriban elég erős közepes gép volt:

    Folytatás...

    azbest 16 éve 1

  • Szünetmentesen gép előtt (UPS)

    Honnan ismerni meg az igazi gépfüggőt? Talán attól, hogy ő a legtürelmetlenebb amikor...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 16 éve 42

  • Csend a lelke mindennek... olcsó házban

    A kezdetek

    Elérkezett az ideje, hogy vérfrissítésen essen át a gép, amely már jóideje áll a szolgálatomban (CeleronT 1000@1333MHz, 512MB SDRam, GF2Mx400 32MB a főbb paraméterek). Persze ilyenkor végigfut a géptulaj agyán, hogy mit lehetne átmenteni az új rendszerbe. Először naívan arra gondoltam, hogy a ház az ház... jó lesz a régi jól bevált darab, nem érdekes a külső úgyis az asztal alatt van.

    Később nyilalt belém a felismerés: nem lehet, hogy beférjen egy am2-es hűtő... biztos méretesebb darab mint a mostani... és ez is éppen csak befért, jó ha egy centi hely van az álló helyzetű táp és a cpu hűtő közt. Tehát új ház kell... lehetőleg olcsón.

    Nézegetettem az árlistát... de általában táppal együtt 7-8eFt körül kezdődtek a házak. Ezekben nem találni jobb tápot, a mostani Codegen 400W-osnál. A táp átmentésén is gondolkodtam, a kiszemelt alaplaphoz megfelelő a normál 20 pines ATX csatlakozós energiaforrás. Mivel nem jutottam sokra a házválasztásban kikértem inkább a véleményét Boba6-nek [link], minthogy boltosként nagyobb rálátása van a dolgokra.

    Folytatás...

    azbest 17 éve 22

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.