Hirdetés

2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-02-19 17:17:02

LOGOUT.hu
Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#13511) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#13490) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Az általam linkelt JavaScriptes hover menük minden böngészőnél villognak és Opera 11.01-ben és 11.10-ben is villognak."
Mármint most gondolom arra gondolsz, hogy ELSŐ betöltés előtt, nem? Tehát amiről beszéltünk, hogy nem oldották meg a JavaScriptes előtöltést. Pedig rohadt nehéz ám, akár egy sorban is meg lehet oldani. :D
Nem értem az ilyen igénytelen fejlesztőket, komolyan. Nem igaz, hogy nincs kb. 10 perce, hogy leüljön a seggére, és megnézze azt a rohadt oldalt úgy, mintha egy sima mezei felhasználó lenne, aki minden lószar zavaró dolgot észrevesz (nyilván Te is ilyen vagy, meg én is :D), sőt, olyanokat is, amiket a butus egységsugarú júzer nem feltétlenül. Ekkor fogja magát, és az ilyen alapvető problémákat, mint a villódzó menü, megoldja 5 percben. De komolyan, aki már programozott a kezdő szintnél icipicit komolyabban is JavaScriptet, az egy előtöltő scriptet kevesebb, mint 5 perc alatt megír teszteléssel együtt. Legfeljebb azt kell eldönteni, mi az, amit érdemes előtölteni. Aszinkron módon nagyjából mindent, aminek a betöltésére a felhasználónak előbb-utóbb úgyis várnia kellene (vagyis nem kell, miután megcsináltuk az előtöltést).

Egyébként a "kettő nem ugyanaz" résznél igazad van, elolvastam utólag, amit írtam, és tényleg olyan, mintha összemostam volna a két külön témát (az AJAX-jellegű utólagos betöltést és a sima JS-es előtöltést).

"Mert a fejlesztő is csak régi cikkeket linkelt 2005-ig bezárólag, amiben azt taglalják, hogy mennyivel jobb a CSS, mert mi van, ha a user letiltja a JavaScriptet. 2011-ben már nem tiltja le, illetve ha igen, akkor nem az lesz a legnagyobb problémája, hogy nem lesz hover a kép/menü fölött."
Amúgy ez érdekes kérdés, emlékszem, amikor elkezdtem először foglalkozni az előtöltési kérdésekkel kezdő fejlesztőként (most is amatőr szinten fejlesztgetek csak, de azért azóta már jópár kódot írtam), akkor volt olyan tanács is, ami épp azt taglalta, hogy CSS-sel is elő lehet tölteni képeket, csak annyi a lényeg, hogy adjunk neki display:none tulajdonságot, nem baj az, akkor majd a háttérben előtölti. Hát akkor Operában ezek szerint ez nem igazán volt működőképes. :) Ezt nem tesztelgettem annyit, úgyhogy már nem is emlékeztem erre, csak most hirtelen eszembe jutott, ha már ennyit fejtegettük.
Persze az is igaz, hogy szerintem ezt is meg lehet oldani még mindig, alternatív módszerekkel, nem display:none-nal, és simán CSS-sel "előtöltve" a képeket, most ami eszembe jut, az a z-index, hogy ezt ki lehet használni arra, hogy a háttérben maradjanak az előtöltött képek, de ez viszont már nagyon gányolós módszer, akkor már inkább ne. :D
Sokkal normálisabb módszer a korábban említett kép-eltologatós módszer, elég akár megnézni online dokumentumszerkesztőket is, ott is sokszor az ikonok valójában egyetlen képen vannak, csak mindig a megfelelő helyre el vannak tolva a képek, hogy stimmeljenek háttérként. Tologatással megoldható akár a gombszerű hatás elérése is.

Egyébként ettől függetlenül továbbra is gondolni kell a JavaScriptet nem használó felhasználókra is, még manapság is, pl. hogy nézne már az ki, ha egy modern, AJAX-osított fórumon (hát NEM a PH!-ra gondoltam :DDD A PH! fórumrésze sok tekintetben már annyira elavult, hogy az fáj) mondjuk nem lehetne kikapcsolt JavaScripttel elküldeni egy hsz.-t. Nem olyan nagy dolog azt sem megoldani, hogy mindkét módszerrel működjön a küldés.

"Ugyanis ha elolvastad volna amit írtam: Itt nincs meghatározott domain."
Elolvastam, értettem is és fel is fogtam, csak úgy látszik, félreérthetőre sikerült megírnom a hsz.-t, lehet, hogy kicsit fáradt voltam, bocsesz. :)

Na, még egy dolog a beillesztgetett képekkel kapcsolatban: komolyan mondom, le vagyok hidalva, hogy mennyi ember használja a kepfeltoltes.hu-t, pedig egy akkora rakás szar, hogy az hihetetlen. Ezek az emberek nem vették még észre, hogy mondjuk írtak egy cikket, telerakták kepfeltoltes.hu-ra felrakott képekkel, és jé, nahát, kábé jobb esetben fél év múlva eltűntek ezek a képek a francba? Gratula amúgy a képfeltöltés.hu üzemeltetőinek ezért... Érdekes, imageshack.us-re ezelőtt 3 évvel felrakott képeim továbbra is megvannak...
Ami még rosszabb, amikor valaki úgy linkeli a képfeltöltés.hu-t, hogy amikor rákattintok, végig kell néznem az összes buzeráns reklámot, ami az oldalukon van, meg kell várnom, hogy előbb azok betöltsenek, aztán kezdődhet a kép betöltése. Költői kérdés: miért nem lehet használni a direkt linket a képekhez?

Na, megint hosszúra sikerült. :B

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.