Hirdetés

2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2801) Füleske válasza delacct (#2798) üzenetére


Füleske
addikt

Már nem azért , de ha ez neked "barmolás" akkor beszélj a hdd gyártókkal , hogy ugyan vegyék már ki a saját gyári (dos - os) programjaikból az AAM állíthatóságát , tiltsák le a funkciót mert az "barmolás" és garanciavesztés.

(#2802) liksoft válasza delacct (#2800) üzenetére


liksoft
nagyúr

A kattogás azt jelenti, nincs korrekt kiolvasott jel a felületről. Ezt még a külső elektronika és a mechanika közötti csatlakozás kontakthibája is okozhatja. Meg vagy egy tucatnyi hiba még a leszakadáson kívül.

Az archiválás meg része a Sentinel Pro-nak. Ráadásul összeköthető tetszőleges SMART jelzéssel. Vagyis "pánikmentésre" is képes. Nem véletlenül került a programba.

(Valahogy a villanyszerelőnek is a helyére kell tennie. Fültisztító vattával vagy lapáttal nehezen tudom ezt a műveletet elképzelni. Nem véletlen a biztonsági aljzat, vagy a vakdugó. Van gyerekem, tudom mennyire fontos.)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2803) delacct válasza Füleske (#2801) üzenetére


delacct
tag

Nézd,Hiren's Boot CD-n is van legalább 2 olyan prg amivel flottul és véglegesen kivégezhető a HDD.Az hogy Pistike otthon unalmában HDD-t tuningol szerintem rázós.
Ha moddingolni akar tegyen rá eperillatú ventillátort,de ne babráljon gyári beállitásokat.
Részemről a topikban leirhatókat leirtam,nem szükségszerű az én nézeteimet osztani.
(ui:Mentésre maradnék az Acronisnál.)

[ Szerkesztve ]

postázni nem postázok semmit

(#2804) Füleske válasza delacct (#2803) üzenetére


Füleske
addikt

Szerinted a Hiren's boot cd gyári programgyűjtemény ? Nem értem a válaszod. Mi köze van egy kalóz boot cd - nek az akusztika állítás "veszélyeihez" ? Pláne a gyártói feature neked " Pistike otthon unalmában HDD-t tuningol" ? :F :Y
Mod : kb. mintha azt írnád hogy egy autónál ne állítsam a kormánymagasságot , hiába kényelmetlen , ha állítom akkor tönkre fog menni a kocsi.

[ Szerkesztve ]

(#2805) brd válasza delacct (#2803) üzenetére


brd
nagyúr

Bár nem tudom, melyik programokra gondolsz (így hirtelen csak olyan jut eszembe, amihez nagyon hülyének, vagy hozzá nem értőnek kell lenni, hogy ilyet csinálj), de az a CD sosem a "holkellbekapcsolniagépet?"-típusú felhasználóknak készült. ;)

Az hogy Pistike otthon unalmában HDD-t tuningol szerintem rázós.

De vegyük észre, ebben az esetben Pistike a hülye (vagy a szülei, hogy nem mondták-mondják el neki), hogy olyanhoz nyúl, amihez nem kellene...

The only real valuable thing is intuition.

(#2806) hdsentinel válasza Attila444 (#2791) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

A képek alapján egy régebbi verzió van telepítve. Az valóban nem volt még felkészítve ekkora HDD-re. Kérlek frissíts a legújabb, 2.40-es változatra, elvileg az már korrekten 100%-ot mutat (mivel valóban hibátlan az állapot a S.M.A.R.T. táblázat alapján).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2807) delacct válasza hdsentinel (#2806) üzenetére


delacct
tag

Köszönöm,hogy legalább ön megnézte a mellékelt képet. :K

postázni nem postázok semmit

(#2808) hdsentinel válasza delacct (#2803) üzenetére


hdsentinel
őstag

Köszönöm a véleményed és az információkat. Nem szeretnék sem vitatkozni, sem meggyőzni, csak tényeket mondanék.

"Saját gépben is döglött meg smart ellenörző szoftver mellett HDD."
Az elmúlt 10 évben nekem is, több is. Köszönhetően annak, hogy az ellenőrző szoftverek általában elég nagyvonalúan értékelik a lemez állapotát, a félhalott HDD-re is mondanak 95-100%-ot, no meg még 50 év becsült hátralévő élettartamot.

Emiatt kezdtem a fejlesztést, hogy a valódi hibákat, problémákat feltárjuk és azok alapján értékeljük a lemezeket. Ha nem tévedek, más szoftver nem ad ilyen átfogó szöveges értékelést, maximum egy % értéket (melyet nem dokumentált módon számít) és annyi. Pedig bármilyen apró változás, újabb hiba fontos lehet.
De erről egy komplett cikket is írtam, példával illusztrálva, hogy ez miért lehet előnyösebb: [link] , de nyilván olvastad (a súgó ide vonatkozó részeit is a mellékletben), ha ennyire tisztában vagy, hogy miért nem jó ez a módszer (sem).

Tény továbbá, hogy (általában utólag) több már adatmentésen átesett HDD-ről derül ki, hogy megelőzhető lett volna a katasztrófa megfelelő felügyelet mellett. Ezért készül DOS-os, Linux-os változat is, hogy minél szélesebb körben ellenőrizni lehessen az állapotot (és nem a küszöb-érték ellenőrzésre gondolok, ami valóban nem sok mindent ér).

Továbbá a programban különös figyelmet fordítok a külső, USB-s lemezek ellenőrzésére (hiszen általában több fizikai behatás és magasabb hőmérséklet éri, mint a belső HDD-ket), mely szintén elég ritka az ilyen jellegű szoftverek között.

Tény, hogy az elmúlt 2 és fél évben a több százezer letöltött program során számos e-mailt kaptam, melyben tájékoztatnak, hogy valódi problémát és adatvesztést sikerült megakadályozni. Ezzel szemben egyetlen egy reklamáció sem érkezett, senki nem panaszkodott, hogy "ez a vacak nem jelzett előre".

Az is igaz, hogy a problémák egy része nem jelezhető előre (pl. hirtelen behatás, tápfeszültség ingadozás, amiket LikSoft említett), de sok minden "nyomot hagy" a S.M.A.R.T. táblázatban, ezek felderítése valóban segíthet a hibák megelőzésében. Hogy mást ne mondjak (ha a többi attribútumot, értékelést ilyen szkeptikus szemmel nézed) a magas hőmérséklet és a működési időből adódó öregedés is jelentős szerepet játszik egy merevlemez életében (és halálában).

Természetesen a folyamatos backup nagyon fontos, ez sosem volt vitatéma. Nem állítottam, hogy a S.M.A.R.T. figyeléssel az adatmentés kiváltható. A program egy része ezért felelős (egyelőre még nem tud annyit, mint egy 10 éve fejlődő kizárólag backup-szoftver, ez tény). De a biztonságtechnikához az adattároló épsége is hozzátartozik, nem csak egy vírusirtó és tűzfal - amik valószínűleg szintén nem fölösleges process-ek.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2809) liksoft válasza delacct (#2803) üzenetére


liksoft
nagyúr

Igaz, az a CD nem "titkárnő biztos". De érdekesség, hogy megtaláltam rajta a Hard Disk Tools résznél a Sentinel DOS változatát. :F

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2810) delacct válasza hdsentinel (#2808) üzenetére


delacct
tag

Mivel ténylegesen jobb a hozzáállásod és a stílusod,szaktudásod,mint a fórumlakók többségének,adok mégegy konkrét esélyt a HDSentinlnek.
Linuxos platform alatt nem de a wines gépekre feldobom délután.
Örülök,hogy öszintén leirtad gondolataid és elismered,hogy ezeknek a szoftvereknek a korábbi változata,illetve jórésze halbélből és kávézaccból jósolgatott.
Köszönöm türelmed és jóságod,remélem tényleg olyan jó a HDSentinel ahogyan irod. :)

postázni nem postázok semmit

(#2811) Attila444 válasza hdsentinel (#2806) üzenetére


Attila444
aktív tag

Köszi! Feltettem a 2.40-et, az 100%-ot ír. :R

(#2812) kyru74


kyru74
aktív tag

Sziasztok!
Ma felraktam a HDSentinelt és az asztalon mikor nem csinálok semmit a géppel a jobb felső sarokban folyamatosan be-be villan a hőfok és a merevlemez típusa a gépen vista van és ha lekapcsolom a HDS-t akkor elhagyja valaki találkozott ehhez hasonlóval :F

Nem tudtam hogy lehetetlen,ezért megcsináltam!

(#2813) hdsentinel válasza kyru74 (#2812) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Nem biztos, hogy egészen pontosan értem, amit írtál, de valószínűleg a státusz ablakra gondolsz, ami ezeket az információkat tartalmazza.
Ezt nyugodtan kapcsold ki és akkor többet nem fog zavarni: a tálcán, az óra mellett a Sentinel ikonján (a HDD hőmérséklete) kattints jobb egérgombbal és válaszd a "Státusz ablak elrejtése" opciót (vagy a főablakból balról a 3. ikont).
Ezután elvileg már nem fog zavarni.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2814) hdsentinel válasza Attila444 (#2811) üzenetére


hdsentinel
őstag

szuper :) Bocs a kellemetlenségért (és az esetleges pánikért), amit az előző verzió okozott.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2815) kyru74 válasza hdsentinel (#2813) üzenetére


kyru74
aktív tag

Szia!
Nem az óra mellet villog hanem az asztal bal felső sarkába a státusz ablak mikor mindent le teszek az asztalra vagy épen nem csinálok semmit a géppel de most kipróbáltam amit mondtál de sajnos ugyan úgy villog az asztalon. :(

[ Szerkesztve ]

Nem tudtam hogy lehetetlen,ezért megcsináltam!

(#2816) kyru74


kyru74
aktív tag

Pontosan itt [link] villog a státusz ablak nekem folyamatosan ha le van kapcsolva akkor is csak ha kilépek a programból akkor hagyja abba .

Nem tudtam hogy lehetetlen,ezért megcsináltam!

(#2817) hdsentinel válasza kyru74 (#2816) üzenetére


hdsentinel
őstag

Véletlenül nincs bekapcsolva az "Információ kijelzés az asztalon" opció?
(Beállítások ablak, Státusz ablak oldal). Ha igen, akkor jelenik ez meg közvetlenül az asztalon.

(ha ez tiltva van, a státusz ablak is ki van kapcsolva és így is megjelenik, akkor kérlek küldd el a HDSentinel.ini fájlt e-mailben, hogy meg tudjam nézni, pontosan mi és hogyan van beállítva).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2818) kyru74 válasza hdsentinel (#2817) üzenetére


kyru74
aktív tag

Köszi! :R
Így már jó igazad volt be volt kapcsolva az Információ kijelzés az asztalon opció és azért villogót nekem a bal felső sarokban . ;)

Nem tudtam hogy lehetetlen,ezért megcsináltam!

(#2819) Borisz76


Borisz76
veterán

Sziasztok.
Jelenleg 3 db Samu HDD-m van :
1 db 250GB-os a rendszernek.
2 db 500GB-os adattárolásra.

A Hard Disk Sentinel nevü progit használom de eddig nem jelzett semmi gondot.Tegnapig......

Jelenleg ezt írja a progi :
-----------------------------------------
-- Fizikai Lemez Információ - Lemez: #0: SAMSUNG SP2504C --
Lemez Tulajdonságok
-------------------
Lemez sorszám . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0
Interfész . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . S-ATA II
Lemez modelszám . . . . . . . . . . . . . . . . . SAMSUNG SP2504C
Lemez revízió . . . . . . . . . . . . . . . . . . VT100-33
Lemez sorozatszám . . . . . . . . . . . . . . . . S09QJ1OL701350
Teljes méret. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 238472 MB
Jelenlegi hőmérséklet . . . . . . . . . . . . . . 31 °C
Működési idő. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 609 nap, 13 óra
Becsült hátralévő élettartam. . . . . . . . . . . 941 nap
Kondíció. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . #################--- 88 % (Közepes)
Teljesítmény. . . . . . . . . . . . . . . . . . . #################### 100 % (Kiváló)
A lemez felületén található 3 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen előforduló újabb problémákat.
Ajánlatos a lemez állapotának folyamatos ellenőrzése.

A másodlagos problémám pedig ,hogy kékhalállal megált a gép 2x is az elmúlt 8 óra alatt.
Pedig lassan 2 éve ,hogy "csak" reboot volt mert NON-STOP megy !!!

Szerintetek ?

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#2820) Borisz76


Borisz76
veterán

Elkezdtem az adatmentést :((( ....biztos ami fix alapon. :K

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#2821) Borisz76


Borisz76
veterán

A Hiren's Boot CD-t beraktam :R majd indulás után elindítottam a HDD Regenerátor nevü alkalmazást. El tart majd egy darabig :F .....de már 6 hibás :O szektort talált amit elviekben javított is. :K

Valószinüleg kuka lesz a sorsa :W .......és 1 zsíros új 500-ast szerzek helyette. :K

Szerencsémre :R az adatokat le tudtam húzni a kettéparticiózott vinyó D: részéről.

Folytatás .......nem tudom mert most is a város másik végéből írok az apósom gépéről :DD

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#2822) liksoft válasza Borisz76 (#2821) üzenetére


liksoft
nagyúr

A kuka nem biztos. Ez egy dinamikus eszköz. Ha a tápellátása miatt rontott pár szektort, a hiba kiküszöbölése után tovább használható. Érdemes a tápellátást (csatlakozók, tápegység) leellenőrizni, és korrigálni ha nem tökéletesek.

Amennyiben újabb hiba jelentkezik, hurcolászós winyónak használható. (Garanciára akkor érett, ha a SMART a küszöbszintet átlépi. - Nálad még a közelében sem jár.)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2823) adalbert1


adalbert1
veterán

Örülök, hogy bekerült a szoftverbe a külső usb-s hdd-k adatainak is a kijelzése. :C
Mivel már az összes ide eszközt száműztem usb-s rackbe, így megnyugtatott az állapotukkal kapcsolatban.

(#2824) Borisz76 válasza liksoft (#2822) üzenetére


Borisz76
veterán

Szia.

Az a gond ,hogy 10-20 percenként elkezd kattogni a HDD s ilyenkor lefagy a rendszer 1-2 percre.Általában kékhalál követi ezt.Sajnos akárhogy keresem nem találom a garaciapapírját.....de ez az én gondom.

Jelenleg melóhelyről nyomom :D

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#2825) horvathkrisz


horvathkrisz
addikt

Szia,
Vista32 oprendszer alatt használok egy 2GB-os pendrive-ot ReadyBoost funkcióra.
Vistával tudom formázni NTFS partícióra is, illetve be tudom külön állítani a lemezfoglalási egység méretét.

Az lenne a kérdésem, hogy egyrészt:
-mit jelent a lemezfoglalási egység,
másrészt:
-mekkorára, milyen partícióra érdemes formázni a pendrájvot, hogy a legnagyobb teljesítményt érjem el vele ReadyBoost meghajtóként használva?

Segítséged előre is köszönöm!

üdv, krisztián

szerk:
Most NTFS partícióra, ill. 4096 bájt lemezfoglalási egységre formáztam.

[ Szerkesztve ]

(#2826) hdsentinel válasza Borisz76 (#2824) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Igen, érdemes (volt) azonnali adatmentésbe kezdeni, mikor az állapot romlott. Ahogy látható, egy nagyobb probléma előjele volt az a néhány hibás szektor.

A fej folyamatosan újabb és újabb hibás területre téved, amit megkísérel javítani. Ekkor szokott a rendszer megállni, mintha kifagyna. Bővebben a "hibás szektorok" részben található infó itt: [link]

Ha megoldható, meg tudnád írni, most milyen állapotban van? (akár a Windows-os verzióval, akár a DOS verzióval ellenőrizve, lehetőleg riportot küldve privátban/e-mailben) Köszi !

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2827) hdsentinel válasza horvathkrisz (#2825) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Lemezfoglalási egység: a fájlok tárolásához használatos legkisebb egység, ami legfoglalásra kerül. Pl. ha 4096 bájtra állítod, és egy 1 bájtos fájlt teszel a lemezre (pendrive-ra), akkor is 4096 bájtot fog foglalni. 4097 bájtos fájl pedig 2 ilyen egységet (azaz 8192 bájtot) és így tovább.

Ha nagyon sok kis fájlt használsz és fontos, hogy kicsi legyen a tárolási veszteség, akkor minél kisebb az egység, annál jobb. De ez sok adminisztrációt ( = lassú működést) eredményez. Sebesség szempontjából a nagyobb tárolási egység előnyösebb lehet, bár így nem annyira optimális a lemez kihasználása sok fájl esetén.

Ha kizárólag a sebesség a fontos, akkor az NTFS nem igazán gyors. 2 GB pendrive esetén a FAT16 fájlrendszer és 32768 bájtos egység jó választás lehet sebesség szempontjából.

Hozzá kell tennem, hogy sosem használtam a Readyboost funkciót. Személy szerint nem látom értelmét, mivel a merevlemez műveleteket hivatott kiváltani és így gyorsítani a rendszert. De tapasztalatom szerint a pendrive sebessége messze elmarad egy tipikus 100-200 GB körüli IDE vagy SATA HDD mögött, így nem igazán értem, hogy tudna egy lassabb eszköz "gyorsítani".
De ez személyes vélemény, lehet, hogy simán nem jó pendrive-okkal próbáltam :)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2828) Borisz76 válasza hdsentinel (#2826) üzenetére


Borisz76
veterán

Szia.

Sajnos mostmár be sem boot-ol a rendszer annyira behalt a HDD. :O

Még jó ,hogy időben lementettem az adatokat róla :R

A garancia-gondom is megoldódott mert a bolt tulaja megígérte ,hogy elintézi nekem a garanciális ügyintézést ( Nálluk a bolt pc-jén megvan a vétel pontos ideje és összege ).........ami valószínüleg csere lesz.

Most is apósom gépéről írok :DDD

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#2829) horvathkrisz válasza hdsentinel (#2827) üzenetére


horvathkrisz
addikt

Köszönöm a választ!
:R

(#2830) dadani


dadani
csendes tag

Hello!
Tegnap vettem egy Samsung HD501LJ vinyót és ezzel a progival belenéztem, és Start/Stop 299, spin up time meg 7300, a másig meg, hogy alapbol 10 egség hibát ír és kondiciónak meg 94% -ot ír. Az információnál meg ottvan önteszt, arra azt írja: Önteszt állapota,Sikertelen olvasó egység hibája miatt.
Aztán megprobáltam lefuttatnia rövid öntesztet, elkezdi csinálni, 15 mp -nl kb kattan egy nagyot és 30 nál meg ki írja ugyanezt, hogy Sikertelen olvasó egység hibája miatt.
Vigyem vissza a vinyót, vagy milegyen vele?
Köszi előre is!
Dani

(#2831) hdsentinel válasza Borisz76 (#2828) üzenetére


hdsentinel
őstag

Garanciás cserére leadás előtt (ha más nem) a HDSDos-t még meg lehetett volna nézni, hogy valóban mi lett a "végeredmény", azaz milyen lett a lemez állapota.

Sokat segített a HDD Regen. szoftver: teljesen használhatatlanná vált a HDD :) De a lényeg, hogy az adatok mentése sikerült!

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2832) hdsentinel válasza dadani (#2830) üzenetére


hdsentinel
őstag

Hello !

Nem hangzik túl bíztatóan. Elméletileg néhány hibás szektor még nem okoz különösebb gondot (erről bővebben: [link] ), de azzal együtt, amit írtál, már aggasztóbb a helyzet. Ha párat visszaolvasol, láthattad, hogyan lett teljesen használhatatlan egy HDD, mely előtte alig mutatott problémát.

Ha megoldható, jó lenne megpróbálni visszacseréltetni, 3 munkanapon belül illene cserélnie a forgalmazónak.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2833) Füleske


Füleske
addikt

Megjelent a 2.50 - es verzió , az AAM állítás tökéletesen működik. :K
Köszönöm ! :R

(#2834) hdsentinel válasza Füleske (#2833) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szívesen, örülök, hogy most már rendben van !
Megelőztél, most akartam beírni, hogy már letölthető az új változat, mely több kisebb-nagyobb módosításokat, javításokat tartalmaz. Letölthető a honlapról: [link]

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2835) szumoo


szumoo
senior tag

Szia.

Tegnap elég furcsán belassúlt a rendszer a céges gépen!
Ma felraktam rá a sentinelt és a köv. kép fogadott: [link] ! :Y
Mentjük a dolgokat reggel óta, de nagyon lassan halad, azóta már 1x meg is hallt szegény és restartnál nem látta a lap a vinyót! Szerencsére kicsi pihi után megy megint.

Ezen már sok nem segít!

Üdv.: Szumoo

[ Szerkesztve ]

A nyúlon túl?

(#2836) hdsentinel válasza szumoo (#2835) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ajaj... Remélhetőleg sikerül az adatokat menteni róla és nem késő még.

Ha úgy tűnik, meghal akkor próbálja a szektorokat felülvizsgálni és menteni a tartalék területre. Ilyenkor reset/kikapcsolás nem igazán előnyös (amit írtál, hogy nem ismerte fel a HDD-t a gép, pont ennek a következménye). Ha lehet, érdemes időt adni neki és csak ha nagyon hosszú ideig nem lép tovább, akkor kinyomni.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2837) szumoo válasza hdsentinel (#2836) üzenetére


szumoo
senior tag

Szia.

Folyamatosan csinálom a dolgokat és remélem sikerül mindent lementeni vagy legalább a pótolhatatlanokat!
Egyszer csak elsötétült a kép és nem csinált semmit. Nem tudtam, h a sentinel dolgozik és újraindítottam. De a következőkben figyelek erre!!!

Egy kis kiegészítés: [link]

Üdv.: Szumoo :R

[ Szerkesztve ]

A nyúlon túl?

(#2838) Tosee


Tosee
őstag

Hello!

az érdekelne, hogy pci-os ata vezérlőre vannak kötve a vincsik. Az lenne a kérdésem, hogy megoldható valahogy, hogy lássam az adatokat (hőfok, napló stb...) anélkül hogy átraknám alaplapi ide foglalatba?

A4-es rajzlapom, hasonló típusú Audira cserélném!

(#2839) hdsentinel válasza Tosee (#2838) üzenetére


hdsentinel
őstag

Hello !

Nem kell őket áttenni alaplapi vezérlőre, az IDE vagy SATA kártyára kötött merevlemezek adatait (hőmérséklet, állapot, stb.) is ki tudja olvasni a program. Ha mégsem megy, akkor a vezérlő (pontosabban annak driver-e) a ludas. Erről bővebben a kompatibilitási oldalon található infó: [link]
De csak ha különálló lemezekről van szó (nem RAID/JBOD tömbről).

Ha minden kötél szakad, akkor DOS alatt a HDSDos-al is rá lehet nézni a lemezekre, ez néha jobban tud detektálni, mivel nincs Windows és (problémás) driver-ek betöltve.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2840) hdsentinel válasza szumoo (#2837) üzenetére


hdsentinel
őstag

Igen, folyamatosan romlik az állapot, sajnos nem meglepő.

Bocs - nem a Sentinel dolgozik ilyenkor, hanem maga a merevlemez :)
Ez teljesen független a programoktól és a használt op.rendszertől, csak kifelé valóban úgy tűnik, mintha lefagyna: nincs visszajelzés, esetleg a HDD led világít és/vagy gyanús hangok jönnek a HDD felől.

A Sentinel csak kiolvassa a változást és annak megfelelően értékel/jelez/figyelmeztet (már ha időben telepítésre kerül).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2841) szumoo válasza hdsentinel (#2840) üzenetére


szumoo
senior tag

A telepítés kicsit elkésett, sajna!
Nagyjából átjött minden, de még van egy két dolog, amit nem is tud beolvasni...
Este hazaviszem és megpróbálom otthon is!
Köszi az infókat! :R

Üdv: Szumoo

A nyúlon túl?

(#2842) Tosee válasza hdsentinel (#2839) üzenetére


Tosee
őstag

Ide-ben mennek a tömbök, és különállóak. Csak az információkat és a teljesítményüket tudom megnézni a többit sajnos nem. Bár az biztos, hogy az pci-os ata vezérlő drivere hibás, mert xp-t sem tudtam telepíteni vele. Hiába adtam be neki a drivert a telepítő során (F6) valami hibát talált és nem ment tovább. Majd a héten hoznak helyette másikat remélem azzal működni fog.

[ Szerkesztve ]

A4-es rajzlapom, hasonló típusú Audira cserélném!

(#2843) dadani válasza hdsentinel (#2832) üzenetére


dadani
csendes tag

Hali!
KÖszia segítséget, hétfőn kicseréltettem, kaptam helyette HD502IJ -t, ez vai új, jó, semmi baja, nem hangos, szóval midnen tök jó vele. A másikkal emg ugye voltak a problémák, dehát "sajnos előfordulnak ilyen meghibásodások szállítás közben" Hát igen, szállítás közben lesz 26 napos használt, 10 gyenge szektor meg egy vadi uj vinyóhoz köze nincs megformázottság, de hát nem kötekedtem, szó nélkül kaptam az újat... Sejtem ismét megy dobozba az a vinyó és megy el vkinek, hátha egyszer valaki olyan veszi meg aki nem néz bele a dolgok lényegébe.
Üdv és köszi mégegyszer

(#2844) hdsentinel válasza Tosee (#2842) üzenetére


hdsentinel
őstag

Akkor a driver probléma valószínűsíthető. Ha megoldható, a HDSDos-t azért érdemes megpróbálni, csak egy indító floppy-t vagy CD-t kell készíteni és arról tölteni a rendszert.
A legjobb lenne a floppy, mert akkor egyből menthető is riport, ami probléma esetén hasznos.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2845) hdsentinel válasza dadani (#2843) üzenetére


hdsentinel
őstag

Igen, sajnos már többször előfordult, hogy újként lett eladva egy már futott és nem tökéletes állapotú HDD :((
Szerencsére adatvesztést és gondot (leszámítva az idődet és a kellemetlensége) nem okozott, mivel kicserélték.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2846) hdsentinel


hdsentinel
őstag

Hi !

Segítséget szeretnék kérni: GWC AD2200 / AD2210 típusú USB->IDE átalakító kábelt keresek, infó: [link]

Ha valaki tud segíteni, hol lehetne itthon beszerezni egy ilyet, azt nagyon megköszönném ! :R

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2847) liksoft válasza hdsentinel (#2846) üzenetére


liksoft
nagyúr

Beszerzési hely: A polcomon. :K :K

De ha érdekel van még régi DOS-os parallel IDE illetve Parallel SCSI átalakítóm is. :K :K

Munkámhoz minden "őrült kütyü" jól jöhet. Így "spejzolom" ezeket.

Szerk: De a lista alapján SMART-ot nem tudó chip van benne. De lehet, hogy régebbi kiadás, és az újban új chip van. :F

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2848) liksoft válasza liksoft (#2847) üzenetére


liksoft
nagyúr

Lekéstem.

Egyetlen driver install ponton UD200 típus választás utalhat arra, hogy azonos külsőben és dobozban esetleg másik belső lehet. :F :Y

[link]

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2849) hdsentinel válasza liksoft (#2847) üzenetére


hdsentinel
őstag

Köszi az infót (és az átküldött INF fájlt)!

Sajnos ebben még valóban egy régebbi chip van, ami tényleg nem támogatja a S.M.A.R.T.-ot. Egy újabb kiadásban viszont már más chip van (VID/PID: 04B4/6830), ezt szeretném megvizsgálni közelebbről.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2850) liksoft válasza hdsentinel (#2849) üzenetére


liksoft
nagyúr

Bakker. Miért nyúlok bele mindig a félmegoldásokba? Utána meg sportolhatok. :(((

Szerk. Megtaláltam a különbséget (valószínűleg). Nekem UD200 van, amit meg Te keresel, az az UD200A.

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.