Hirdetés

2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:03:39

LOGOUT.hu

Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#77270) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.

Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.

Köszi

[ Szerkesztve ]

Hozzászólások

(#21901) BomiBoogie válasza beleszólok (#21895) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Nem azt mondom, hogy betöltéskor ég és föld a különbség, csak azt, hogy érezhető. :)

Nekem nincs is HDD a gépemben, csak 2 db SSD.

Ha valamelyik megpurcan, kellemetlen, mert vagy az oprendszert (és a programokat) kell újratenni, vagy a Steamet és a játékokat, de mivel mindegyik ment már nagyrészt felhőbe, nem pótolhatatlan veszteség.

Cserébe azért a pár másodperc gyorsulásért nekem megéri. :D

Az pedig tény, hogy az elmúlt évek legmeghatározóbb, leginkább érezhető technológiai újítása, kérdezd csak meg azokat, akik egy pár éves laptopba tesznek egy SSD-t. Minimális ráfordítással komoly sebességnövekedés érhető el.

(#21902) beleszólok válasza BomiBoogie (#21901) üzenetére


beleszólok
senior tag

Minimális? 299ezer volt a gépem három éve, 500-as hdd-vel. Most 45 egy feleakkora ssd. Több, mint 10%-a a gép árának. És valamivel gyorsabb, de nem annyival, amennyire számítottam. Pl. hibernáció eszi a diszket, mégsem érezhető a gyorsulás (shutdown/boot valóban gyorsabb)
De mondom: nem az előnyeit vitatom, csak a túlzott cirkusz, ami körülötte van, a tapasztalatok fényében... kissé zavar.

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#21903) BomiBoogie válasza beleszólok (#21902) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Ahhoz képest minimális, mintha egy teljesen új laptopot kéne venned.

Ez is túlzás, 33k-ért már van 250-es SSD, nem 45.

[ Szerkesztve ]

(#21904) beleszólok válasza BomiBoogie (#21903) üzenetére


beleszólok
senior tag

Van, csak az tlc, 2-3 év garanciával, ez meg mlc 5(???) évvel.
(???=lásd még írási limit :(( )

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#21905) worxland válasza dorika87 (#21898) üzenetére


worxland
addikt

Jól emlékszel, pár napja még 5 év volt náluk is. Számlára is 60 hónap került.

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#21906) dorika87 válasza worxland (#21905) üzenetére


dorika87
őstag

Igen, akkor tényleg nem én vagyok a süsü :) mert még hét elején figyeltem és árfigyelőt is beállítottam, és még meg is jegyeztem magamnak, hogy ha vásárolok akkor mindenképp tőlük fogok, mert 5 év gyári garanciával adják.
(Akkor csak reménykedni tudok benne, hogy visszaállítják 5évre)

(#21907) Shummo


Shummo
aktív tag

Sziasztok! Vennék én is egy újabb SSD-t. Van már egy 96 Gb-os Kingston V200+.

Most olvasgattam a fórumot, ami a 120-128 Gb-os kategóriában most a legjobb vétel szerintetek az a Intel 520 / samu evo / és az adata SX900.

Viszont nem tudok ezek közül választani.

Megkérdeztem egy számítógépes cég munkatársát, ő azt mondta az Intel az jobb választás, 5 év garral, kb. olyan gyors mint az evo. (1 ezressel olcsóbb is)

Megnéztem a neten a teszteket, és erre azt látom, hogy mindenben jobb az evo. (kivéve a gar, ami csak 3 év).
Bevallom számomra nem fontos a gar, mivel a mostani kingstonom se gyilkolom nagyon. Biztos elmegy 10 évet simán.

Szeretnék segítséget kérni, hogy az ár/érték szempontjából legjobb SSDt meg tudjam venni, a legjobb teljesítménnyel!!!

(SX900rol nem tudok semmit)

Köszike

(#21908) Qru válasza Shummo (#21907) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Maradj az Intelnél. A kozmetikázott méréseknek meg ne dőlj be, a valóságban semmivel sem gyorsabb az a Samu az Intelnél.

#nincsbennetarcsi

(#21909) Ice&Lime válasza Shummo (#21907) üzenetére


Ice&Lime
veterán

Valóban a sam. evo a leggyorsabb tesztekben, de ez a felhasználásnál már teljesen mindegy.

(#21910) Shummo válasza Ice&Lime (#21909) üzenetére


Shummo
aktív tag

Köszönöm mindkettőtöknek. :R

Azt elfelejtettem még mondani, hogy elsősorban rendszernek lesz. A két SSD IOPS adatában elég nagy különbséget láttam.

A válaszotok alapján gondolom ez a tényező is elhanyagolható.
Előre is köszönöm :)

(#21911) worxland válasza dorika87 (#21906) üzenetére


worxland
addikt

Pláne, hogy a 240-es továbbra is 5 év gar-ral van náluk.

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#21912) Sk8erPeter válasza beleszólok (#21891) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"OK, gyorsít valamennyit a rendszeren. De ez a gyorsulás nem akkorra, amekkorára a fórumokon olvasott áradozások alapján várna az ember, hiszen a sebességet rengeteg egyéb dolog is befolyásolja."
Hát nem tudom, neked mik az elvárásaid, de ettől még igenis nagy gyorsulást tud önmagában is hozni egy SSD. Ettől függetlenül nyilván igaz az, hogy a sebességet rengeteg egyéb dolog befolyásolja, például egy alapvetően igen gyengécske konfiguráció, gyenge processzorral nem fog hirtelen szárnyakra kapni, de még ott is észrevehető gyorsulás lesz, mivel az már önmagában is nagyon sokat számít, hogy az elérési idő a HDD-vel szemben SSD-nél minimális. (Édesanyám régi, gyenge konfigurációval rendelkező gépébe tettem például SSD-t, ott is hatalmas a különbség.) Gondolom nem kell külön magyarázni, hogy a HDD-nél milyen plusz műveletek szükségesek egy-egy fájl olvasásához/írásához egyszerűen a felépítéséből következően.
Ennek az ellenkezője is valamelyest igaz lehet, hogy egy amúgy is brutálerős gépnél nyilván kevésbé érződik az SSD által hozzátett gyorsulás; DE még itt is igaz, hogy már az sem mindegy, hogy az operációs rendszer lassulása a sok-sok használat folytán SOKKAL hosszabb idő alatt kezd érezhetővé válni.

"egy PHP fejlesztő esetében már nem látom azt az óriási előnyt, ha van elég memória a gépében"
Óriási előny PHP-fejlesztő esetében is (tapasztalat). Elég már csak arra gondolni, hogy amikor elindítasz egy NetBeans-t, több projekttel, akkor milyen rettentő sokat tud kerregni egy HDD, míg az apró fájlokat is átvizsgálja a fejlesztőkörnyezet (főleg mondjuk egy töredezett HDD esetén), míg az SSD-re rakott fájlokat óriási sebességtöbblettel tudja betölteni. Ja, és igen, SSD-n tárolom a fejlesztői projektjeimet, sőt, magát a MySQL- vagy MSSQL-adatbázist is, így tudom élvezni az SSD nyújtotta előnyöket (különben mi értelme lenne, hogy van egy SSD-m, ha azért tartom, hogy nap mint nap babusgassam?). Nem tudom, mihez képest érted a hihetetlen mértékű amortizálódást (meg kell vizsgálni, milyen környezetről beszélünk, és ahhoz képest kijelenteni ilyeneket), nyilván van olyan eset, ahol rövid idő alatt is írhatatlanná válik egy SSD, de ez olyan környezet szokott lenni, ahol ezzel számolni kell. Más esetben évekig is kiszolgálhat egy fejlesztőt is (én aztán nem bánok kesztyűs kézzel az SSD-mmel (Samsung 830), de 2 éve megvan, használom mindenféle fejlesztési célokra; igaz, így sem brutális mértékű az írási mennyiség, jelenleg 11,15 TB-nál tart).
De manapság az teljesen alapvető, hogy egy normális fejlesztői környezetben SSD-t használnak (na jó, megint csak nyilván attól függ, milyen esetről beszélünk).

Szerintem továbbra is áll, hogy az SSD az egyik legjobb befektetés a géped gyorsítására, még ha nem is olcsó, és nem is érdemes egyelőre összemérni az árát a HDD-k árával.
Ez az általad "túlzott cirkusznak" nevezett hype-olás oka.

(#21894) csubuka :
"Nekem egy indok is eleg volt: hordozhato gepekbe ez kell."
Asztali gépekbe is ez kell. :D És én manapság már asztali gépbe sem tennék a rendszer alá sima HDD-t.

Sk8erPeter

(#21913) beleszólok válasza Sk8erPeter (#21912) üzenetére


beleszólok
senior tag

Hm. Core2 i5-2520m, 8G RAM, azért ez nem annyira gyenge darab. Ebbe került az SSD egy 7200rpm-es Seagate Momentus helyére.

Vinyót már szedtem szét, de én még olyan, 5MB-os(!) diszkeken nőttem fel, amik hűtőszekrény méretű drive-okban pörögtek és szabad szemmel láthatóak voltak a hordozón a trackek. :DD
(szóval nem, nem kell elmagyarázni, miben működik másképp a HDD, mint az SSD ;) )

Viszont... OK, a boot felére rövidült. És? Eddig havonta egyszer-kétszer bootoltam, amikor olyan update jött a windows-ra, ami rebootot igényelt. A hibernációból ébredés, csak pár másodperccel gyorsabb.
Mivel letiltottam az indexelést és az automatikus defragmentálást, nincs valódi összehasonlítási alapom, hogy boot utáni első bejelentkezéskor mennyivel gyorsabb.

Viszont használat közben nincs akkora sebesség növekedés, hogy az már komolyan növelné az ú.n. felhasználói élményt.

PHP fejlesztés: nem tudom, te hogy vagy vele, de szvsz egy megfelelő gépen dolgozó fejlesztő (min 8, de inkább 16G v. több memória) nem nyitja-zárja ötpercenként a projektjeit, így ez az előny egy elég rövid időszakra korlátozódik.
Cserébe ha sokat matatsz lokális adatbázisokon, akkor évente cserélheted az SSD-t és ha a garancia az írt adatmennyiséghez is kötődik, nem csak az évekhez (mint esetemben), akkor máris szopóág. És annyira nem olcsó egy SSD, hogy évente cserélni akarja valaki.
Mindezt csak arra alapozva, hogy három (vagy négy?) windows install (~40 üzemóra) után tartok 500G írásnál. Ha valóban úgy fogom használni, ahogy terveztem, akkor kb. 8-10 hónap alatt bőven túllépem azt a 73TB-t ameddig érvényes rá a garancia. :(
És kérdéses, hogy utána mennyit bír még...

Egyébként épp az eclipse-nél tapasztalom, hogy valamit gyorsult, de sok olyasmit csinál induláskor, ami nem függ a diszk sebességétől.
De mondom: fejlesztők esetében még értem is valahol (csak a csodákban nem hiszek - mióta itt ül a gépemben, azóta végképp nem :) ), csak a hype-olás főként azokban a körökben megy nagyon, ahol a boot a legdiszkigényesebb folyamat.

---------
auúúúú, ez fájdalmasan hosszú lett. :(
és ami még fájdalmasabb: napok óta másik topic-ba írok, mint ahová eredetileg szándékomban állt. :W
(mert ugye ez a vásárlás _előtti_ topic lenne)

[ Szerkesztve ]

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#21914) Shummo válasza Shummo (#21907) üzenetére


Shummo
aktív tag

Azt hiszem tovább bonyolódott. Már szinte döntöttem az Intel mellett, erre jött egy akció, és házhozszállítással már az Samsung EVO az olcsóbb :/.

Esküszöm nem tudok dönteni :/ :O

(#21915) beleszólok válasza Shummo (#21914) üzenetére


beleszólok
senior tag

Az MLC chipes (mintha az Intel az lenne) _állítólag_ tartósabb, míg a TLC-s (pl. Samsung EVO) szintén állítólag gyorsabb. Ha ez segít a döntésben. (nálam ez a kettő + a garancia hossza lett volna a szempont)

[ Szerkesztve ]

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#21916) Ice&Lime


Ice&Lime
veterán

Azért nem minden ember ugyan olyan, nem egyeznek a felhasználási szokások.
A sam. 840 evo-nak is megvan a maga helye, átlagembernek pont hogy bőven elég.

(#21917) djculture válasza beleszólok (#21913) üzenetére


djculture
félisten

Amúgy az ssd vezérlőjét is lelehet terhelni sok folyamattal egyszerre ami pl virtuális gépek futtatásakor vagy adatbázisok kezelésekor előfordul. Itt nem igazán a benchmarkok és a gyártók óriási reklámozott iops és MB/s értékei számitanak a fő dolognak és egy mezei ssd és egy direkt ennek a kezelésére megalkotott enterprise ssd óriási különbség van. De ezeknél a felhasználásoknál már két gyengébb ssd raid0-ban kötve is többet ér mint 1 jó drága szuper sebességű darab.

[ Szerkesztve ]

(#21918) worxland válasza beleszólok (#21913) üzenetére


worxland
addikt

"Mindezt csak arra alapozva, hogy három (vagy négy?) windows install (~40 üzemóra) után tartok 500G írásnál. Ha valóban úgy fogom használni, ahogy terveztem, akkor kb. 8-10 hónap alatt bőven túllépem azt a 73TB-t ameddig érvényes rá a garancia. " - mondtuk már, rossz az összehasonlítási alap, egy hónap múlva nézd meg, mennyi az írás, utána nem fogsz ennyit nyavalyogni és lenyugszol. Eddig az egész fórumon egy embert találtunk, aki tényleg iparszerűen használja el az SSD-ket, a többieknél az éves írásmennyiség 10 tera alatt volt.

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#21919) beleszólok válasza djculture (#21917) üzenetére


beleszólok
senior tag

No várj, itt páran nagyon félreértitek, hogy mi bajom van: értem, tapasztalom, hogy gyorsít. Csak nem annyira, amennyire azt a fórumokon olvasottak alapján számítottam. Szóval nekem az ár/érték arány valahogy a hdd felé billenti a mérleg nyelvét.

Egyébként észrevettem valami furcsát is: sokszor fordul elő, hogy másodpercekre minden lefagy a gépemen, pl. zip fájlok nyitásakor néha. Vagy az előbb lefuttattam egy benchmark programot, amit a másik SSD topik nyitójában ajánlottak a 4K-s "alignment" ellenőrzésére. Ettől annyira lefagyott a rendszerem, hogy csak az áramtalanítás segített. (nem kizárt, hogy a CIS HIPS funkciója volt a bűnös, de az már egy fél éve leszokott az ilyen viccekről és olyankor is tapasztaltam akadást, amikor még nem volt rajta a CIS)

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#21920) djculture válasza beleszólok (#21919) üzenetére


djculture
félisten

Szerintem valami nem kóser nállad mert nagyon is gyorsít. Nekem pl egy hülye felvétel megvágásának lementése eddig félóra volt alsó hangon most 7 perc alatt lementi a progi. De az se mindegy hogy bármit indítok eddig recsrecsrecs nagy nehezen megjelent most egyböl bevágódik késleltetés nélkül és már lehet vele dolgozni. Ha neked laggol az ssd annak jobban utána kell járni mert nem normális dolog.AS SSD benchmark milyen értékeket ad?

[ Szerkesztve ]

(#21921) beleszólok válasza worxland (#21918) üzenetére


beleszólok
senior tag

Amire eredetileg terveztem használni, az rengeteg írással járt volna. Más kérdés, hogy a jelek szerint marad netezős gépnek, így valóban nem fogom elérni azt az adatmennyiséget, amivel számoltam (különösen, hogy a hibernációt is letiltottam, ami önmagában 5-8GB írás lett volna)

[ Szerkesztve ]

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#21922) beleszólok válasza djculture (#21920) üzenetére


beleszólok
senior tag

Na, köszi, ilyen jellegű hozzászólásra már rég vártam: én csak fotózgattam, amíg tehettem, fotó feldolgozásban meg nem voltak I/O problémáim.
AS SSD inkább nem futtatnám újra, az előbb az akasztotta ki teljesen a gépem (nem tudom, hogy ő volt a bűnös, az SSD-mnek van valami baja vagy csak szimplán a CIS hülye megint)
A Magician, bekapcsolt "Rapid" mellett:
szekvenciálisan 3784MB/s read, 4904MB/s write
random: 143811 IOPS read, 62386 IOPS write

[ Szerkesztve ]

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#21923) Bodor


Bodor
veterán

Srácok!
Tényleg ne offoljátk már tele a topikot!
Ezekre a témákra ott van a Flash SSD Topik!

Köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

(#21924) djculture válasza beleszólok (#21922) üzenetére


djculture
félisten

[link] Folyt köv itt
Valamelyik modit ha megkérjük áttudja emelni szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#21925) beleszólok válasza djculture (#21924) üzenetére


beleszólok
senior tag

Azt kerestem eredetileg is... köszi!
(ezeket a hozzászólásokat nem lehet oda átemelni?)

[ Szerkesztve ]

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#21926) Zsolt!! válasza beleszólok (#21913) üzenetére


Zsolt!!
aktív tag

A kérdés az h neked megéri ezt a pénzt az ssd vagy nem. Mindennapi használatba is erzem hogy gyorsabban nyilik meg minden a 10 masodperces bootolásról nem is beszélve. :) Nyilván lehet nélkule elni.

(#21927) radi8tor válasza beleszólok (#21925) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Nem.

⭐ Stella

(#21928) .DLL


.DLL
veterán

Sziasztok!

Kingston V300 akkor sem ajánlott ha a boltban még a régi 450MB-os sebesség van feltüntetve? Ki lehet valahogy szúrni kézbe véve, hogy az a régebbi gyorsabb, vagy az új csapott sebességű változat?

(P.H.)

(#21929) verybigboy


verybigboy
senior tag

Ezek szerint a V300-nak 2 különböző verziója van, volt? ... mert anno mikor vettem akkor ajánlott volt, ezért néztem most a forumot olvasva hogy mi van, V300 most meg nem ajánlott kategória? :F

(#21930) .DLL válasza verybigboy (#21929) üzenetére


.DLL
veterán

Gondolom ha régid van és gyors, akkor nem kell megválnod tőle.

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#21931) worxland válasza verybigboy (#21929) üzenetére


worxland
addikt

Igen, a régi szinkronos NAND-al van telepakolva, az új aszinkronossal. Az új lassú. Feltüntetve ez sehol nincs, így többünk véleménye szerint ez a vevők átvágása (Ferrarit vettél, FIat Pintót kaptál).

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#21932) verybigboy válasza worxland (#21931) üzenetére


verybigboy
senior tag

Akkor ezt "csupán" a sebességükből tudjuk megállapítani? Én az enyémet 1.5 évvel ezelőtt vettem, akkor is volt már 2 verzió (nem emlékszem hogy lett volna)?

(#21933) Heskey E.


Heskey E.
tag

SSD vásárlása előtt állok és nem tudok dönteni. 30K-m van rá és a piacon lévő márkák közül a Crucial tűnik számomra a legjobb választásnak .... valóban jó választás lenne?

CRUCIAL 240GB 2.5˝ SATA3 M500 CT240M500SSD1
http://magicomp.hu/webshop/CRUCIAL_240GB_2_5_SATA3_M500_CT240M500SSD1/22991

Konfig amihez lenne: GA-970A-UD3, FX6100, 4gb 1600MHz Kingmax ...stb.

[ Szerkesztve ]

A feleségem azt állítja, hogy bármikor megver a Scrabble nevű játékban. Azért ahhoz nekem is lesz egy-két szavam!

(#21934) Bodor válasza Heskey E. (#21933) üzenetére


Bodor
veterán

Jó választás, veheted nyugodtan.

(#21935) beleszólok válasza Heskey E. (#21933) üzenetére


beleszólok
senior tag

Apropo márka: megbízhatóság tekintetében az SSD-k közt is van jelentősége a gyártónak, mint a HDD-k esetében volt régen?

Tiszavirág: http://youtu.be/YdcsiW0kfso

(#21936) Heskey E. válasza beleszólok (#21935) üzenetére


Heskey E.
tag

Szerintem mindegyik ismertebb márka megbízható, igazából a sebesség miben vannak különbségek.
Én azért tettem le a voksom a Crucial mellett, mert a márkát nagyra tartom.

Bodor:
Köszi, akkor meg is rendelem a webshopjukban.

Kérlek, 5 percen belül szerkessz!

[ Módosította: BomiBoogie ]

A feleségem azt állítja, hogy bármikor megver a Scrabble nevű játékban. Azért ahhoz nekem is lesz egy-két szavam!

(#21938) 2csi


2csi
aktív tag

Hello!
30kert legjobb ssd?
Elore is koszi!

(#21939) Emu


Emu
őstag

Gondolkodóba estem...szerintetek intel 520 120gb 20k környékén, vagy intel 530 240gb 30k-ért. Átlagos használatra lenne, 80-90Gb adattal (nagyobbat jobban kihasználnám).

(#21940) Bodor válasza Heskey E. (#21936) üzenetére


Bodor
veterán

"...igazából a sebesség miben vannak különbségek..."

Hát pont, hogy abban nincsen! A feltüntetett gyári, és a tesztprogramok által mutatott sebességekben mondjuk lehet, de a gyakorlatban ezek nem érezhetőek.

(#21938) 2csi: Idézet az összefoglalóból:

Kérés:

Ha ezt a hozzászólást és a benne lévő hivatkozásokon lévő cikkeket végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!

1: Milyen felhasználásra lesz az SSD ( általános, vagyis oprendszer és programok alá, vagy nagyobb írási terhelést jelentő videóvágásra, vállalati szerverbe, stb.. )
2. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
3. Mekkora SSD-re van szükség?
4. Milyen operációs rendszerhez lesz az SSD?
5. Asztali gép vagy laptop, IDE, SATAII , SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
6. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD?

Sokan szabadidejüket erre áldozva segítik a másikakat a fórumon, ezért jogos kérés, ha ezt a segítséget bárki igénybe szeretné venni, akkor tegye azt egy kicsit felkészülten. Köszönjük!

(#21939) Emu: Ha 30K-ért kapsz rendes bolti 5 év garanciális , 240 GB-os, új Intel 530 SSD-t, akkor egyértelműen az a jobb vétel.

(#21941) wolfman


wolfman
veterán

No akkor most én is elérkeztem ehhez a ponthoz.

Egy lány barátomnak vettem egy laptopot és szeretnék bele egy SSD-t.

1.: Általános felhasználás, csak oprendszer és a futtatandó programok tárolására lenne használva.
2.: Kb. 12-13.000Ft lenne rászánva
3.: 32 de inkább 60/64Gb méretben kellene, nagyobb felesleges
4.: Windows 7 64bit-hez lesz
5.: Lenovo G590 laptopba lesz beépítve elsődleges meghajtónak, tudtommal SATA III csatis.

Segítségeket és ajánlatokat előre is köszönöm. Alapvetően használtak is érdekelnek.

„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei

(#21942) BomiBoogie válasza 2csi (#21938) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Nézd meg az összefoglalót, légyszi!

(#21943) Bodor válasza wolfman (#21941) üzenetére


Bodor
veterán

Az a baj a 64 GB-os típusokkal, hogy nagyon nem éri meg megvenni őket, mert pár ezer forinttal drágábban már kaphatóak ajánlott 120 GB-os típusok.
Mivel használt is érdekel, ezt a két típust találtam,ami megbízható és strapabíró, de sajnos egyiknél sem írják, hogy mennyi a garancia rá, anélkül meg nem igazán jó vételek.LINK1 és LINK 2
Ha nem használt, akkor meg talán ez a legolcsóbb ajánlott, 3 év garanciával.

(#21942) BomiBoogie : Tulajdonképpen én is azt ajánlottam neki.

[ Szerkesztve ]

(#21944) djculture válasza Bodor (#21943) üzenetére


djculture
félisten

Réadásul elég átverős megolásként még a ssd-k dobozain is a 256-os ssd-k sebesség értékeit tüntetik fel, 64-es de még a 128-as is gyengébb értékekkel rendelkezik sokszor elég nagy mértékkel... Ehhez jön még az hogy minél kisebb a mérete annál kevesebb irást bír az adott darab. Ilyen 30-32 meg 60-64-eseket csak akkor érdemes venni ha olcsón van vagy valami extrát tud.

[ Szerkesztve ]

(#21945) wolfman válasza Bodor (#21943) üzenetére


wolfman
veterán

Igazából jó lesz 120Gb-os is, csak talán felesleges lesz neki. Élettartamban viszont biztos jobb választás, de ennyi erővel a 256-os még jobb. :)

Ahogy elnézem, mindenki a 10-13eFt-os ársávban kutakodik, mert amint felkerül egy SSD Hardveraprón, az már mind tuti jegelve van. Az érdemleges és korrekt SSD-k meg mind 20e környékén vannak, nem nagyon akarnak lejjebb kúszni.

„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei

(#21946) Ronyman


Ronyman
aktív tag

Sziasztok!

Egyik ismerősöm fejleszteni szeretné a netbookját SSD-vel. Az operációs rendszer (win7) futna róla, meg 1-2 apróbb program, pl. irodai programcsomag. Kb. 20.000ft a keret, de ha van valami best buy 1-2.000Ft-tal drágábban akkor ráfizetne még egy kicsit.

Ő ezt nézte ki magának: 120 GB SSD

Mi a véleményetek erről a termékről? Sajnos én Samsungot használok, így gyakorlati tapasztalattal nem tudtam neki szolgálni.

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdv: Ronyman

[ Szerkesztve ]

(#21947) BomiBoogie válasza Ronyman (#21946) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Mi a véleményed a téma összefoglalóról?

Illetve keress rá a topikban arra, hogy "520" lesz bőven input.

(#21948) djculture válasza Ronyman (#21946) üzenetére


djculture
félisten

Tartósabb mint a samsung ..ennyi..többit visszaolvasva elolvashatod

[ Szerkesztve ]

(#21949) Bodor válasza wolfman (#21945) üzenetére


Bodor
veterán

Jól látod a dolgokat. Ha meg már 120 GB-os, akkor meg neked is az Intel 520-as a nyerő, mert garanciában és tartósságban a legjobb vétel mostanság.

(#21950) #89874944


#89874944
törölt tag

120-as intel van még vhol 5 év garival? :F sehol nem találok... várható hogy ez 1-2 hét múlva újra 5 év lesz?

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.