2022. október 6., csütörtök

Gyorskeresés

Corsair Nova2 CSSD-V60GB2A - belső felépítés

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A címben szereplő SSD az egyik legolcsóbb Corsair modell. Korábban több helyen is olvastam róla - a PH! hazai pálya rovatában is így szerepelt - , hogy Phison PS3105 vezérlős és a gyári firmware-rel nagyon gyengén szerepel. Egy másik gyártó hasonló chipsetes meghajtójának programját rátéve lehet javítani a viselkedésén. Ahová szántam pont megfelelő volt az akkor nagyon kedvező árcédulájával. Tehát nem vásároltam zsákbamacskát, felkészülten vártam az érkezését. Később kiderült, hogy ebben a modellben nem Phison vezérlő van, hanem Sandforce.


Marketingfotó, hivatalos oldal

Kellemes meglepetésként ért, hogy nem a várt módon viselkedik. A sebességteszteket megnézve úgy tűnt ez nem Phison, hanem Sandforce vezérlős: a tömöríthető adatokat gyorsabban kezeli, mint a tömöríthetetleneket. Ekkor felkerestem a Corsair hivatalos fórumát és éppen láttam letölthető Nova2 v5.02 firmware csomagot, ami ráadásul Sandforce chipsetes frissítőprogrammal és leírással szerepelt. Sikeresen frissítettem is az útmutató alapján. Később levették a fórumról a Nova2 firmware linket, az ilyen témában tett hozzászólásomat az érintett topic-kal együtt törölték. Szóval letagadják.

Mivel az utóbbi időben több Corsair teszt is megjelent, amelyben kívül-belül is szerepelnek a készülékek, elszántam magam a Nova2 szétszedésére. A nyákon és a dobozon lévő sorozatszám nem egyezik meg, de mivel magam bontottam fel a gyári dobozát, így valószínűleg ez a gyári állapot.

Az előzményeket figyelembe véve már nem volt olyan nagy a meglepetés. Sandforce vezérlőt találtam benne. Ami még meglepő lehet, hogy nagyon hasonlít ez a Nova2 az Accelerator nevű meghajtójukra.


Nova2 CSSD-V60GB2A


Corsair Accelerator - PH! teszt

Fontos, hogy Nova2-ből létezik V60GB2 változat is. Talán az volt a Phison vezérlős, vagy teljesen véletlenszerű is lehet a doboz tartalma.

Néhány hete megjelent az 5.03 -as firmware a Corsair Sandforce SSD-khez, ez tartalmazza a nekünk szükséges firmware-t is:

Frissítés (2014-06-08):
A Corsair SSD Toolbox ([link]) is támogatja a Nova2 Sandforce változatát. Ezzel 5.05-ös verziójú frissítést lehet rátölteni.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.