2024. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Type-c 2x HDMI, USB3, PD töltés 4in1 dongle

  Olcsóbb kategóriás type-c pontról dual HDMI kimenetet, egy USB3 portot és power deliveri töltést lehetővé tévő kiegészítő.

  Sok helyen 4K 60Hz -esnek írják, ami nem igaz. Valójában vagy 1x 4K @ 30Hz vagy 2x 1080p @ 60Hz kimenetet képes biztosítani.
  A power delivery töltésből 10W-ot von le, ha rajta keresztül adunk töltést a gépnek. Némely gép lassú töltést / slow chargert ír ki és lelassítja a processzort, ha az elvárt teljesítmény alatti Pd értéket lát a gép.

  Ezt az általa használt Lontium LT8712EX1 chipset leírása is megerősíti, mivel displayport 1.2 -ről tud konvertálni HDMI 1.4-re. A képen hiányzik a bal oldalon egy dióda, amely az én példányomnál leesett, s emiatt nem működött megfelelően. Visszaforrasztás után viszont már stabilan életre kelt.

  Folytatás...

  azbest 1 éve 2

 • USB HDMI adapter - Gembird A-USB3-HDMI-02

  Szolid árú adapter, kínai termék újrabrandelése. A holland gembird márka most egy cablexpert márkájú kínai HYC kütyüt nevez át.

  Ebben valamilyen macrosilicon chipset van, ami már a microsoft indirect display driver megoldásra épít. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy linuxra a beszámolók szerint használhatatlan.

  A dongle maga egy virtuális pendriveként jön fel és rajta találhatóak régi telepítőcsomagok. Most éppen Win10 21H1 19043 verzión próbálom. Működik. Egy szolgáltatás fut a háttérben, ezért kell tényeleg újraindítás neki. Az óra mellé pedig beül egy kis segédprogram, ami a virtuális képernyők állapotát mutatja. 3 is regisztrálásra kerül, talán arra az esetre, ha valaki több donglet is használna.

  Azon kívül, hogy működik, a pozitívum véget is ér. Videólejátszás vagy akár ablakhúzogatás közben is kegyetlenül laggol az egér egy i3-4160T procis gépen. Erősebb, több magos gépen talán kevésbé rossz.

  Folytatás...

  azbest 2 éve 9

 • Scishion V88 PRO TV Box Amlogic S905X

  Olcsó Android 6.0-ás TV box Kínából, amellyel felokosíthatjuk a tévénket, monitorunkat vagy projektorunkat.

  Egy dolgot viszont érdemse rögtön leszögezeni. A gyári Android 6 rendszer csupán egy tákolmány rajta. Ez abban nyílvánul meg, hogy amit befrissül a Play Store rajta, megtagadja a működést, mondván, nem kompatibilis a készülékkel. Úgy láttam, hogy xhdpi változatot frissít magára, míg a működő változat "-all" nevű. Kézzel, pendriveről telepítve fel lehet tenni működőt, de ha befrissíti magát, akkor megint elromlik. Egyébként sem nagyon van rajta semmi érdekes, a szokásos töltelék appokat találni.

  Ami talán hasznos információ a rendszerről:
  - A normál youtube app valóban használ VP9 codec-es videó változatokat.
  - A távirányító ki/bekapcsoló gombját hosszan nyomva lehet elővarázsolni a kikapcsolás menüpontot. Vagy sikerül, vagy nem.

  Folytatás...

  azbest 8 éve 211

 • USB DVB-T/T2/C tuner: Geniatech MyGica T230

  Olcsó kínai DVB-T/T2/C tuner földfelszíni és kábeles digitális adáshoz.

  Chipset:
  - Silicon Labs Si2158-a20, Silicon Labs Si2168-b40, Cypress EZ-USB FX2 CY7C68013A

  Beszerezhetőség:
  - Kína, Ebay, Aliexpress gyártói oldal [link]

  Update: lehet hogy már t230C változatot küldenek, ami linux alól még lehet nem alapból ismert. Kép a T230C belsejéről [link]

  Folytatás...

  azbest 8 éve 123

 • OpenElec tévé Raspberry-vel

  Tehát ugyanazon a raspberry pi-n legyen a tvheadend szerver és a Kodi kliens.

  TELEPÍTSÜNK OpenElec-et tévészolgáltatással együtt a Pi-re.

  Letöltőd a Pi változatodhoz való OpenElec-et [link].
  Ezesetben nálam Raspi 2B-hez a 6.0.0.

  [Stable] OpenELEC 6.0.0 (arm) Disk image [link]
  Lemented, a GZ fájlból kicsomagolod az IMG fájl.

  Ha az SD kártya már korábban is volt használva és a Win csak egy részét látja, akkor le lehet törölni teljesen az SD Formatter programmal [link]. Úgy újra a teljes kapacitása látszik Win alól is. Nem feltétlen szükséges. A linux pedig okos.

  Win alatt Win32DiskImager programmal az sd kártyára teszed a rendszert.

  Ha ez megvan, akkor még a pécében hagyva a kártyát (esetleg leválaszt és újra bedug, ha nem látszik) lehet szerkeszteni a Raspi hardver konfigurációs fájlát: config.txt az sd kártyán.

  Folytatás...

  azbest 8 éve

 • Raspberry Pi téma-összefoglaló vázlat

  Ez a bejegyzés kizárólag arra szolgál, hogy a Raspberry Pi topichoz létrehozzuk az összefoglalót.

  Gyűjtsük össze a hasznos témákat, linkeket, amelyek leggyakrabban felmerülhetnek kérdésként a RasPi kapcsán. A kommentelést itt letiltottam, hogy inkább a rendes topicban kellene beszéljünk róla, itt csak az aktuális állapot bemutatása történik jelenleg.

  A véleményeteket, ötleteiteket a normál topicban tegyétek meg. Kérlek benneteket, hogy az ehhez kapcsolódó kommentjeitekbe tegyétek be az [összefoglaló] szöveget, így szögletes zárójelben, hogy utólag is gyorsan meg lehessen őket találni. Ekezet nelkul [osszefoglalo] is megteszi ;)

  Köszi a segítséget.
  --------------

  Bevezető:

  A Raspberry Pi (RasPi) az első kártyapécé, amely széles körben elterjedt. Ez nagyrészt kedvező árának és a mögötte lévő közösségnek köszönhető. Tervezését és licenszelését a Raspberry Pi alapítvány végzi.

  Folytatás...

  azbest 9 éve

 • NMicro 16GB UHS-I microSDHC

  MicroSD memóriakártya egyenesen Tajvanról.

  Mint látható nem adnak sokat a dizájnra és a csomagolásra. Nem az első kártya, amelyet keletről rendelek, nagy megelégedéssel használok onnan származó Adata, Kingston és SanDisk kártyákat is. Természetesen ott sincsenek csodák, a gyanúsan olcsó nagyon nagy méretű kártyák jó eséllyel átverést takarnak, szóval jó hírű eladókat és reális árakat kell keresni.

  Valószínűleg nem sokan hallottak még erről a márkáról. A cég korábban más gyártók kártyáit és pendrájvjait árulta különböző online áruházak felületén. Már akkor is elérhető volt náluk más kevésbé ismert gyártók terméke is, de mára szinte kizárólag a saját márkanevük alatt árult saját kártyáikat forgalmazzák. A távolsághoz mérten gyorsnak számít a szállítás. Az elérhető kártyaméretek 2 - 64GB között találhatók, class 4-től class 10-ig, a gyorsabbaknál UHS-I támogatással. Na de a messe után lássuk a sebességét.

  Folytatás...

  azbest 9 éve 3

 • USB3 VGA adapter - Fresco Logic fl2000

  Olcsó kínai adapter, amellyel számítógépünk usb portjáról hajthatunk meg dsub bemenetes monitort.

  A külső a filléres hdmi-vga átalakítókat idézi, egészen pontosan ugyanolyan tokba tették az elektronikát. Színe stílusosan az USB3 aljzat színével egyezik.

  A tok tényleg Fresco Logic chipsetet tartalmaz, nem névtelen klónt.

  A forrasztások közt kicsit érdekesen néz ki az az ónpaca. Nem tudom, hogy szándékosan készült-e ilyenre.

  Folytatás...

  azbest 10 éve 11

 • SanDisk Mobile Ultra microSDHC

  MicroSD memóriakártya, mobil alkalmazásokhoz optimalizált változat.

  A hátsó oldalán láthatóak a termékazonosítók. A 16GB-os változat Taiwanról származó, SDSDQUA-016G-U46A, míg a 32GB-os példány a kínai piacra szánt SDSDQUA-032G-Z46A. Mindkettő teljesen eredetinek tűnik, az azonosítóik megtalálhatóak a SanDisk oldalán.

  Ekkora méretű kártyák esetén már előfordulhat az eszközeinkkel való kompatibilitási probléma. Nemrég találkoztam olyan kártyaolvasóval, amely csak a 16GB-osnál kisebb kártyákkal boldogult. A 32GB-os változatot már nem mindegyik olcsó kártyaolvasóm kezelte. Az ennél is nagyobb kártyákhoz már újabb fajta olvasó szükséges.

  Folytatás...

  azbest 11 éve 4

 • USB DVB-T Tuner (RTL2832U+R820T)

  Olcsó kínai DVB-T tuner földfelszíni digitális adáshoz. DAB+ és FM rádió támogatás.

  Újabb külső jelent meg a DVB-T piacon. Modernebb dizájn és gumiszerű tapintású műanyag. A belseje persze a megszokott formájú nyákot rejti és a körítés is megegyezik a régebbi ezüstszürke tunerekével.

  Kiváló érzékenységű, tág frekvenciahatárok közt működő tunerrel rendelkezik. Budapesten a DAB+ adás vételére is használható, máshol az FM rádió jelent plusz szolgáltatást. A szokásos BlazeHDTV programot mellékelik hozzá. A ledje folyamatosan kéken világít, amikor a géphez van kötve.

  Chipset:
  - Realtek rtl2832u + r820t

  Beszerezhetőség:
  - Kína, Ebay

  Ár:
  ~ 8 - 10 USD

  Folytatás...

  azbest 12 éve 361

 • A Raspberry Pi találkozik a felhővel

  Gyorsítsuk PC segítségével a programfordítást, avagy elosztott fordítás különböző architektúrák között!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 12 éve 53

 • HDMI-VGA adapter

  Korábban csak komolyabb összegért lehetett digitálisról analóg képpé alakító eszközt venni a számítógépekhez. Persze van/volt sok nagyon olcsó, de legalább használhatatlan passzív kábel, ami semmivel sem működik. Úgy tűnik változtatnak végre ezen a gyártók.

  Ez egy működő HDMI-VGA átalakító. Ránézésre elgondolkodhatunk rajta, hogy ha aktív eszköz kell az átalakításhoz, akkor ez vajon honnan veszi az energiát. A HDMI kábelen is elérhető az 5V, de csak csekély 50mA mértékű fogyasztás fér bele elvileg. Nézzünk bele, mi hajtja:

  Vigyázat: A HDMI szabvány 50mA-ban szabja meg a terhelhetőséget. Az ilyen adapterek viszont 200mA-t is fogyaszthatnak. Ennek következtében kiéghet a tápellátásért felelős alkatrész a HDMI kimeneten. Ma már olcsón kapni olyan átalakítót, aminek DC bemenete is van, tehát USB-ről táplálható. Emellett az audio-t is le tudja választani. A kommentek közt szerepel is ilyen.


  Lontium LT8511A és talán ST78345

  A másik oldalán is található néhány alkatrész:

  Folytatás...

  azbest 12 éve 169

 • Corsair Nova2 CSSD-V60GB2A - belső felépítés

  A címben szereplő SSD az egyik legolcsóbb Corsair modell. Korábban több helyen is olvastam róla - a PH! hazai pálya rovatában is így szerepelt - , hogy Phison PS3105 vezérlős és a gyári firmware-rel nagyon gyengén szerepel. Egy másik gyártó hasonló chipsetes meghajtójának programját rátéve lehet javítani a viselkedésén. Ahová szántam pont megfelelő volt az akkor nagyon kedvező árcédulájával. Tehát nem vásároltam zsákbamacskát, felkészülten vártam az érkezését. Később kiderült, hogy ebben a modellben nem Phison vezérlő van, hanem Sandforce.


  Marketingfotó, hivatalos oldal

  Folytatás...

  azbest 12 éve 0

 • USB DVB-T tuner (it9135 rev2)

  Olcsó kínai DVB-T tuner földfelszíni digitális adáshoz.

  Nem véletlen ha dejavut éreztek a kép láttán, ugyanis a legelterjedtebb műanyagtok, amit a kínaiak használnak a különböző chipsetes tunerekhez. Újabban erre álltak át a kínaiak, többféle nyákkal is készítik, létezik egészen apró tokba épített változata is.

  Két Négy változattal találkoztam eddig, nincsen lényeges különbség köztük:

  A fenti képen látható nyák esetén a led vétel közben erős, kék színnel világít. Nem melegszik.

  Ez utóbbi változat piros leddel világít vétel közben.

  Update (2012.10.29):
  Újabb változat hasonló paraméterekkel.

  Folytatás...

  azbest 12 éve 305

 • USB DVB-T tuner (rtl2832u+e4000)

  Olcsó kínai DVB-T tuner földfelszíni digitális adáshoz. DAB+ és FM rádió támogatás.

  Nem véletlen ha dejavut éreztek a kép láttán, ugyanis a legelterjedtebb műanyagtok, amit a kínaiak használnak a különböző chipsetes tunerekhez. Ritka a realtek változat, mert rájöttek, sokkal drágábban is megveszik ezeket.

  Jó érzékenységű tuner. Budapesten a DAB+ adás vételére is használható, máshol az FM rádió jelent plusz szolgáltatást. A szokásos BlazeHDTV programot mellékelik hozzá. A ledje folyamatosan kéken világít, amikor a géphez van kötve.

  Chipset:
  - Realtek rtl2832u + E4000

  Beszerezhetőség:
  - Kína, Ebay

  Ár:
  ~ 8 USD, de a más kinézetű változatokat 30 usd körül kezdték árulni

  Folytatás...

  azbest 12 éve 2

 • USB DVB-T tuner (af9015+tda18218)

  Olcsó kínai DVB-T tuner földfelszíni digitális adáshoz.

  Fontos tudnivaló, hogy előfordul más chipset-es tuner is ugyanilyen külalakkal, azok kevésbé ajánlottak.
  Több féle nyák változatban is létezik, de lényegében azonos tartalmú és képességű tuner.

  Chipset:
  - Afatek/ITE AF9015 + TDA81218HN

  Beszerezhetőség:
  Kína - Ebay szerk.: ritka, már más változatra álltak át a kínaiak

  Ár:
  7-16 USD

  Folytatás...

  azbest 12 éve 16

 • EasyTv (Astar AST-S-C-U09) analog usb TV tuner

  Olcsó kínai analóg tévé tuner usb csatlakozással. Pal, Secam és NTSC támogatás.

  Gyártó:
  Astar Touch System Technology Inc.
  http://astartouchsystems.freeb2b.org
  http://www.astartouch.com/en_index.asp

  Beszerezhetőség:
  Kína - ebay, focalprice

  Ár:
  16-25 USD

  Folytatás...

  azbest 13 éve 2

 • Tegyük notebookunkat 1080p képessé

  Ha gyenge a géped toldd meg egy HD dekóderrel: Broadcom Crystal HD BCM70015, tapasztalatok pro és kontra.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 13 éve 126

 • Windows 7 Professional MUI integráció

  Avagy hogyan változtathatjuk meg a [telepített] rendszer nyelvét deployment eszközök használatával

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 15 éve 282

 • Számítógép kezelés mint autóvezetés

  Hiába taposom a gázt, ez a vacak* akkor sem áll be a parkolóhelyre... kormányozni? Ugyan már...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 16 éve 21

 • PC nosztalgia

  Egy kis nosztalgiázás, melyet egy másik Logoutos írás ébresztett.

  99ben nekem is nagyon el kellett gondolkodni, hogy super7-es vagy slot1-es rendszert válasszak. Árban hasonló szinten voltak.

  Ma már visszatekintve elég egyértelmű a dolog, de akkoriban elég hangos volt a szaksajtó is attól, hogy bár van amiben lassabb az amd k6 sorozata, de a 3DNow az nagyon megdobja játékban/multimédiában.
  Másik oldalról meg ugye akkor még L2 nélküli Covington Celeronok is voltak (amit jól megfontoltan messzire elkerültem :D).

  AGP kapcsán is komoly kételyek voltak a super7 reszer esetén, mivel nem volt nyilvános az intel féle specifikáció így eléggé bizonytalan kompatibilitású megoldások voltak.

  Végül egy ilyen gép lett az eredménye a netes kutakodásomnak, akkoriban elég erős közepes gép volt:

  Folytatás...

  azbest 16 éve 1

 • Szünetmentesen gép előtt (UPS)

  Honnan ismerni meg az igazi gépfüggőt? Talán attól, hogy ő a legtürelmetlenebb amikor...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 17 éve 42

 • Csend a lelke mindennek... olcsó házban

  A kezdetek

  Elérkezett az ideje, hogy vérfrissítésen essen át a gép, amely már jóideje áll a szolgálatomban (CeleronT 1000@1333MHz, 512MB SDRam, GF2Mx400 32MB a főbb paraméterek). Persze ilyenkor végigfut a géptulaj agyán, hogy mit lehetne átmenteni az új rendszerbe. Először naívan arra gondoltam, hogy a ház az ház... jó lesz a régi jól bevált darab, nem érdekes a külső úgyis az asztal alatt van.

  Később nyilalt belém a felismerés: nem lehet, hogy beférjen egy am2-es hűtő... biztos méretesebb darab mint a mostani... és ez is éppen csak befért, jó ha egy centi hely van az álló helyzetű táp és a cpu hűtő közt. Tehát új ház kell... lehetőleg olcsón.

  Nézegetettem az árlistát... de általában táppal együtt 7-8eFt körül kezdődtek a házak. Ezekben nem találni jobb tápot, a mostani Codegen 400W-osnál. A táp átmentésén is gondolkodtam, a kiszemelt alaplaphoz megfelelő a normál 20 pines ATX csatlakozós energiaforrás. Mivel nem jutottam sokra a házválasztásban kikértem inkább a véleményét Boba6-nek [link], minthogy boltosként nagyobb rálátása van a dolgokra.

  Folytatás...

  azbest 17 éve 22

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.