Hirdetés

2022. szeptember 25., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Eddie85


Eddie85
csendes tag

Hello!
Jó írás, bár csak átfutottam. Egy kérdésem lenne: miért éppen "felhő"? Ennek semmi köze nincs a felhőhöz. Ez egy egyszerű számoló klaszter, 3 darab node-al.

(#2) buherton


buherton
őstag
LOGOUT blog

Egy buta kérdés. GCC-nek nem lehet megmondani x86-os architektúrán, hogy na már most én nem Intel bint akarok, hanem ARM bint? Hasonlóan mint az AVR-GCC, PIC, PowerPC stb.. compilere.

Amúgy nagyon jó a cikk!! Jöhet még ilyen :R .

[ Szerkesztve ]

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#3) Eddie85


Eddie85
csendes tag

"Egy buta kérdés." ???

(#4) Tamás9x


Tamás9x
őstag

Jó cikk :) :R

Matematika/Földrajz tanár korrepetálást, érettségire és pótvizsgára való felkészítést vállal Nyíregyháza központjában. (Sólyom utca) 3500FT / 60 perc Margitics Éva Tel:. 06304131025

(#5) azbest válasza buherton (#2) üzenetére


azbest
félisten

Nem, mert fix benne, hogy milyen kódot generáljon. Az Ubuntu 12.10-ben rákeresve a gcc-4.7-re (apt-cache gcc-4.7) rögtön egy egész kazalnyi változatot listáz ki: normál x86, arm, arm-hard-fp, llvm ...
Az AVR-GCC is egy olyan csomag lehet, amiben az x86-osra fordított gcc mips kódot generál.

Az viszont lehetséges, hogy paraméterezéssel optimalizáld az utasításkészletet vagy hogy még pontosabban definiáld az architektúrát. Mondjuk azt, hogy armv6 legyen, mert a pi nem ismeri az újabb armv7-et. (pl "-march=armv6 -mfpu=vfp -mfloat-abi=hard")

(#1) Eddie85: a felhő egy érdekes (marketing) gumiszó, amit sokféle alkalmazásnál mondanak. Ha van számítási felhő, akkor ennyi erővel lehet fordítási felhő is :) Való igaz az icecc kapcsán inkább farmként szokták emlegetni a gépek halmazát.

(#6) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Ügyes, szép munka! :R

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#7) sutszi


sutszi
veterán

Nagyon érdekes téma....Köszi. :R

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#8) apeelme


apeelme
addikt

Hat ez marhajo, felkeltetted az erdeklodesemet a tema irant. Androidot buildelek eleg surun es hat kell(ene) az eroforras, az a kerdes hogy erdemes-e az itthon levo uzemen kivuli dualAtomos itx lapomat beizzitanom? Szamomra ha csak egy fel oraval csokken a ~3oranyi build ido mar megerne. Szted?

(#9) azbest válasza apeelme (#8) üzenetére


azbest
félisten

Valószínűleg már az is érezhető gyorsulást hozna. Persze ez attól is függ, hogy mit fordítunk, mennyi olyan feladata van a pi-nek, amit nem tud kiosztani másnak (a linkelés úgy tudom ilyenkor is a pi-n történik). Nem 1 szálon, hanem például 5ön mehetne a fordítás (ha dual atom = 2 mag 4 szál).

[ Szerkesztve ]

(#10) atike


atike
nagyúr

Nem rossz kis leírás... :R

Van egy elméleti fizikus ismerősöm aki részecske-modellezést számoltat (talán) ilyen módon...

(#11) azbest válasza atike (#10) üzenetére


azbest
félisten

Számításokhoz vannak közösségi megoldások is erre, talán a legismertebb a boinc (onnan is talán a seti@home). Az egyetemeken is bevett szokás, hogy a géptermek üres idejükben számolnak, fordítanak. Na meg persze vannak gépek kifejezetten számítási célra is, például rack szekrények megpakolva blade szerverekkel :D
Van valami világméretű hálózat is azt hiszem, ahol kihasználják, hogy a sok időzóna miatt mindig van valahol használható kapacitás :)

[ Szerkesztve ]

(#12) apeelme válasza azbest (#9) üzenetére


apeelme
addikt

Ja hoppa, azt elfelejtettem irni hogy nalam pi nelkuli a kornyezet... (hp xw4400, atom330) :-)

(#13) azbest válasza apeelme (#12) üzenetére


azbest
félisten

Ja úgy is lehet, ha az icecc belőhető a környezetben. Ezzel még ismerkednem kell.
Használtam már máshol hasonlót , de ott scratchbox alatt futott az armos emuláció, amit cross compiler és icecc megtámogatott. Igaz a végén scratchbox nélkül is ment, de az másabb környezet. Ha meg inteles androidot buildelesz, oda nagyon egyszerű belőni.

[ Szerkesztve ]

(#14) azbest válasza azbest (#5) üzenetére


azbest
félisten

Az AVR-GCC is egy olyan csomag lehet, amiben az x86-osra fordított gcc mips kódot generál.

ezt benéztem, az avr természetesen más architektúra, nem mips. Az a sebességet jelentette ott, ahol gyorsan utánanéztem :B (thx boss :R )

[ Szerkesztve ]

(#15) Mister_X


Mister_X
nagyúr

OpenGL alapú játékot is lehet vele fordíttatni? Sőt, 2D-s játékokat?

Megoldható, hogy ne a RasPi alá dolgozzanak a PC-k, hanem fordítva?

Grátisz kérdés: ha ennyire egyszerű ARM-re fordítani, akkor miért nincs soha support? Ha jól veszem ki, simán lehet portolni bármi Windows 8-as programot Windows RT-re.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#16) azbest válasza Mister_X (#15) üzenetére


azbest
félisten

persze, hogy lehet forditani jatekokat. A raspberry tamogatja az opengl-t, nemreg nyitottak meg a libek forrasat is. Kezdettol fogva demozzak rajta a Quake3-at, igaz az sdl-es.

Ha keszitunk olyan toolchaint, ami armon fut es x86 biarist fordit, akkor a pi is tud segitenia pc-knek. A teljesitmenye viszont eleg harmatos a mai pecekhez kepest, igy nem lenne tul hatekony.

A raspberrin ugyan olyan linux fut, mint az asztali gepeken, csak arm-os valtozatban. Igy sok programot csak ujra le kell forditani. A Win8 es WinRt elegge kulonbozo rendszerek. Elvileg lefordithatnak arm-ra a normal windowst is, de mivel masok az igenyek, ezert mas megoldast valasztottak. Az arm-os rendszerukon az energiatakarekossag a legfobb szempont. Ehhez alakitottak a rendszert, az api-t is lecsereltek. A programoknak nem csak a hardverhez, hanem az oprendszernez is alkalmazkodni kell.

(#17) Mister_X válasza azbest (#16) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Oprendszert is? Űbazzeg lefordítom az XP-t :Y :DDD Csak gondolm ahhoz erősebb vas kellene. Oda aztán mehetnek a játékok.

Ouyát mennyire lehet piszkálni majd ilyen téren?

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#18) Vladi válasza Mister_X (#17) üzenetére


Vladi
nagyúr

xp-t? Van forrásod? :DD

ójeh szerintem teljesen nyitott lesz ilyne értelemben, ha meg tudod cisnáli, nem akadályoz.

Egyébként köszi az írást, elég érdekes. Engem is mozgat mostanában a keresztfordítás kérdése, de nekem is x86-on idegen archos bináris kellene.

Erről cikk később? :DD

offként néhány érdekesség a fedora arm fordító farmról: 1 2 3

[ Szerkesztve ]

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#19) Mister_X válasza Vladi (#18) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Gyári lemez. Megteszi? ;]

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#20) Vladi válasza Mister_X (#19) üzenetére


Vladi
nagyúr

Már úgy értem, forráskódod. A gyári lemezt nem fogod leforedítani, max az íróasztalra. :U

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#21) azbest válasza Vladi (#18) üzenetére


azbest
félisten

Annó pont a raspberry pi kapcsán* hallottam a fedorásokról egy érdekes policy-t, hogy ők azon a hardveren fordítják, amin futtatni akarják.

*: indulásukkor egy fedora disztribúció armos változata lett volna a "hivatalos" rendszer, csak valami hibát nem tudtak sokáig kijavítani és nem jöttek ki vele.

Gondolkodtam rajta, hogy kellene egy olyan írás is. Még foglalkoznom kell vele előbb, hogy tudjam a pontos menetét :)

(#22) buherton válasza Mister_X (#17) üzenetére


buherton
őstag
LOGOUT blog

Pár százezres (C) elektronikus kormány szervó firmware teljes fordítása kb 20 perc core i7-es gépeken. Pár milliós soros (C++) CT feldolgozó rendszerének teljes fordítása kb 2,5 óra szintén core i7-es gépeken. Akkor egy komolyabb oprendszer vajon meddig fordulna? Oké a kernelt, és a shellt lehet külön is, de az akkor is nagyon sok idő, vagy nagyon erős rendszer kell alá. Amúgy meg úgy sincs nálad a forráskód, így marad a linux fordítás, ha már ennyire szeretnél fordítani :) . Bármi le lehet fordítani házilag is, amihez van forráskódod, pl. linux kernel, gcc, make, akár ubuntu, notepad++, vlc stb...

(#14) azbest: Nem tudom amúgy, hogy az AVR CPU-nak mi a kód nevük, csak azt hogy Hardvard architektúrát alkalmaznak. De egyáltalán nem rossz, mert részben támogatva van a 16 bites műveletek (a CPU 8 bites), és teljesen statikus működésű.

Sejtettem, hogy valami hasonló lesz ok, hiszen ez lenne a legevidensebb, ha megoldható lenne, de rá kellett kérdeznem, hogy tudjam a miértet :) .

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#23) DarkByte


DarkByte
addikt

Pont havernak ezt mondogattam pár hónapja hogy valami automatizált módon biztosan meg lehet oldani hogy egy távoli gép csinálja a crosscompile fordítást a kis RPi-nek. Nagyon hasznos cikk :)

Én a Cubieboard-omat várom már hogy egyszer csak megérkezzen és játszhassak vele. Valószínűleg ahhoz is kelleni fog ilyen, mert bár jóval erősebb SoC és 1GB RAM-ja lesz, nem hiszem hogy nagyon elkapkodná majd.

Most épp azzal szórakozom hogy a gyári Android 4.0.4 image-t megpróbálom lefrodítani rá, szerencsétlen egy magos Atom-os lapomnak majd 12 óra mire végez a cross compile-al, de nem sietek egyelőre sehová :DDD Viszont rendszer image-t egyszerűen nem tudok gyártani, pedig elvileg a fordítás jól lemegy :(

(#24) hcl válasza buherton (#22) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Nemtom, ennyire harmatosak lennének ezek? :)
A P3-as laposomon forgattam még csak saját kernelt, de az is megcsinálja kb. fél nap alatt.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#25) buherton válasza hcl (#24) üzenetére


buherton
őstag
LOGOUT blog

Kormányszervó esetén laptopokról van szó csiga lassú HDD-vel.

Ne feledd, hogy kétszeres teljesítmény növekedésnél nem fele lesz fele a fordítási idő. A másik a fordítás szempontjából, hogy hogyan van felépítve a projekt, illetve milyen rule-jai vannak a make-nek, meg hogy C vagy C++ (utóbbi lassabban fordít). Na meg azóta a kernel is bővült pár sorral gondolom én.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#26) azbest válasza hcl (#24) üzenetére


azbest
félisten

A pi is megcsinálja 6 óra körül a kernelfordítást, viszont a teljes oprendszer esetén a rendszermagon kívül sok más program és azok libjei is kellenek. Azokat is lefordítva valószínű lehet egy több napos projekt ;]

(#27) hcl válasza azbest (#26) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

és @buherton : Ez igaz... Csak az szúrt szemet, hogy az i7-en ennyire sok lenne.
Illetve, én örülnék neki, ha csak 2 óra lenne egy full kernel, bár nem fordítok ilyesmit mostanában.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#28) Mister_X válasza DarkByte (#23) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Ácsi. Androidot is le lehet fordítani x86 alá? Ejhö, Cedar Trailes atomok örülhetnek :DDD

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#29) azbest válasza Mister_X (#28) üzenetére


azbest
félisten

android-x86 , ettől függetlenül ő szerintem arm-osat fordít valószínűleg

(#30) hcl válasza Mister_X (#28) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Van ilyen projekt, de nem sok sikerrel... Nekem fizikai gépen el se indult.
Különben miért ne lehetne lefordítani :) Open Source dolgokat arra fordítod, amire akarod.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#31) DarkByte válasza Mister_X (#28) üzenetére


DarkByte
addikt

Lefordítani ugyan le lehet. De én most ARM-ra fordítok. A Cubieboard-ra készülök elő egy flash-elhető image-al. :)

(#32) tvamos válasza azbest (#5) üzenetére


tvamos
nagyúr

Azok a gcc-k direkt arra a platformra keszulnek. AVR, ARM... Esetleg mar rogton ugy adjak, hogy valamilyen lib. keszlettel ossze is van csomagolva. En csak ilyeneket hasznalok. Illetve nem feltetlen gcc-t. Mert windows alatt a masok a lehetosegek. (De tegnap tobbszor is forditottam x86-on ARM-ra. Jo volt!)

Nagyon jo, es reszletes a cikked, nagyon tetszik! Kedvet kaptam kiprobalni... no, majd ha lesz idom... talan...

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#33) dabadab válasza Mister_X (#17) üzenetére


dabadab
titán

Szerintem teljesen felreertetted a dolgot, XP termeszetesen nem fordulna le ARM-ra, akkor se, ha lenne hozza forraskodod (amid nincs :) ), mert egyreszt tele van VisualC++ - specifikus cuccal (vagyis a gcc eleve meg se eszi a forrast), masreszt meg x86-specifikus cuccal (vagyis ha le is tudnad forditani, akkor se mukodne a vegeredmeny).

DRM is theft

(#34) Mister_X válasza dabadab (#33) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Kár... :( Gondolom ezért épül szinte miden opensource "nyitott" dolgokra (OpenGL, OpenCL, stb)
Amúgy egy telepítőlemezen rajta va a forráskód, nem?

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#35) hcl válasza Mister_X (#34) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

"Amúgy egy telepítőlemezen rajta va a forráskód, nem?"
Nem, MS telepítőkön csak a telepítő van... A MS dolgok zárt forráskódúak, szóval a MS nem adja neked a forást. Vagy ha igen, hát az nagyon sokba kerül :D
Az opensource dolgokat (Linux, meg még pár), kaphatod meg forrásban (annak rajta is van a telepítőjn sok részének a forrása, meg letöltheted), azt lefordíthatod magad.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#36) Mister_X válasza hcl (#35) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Nem értem. Ha nincs forrás, akkor miből épül a szoftver? :F

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#37) hcl válasza Mister_X (#36) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Hogyhogy miből?
A MS, meg a legtöbb szoftvergyártó esetében a lefordított programot kapod a telepítőn.
Opensource cuccoknál megkapod a lefordítottat, amit felteszel. Letöltheted, vagy kapod mellé a forrást is. Van, aminek csak a forrását szedheted le, és a gépeden lefordítod.

Pl. itt
A Source code-nál szedhetsz le forráskódot, azzal azt csinálsz, amit akarsz (át is írhatod)
A Binaries a lefordított, működő program (Linuxra is van, meg Windowsra is, meg még pár oprendszerre).

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#38) azbest válasza Mister_X (#36) üzenetére


azbest
félisten

van forras: redmondban a pancelteremben. Jo, persze a naluk dolgoozo fejlesztoik is hozzafernek reszleteihez, meg nehany nagyobb orszag nemzetbiztonsagi hivatala is belenezhet. Oket pedig koti a titoktartasi szerzodes.
Te, mint vegfelhasznalo sosemfogsz talalkozni a windows forrasaval. Csak a keszre forditott rendszer telepitojet kapod meg. A licensz pedig megtiltja, hogy ebbol megprobald vissyafejteni a forras. Ha bizonyithatoan visszafejtettel belole, akkor beperelnek.

(#39) tvamos válasza dabadab (#33) üzenetére


tvamos
nagyúr

Erre van a Windows Embedded. ARM-ra is, nem csak x86-ra.
(Az egy masik kerdes, hogy mondjuk minek mindent tudni? Peldaul a Win forraskodjat...)

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#40) DarkByte válasza tvamos (#39) üzenetére


DarkByte
addikt

Ez egy jó kérdés. Az open source egyik tagadhatatlan előnye nyilván az hogy ha találsz valami hibát és értesz is hozzá akkor magad ki tudod javítani anélkül hogy a vendor-ra várnál és egyből vissza is tudod adni a közösségnek. Továbbá érdekes tud lenni egy ekkora rendszer forrását böngészgetni, lehet belőle tanulni.

[ Szerkesztve ]

(#41) Mister_X válasza azbest (#38) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Tehát rajta vana lemezen és, hameg van a kellő infrakstruktúra (ami nem egy Prescott P4) és a kellő bátorság meg minden hálózattól való teljes elszigetelés és a visszafejtő kulcs, akkor le lehet. Csak akkor se értelme, se haszna, se ajánlva a dolog.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#42) azbest válasza Mister_X (#41) üzenetére


azbest
félisten

Nem... nagyon nem.... a programozás nem így működik.

A lemezen gépi kódban található a program. Persze ez meghatározza egyértelműen a program futását / működését. Ma is programoznak még néhányan majdnem gépi kódban (assembly). De ez olyan, mint csepp a tengerben, nincs ember aki képes lenne átlátni a nagy egészet. A visszafejtés nem egy titkosított dokumentummal foglalkozik, amit ha feltörsz, akkor visszakapod az eredeti forráskódot. Valami kódot kapsz, ami azt csinálja, amit az eredeti forrás lefordított része csinált, de ember legyen a talpán aki meg tudja érteni vagy át tudja látni, ugyanis fordításkor teljesen átoptimalizálja a működést a fordító.

Szóval, ha érdekel a programok fordításának/visszafejtésének elmélete, akkor szánj rá néhány hetet és olvass utána a témának, mert az sokkal összetettebb, mint ahogy most hiszed.

(#43) hcl válasza Mister_X (#41) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Na ja. Azbest jól írja.
A forráskód visszafejtése kb. az, hogy a kész programot, ami le van fordítva, megpróbálod úgy elemezni, hogy a végén kb. megtudd, mit pötyögött be a programozó, aki írta. De ez nehéz.

Open source-oknál ugye megkapod, megkaphatod a forrást (sőt, általában kötelező kiadnod, ha saját progit írsz, és olyan licenc alatt terjeszted), és abba bele is piszkálhatsz, ha neked nem jó úgy.
De pl. ha saját magadnak fordítod, akkor megteheted, hogy a gépedre optimalizáltan fordítod. Pl. pont az mplayer a legjobb példa, megfelelően fordítva jobban kihasználja a hardvert->gyengépp hardveren is lehet vele filmet nézni.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#44) tvamos válasza DarkByte (#40) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ellenben ha barki mokolhatja a kernelt, az nem tul biztonsagos.
Sajnos latjuk a Windows-zal is, hogy az mennyire biztonsagos....
Kivancsi vagyok, mikor robban ki valami linuxos botrany.
// Mert ugye ott biztonsag csak isten-bizny-ra van!

"Továbbá érdekes tud lenni egy ekkora rendszer forrását böngészgetni, lehet belőle tanulni."
Hat ez meg sosem tort ram... mondjuk szamomra egy driver erdekesebb tud lenni.
(Open source driverek meg vannak win ala is, fuggetlen attol, hogy eddig ilyet sem csinaltam)

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#45) dabadab válasza tvamos (#44) üzenetére


dabadab
titán

"Ellenben ha barki mokolhatja a kernelt, az nem tul biztonsagos."

A dolgo ennel azert osszetettebb. A rendes kiadasokat nem bizergalhatja mindenki, amit meg az ember otthon mokol, az meg a sajat dolga.

"Kivancsi vagyok, mikor robban ki valami linuxos botrany.
// Mert ugye ott biztonsag csak isten-bizny-ra van!
"

Mert mashol mire?

Tenyleg, ha az alapokkal se vagy tisztaban, akkor inkabb kerdezz, ne beszelj ilyen szamarsagokat.

DRM is theft

(#46) buherton válasza tvamos (#44) üzenetére


buherton
őstag
LOGOUT blog

Szerintem többen vannak, akik szeretnék ha a kernel minél biztonságosabb lenne, és tesznek is ezért, mint amennyien kiakarják használni a sebezhetőségét. Amúgy meg nincs tökéletes rendszer.

[ Szerkesztve ]

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#47) hcl válasza tvamos (#44) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

A windózét senki se mókolhatja, mégis tele van buggal.
Tehát ebből a szempontból irreleváns.

Sőt, ha valamit nem biztonságosnak ítélsz meg, kiszórhatod a kernelből.

"Kivancsi vagyok, mikor robban ki valami linuxos botrany."
Úgymint? Biztonsági rések vabbak, szokták foltozni, ennyi. Ez minden rendszeren ilyen.

Mondjuk a múltkori Java bug meredekebb volt :)

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#48) tvamos válasza dabadab (#45) üzenetére


tvamos
nagyúr

Igen, ez egy erdekes megkozelites... Arra jottem ra az elmult par ev alatt, hogy senki nem tudott ez iranyu kerdeseimre megnyugtato valaszokat adni. Az pedig egy eleg fura helyzet, ha mediafire, meg istentudja honnan letoltott modulokat forditok be a rendszerembe, hogy megfeleloen mukodjon. Nekem egy alapitvany biztonsagi szabalyzata nem nyujt biztonsagerzetet.
Ha egy nagyobb gyarto ( TI, Freescale, ST) oldalarol toltom le, az meg csak-csak rendben van / ad nemi biztonsagerzetet. Meg ha csak latszolagos is.
Regen, amikor letoltottem valamit a "http://sourceforge.net/"-rol, megcsinaltam, amit kell, bepattintottam a kis nyolcbitest a foglalatba, oszt jovan.
De mostanaban olyan dolgokkal maszatolunk, (en is,) hogy as'se tudjuk, mi az eredeti forras, hany kezen ment at.
Persze, igazad van, nem ismerem az alapokat sem, nincsenek szamitastechnikai tanulmanyaim, nem is tudok mast, mint egy par 10 oldalas getting started guide alapjan android kernelt forditani... meg guglizni... de vajon hanyan lehetnek meg igy ezzel!..

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#49) hcl válasza tvamos (#48) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Szokás erre mondani, hogy saját felelősségre... Ha nem bízol benne, nem használod.
Azért egy Linuxos PPA rendszer sokkal biztonságosabb, illetve a fejlesztők oldalai is.

És persze MS oldalon sem tudod, hogy a KB47384354 frissítés mit csinál valójában...

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#50) tvamos válasza hcl (#49) üzenetére


tvamos
nagyúr

Az akartam mondani, PC-s hasonlatnal maradva, hogy nem tudom, mit csinal a KB47384354, de a gyartotol jon. Sot, ha veszek valami alkatreszt a gepbe, annak a drivere is vagy MS, vagy az alkatresz gyarto drivere. Egy Linux disztronal meg sokszor 0 a support, valahonnan, forumrol talalok megoldast, amit valahonnan letoltok. Androidnal is jartam mar hasonloan. Es en ez utobbitol rosszabbul alszok. Haver meg szemrebbenes nelkul bele tolt ilyet kartyapc-be, ami utana felkerul egy ceg halozatara, csatlakozik a vallalatiranyitasi rendszerre... no mind1, ez mar nagyon OFF!..

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.