Hirdetés

2024. június 8., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3089) hdsentinel válasza KMT (#3085) üzenetére


hdsentinel
őstag

A "gyenge szektor" (pending sector) olyan állapotú szektor a merevlemez felületén, melybe történő legutolsó írás visszaellenőrzésekor az adat tökéletesen olvasható volt, de nem egyezett meg az íráskor eltárolt ellenőrző összeggel, azaz megsérült. Ilyenkor a merevlemez hibajavító algoritmusa az adatot javítja, tehát adatvesztés nincs (kivéve néhány extrém esetet), de a merevlemez a kérdéses szektort megjelöli.

A merevlemez a kérdéses szektor állapotát a következő íráskor ismét felülvizsgálja és ideális esetben a szektor "gyenge" státusza megszűnik (a kondíció is visszaáll), rosszabb esetben a szektor véglegesen kiesik a használat alól ( = hibás szektorrá válik).

A teljes felület átvizsgálására a legjobb megoldás a részletes hardveres önteszt, mely az adatok törlése nélkül ellenőrzi a merevlemez (és a kérdéses szektorok) állapotát. Ez alaposan megvizsgálja a merevlemez komponenseit külön-külön is (elektronika, szervó, fejek).

Néhány gyenge szektor miatt még nincs szükség (és nem is lehetséges) garanciális csere, mivel ez akkor kérhető csak, ha a lemezen található hibák mennyisége már eléri a gyártó által szabott küszöbszintet. Ilyen esetben kondíció 0 %-ra csökken, ekkor kell a gyártónál/forgalmazónál azonnali cserét kérni.

További infó: A szöveges értékelés melletti "?" jelre kattintva (a 2.40-es verziótól van ilyen), vagy a http://www.hdsentinel.hu/help/faq.html#q12 oldalon.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.