Hirdetés

2024. május 17., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Milyen monitort vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 01:07:51

LOGOUT.hu

Szia!
Mielőtt kérdeznél , alábbiakkal kérlek egészítsd ki (FONTOS! LG monitoroknál a P végződés az új tápegységre utal!):

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8851) bob.gonsales válasza Isual (#8843) üzenetére


bob.gonsales
csendes tag

Tegnap keso este meg bekerult a latokorombe az EIZO-SX2462WH-BK ha ezt az Eizo-t es a NEC PA241W-t kene osszehasonlitani, akkor van a ketto kozt valami egetvero kulombseg?

Bob Gonsales

(#8852) Teaway válasza Isual (#8839) üzenetére


Teaway
veterán

"Az U2410-et lehet talán "erősebb középkategóriájúnak" titulálni"

Lehet, de minek? Inkább a középkategória legeslegalja. Ami árban ez alatt van, az a belépő szint :)

Nincs itthon csokid??

(#8853) Teaway válasza bob.gonsales (#8851) üzenetére


Teaway
veterán

Érdekes, hogy ezeknél a monitoroknál a grafikát, a fotót, a CAD-ot, stb. említik meg felhasználási körként, játékot és filmet nem.
Az FX2431-nél pedig ott a multimédia, és csatikkal is meg vannak tömve rendesen. Az U2410-ről nem is beszélve. Vajon miért?

Nincs itthon csokid??

(#8854) Isual válasza Teaway (#8852) üzenetére


Isual
veterán

Nem ez a belépőszint? :P
Viszont akkor szted mi lenne az "erősebb középkategória"? És mi lenne a "vagy jobb"? Ami a játékot és filmet említi ezt én sem értem... Bár sztem inkább filmre jobbak ezek, játékra már korlátozottan, többnyire mindegyiknek magas az input lagjuk, de a válaszidejük valóban rendben van. Mondjuk tekintve, hogy én eljátszottam az U2711-en, aminek szintén magas az input lagja, valószínűleg eljátszanék egy PA241W-n is. Csak azért ezek a monitorokat sztem már annyira a profiknak (profi fotósok, grafikusok, radiológia osztályok) szánják, hogy lehet vicces lenne, ha itt a marketingszövegben megemlítenék a hatalmas filmezési és játékélményt ezeken a csodákon... :U

(#8851) bob.gonsales : Az EiZO monitor esetében inkább az "EiZO"-ért fizetsz többet, mint a tényleges tudáskülönbségért, ami jóval csekélyebb, mint az árbeli diffi, de még ez a 24-es EiZO egész jó áron van. Halszálnyi különbség van a két monitor között, itt sztem inkább az a mérvadó, hogy Te milyen monitort szeretnél jobban, NEC-t vagy EiZO-t?
(Én az NEC-t venném... :U )

[ Szerkesztve ]

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#8855) andronymus válasza Isual (#8841) üzenetére


andronymus
tag

uhhh ez a dell tényleg teccetős de a válaszidő: 8 ms ez nem para így játéknál? de a másik kettő is jó :) köszi :)

(#8856) Isual válasza andronymus (#8855) üzenetére


Isual
veterán

Nem para!
Egyéb felmerülő kérdésekre Itt választ kaphatsz!
Ha még marad, kérdezz, s válaszolok! ;)

[ Szerkesztve ]

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#8857) andronymus


andronymus
tag

de am rá ér még a vásárlás bőven :)

(#8858) bob.gonsales válasza Isual (#8854) üzenetére


bob.gonsales
csendes tag

Hat az Eizo-t szivesebben latnam az asztalomon, na de azert nem feltetlenul. A NEC PA241W megvolna 940,01€-bol a z Eizo SX2462WH-BK pedig 1 115,28€. Tehat a kulombseg 175,27€ ami azert nem elhanyagolhato osszeg. Szoval, ha az a kulombseg nem olyan egetrengeto, akkor barmennyire Eizo-t szeretnek latni az asztalomon, azthiszem kitartok a NEC mellett... Persze ha megeri a kulombseget a tudas, akkor termeszetesen a dragabbik, szoval nem sporolni akarok mindenaron, de csak azert hogy mas felirat legyen a monitoron azert sokallom ezt az osszeget!

Bar az Eizo-ra 60 honap jotalast adnak mig a NEC-re "csak" 36-ot, ez viszont nagyon nem elhanyagolhato!

[ Szerkesztve ]

Bob Gonsales

(#8859) Isual válasza bob.gonsales (#8858) üzenetére


Isual
veterán

Igen, kb a legjelentősebb különbség a kettő között szvsz a garanciabeli diffi.
Képminőségben sztem nem vennéd észre a 14bit és 16bit-es színszámítás (+1-2 extra feature) között a különbséget, de ha ennyire vágysz az EiZO-ra, akkor vedd azt. Én nem szeretnélek rábeszélni az NEC-re, hogy aztán megbánd, hogy nem az EiZO-t vetted. Szimplán Én bőven elégedett lennék az NEC tudásával és Nekem nem érne meg plusz 50 EU-t sem az EiZO felirat.
Ha neked megéri (és vágysz rá) a +175-öt, akkor vedd azt!
Itt a garin kívül olyan "egetrengető" racionális érveket nem nagyon lehet felhozni az EiZO mellé, inkább itt már érzelmi alapon dönt az ember (szerintem).

(#8857) andronymus: Ez esetben érdemes lenne az IPS-es U2311H-ra gyűjteni!

[ Szerkesztve ]

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#8860) Füleske válasza old_artist (#8848) üzenetére


Füleske
addikt

Köszönöm a kiigazítást , mindig tanul az ember. :R

Amúgy a márkás gyártók közül van-e olyan aki nem kínában gyártatja a monitorát ? Pl. Dell hol gyártat ? Eizo ? NEC ? Mert az ok , hogy a Dell amerikai márka , de a monitorjai hol készülnek ? A NEC meg elvileg japán , ugye... Szóval van még olyan monitorgyártó amelyik nem Made in China ?

(#8861) madgie válasza Füleske (#8860) üzenetére


madgie
titán

IPS paneleket az LG és a Samsung gyárt, egyébként nem mindegy, hol van a gyár? Jó legyen és kész... mellesleg a panel maga semmit nem ér normális elektronika nélkül.

(#8862) Füleske válasza madgie (#8861) üzenetére


Füleske
addikt

Igen , de én nem is a panelt kérdezem most , hanem a monitort. A monitorgyárakra vagyok kíváncsi. LG és Samsung ugye - elvileg - koreai. Na de a többi ? Itt most nem az a lényege a kérdésemnek , hogy mindegy vagy sem - szerinted - , hanem szeretnék informálódni ez ügyben. Mivel old_artist lehet hogy tud erről is infót , engem meg érdekelne.

(#8863) andronymus válasza Isual (#8856) üzenetére


andronymus
tag

nagyon köszönöm szépen a segítséged :)

(#8864) madgie válasza madgie (#8861) üzenetére


madgie
titán

Ja, bocs, benéztem :B Az Eizo-m Made in Japan volt, az NEC EA231WMi-t (mostan monitorom) még nem is néztem, hol lett gyártva.

(#8865) Füleske


Füleske
addikt

Még egy kérdés : Az Eizo Foris FS2332 - nek valódi 8 bites (10 belül) panelja lesz , ha jól értelmezem a leírást ? Mert akkor az nem lenne rossz választás a 100k körüli (?) árával...

(#8866) Isual válasza Füleske (#8865) üzenetére


Isual
veterán

Az attól függ, hogy milyen leírást akarsz értelmezni?

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#8867) Füleske válasza Isual (#8866) üzenetére


Füleske
addikt

Ezt : "belső 10bit LUT/color,16.77 million from a palette of 1.06 billion"

(#8868) bala68


bala68
csendes tag

Sziasztok.
Egy kis help azoknak akik monitort szeretnének venni. Itt lehet nézelődni melyik mit tud. :K
http://www.digitalversus.com/lg-flatron-e2350v-p357_7794_35.html

(#8869) Isual válasza Füleske (#8867) üzenetére


Isual
veterán

Ebből nem derül ki, hogy milyen a benne lévő paneltípus , de Én is úgy gyanítom, hogy valós 8 bites panel lesz benne. De amíg nem tudok/unk pontos panel típust vagy valamilyen dokumentációban nincs ez pontosan feltüntetve, addig ez csak egy tipp. Azért kétlem, hogy ebben a monitorban is a 6bit + A-FRC-s technológiával érnék el a 8 bites színmélységet, de ki tudja. Ettől még minden bizonnyal kiváló monitor lesz, akár ilyen, akár olyan panel van benne.

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#8870) bala68 válasza wh1n (#8846) üzenetére


bala68
csendes tag

Vagy itt van egy:
http://www.digitalversus.com/lg-flatron-e2350v-p357_7794_35.html

(#8871) Teaway válasza Isual (#8859) üzenetére


Teaway
veterán

Érzelmi alapon is lehet dönteni. Meg úgy is, hogy 175,27€-ért kapok eggyel több betűt (NEC > EIZO) és 2 év plusz gart.

Nincs itthon csokid??

(#8872) Isual válasza Teaway (#8871) üzenetére


Isual
veterán

Bizony, nagyjából ez a helyzet...

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#8873) P-SZ-S


P-SZ-S
aktív tag

Sziasztok!

Elárulná valaki hogy mért akkora durranás az ips látószöge egy monitornál? Miközben a gép előtt ültök jobbra-balra hajolgattok vagy felálltok hogy annyira fontos legyen? Nem is vagyok informatika tanár hogy az legyen a mániám hogy rálássak minden monitora. Mindenki ezt hozza fel mikor megkérdezem hogy mért is jobb az ips. Szerintem ez egy monitornál baromira nem fontos, TV-knél van értelme. A monitoromat nem nézem fél percenként más szögből hogy annyira zavarjon.

(#8874) MasterMind válasza P-SZ-S (#8873) üzenetére


MasterMind
tag

Az IPS tudása, azért nem egészen merült ki ennyiben. Az általad feltett kérdésre meg az a válasz, hogy amikor egy 24" fölötti monitor előtt üldögélsz, és általánosságban mindig jóval közelebb mint egy TV-hez, egy TN paneles monitornak már eleve a két szélét szarabbul látod, mikor középen ülsz...

(#8875) Isual válasza P-SZ-S (#8873) üzenetére


Isual
veterán

Egyrészt egy TN-nél már szemből is vannak színtorzulások, ahogy az előttem szóló mondta főleg 23-24" környékén és e felett ez könnyen észrevehető. Másrészt meg az a "mindenki" az sajnos az IPS technológia , illetve az IPS monitorok egyik leggyakrabban hangoztatott, de talán a legkevésbé fontos előnyéről beszél. E mellett ezen monitorok sokkal színhelyesebbek, (főleg kalibrálva,) nagyobb a színterük (nem csak a WCG-osoknak), színtartásuk szinte tökéletes , illetve a jobb modellek rendkívül precíz elektronikával vannak ellátva, fejlett belső színszámítással és így nagyon pontos színreprodukcióval ( még a szürke árnyalatokban is --> jó shadow detail), egyenletes gamma-eloszlással rendelkeznek. A kontrasztjuk egy TN-nél valamivel jobb, vagy hasonló (850-1000:1), de a többi feature miatt sokkal kontrasztosabbnak hatnak általában az IPS monitorok. Persze, ha csak a kontrasztot nézzük, akkor a C-PVA a nyerő.
Szóval igazából itt a betekintési szög az egy hasznos, de nem az egyetlen előnye az IPS-eknek. És nem azért hasznos, hogy a konyhából is lásd a monitorod, hanem pl.: aki filmezik a monitorján (esetleg többen) az ezt durva kontrasztvesztés, színtorzulások és inverzbe való átmenetel nélkül teheti, illetve mint fent említettem szemből nézve egy 23-30"-es monitor képén sem lesznek színtorzulások, látványos kontrasztcsökkenés.

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#8876) P-SZ-S válasza Isual (#8875) üzenetére


P-SZ-S
aktív tag

Engem pusztán annyi zavar hogy akárki bejön ide,teljesen mindegy milyen igényekkel, van a Dell U2311H és teljesen mindegy hogy mennyi pénze van a felhasználónak és hogy mire kell neki. Tudom én is médiavezért igényekkel jöttem be hogy hdmi meg led, aztán nektek köszönhetően rá jöttem hogy még nincs szükségem rájuk. Nem igazán értek a dologhoz, annyit sikerült levonnom az írásodból hogy főként a profik élvezhetik igazán az előnyeit. Pontos színszámítás és színhelyesség, ez mind szép és jó de ha én nem végzek kifejezetten erre specializálódott munkát akkor számomra fölöslegesek. Én főként játékra, böngészésre és filmnézésre használom a monitort és megvallom hogy igazán nem zavar hogyha Ezio kardja kicsit szürkésebb árnyalatú :) .A felhasználás melyik területén van szükségem ilyen professzionális helyességre és pontosságra?

(#8877) Isual válasza P-SZ-S (#8876) üzenetére


Isual
veterán

Nagyon komoly szintű pontosságra nincs. De pl az U2311H-nak is 3x10 bites már a belső színszámítása és ettől még kiváló játékra filmezésre és a jó elektronika kell a jó képminőséghez. Nem csak a többszázezres NEC-k meg EiZO-kra gondoltam én a precíz elektronika kapcsán. Egy IPS monitorba 50-100-150k-sba is már adekvát fejlettségű elektronika van és ez meg is látszik majd a mindennapi használat során, hogy nem lesznek sávosodások, szépen látod egy sötétebb képen a részleteket, kontúrokat, nem mosódnak össze a dolgok. És ez filmezésnél, játéknál sőt szerintem böngészésnél is élvezetes dolog és nem kell ehhez grafikusnak lenned, hogy kihasználd. A másik része a dolognak, hogy ehhez képest meg sokkal rosszabb egy 30-40k-s TN. Mindenben.
De inkább felejtsd el a sok feature-t, a biteket, a gamma-görbét, a gradienseket... Menj be egy üzletbe és nézz meg egy U2311H-t, ZR24W-t a jövöben egy EiZO Foris FS2332-t, egy U2410-et (bármit ami szimpatikus) egy TN-es mellett, vele együtt és rájössz, hogy ez a sok hülyeség egy szóval összefoglalható: szebb! Ha megtetszik és megteheted, akkor vedd meg, ha nem hat meg, akkor ne. De a különbséget biztosan észre fogod venni... a kérdés, hogy akarod-e látni vagy maradsz azon a véleményeden, hogy a betekintési szög miatt nem veszel új (IPS) monitort 50-100-150ezerért.

"Engem pusztán annyi zavar hogy akárki bejön ide,teljesen mindegy milyen igényekkel, van a Dell U2311H és teljesen mindegy hogy mennyi pénze van a felhasználónak és hogy mire kell neki." Ez butaság, olvass vissza és látod, hogy ajánlottam PA241W-t, U2410-et BenQ G2222HDL-t, Samsung E2220-at és, felvetettem lehetőségként emellé az U2311H-t... tetszett neki, nem sürgős a monitor ügy és (ha jól dönt, akkor) vár, s megveszi. És jobban jár majd, mint egy G2222HDL-lel. De most ebbe az U2311H témába nem akarok belemenni, sokan félreértik a dolog mivel nem látják át a mai helyzetet, s rosszul vonják le a konzekvenciát. (És a végén még mi vagyunk a hülyék... :U )

[ Szerkesztve ]

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#8878) MasterMind válasza P-SZ-S (#8876) üzenetére


MasterMind
tag

Grafikai tervezés, fotó utómunka, videóvágás...és bármi olyan munka, aminek az a lényege, hogy végeredmény szép, és képminőségileg makulátlan legyen.
Egyáltalán nem mindegy, hogy a felhasználó mire akarja használni a monitort. És az sem mindegy, hogy a felhasználónak mi a minőségbeli igénye. Azért a munkán túl ezek a monitorok átlag felhasználásnál is gyönyörűszépek, elég ha csak betöltesz háttérnek egy HD képet, és gyönyörködsz benne, persze ehhez az is kell, hogy az embernek igénye legyen rá.

(#8879) justaview


justaview
őstag

Ha nem értelmeztem valamit félre, úgy tűnik Japánban lehet már kapni az EIZO FS2332.t, mert már ára is van, és azt mondja a bolt, hogy "raktáron".
A Google Chrome-al le lehet fordíttatni az oldalt magyarra, és ha sután is, de egész jól olvasható.

(#8880) Isual válasza MasterMind (#8850) üzenetére


Isual
veterán

Maszekban sem "úszod" meg olcsóbban, sőt!

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#8881) MasterMind válasza Isual (#8880) üzenetére


MasterMind
tag

Úgy gondoltam elsősorban, hogy magamnak csinálom meg, valamilyen online tutorial által :D

Szer.: Vagy tudatlanul bele se vágjak?

[ Szerkesztve ]

(#8882) Füleske válasza justaview (#8879) üzenetére


Füleske
addikt

Japánban pont 100 ezer az ára. Megnéztem találomra a CG245W árát és ott is 520 ezer körül van , ugyanannyi mint itthon. Tehát a Forisnak is 100 körül kell lennie itthon.

(#8883) Isual válasza MasterMind (#8881) üzenetére


Isual
veterán

Bizony, ennek sok értelme nincsen. Az is lehet, hogy csak rosszabb lenne, de a kívánt eredményt még nagy szerencsével sem érnéd el. :N
Persze gondolom nincsen kolorimétered otthon? :P

[ Szerkesztve ]

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#8884) Cheater-666


Cheater-666
csendes tag

Hello! Rendelkezem, egy Samsung P2470H monitorral és szeretnék ati eyefinityt kiépiteni, két monitorral, az a helyzetem, nem találok a neten már ilyen monitor , kivonták volna már a forgalomból? :S Ha valaki találna, ahol van raktáron, vagy tudnak még beszerezni megköszönném.

Ha nem talál senki, akkor Van olyan verziója, hogy P2470HD amibe bevan épitve tv tuner is, de meg ami most van nekem 2ms, ez a hd-s verzió pedig 5ms válaszidejű, itt lehetne észrevehető eltérés, egy kép adás esetén? :)

(#8885) MasterMind válasza Isual (#8883) üzenetére


MasterMind
tag

Csak attól félek, hogy ahol megveszem a monitort és bekalibrálnák, hogy nem csinálnák meg rendesen, hanem csak összeb@sszák vhogy, aztán vigyed...

(#8886) Füleske válasza Cheater-666 (#8884) üzenetére


Füleske
addikt

(#8887) Isual válasza MasterMind (#8885) üzenetére


Isual
veterán

Igen, elvégre ezek igazából zöldséges árusok (tudod a régi E 190-es Mercis fajta) és csak úgy úri huncutságból árulnak professzionális monitorokat, valójában nem is értenek hozzá. Kalibrálni aztán meg végképp nem tudnak... Megvárják, hogy leperkáld azt a + 5e Ft-ot és kirugdosnak majd az üzletből... Tapasztaltam... :(

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#8888) SLYM válasza SLYM (#8849) üzenetére


SLYM
veterán

up

(#8889) Isual válasza SLYM (#8888) üzenetére


Isual
veterán

Dell U2311H?
Árban feljebb többnyire 24" + 16:10-esek vannak.

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#8890) BiP válasza P-SZ-S (#8873) üzenetére


BiP
nagyúr

Én pl. ha filmezek, akkor hátraülök 1méterrel a kanapéra (ami lejjebb is van). Tn panelnél nem látnék semmit.
Ha barátnőmmel filmezünk, akkor akkor akár a monitor előtt ücsörögve is sorsot kéne húznunk, hogy melyikünk legyen a szerencsés, aki jól látja, a másik meg valami alternatív valóságot nézzen.
(vagy a tn panel jó ok lenne arra, hogy még jobban összebújjunk, hogy legalább a fél képernyőn viszonylag jól lássuk :) )

(#8891) El Kebir válasza madgie (#8861) üzenetére


El Kebir
őstag

A samsung gyárt IPS monitorpaneleket? (tudtommal pont hogy nulla az IPS kapacitása, csak VA és TN paneleket gyárt...)

"Igazából valós véleményekre lennék kíváncsi"

(#8892) madgie válasza El Kebir (#8891) üzenetére


madgie
titán

Hupsz, tényleg, ők már átnyargaltak az S-PLS-re (is).

(#8893) El Kebir válasza Isual (#8875) üzenetére


El Kebir
őstag

"Egyrészt egy TN-nél már szemből is vannak színtorzulások, ahogy az előttem szóló mondta főleg 23-24" környékén és e felett ez könnyen észrevehető. Másrészt meg az a "mindenki" az sajnos az IPS technológia , illetve az IPS monitorok egyik leggyakrabban hangoztatott, de talán a legkevésbé fontos előnyéről beszél."

Az IPS színhűsége pontosan a jó betekintési szögeiből adódik, tehát nem egy mellékes tulajdonsága az, hanem az a fő jó tulajdonsága amiből következik a jó színhomogenitás is, a színhelyesebb kép.

(a TN inverzbe váltó színeket is a rossz függőleges betekintési szöge generálja, vagy szemből nézve a rossz színhomogenitása is abból adódik)

[ Szerkesztve ]

"Igazából valós véleményekre lennék kíváncsi"

(#8894) El Kebir válasza madgie (#8892) üzenetére


El Kebir
őstag

"ők már átnyargaltak az S-PLS-re"

arról a paneltípusról nincs valami komolyabb magyar nyelvű iromány a neten?

"Igazából valós véleményekre lennék kíváncsi"

(#8895) P-SZ-S válasza Isual (#8877) üzenetére


P-SZ-S
aktív tag

Budapest 2-es metró vonalán tudtok valami jó helyet ahol megszemlélhetem a kis Dell bestbuyt ? :) Van benne valami amit mondasz, mert lehet itt dobálózni fórumon száraz adatokkal, de csak élőben tudom eldönteni hogy megér-e nekem ez +20k-t.
U.I: az apple nagy monitor/gépek-ben hasonló ips panel van mint az U2311H-ban?

(#8896) madgie válasza El Kebir (#8894) üzenetére


madgie
titán

Nem tudok róla :(

(#8897) Teaway válasza P-SZ-S (#8895) üzenetére


Teaway
veterán

Javítják a királyi trónt? :P vagy miért nem bírsz elmenni a Nyugati pu-ig? onnan néhány perc séta: [link]

Nincs itthon csokid??

(#8898) P-SZ-S válasza Teaway (#8897) üzenetére


P-SZ-S
aktív tag

Kérdeztem, nem pedig nem bírok elmenni. Kösz a tippet.

(#8899) Isual válasza El Kebir (#8893) üzenetére


Isual
veterán

Köszi a pontosítást. Ezek szerint volt nálam egy kis ok-okozati kavar. :B

(#8895) P-SZ-S : Hasonló. Bár inkább az U2410-U2711 panelekkel megegyezőek, de a színterük ugyanúgy sRGB-s, mint az U2311H-nak, nem wide gamutosak. (Tudtommal.)

[ Szerkesztve ]

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#8900) P-SZ-S válasza Isual (#8899) üzenetére


P-SZ-S
aktív tag

Az apple monitorjánál tapasztaltam azt hogy gyönyörű és élénk az egész, de nem tudtam hogy ez a panelkülönbségből adódik. Ezt kell mondani az embereknek :) , nem pedig elektronika meg színtartás és gammaszélesség :N . Mért éri meg az ips? Mert gyönyörű. Ezek az igazán meggyőző érvek ;) .

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Milyen monitort vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.