Hirdetés

2022. szeptember 27., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) DarkByte


DarkByte
addikt

Az antenna aljzathoz honnan szereztél átalakítót?

(#2) aag


aag
őstag

Nem tudod véletlenül, hogy linuxos driver van hozzá?

(#3) azbest válasza DarkByte (#1) üzenetére


azbest
félisten

Ebay-ről azt is. Nekem a teljesen fém átalakító szimpatikus, a kábeles változat sem olcsóbb és abból találkoztam már selejtessel. Íme ahonnan szerintem a legjobb áron kapni: [link]. Persze ez főleg úgy igaz, ha egyszerre több darabot rendel az ember, mert fix 1$ postaköltség van, magának az átalakítónak 1.20$ a darabára. Kétszer rendeltem tőle és 2 hét alatt, hiánytalanul meg is érkezett minden darab.

(#4) azbest válasza aag (#2) üzenetére


azbest
félisten

Az af9015 már támogatott alapból linux alól is (ennek a fajtának a tda18218 tunerje van, ami a 2.6.38-as kerneltől alapból támogatott, legfeljebb a firmwaret kell letölteni hozzá és a /lib/firmware könyvtárba másolni [link]). Windows alatt is könnyen beüzemelhető. Ez némileg drágább helyen talán még elérhető, de nincs rá garancia hogy nem álltak -e át ők is az másik fajtára azóta.

Viszont ahogy írtam a bejegyzésben, úgy tűnik a kínaiak kezdenek átállni az it9135-re, amihez még kézzel kell feltenni a legfrissebb v4l drivert, viszont az is nagyon könnyen megy. Ennek még nem annyira kiforrott a drivere. Windows alatt nem működik azzal a driverel, amit a win magától feltesz, hanem azt az újabbat kell használni, amit mellékelnek hozzá lemezen. Sajnos az a driver nem aláírt így windows 64bit alatt további konfigurálást igényel a rendszer hogy hajlandó legyen használni.

Ugyanilyen külsővel létezik rtl2832u chipsetes tuner is. Windows alatt remekül megy. Linux alá némi keresés után elérhető az interneten driver forráskód, amit a megadott kernel verzióval lehet használni. Ez tűnt a legérzékenyebbnek, fm és dab+ rádiót is tud kezelni.

Persze úgy általánosságban elmondható, hogy némileg lutri hogy melyik fajtát küldik a kínaik, mert

(#5) DarkByte válasza azbest (#3) üzenetére


DarkByte
addikt

Köszi! :R

(#6) Raucher válasza azbest (#3) üzenetére


Raucher
tag

Az első DVB-T USB tunerem nekem is kínai volt. Az új gazdánál a mai napig működik, csak már kikopott az átalakító rögzítése. Lötyög és változó a vétel minősége.
Soha többet olyat, amihez ilyen közdarab kell.

Tisztán emlékszem minden előző életemre, ezért nem hiszek a reinkarnációban!

(#7) aag válasza azbest (#4) üzenetére


aag
őstag

Köszönöm a részletes és kielégítő választ! :R

(#8) azbest válasza azbest (#4) üzenetére


azbest
félisten

hopp lemaradt az utolsó mondat vége :B

.. tehát kicsit lutri melyiket küldik, mert maguk az eladók sem tudják a technikai részleteket, csupán a beszállítóik termékét közvetítik.

Örülök, ha segítettem :R

(#9) aag


aag
őstag

Ma voltam a madaras áruházban és megnéztem a DVB-T tunereket. A legolcsóbb is 5900-ba került. Igaz, márkás (Asus), meg 2 év gar, meg jogtiszta szoftver, de azért gondolom ugyanaz a gagyi csipp van ezekben is. Vagy tévedek? Bírsz ezekről is valami infóval?

(#10) azbest válasza aag (#9) üzenetére


azbest
félisten

Árulnak / árultak nálunk is hasonló tunereket, mint a kínaiak.
Af9015-re példa: alcor dtv-1000 [link], TerraTec Cinergy T RC Mk II, WinFast DTV Dongle Gold (talán), még több hasonló [link]

It9135 rev2 fajtáról nem tudok másikat, mert ha tudnék akkor annak a driverével működne alapból 64 bit win alatt. Korábbi változatból biztos van elterjedtebb fajta, mert a windows is felismerné azokat.

Realtek2832u-ból is van sok fajta. LeadTek WindFast DTV Dongle mini, GIGABYTE U7300,MSI DigiVox mini II V3.0 [link]

A tunerek általában két főbb részből állnak: a rádiófrekvenciás tuner chip és a dvb demodulátor chip, az it9135 egyben tartalmazza ezt, de a többinél gyártónként eltérhet, hogy a demod chipet milyen tuner chippel kombinálják.

A legnagyobb különbség a szoftverkörítésben, nameg a különféle adókon és terheken van, amit országunk ráterhel a nálunk dolgozó kereskedők és boltok árain keresztül a vásárlókra.

[ Szerkesztve ]

(#11) aag válasza azbest (#10) üzenetére


aag
őstag

Privi ment.

(#12) aag


aag
őstag

Tudom, hogy egy DVB-T stick nem lehet Highlander, de mégis, jó lenne megjelölni azt az egyet ami ha nem is az összes elvárásnak, de a legtöbb fontos elvárásnak eleget tesz és mégis megfizethető árban beszerezhető és legalább 1 éves hazai garanciával.

Nos? Szerintetek melyik lenne az?

(#13) azbest válasza aag (#12) üzenetére


azbest
félisten

ma igyekszem megnézni, hogy a realtek chipsetes megy e ubuntu 1204 alatt, ebből sokfélét kapni és egész érzékenynek tűnik (az fm és dab+ meg a ráadás, ami még csak win alatt használható)

windows alatt a hétköznapi felhasználóknak szinte bármelyik tuner megfelel, mert maga a chipset gyártója megcsinálja a drivert, a cégek csak a nevüket írják rá sokszor.. ha mással nem de a mellékelt driverrel menni szoktak.

A linux alatti műkösés azért plusz elvárás, mert a gyártók ezt gyakran hanyagolják:
- legrosszabb esetben nincs semmilyen gyártói támogatás, nem adják ki még azt sem hogyan lehet vezérelni a tunert, így ki kell találni próbálgatással vagy a windows driver vizsgálatával
- más esetben a gyártó kiadja az api-t így "csak" a drivert kell megírni egy lelkes szakembernek
- legjobb esetben maga a gyártó is ad ki linuxos driver forráskódot (a realtek úgy tűnik ilyen :R ) csupán az még a régebbi linuxhoz készült és módosítani kell, hogy az újabbal is működjön

Egyébként az általános kérdést az általános topicban szerencsésebb feltenni, mert ezt csak páran olvassátok :)

(#14) aag válasza azbest (#13) üzenetére


aag
őstag

:R :R :R

(#15) azbest


azbest
félisten

Az it9135 rev2 chipsetes tunerhez talált aláírt 64 bites windows drivert degeczi fórumtárs, ide feltettem:
[it9135_11.10.19.1_x64.zip]

[ Szerkesztve ]

(#16) (jan)


(jan)
őstag

Milyen programmal érdemes használni? a vlc elég fapados :DDD

Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.