2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Tegyük notebookunkat 1080p képessé

Ha gyenge a géped toldd meg egy HD dekóderrel: Broadcom Crystal HD BCM70015, tapasztalatok pro és kontra.

[ ÚJ TESZT ]

Előszó, tesztkörnyezet

Frissítés (2011-08-05): Kiderült, hogy a Broadcom driver által telepítet codec is képes valós 1080 felbontásban dekódolni a tartalmat, csupán alapértelmezetten le van tiltva ez a lehetőség. További részletek itt: [link]

Frissítés: Peti85 fórumtárs felhívta a figyelmemet arra, hogy megjelent nemrég egy verzió a Splash Pro programból, amelynek egyik újítása hogy valós 1080p felbontásban dekódolja Broadcom Crystal HD-val a videókat. Magam is kipróbáltam és nem csak, hogy maximális képminőséget ad vissza, de a váltott soros DVB-T mintát is hibátlanul és teljes pompájában képes lejátszani. Ez a program sajnos nem ingyenes, hanem $20 az ára, de van 30 napos próbaverzió belőle.

Előszó, tesztkörnyezet

Régóta érzem a mobilitás hiányát az asztali gépem mellett ülve. Mivel a hordozható gépek árban felül- teljesítményben viszont alulmúlják helyhez kötött rokonaikat, így elsősorban kiegészítő szerepet szántam leendő notebook-omnak.

Ebből következik, hogy nem a komoly teljesítmény, hanem inkább a mobilitás volt a főbb szempont. Semmi kedvem sem volt 15.6"-os XVGA (manapság divatosan 768p vagy HD néven is futó) kijelzővel szerelt, nehéz, de legalább törékeny notebook-hoz. Először a netbook-ok közt nézelődtem, de gyorsan rá kellett jönnöm, hogy nem találni legalább 720p felbontású matt kijelzős, elegendő memóriával szerelt, jó akkuidős, HD videó lejátszására képes netbook-ot a választékban. [2010 karácsonya előtt járunk időben, csak 2011 nyarára jelentek meg a Brazos alapú netbook-ok, amelyek már jó alternatívát nyújthatnak, pl Thinkpad x120e.] Talán egy-két sub-notebook jellegű gép már közelítette az igényeimet, de másodlagos, ritkán használt gépre nem voltam hajlandó annyit költeni, mint amennyibe azok kerültek. Ezután találkoztam egy átlag-gyenge netbook árán hirdetett Thinkpad T61-es géppel, amely nehéz, de legalább masszív.

Konfiguráció:
Model: Lenovo T61 - 7661-CH8
Kijelző: 14.1", 1440x900, matt
CPU: T7100 1.8GHz, 2 mag, 35W TDP
GPU: Intel X3100 / GM965 Express
Memória: 2x2GB DDR2
Merevlemez: Samsung 320GB HM320JI
Akku: 6 cella, 56Wh
HD decoder: Broadcom Crystal HD BCM70015

A tesztet elsősorban Windows 7 alatt végeztem, de néhány kritikusabb kérdés miatt több operációs rendszert is kipróbáltam, bizonyítási esélyt adva a különböző driver-ek és rendszerek számára. Ezzel a módszerrel jobban megkülönböztethettem a hardver esetleges problémáit az operációs rendszer nyűgjétől.

A tesztben használt operációs rendszerek:
- Windows 7 Professional x64
- Windows XP SP3 Professional x86
- Linux: XBMC Live
, ha sikerül beüzemelnem

Mindig felvetődik a kérdés hasonló témáknál, hogy mi értelme a HD lejátszásnak egy netbook vagy akár egy nem túl nagy felbontású kijelzővel szerelt notebook esetén. Szeretném ezt már most rövidre zárni néhány példával:
- Egy videó megnézésénél ne kelljen már figyelni, hogy az milyen felbontású vagy kódolású, csak működjön és kész.
- A kisgépek is rendelkeznek valamilyen videó kimenettel, ami általában képes akár 1080p kép kiadására is (kivéve a szoftveresen lebutított atom-ba integrált gma 3150 d-sub-ja).
- A DVB-T adást miért ne nézhetnénk mobil gépen? (Erről még lesz szó.)
- Meglévő netbook vagy nettop, esetleg régebbi notebook is jó kompromisszumot jelenthetne egyszerűbb házimozi rendszer alapjául, ha bírna a videókkal.

A következő oldalon megismerkedünk azzal az eszközzel, amely lehetővé teszi a Full HD lejátszást gyengébb eszközökön.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.