2022. szeptember 27., kedd

Gyorskeresés

Scishion V88 PRO TV Box Amlogic S905X

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Olcsó Android 6.0-ás TV box Kínából, amellyel felokosíthatjuk a tévénket, monitorunkat vagy projektorunkat.

Egy dolgot viszont érdemse rögtön leszögezeni. A gyári Android 6 rendszer csupán egy tákolmány rajta. Ez abban nyílvánul meg, hogy amit befrissül a Play Store rajta, megtagadja a működést, mondván, nem kompatibilis a készülékkel. Úgy láttam, hogy xhdpi változatot frissít magára, míg a működő változat "-all" nevű. Kézzel, pendriveről telepítve fel lehet tenni működőt, de ha befrissíti magát, akkor megint elromlik. Egyébként sem nagyon van rajta semmi érdekes, a szokásos töltelék appokat találni.

Ami talán hasznos információ a rendszerről:
- A normál youtube app valóban használ VP9 codec-es videó változatokat.
- A távirányító ki/bekapcsoló gombját hosszan nyomva lehet elővarázsolni a kikapcsolás menüpontot. Vagy sikerül, vagy nem.

Gyártói firmware fájlok, amelyek állítólag gyári Android rendszert tartalmaznak:
De eddig szóra sem érdemesek, ugyanazok a problémáik. Arra jók, hogy esetleg vissza lehessen állítani a rendszert.
- S905X_6.0_zhongx_RTL8189ETV_V06_20160830(V88 PRO).zip 568MB freektab
- S905X_6.0_zhongx_RTL8189ETV_V07_20160902.rar 1.7GB freektab
- v88 pro s905X 8189 10 22 aml_upgrade_package.rar [link]. Ez is inkompatibilisre frissítette magát.
- 20161108.192403 verzióról is olvastam, de állítólag az is rosszra frissíti a store-t.

Update, alternatív firmware-ek a 4pda oldalról (orosz, google translate angol), a linkek ott ezekhez:

* BEELINK MINI M8S II. A távirányítóról bekapcsolás itt sem működik, de ez a leggyorsabb rendszer, ezzel használom.
- A v109-es rommal is jól működik [link].
- Rendeltem magamnak hozzá olyan távirányítót, amit a beelinkhez mellékelnek, működik a bekapcsolás és nem kell remote.conf-ot sem cserélgetni így már.
- Van már v112-es rom is [mega link] [yadi link], de ez valami megabox változat, szerintem módosították az eredeti 112-est, vannak rajta hulladék appok. Azokat érdemes letörölni. Az s905x-esekre jellemző alapból sötét árnyalatot javították benne.

* NEXBOX A95X. A home gomb a távirányítón nem működik

* TANIX TX3 Pro. Ezen talán minden gomb működik, de ez a leglassabb közülük.

Mindháromra jellemző:
- Rootolva vannak
- Normálisan működő, teljes Play Store
- Hálózat működik vezetékkel és wifin is
- Kodi videogyorsítás működik

Viszont ezek úgy tűnik az eredeti gyártók rendszerei, némi módosításra szükség van. Ehhez egér és billentyűzet ajánlott. Ez abban az esetben hagyható el, ha rendelkezünk olyan távirányítóval, mint amilyennek a rom eredeti boxát adták, azokkal a bekapcsolás is működhet.
- A box eredeti rendszeréből ki kell menteni a remote.conf-ot. Ezt lentebb már linkeltem a LibreElec kapcsán. SuperSu update után valamilyen fájlkezelővel be kell másolni az etc-be az igazi remote.conf-ot. Ehhez root jogot kér majd. Én Es File Explorerrel csináltam. Be lehet benne kapcsolni, hogy írhatóan legyen felcsatolva a rendszer. Reboot után működni fog.
- A ledek fordítva működnek. Piros, ha megy, kék ha nem megy.
- Első indításkor, első bejelentkezéskor kicsit elgondolkodnak, türelem.

Flashelés a magányos usb porton át történhet. Lépésről lépésre útmutató: [link]. De végső esetben, ha működésképtelenné válna, állítólag két érintkező összezárásával még flash módra váltható, de ebből baj is lehet. Csak alapos tájékozódás és a saját felelősség teljes tudatában érdemes hozzányúlni. Azt is érdemes tudni, hogy Win10 major update után újra kell telepíteni az usb burning tool programot, a driverével együtt, mert a frissítés valójában teljes windows újratelepítést csinál és elveszik a driver, ami a frissítéshez kell.

No, de ha így leírtam a gyári rendszert, akkor mindek érdemes szót fecsérelni rá? Mert alternatív rendszert is használhatunk. A legkézenfekvőbb egy LibreElec 7.0.2 rendszert választani, amelyet egy lelkes fejlesztő - kszaq - hasonló Amlogic SoC-okra is portolt. De fontos megemlíteni, hogy az S905 az ajánlott és legjobban támogatott. Az S905X egy költséghatékony változat, amely néhány dologban jobb, néhány dologban rosszabb. Erről a PH Amlogic S905, S912 processzoros készülékek topcijának összefoglalóját érdemes elolvasni. Pendriveről és sd kártyáról futtatható, nem muszáj a belső flashre telepíteni.

LibreElec elindítása:
Mivel nincsen reset gomb a készüléken, amivel áramalá helyezéskor átválthatnánk az SD kártya / pendrive használatára, így más trükkre van szükség.
Miután a kártyára vagy pendrivere feírtuk a LibreElek rendszert (jelenleg a 7.0.2.008 devel változatát próbáltam) és a megfelelő dtb fájl is a helyére került, egy tetszőleges nevű zip filet kell rajta létrehozni.

Ezután a pendrivet a boxba dugva, a gyári rendszerel lévő update&backup alkalmazásban kell select és update gombokkal azt kiválasztani. Ezután át fog bootolni a kártyára és a rajta lévő rendszer indul el a szokásos módon.

Viszont alapból nem ismerné fel a hozzá kapott távirányítót, így kell egy kicsit ügyeskedni még.
A legegyszerűbb a box saját samba megosztására felmásolni
\\helyi-ip-címe\Configfiles
és oda bemásolni a remote.conf fájlt (amiért köszönet neki). Újraindítás után működni fog.
Update: Van még egyszerűbb megoldás is.
Ha a kártyára/pendrive-ra kiírás után a boot particióra másoljuk a remote.conf-ot, akkor már első indításkor is működik a távirányító, mert azt fogja használni.

A kikapcsolást viszont lehet túl komolyan veszi, azaz visszakapcsolni csak áramtalanítás után lehet.

Ismert hiba LibreElec alatt:
- Induláskor sötét árnyalatú a kezelőfelület, de ez beáll jóra, amit az első videót megnézzük.
- Bekapcs nem megy távról.

Amit nem próbáltam:
- Spdif és más kimenet. Csak a HDMI-t használom.
- Nincs hd audió rendszerem, az ilyen passthrough-t sem használom.

Származási hely:
- Kína, különböz webshopok, nekem tőlük van.
- Ára 22 - 40 USD körül.

Belső felépítés:
A kíváncsiak számára íme néhány jobban sikerült kép a készülék belsejéről. A négy tappancs könnyen levehető az aljáról, csak egy ragacsos fólia tartja ott. Ügyesen később vissza is tehető. Alattuk található 1-1 csavar. Az alja könnyen levehető, nem tartja más karom. A nyák kiemelésénél figyelni kell a hátlapi csatlakozókra, ügyesen ki lehet bújtatni őket. Öszerakáskor figyelni kell, hogy az alján és tetején is található egy nyil, amelyek ugyanarra mutassanak. A felső burkolat egyébként áttetsző kékes árnyalatú.

Hiba:
Az AV csatlakozón a föld és a bal csatorna rövidre van zárva. Valószínűleg a nyákon van rosszul felhelyezve valami.
Valójában csak nagyon furcsa kiosztása van. Valamit elszúrtam a korábbi méréseknél. Kifejezetten jól szól fülessel.


A nyák alja.


A nyák felső része.


Kicsit közelebbről, hogy a wifi chip felirata is olvasható legyen.

Az SD kártya használatakor kellemetlen lehet, hogy a fél kártya kilóg. Érdemes lehet "Short microsd adapter" megoldást keresni, aminek épp csak kiáll a vége:

Az apple gépekhez reklámozott kínai adapter így néz ki használat közben:

Update:
Előfordulhatnak olyan változatok is belőle, amelyen másfajta wifi modul van. Azokhoz esetenként más fajta romra lehet szükség mókolás esetén.

Például a Beelink MINIMXIII-II_104M0.img rendszer állítólag ismeri azt a fajta wifit. Eből is van már újabb v109-es [link]. A 4dpa megfelelő oldalán lehet újabb is [link]

Ezen kívül úgy tűnik árulják Docooler R39X Smart Android TV Box néven is

Hozzászólások

(#1) azbest


azbest
félisten

Kérem, hogy csak a konkrét Scishion V88 PRO kapcsán írjatok véleményt vagy kérdést. Az S905 és S905X boxoknak van saját topikjuk, ahol részletes összefoglaló szól az általános dolgokról.

(#2) kuthim válasza azbest (#1) üzenetére


kuthim
tag

Koszi a leirast, nekem is pont ilyen TV boxom van, nemreg jott meg.
Egyenlore meg tanulmanyozom es olvasom az altalad ajanlott forumot.
Szeretnem majd kesobb LibreELEC-el hasznalni, ugyhogy megmaradjon az Android is.
Te SD kartyara vagy Micro SD kartyara+adapter tetted az LE-t?
Ilyen adapterre gondoltal? [link]

Egy erdekesseg: ha a taviranyiton a menu gombot hosszan nyomom, akkor egy kinai nyelvu oldal jon be, a box adataival, memoria, cpu, ip address, stb.

(#3) azbest válasza kuthim (#2) üzenetére


azbest
félisten

Most pendrive-re tettem a libreelecet, ugyanúgy lehet, mint ahogy kártyára. Igen, egy olyan adaptert rendeltem is kínából, rénézésre kb pont az a méret, ami kell.

Az androidos rendszer bajával kapcsolatban is van ötletem, majd lehet kicsit utánaolvasok, talán csak a build.prop-ban kell valamit rendbetenni, hogy ne akarjon mindig -xhdpi play store appot telepíteni -nodpi változat helyett, ami meg megtagadja a működést. Majd a mini mx-szel megpróbálom összehasonlítani.

(#4) azbest


azbest
félisten

Múltkor próbáltam frissítésként feltenni kártyáról a 20160902-os rendszert, de valami aláírás hibávan nem engedte. Igazából ez várható is volt. Utána próbáltam az ezroot-os felnyitást, hát többé nem indult el az android, mindig a színes kocka animációnál ragadt.

Tudom, hogy A-A kábellel a 4-es portról esélyes frissíteni Usb Burning Toollal. Csakhogy sok kacat mellett pont ilyen kábelen nem volt. Egy charger doctorral próbálkoztam, mert azok van microusb bemenet és normál usb bemenet is. De persze azzal nem működött.

Érdekesség, hogy LibreElec kártyáról továbbra is csont nélkül indult bármelyik usb-be dugott pendriveról.

Most hoztam 320forintért egy boltból A-A fordítót és egy usb hosszabbító kábel végére téve készen is van az A-A kábel. Külön táp nélkül bedugva a gépbe zöld képernyővel fogad és a win eszközkezelőjében megjeneik a box, mint a kisangyal.

(#5) azbest


azbest
félisten

Nem jött be a dpi törlése a build.prop-ban. Csak apróbbak lettek a dolgok, de ugyanúgy xhdpi-re frissíti magát, ami nem jó.

Viszont egy orosz topicban van 3 firmware, ami más boxokéból készült és állítólag sokkal jobbak és van rendes play store. [link], google translate segíthet angolra fordítani.

A BEELINK MINI M8S II -eset fel is dobtam rá...

All of the above are compatible firmware:
- Have full ROOT
- Are fully functional without restrictions PlayMarket
- Have a lower status bar and the top of the status bar
- LAN and Wi-Fi - a fully working, excellent speed
- KODI 16.1 PlayMarketa with: a fully working with hardware acceleration of all formats
- All popular folk applications run normally

Ha jól értem ő nem módosított rajta, hanem csak kiválogatta őket. A távirányítóhoz az eredeti rendszeren lévő remote.conf-ot fel kell másolni az új rendszerre (addig egér és bill hasznos lehet)

Wow, ez tényleg gyors rendszer. Csak még supersu update megy, aztán root explorerrel remote.conf csere. Meg az overscant kell átállítanom, hogy 1:1 pixel mapping legyen a kijelzőn.

[ Szerkesztve ]

(#6) azbest


azbest
félisten

Sajnos az én példányom av kimenetén a bal hang a földre van zárva, nem tudom hogy az aljzat hibás-e vagy tervezési probléma. Valószínűbb az aljzat.

Viszont meglepő módon az 1 dolláros eredeti sj-588 (TP6911) usb hangkártyán tökéletesen megy vele LibreElec alatt. Úgy értem, hogy nincs alapzaj, nem zizeg. Még a basszus sem veszett el teljesen. Persze a monitorom hdmi->audio kimenete azért jobb, de emez is teljesen használható.

[ Szerkesztve ]

(#7) azbest válasza azbest (#6) üzenetére


azbest
félisten

Áh azért halk beszélős videón hallani, hogy mégsem tökéletes ez a kis gagyi hangkárta :)

(#8) sarkan


sarkan
aktív tag

Valamiféle billentyűzet lehet csatlakoztatni?
A távirányítóval elég nehéz "írni".

(#9) azbest válasza sarkan (#8) üzenetére


azbest
félisten

Persze, egér és billentyűzet is simán megy

(#10) sarkan válasza azbest (#9) üzenetére


sarkan
aktív tag

Nem látom a smájlit a mondatod végén vagy nem viccelsz?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.