2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Windows 7 Professional MUI integráció

Avagy hogyan változtathatjuk meg a [telepített] rendszer nyelvét deployment eszközök használatával

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Előzmények

Nem is oly régen Kendek fórumtárs bemutatta hogyan készíthetnénk Windows 7 E verzióra Internet Explorert és más programokat tartalmazó integrált telepítőkészletet. Egy mondat erejéig szóba került az a kellemetlen tény is, hogy Ultimate - vagy Enterprise - verzió szükséges ahhoz, hogy utólagosan más nyelvre térhessünk át telepítés után.

Na ezen fogunk most változtatni ebben az írásban :-)

Néhány nappal ezelőtt - augusztus 6-án - kikerült végre a felhasználók egy részéhez a Microsoft legújabb kiadású operációs rendszerének RTM - azaz gyártásra érett - változata. Annak köszönhetik a kiváltságos helyzetüket a fent említett emberek, hogy Technet vagy MSDN fiókkal rendelkeznek. Nemrég felkerültek a telepítő médiák a Szegedi Tudományegyetem informatikus hallgatói számára létrehozott MSDN-AA szoftverletöltő oldalra is.

Az oprendszer angol nyelvű telepítője mellett a Windows 7 Language Pack is helyet kapott a listán. A sors - vagy az MS marketingeseinek - fintora, hogy jelenleg csak a Professional verzió érhető el. Aki nem ismerné ennek jelentőségét, annak elárulom, hogy egyebek között abban kevesebb ezen verzió, hogy nem lehetséges változtatni a kezelőfelület nyelvét. Amilyen nyelvű a telepítőkészletünk, olyan nyelven tudjuk csak használni a rendszert. A Windows 7 (itt elérhető) telepítői annyiban módosultak a Vista lemezeihez képest, hogy nem kérdezik meg melyik változatot szeretnénk telepíteni, így még azt sem játszhatjuk el, hogy Ultimate verzióként telepítjük a magyarítás kipróbálására, 30 nap erejéig.

Ezeknek a problémának a megoldásával fogunk most foglalkozni:

- hogyan változtassuk meg a telepítő média nyelvét (2 - 5. oldal)
- hogyan módosítsuk a már feltelepített rendszer nyelvét olyan verzió esetén, amely ezt hivatalosan nem támogatja (6. oldal)

Telepítő média módosításához szükséges eszközök:

- Működőképes Windows Xp / 2003 / Vista vagy 7 operációs rendszer, akár 32 vagy 64 bites is lehet, ajánlott legalább 10GB szabad hely a lemezen

- Windows 7 Professional RTM telepítő média (tartalma), amelyet Technet vagy MSDN fiók birtokában szerezhettek be, az egyetemi hallgatók pedig a számukra létrehozott MSDN-AA felületről tölthetik le.

- Windows 7 Language Pack RTM lemez, szintén az előbbi forrásokból vagy más ilyen témával foglalkozó oldalról érhető el, pl MyDigitalLife oldalról

- Windows® Automated Installation Kit (AIK) for Windows® 7, amely igencsak szép 1.66GB méretűre hízott, viszont nem ajánlott a korábbi verziók használata, mert az még Vistához készült (ami főleg a PE nyelvi fájlok miatt lényeges)

- Végül, de nem utolsó sorban az általam készített integrator szkript is jól jön

Fontos, hogy ne keverjük a különböző architektúrára készült készleteket. Ha 32 bites, más néven x86-os telepítő médiát használunk, akkor 32 bites nyelvi csomagokra lesz szükségünk. Ha pedig 64 bites telepítővel dolgozunk, akkor 64 bites avagy amd64 kiegészítők kellenek.

Frissítés: Az SP1 megjelenésével fontos kihangsúlyozni, hogy itt is figyelni kell a verziók egyezőségére. Ha SP1-es verziójú Windows nyelvét szeretnénk megváltoztatni, akkor SP1-es nyelvi csomag szükséges hozzá. Elképzelhető (bár nem valószínű), hogy elfogadja az SP1 nélküli változatot is a dism, de úgy hiányos kezelőfelületek és más problémák is felléphetnek. Szintén fontos, hogy eredeti MS által készített csomagokat használjunk, mert ismeretlen eredetű, mások által módosított fájlok szinte biztosan bajhoz vezetnek.

Korábban telepített rendszer nyelvének megváltoztatásához szükséges eszközök:

- Feltelepített Windows 7 rendszer

- Windows 7 Language Pack RTM lemez, szintén az előbbi forrásokból vagy más ilyen témával foglalkozó oldalról érhető el, de közvetlenül a Windows Update-ről is letölthetjük:
Windows 7 32bit hu
Windows 7 64 bit hu
Windows 7 32bit SP1 hu
Windows 7 64bit SP1 hu
Ez utóbbiak önkicsomagoló cab fájlok. Az exe2cab (alternatív link) alkalmazással normál cab formátumra alakíthatjuk őket úgy, hogy az exe2cab levágja az önkicsomagoló részt a fájl elejéről. Az eredmény fájlt lp.cab néven mentsük.

- A módosítást végző szkriptem: changelang.zip (Alternatív letöltési link: [link], thx EarL 007), github

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.