Hirdetés

2024. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2051) Whiskys válasza hdsentinel (#2050) üzenetére


Whiskys
csendes tag

küldtem 1 riportot. aztán rányomtam az úra tesztelére és most 440napot ír ki de az a vicc, hogy nyomtam már előtte is újraellenőrzést és akkor nem változott semmi.. szerintem a mostnai 440 nap az úgy velósnak tűnik..

(#2052) hdsentinel válasza Whiskys (#2051) üzenetére


hdsentinel
őstag

Az újratesztelés után el kell telnie bizonyos időnek (legalább 10-15 perc) amíg a program méri, hogy milyen ütem szerint változik a merevlemez működési időt mérő számlálója.
A teszt alatt csak halvány szürkével látható egy becsült érték, utána, mikor feketével jelzi, addigra fejeződik be a mérés, az az érték a mérvadó.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2053) Whiskys válasza hdsentinel (#2052) üzenetére


Whiskys
csendes tag

mikor rákattintottam már szürkén is 440 napot írt egyből és kb 2 perc alatt átváltott feketére. szerinted akkor ez a valós infó?

(#2054) hdsentinel válasza Whiskys (#2053) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ez érdekes. Küldj egy újabb riportot és akkor össze tudom vetni az előzővel.

De egy 2 éves lemeznél ez mindenképpen valósabb. A működési időbe csak a valóban bekapcsolva töltött idő számít bele (tehát nem feltétlen egyenlő a lemez életkorával, csak ha a lemez napi 24 órában működik és a S.M.A.R.T. is engedélyezve van rajta az első bekapcsolástól).


[Szerkesztve]

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2055) hdsentinel válasza Whiskys (#2053) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ok, megjött, köszi !
Akkor most már ne használd az Újratesztelés gombot, ha beállt a helyes értékre :))

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2056) Whiskys válasza hdsentinel (#2055) üzenetére


Whiskys
csendes tag

köszi szépen a válaszokat :R

(#2057) DeFranco


DeFranco
nagyúr

Szia! Használom a Sentinelt, nagyon tetszik. Az új verziónál észrevettem egy ''érdekességet''. 160GB-os (pontos típust most nem tudom helyből, nem annál a gépnél ülök, de Samsung ATA-s, 8mb cache) winyónál a hőmérsékletnél helyes értéket mutatott. Gondolom ezt abból, hogy indításnál a szoba hőmérsékletével megegyezett, tehát a kalibrálás saccra helyes.

27C szobahőmérsékletig tökéletes a fent leírtak alapján, 28-29C szobahőmérsékletnél alapból 33-35C-t mér.

Itt most akkor valaki vagy valami hibázik, vagy esetleg más okot sejtesz? Találkoztál-e már hasonló esettel.

A hőmérsékletet nagyon mással mérni nem tudom, lévén otthon összesen 1 db lázmérő, az nem hiszem, hogy megfelel a célnak.

Előre is köszi a segítséget.



[Szerkesztve]

(#2058) hdsentinel válasza DeFranco (#2057) üzenetére


hdsentinel
őstag

A program alaphelyzetben 5 percenként fordul a lemez(ek)hez. Így lehet, hogy 5 perc alatt túl sokat változik (főleg bekapcsolás után) a hőmérséklet.
Esetleg ezt próbáld meg sűrűbbre tenni (pl. fél perces vagy 10 másodperces frissítésre) a Beállítások -> Fejlett opciók -> Ellenőrzés gyakorisága menüpontban.
Így jobban nyomon tudod követni a hőmérséklet változását.

Másrészt: a gép belsejében (hacsak hosszú időn keresztül (több órán át) nem volt teljesen áramtalanítva) simán lehet melegebb, mint a szobai hőmérséklet.
Ha a gép csak le van állítva (standby) attól még az alaplap fesz. alatt van, tehát melegszik. Mivel a ventik ilyenkor állnak, simán lehet 4-5 fokkal melegebb a gép házán belül, mint az esetlegesen szellőztetett szobában.

Ezért a szobai hőmérséklethez hasonlítás nem biztos, hogy minden esetben pontos.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2059) DeFranco válasza hdsentinel (#2058) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Köszi a választ.

A probléma csak az indítás után közvetlenül adott. A teljes áramtalanítást megpróbálom, bár a teljes képhez hozzátartozik, hogy szellőzetlen szobában kb 9 óra állás után produkálja, így a nagy eltérés nem igazán indokolt.

Ami inkább furcsa, az az, hogy ez 27 foknál még 0 eltérést, 28 foknál 5-8 fokos eltérést jelent. 27 és az alatt egyáltalán nem lép fel.

mod: ez ebben a formában is normálisnak tekinthető? /mod

A hasonlítgatás jobb híján támpont. Mivel lehet ezen, és a lézeres hőmérőn kívül mérni?

[Szerkesztve]

(#2060) mikk2000 válasza DeFranco (#2057) üzenetére


mikk2000
őstag

Egy normális házban a hdd-k előtt van egy (vagy több) ventillátor, ami egyébként a bejövő légáramlat útja. Neked van egyáltalán? Nekem 12cm-es venti szívja be a friss levegőt, de még így is 33-35 fokosak a vinyók, mert közel vannak egymáshoz. Ha egy házban áll a levegő, ráadásul a CPU levegőjét sem szívja ki semmi, akkor igencsak nincsen arányban a külső hőmérséklettel a belső hőmérséklet. Tehát ha hasonlítassz, akkor az alaplap által szolgáltatott alaplap hőfokhoz hasonlíts, bár kérdés hogy az érzékelő az alaplapon hol található.

A hőmérsékletet egyébként nem a program találja ki, hanem kiolvassa a hdd-ből, ha valami hibázhat, akkor a hdd-ben a hőmérséklet mérés. Ha leveszed a ház oldallapját (ha nincs ventid elöl) akkor lesz köze a külső hőmérsékletnek a hdd-hez, ha alatta/felette van hova szellőznie.

Hdsentinel bocs a belekotyogásért (lőj le nyugodtan).

(#2061) brd válasza brd (#2045) üzenetére


brd
nagyúr

Érdekes ez a Hitachi márka (legalábbis a HDS722525VLSA80 típus), 3 tök egyforma HDD-ről van szó. Minél rosszabb a lemez kondíciója, annál lassabban lehet rá írni. Pedig nincs nagy bajról szó, 4 és 7 db hibás sector van 2 db lemezen, a Sentinel 120+ napot ír a HDD-kre. A hibátlan lemezre ~55 MB az írási sebesség, a 4 hibás sectorosra ~48-49, a 7 hibás sectort tartalmazóra pedig már írtam a sebességet. 4 db ugyanilyen HDD ment együtt, azonos körülmények között (RAID5-be voltak kötve egy Adaptec2??0 kártyával)
Tényleg senki nem találkozott még hasonlóval?

[Szerkesztve]

The only real valuable thing is intuition.

(#2062) DeFranco válasza mikk2000 (#2060) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Köszi a rekaciót. A hdd 5,25'' -ös helyen van, előtte a fedő lap kicserélve olyanra, amin 2 3cm-es venti van. A ház egyébként zárt, az előbbi szívja befelé a levegőt, hátul a tápventi vezeti ki, így a légáramlás megoldott.

Maga a hdd hőmérséklete működés közben egy dolog, azt tudomásul veszem, vagy megoldom.

Ami a kérdés lényege: közvetlenül indítás után (más körülmények változatlansága mellett) 27C szobahőmérséklet alatt semmi eltérés 28C-tól 6 fok. tulajdonképpek ez a diszkrét (nem folytonos) ugrás érdekes, erről kérdezném, hogy normális-e.

(nekem életszerűbbnek tűnne - és nem is kérdeznék - ha mondjuk 26C nál +1, 27-nél +2 28-nál +3 29-nél +4 lenne)

(#2063) mikk2000 válasza DeFranco (#2062) üzenetére


mikk2000
őstag

Fenntartom amit írtam, kihangsúlyozva még egyszer azt, hogy első körben a külső hőmérsékletet az alaplap hőmérsékletével hasonlítsd. Ha az arányváltozás ott is hasonló a külső+HDD hőmérséklethez, akkor nincs mit bonyolítani az életen :)

Mivel a hőmérséklet értéket alapvetően a HDD szolgáltatja (ezt is írtam) esetleg a HDD-d topikjában érdeklődhetnél hogy másnál is jelen van-e ez a ''szakaszos jellegű'' mért hőmérséklet. A Sentinel programot egyébként ki lehet zárni mint hibaforrást, ha a HDD hőmérsékletét megnézed más programmal, azaz bármilyen smart kiolvasó programmal, akár még az everesttel is.

(#2064) mikk2000 válasza brd (#2061) üzenetére


mikk2000
őstag

Nekem ennek a típusnak a 160GB-os változatából van 2 és nincs velük gond. Tény hogy a 250GB az elérhető max adatsűrűség, de egy Hitachinak nem kéne ez gondot okozzon. Mondjuk a mostani új Hitachimból (400GB) se a legnagyobb sűrűségűt vettem :) Hűtve voltak a HDD-k?

Tényleg, Sentinel, szerinted olyan HDD-nél, ahol nem max sűrűségű tányért használnak mint amit az adott sorozat lehetővé tesz mint maxot, akkor azok a tányérok a gyengébb minőség miatt kisebb kapacitásúak, vagy egyszerűen a gyártó így alakítja a termékpalettáját, azaz pazarol?

(#2065) brd válasza mikk2000 (#2064) üzenetére


brd
nagyúr

Persze, voltak hűtve, server-ben teljesítettek szolgálatot.

The only real valuable thing is intuition.

(#2066) DeFranco válasza mikk2000 (#2063) üzenetére


DeFranco
nagyúr

OK. Felfogtam :) Azt ugyan még nem tudom, hogy az őskövület lapomhoz milyen imát intézzek, hogy megmondja hány fokos, de megoldom valahogy :)

Nem gondolom hogy a Sentinel lenne a hibás, biztos nem olvas rosszabbul a melegtől ;). csak gondoltam itt hátha találkozott már valaki hasonlóval.

THX mégyegyszer.

(#2067) mikk2000 válasza brd (#2065) üzenetére


mikk2000
őstag

Desktop vinyók szerverben...

(#2068) liksoft válasza DeFranco (#2066) üzenetére


liksoft
nagyúr

A hőszenzor és annak feldolgozó áramköre csapnivaló az IDE winyók többségében. Nekem is van olyan darabom, mely hol fokonként, egy-egy helyen meg 3, 5 fokos ugrásban mutatja a ''jó'' hőmérsékletet. A gyár sz@rik a korrekt kalibrációra. Az ilyen durva eltérés gyártási hiba, nem környezeti ''hókuszpókusz''. [link] 5-ös pont.

A régebbi winyókba NEM tettek hőszenzort. Ha az ATA kontroll értékek korrektek, akkor a Sentinel mutatja a hőmérsékletet, ha a winyó azt képes mérni, és a SMART csatorna sem nyeli le.

[Szerkesztve]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2069) brd válasza mikk2000 (#2067) üzenetére


brd
nagyúr

Nem én voltam sajnos a döntéshozó... Az adatmentésre is ezért volt szükség, a megborult RAID5-ről.

The only real valuable thing is intuition.

(#2070) mikk2000 válasza liksoft (#2068) üzenetére


mikk2000
őstag

:R

(#2071) Intelligencs

hdsentinel,

küldtem Neked riportot kb. 2 perce. Az a baj a progival, hogy amióta upgrade-eltem a 2.05-ösre, azóta egyfolytában buborékokat dobál, hogy meghibásodás várható. Hol vendor specific-et jelöl meg okként, hol raw read error-t. Mitől lehet ez?

The Amiga, Born a Champion

(#2072) hdsentinel válasza Intelligencs (#2071) üzenetére


hdsentinel
őstag

Köszi a riportot, megnéztem.

A RAID tömb kavar be. Ahogy láttam, nem valami szép adatokat szolgáltat a vezérlő a tömbről (elég zavaros) melyekből a program amikor ki tud valamit hámozni, akkor az alapján tévesen riaszthat.

A köv. verzióban a program már kiszűri az ilyen és hasonló (téves) adatokat.

Addig megoldás lehet a SCSI detektálás letiltása. Így a program nem próbálja meg az ilyen adatok lekérését és értékelését. Ez az alábbi módon lehetséges:

Start gomb -> Futtatás -> Regedit
HKEY_LOCAL_MACHINE kulcs kiválasztása után a válaszd a
''SOFTWARE'' majd a ''HD Sentinel'' kulcsot.
A jobb oldali területen jobb egérgomb, majd ''Új'', ''Karakterlánc''
A megjelenő mezőbe: DisableSCSI
Az így létrehozott azonosítón jobb gomb, majd ''Módosítás''
és az Érték-nek adj meg 1-et.

(ezután indítsd újra a programot)

Kérlek jelezz, hogy így mi a helyzet (egy újabb riport is segíthet).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2073) hdsentinel válasza mikk2000 (#2060) üzenetére


hdsentinel
őstag

Miért lőnélek le? :D Jó, ha megosztjuk a tapasztalatokat és abból mindannyian profitálunk.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2074) hdsentinel válasza DeFranco (#2062) üzenetére


hdsentinel
őstag

Még azt próbálnám meg, hogy a korábban írt módszerrel a frissítés gyakoriságát 10 másodpercre tenném időlegesen.

Bekapcsoláskor mikor 27 fokot mutat a program először (mikor ahogy írtad szeritned 0 az eltérés), figyelni kellene, hogy milyen iramban változik a hőmérséklet. Ha 27 után néhány másodperccel később már rögtön 32-33 fokot mutat, akkor elképzelhető egy ''törés'' a hőmérséklet függvényben, melyet ahogy Liksoft is írt, a lemezen használt nem feltétlen tökéletes karakterisztikájú thermo-ellenállás okozhat.

Nagyobb bizonyosságot adhat, ha levett oldallap mellett figyeled a merevlemez hőmérsékletének változását. Így valóban nem kavarhat bele (annyira) az alaplap, VGA és a többi eszköz hőmérséklete és jobban hasonlítható a HDD hőmérséklet a környezetben (szoba) mért hőfokhoz.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2075) hdsentinel válasza mikk2000 (#2064) üzenetére


hdsentinel
őstag

Egy termékcsoporton belül azonos a merevlemezben lévő lemezek adatsűrűsége.
A kisebb kapacitású lemezekben egyszerűen kevesebb az adatokat tartalmazó lemeztányérok (és a fejek) száma, így tudja a gyártó differenciálni a termékpalettát.

Általában minden lemeztányér mindkét felén van fej, de ez nem mindig törvényszerű (pl. 3 lemeznél lehet 5 vagy 6 fej).

A HD Sentinel a merevlemezek Információs oldalán jelzi, hogy a HDD fizikailag hány lemezt és fejet tartalmaz (az adatbázisban jelenleg elég kevés HDD található, így nem kizárt, hogy az adatok még feltöltés alatt állnak és nem kerülnek kijelzésre).

Személy szerint én azokat a HDD-ket szeretem, melyek max. 2 lemezt és 4 fejet tartalmaznak (kevesebb hő, kisebb terhelés a motorra, csapágyra). Nem tudom, erről másnak mi a véleménye?

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2076) liksoft válasza hdsentinel (#2073) üzenetére


liksoft
nagyúr

De! De! Lődd csak le!! ;] Csak előtte szólj, hogy hozzak kenyeret tunkolni! ;]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2077) mikk2000 válasza hdsentinel (#2075) üzenetére


mikk2000
őstag

Szia, kösz a választ, a kérdés természetesen arra vonatkozott, hogy a kérdéses sorozatban a két hasonlítandó vinyó eltérő kapacitással, de azonos fej/lemez ''mennyiséggel'' rendelkezik.

[link]

Tehát ez esetben mivel variál a gyártó? A lemezek minőségével?

[Szerkesztve]

(#2078) liksoft válasza mikk2000 (#2077) üzenetére


liksoft
nagyúr

A táblázatból gyönyörűen látható, hogy a bitsűrűséggel. Ez lehet lemez, fej, vagy elektronikai különbség is. De csak üzlezpolitika is megbújhat mögötte.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2079) mikk2000 válasza liksoft (#2078) üzenetére


mikk2000
őstag

Azért kérdezem, mert én sem tudom, hátha Sentinel tudja :)

(#2080) hdsentinel válasza mikk2000 (#2079) üzenetére


hdsentinel
őstag

Sajnos ezt nem tudom :)
A nagyobb adatsűrűség valószínűleg újabb gyártástechnológiát jelent, de ez csak spekuláció.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2081) mikk2000 válasza hdsentinel (#2080) üzenetére


mikk2000
őstag

Akkor erre csak maga a gyártó tudna felelni, ami egyrészt hetek kérdése, másrészt miért adná ki a titkait. :) Akkor továbbra is maradok annál, hogy egy sorozatból nem a legmagasabb kapacitásút veszem, ha a fej/lemez szám megegyezik az eggyel alatta levő kapacitásúval.

(#2082) hdsentinel válasza mikk2000 (#2081) üzenetére


hdsentinel
őstag

Általában nem szeretik kiadni a titkokat :))
Ha engem kérdezel, jó döntés. Nagyobb adatsűrűségnél ugyan elvileg nagyobb lehet az átviteli sebesség de egy felületi karcolás/porszem több adatot tud tönkretenni. Továbbá ha a nagyobb adatsűrűség újabb technológiát jelent, akkor nem biztos, hogy az annyira bejáratott és biztonságos, mint a régebbi (mely adott esetben más típusokban is már bizonyított).
De ez csak az én magánvéleményem.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2083) mikk2000 válasza hdsentinel (#2082) üzenetére


mikk2000
őstag

Ha feltételezzük hogy nincs minőségi kiválogatás a lemezek között...kösz a választ!

(#2084) Freddy TNT


Freddy TNT
őstag

Sziasztok !

Épp egy új WD 400Gb-s merevlemezre rakom át a rendszeremet....kissé sokáig tartott :D
A hdsentinelben észrevettem egy bejegyzést. Nem is értem miért nem vettem észre a többi vincsinél :
-----------------------------------------------------------------------
Biztonsági mód
Biztonsági mód,Támogatva
Biztonsági törlés,Támogatva
Biztonsági törlés időtartam,56 perc
Fejlett biztonsági törlés,Nincs támogatva
Fejlett biztonsági törlés időtartam,Nincs támogatva
Biztonsági mód engedélyezve,Nem
''Biztonsági mód, merevlemez lezárva'',Nem
Biztonsági mód befagyasztva,Igen
Jelszó számláló lejárt,Nem
Biztonsági szint,Magas
----------------------------------------------------------------------------

Úgy értelmezem, hogy valamiféle beépített védelem, ami illetéktelen hozzáférés esetén legyalulja az adatokat egy bizonyos időtartam után. Azonban az is világos, hogy le van tiltva.
A kérdés az lenne, hogy egészen pontosan mi ez, hogy lehet használni (ha egyáltalán lehet) és mi a működési elve (komplett folyamat).

A válaszokat előre is köszönöm ! :R :)

(#2085) hdsentinel válasza Freddy TNT (#2084) üzenetére


hdsentinel
őstag

Hello !

A biztonsági üzemmód egy (szerintem) méltánytalanul háttérbe szorított funkció. Elég régóta tudja az ATA merevlemezek túlnyomó többsége, mégis alig került kihasználásra (főként notebook-ok esetén használták/használják). Nagyon sok BIOS meghülyül az alkalmazásától: ha engedélyezve van, nem ismerik fel a merevlemezt, nem képesek boot-olni, stb... (főként az AMI BIOS ilyen).

A lényege, hogy a merevlemezt egy felhasználói szintű jelszóval (user password) látják el. A jelszó nélkül a lemezhez hozzáférni nem lehetséges, semmilyen szinten (nem lehet írni, olvasni, törölni, formázni, stb...)
Minden bekapcsoláskor ki kell nyitni (unlock) a merevlemezt, hogy az adott munkamenetben használható legyen. Lekapcsoláskor nem kell semmit tenni (nem kell visszazárni), így véletlen leállítás (áramszünet) esetén is az adatok automatikusan védve vannak.

A lemezen tárolt adatok nem kerülnek a jelszóval titkosításra. A jelszó magát a hozzáférést akadályozza, így a merevlemez működését egyáltalán nem befolyásolja, nem lassítja. A jelszó bármikor pillanatok alatt megváltoztatható, nem kell a lemeznek az egész adatterületet újrakódolni az új jelszóval.

Ha a lemez le van zárva, 5-ször lehet hibás jelszóval próbálkozni. Ezután a lemez letilt, csak újabb táp ciklus (kikapcs-bekapcs) után fogad el újabb próbálkozást. Ez megakadályozza a brute force törést.

A jelszó fizikailag a lemeztányéron van tárolva, nem a kapcsolódó elektronikában. Így egy jelszóval védett HDD-nél egy teljes elektronikacsere sem oldja meg a problémát.

Kis túlzással olyan a funkció, mint a CMOS password - de kivehető elem és CMOS reset jumper nélkül.

Van továbbá egy ''master password'', mely segítségével a lemez alapállapotba hozható vissza, ha esetleg a felhasználói jelszó elveszne. Ilyenkor beindul a lemez teljes biztonsági törlése (security erase, ennek időtartamát is jelzi a program) vagy esetleg egy még fejlettebb törlés, ha a lemez támogatja. Ez az egyetlen funkció, mely az esetleges hibás adatterületet is törli, mely amúgy szoftveresen nem érhető el. Fontos tudni, hogy az adatgyilkoló programok sem minden esetben törölnek valóban mindent, ez a hardware-es törlés nagyobb biztonságot ad.

Aztán még picit tovább van árnyalva a dolog: pl. a biztonsági módot be lehet ''fagyasztani'', azaz reset-ig nem lehet megváltoztatni semmilyen beállítást.
Ez azért hasznos, mert így az arra alkalmas program kinyitja a lemezt a jelszó birtokában, majd meggátolja, hogy bárki más hozzáférjen és módosítsa a biztonsági beállításokat (pl. új jelszót állítson be).
Technikailag ugyanis lehetséges, hogy egy vírus észrevétlenül beállítson egy jelszót (akár random jelszót). Így reset után a felhasználó esetleg már nem fér hozzá az adataihoz.

Nagyjából ennyi, írj, ha további részletekre vagy kíváncsi!

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2086) föccer válasza hdsentinel (#2085) üzenetére


föccer
nagyúr

Szép összefoglaló :)

Grat érte. Ma is okosabb lettem :)

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#2087) Freddy TNT válasza hdsentinel (#2085) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Hú, ez elég részletes volt :) Grat érte :D

Már csak egy kérdésem lenne: és hogy lehet ezt használni ? :D Kell valami firmware kütyü amivel be kell kapcsolni ezt a funkciót vagy mi ?

u.i: ja és köszönöm a kimerítő magyarázatot :R ;)

(#2088) mikk2000 válasza Freddy TNT (#2087) üzenetére


mikk2000
őstag

Hitachi segéprogramjában én is látok ilyen passwordos infókat, de állítani nem tudom hogy lehet :)

(#2089) DeFranco válasza hdsentinel (#2074) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Igen, ez lehet a megoldás. Most két nap áramtalan üzemmód után 1 perces firssítési gyakoriságra csökkentve:

induláskor 28C (ez a környezeti hőmérséklet is), majd rögtön 35, majd 31, majd 33, majd 32, végül 34C, mindezt 5 percen belül, percenkénti ugrásokkal. Tehát az leírtak alapján az érzékelő hülyeségére tippelnék. mod: ha azt hinném, hogy értenék hozzá /mod

btw: hdd: Samsung SP1654N.

[Szerkesztve]

(#2090) Intelligencs válasza hdsentinel (#2072) üzenetére

Küldtem.

The Amiga, Born a Champion

(#2091) hdsentinel válasza Intelligencs (#2090) üzenetére


hdsentinel
őstag

Köszi, megjött! Így valóban jobb, amíg nem jelenik meg a köv. verzió.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2092) hdsentinel válasza Freddy TNT (#2087) üzenetére


hdsentinel
őstag

Nem kell hozzá semmi firmware kütyü. Egy sima szoftver kell, amivel engedélyezni lehet a jelszavas védelmet (bekapcsolni azt).
Továbbá (mivel a HDD addig nem olvasható, amíg nincs unlock-olva) kell valamilyen boot eszköz (pl. floppy, CD, pendrive) amin elhelyezkedik az a program, ami bekéri a kódot és a HDD-k védelmét feloldja (az adott munkamenet erejéig) majd indítja a rendszert.

Egy ilyen programot ismerek, mely ezeket a funkciókat megvalósítja, HD-X-Lock a neve (megtalálható itt: [link])
Ezt is csak azért ismerem, mert részt vettem a fejlesztésében pár évvel ezelőtt.

Ezzel készíthető ilyen boot eszköz, mellyel lehet egy vagy több IDE/SATA vinyót védeni ill. bekapcsoláskor unlock-olni a lemezeket.

De mivel a BIOS-ok elég jelentős része nem szereti ezt a védelmet, ezért csak óvatosan a használatával, mivel nem lehetetlen, hogy a vinyót ki kell venni a gépből és másik gépben kell levenni róla a rátett védelmet (pl. AMI BIOS ezt okozhatja).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2093) hdsentinel válasza DeFranco (#2089) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szerintem ennyi tesztelés és mérés után már azért értesz hozzá valamelyest!
Igen, a legvalószínűbb, hogy a szenzor rakoncátlankodik. De az pozitív, hogy nem romlott el teljesen (azaz nem mutat folyamatosan azonos hőmérsékletet, pláne nem 0 vagy 99 fokot vagy hasonló hibás értéket) és azért nagyságrendbeli eltérés talán nincs a valós és a jelzett hőfok között.

A Samsung lemezekben tapasztalataim szerint eléggé pontatlan a szenzor (5 fokos eltérés egyáltalán nem ritka a valós hőmérséklethez képest), de ha terhelve sem mutat 35-40 foknál magasabb hőmérsékletet, akkor biztos lehetsz benne, hogy a megengedett max. üzemi hőfok (50 Celsius) alatt marad.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2094) DeFranco válasza hdsentinel (#2093) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Köszi :R
Így már minden kérdésemre választ is kaptam, meg újat is tanultam.
THX mégegyszer

(#2095) Intelligencs válasza hdsentinel (#2091) üzenetére

Otthon van vagy 4 vinyóm az elromlottság különféle stádiumában. Ha például ezekről küldök Neked tesztet, az segíti a fejlesztésedet?

The Amiga, Born a Champion

(#2096) hdsentinel válasza Intelligencs (#2095) üzenetére


hdsentinel
őstag

Természetesen :)
A teszt riportok nagyon hasznosak a további fejlesztésben.
Előre is köszönöm :R

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2097) Intelligencs válasza hdsentinel (#2096) üzenetére

Küldtem Neked riportot. Ez még nem a beígért otthoni rossz vinyók, hanem a céges notebook-omban lévő.

Kérdésem, hogy miért 90%-os a kondíció, ha amúgy hibátlan a winchester? Esetleg az üzemidő miatt?

The Amiga, Born a Champion

(#2098) hdsentinel válasza Intelligencs (#2097) üzenetére


hdsentinel
őstag

Köszi, megjött !

Nem, az üzemidő nem számít bele a kondíció számításba.

A ''reallocation event count'' számláló miatt 90% a kondíció. Az attribútum szerint a lemez több (17) alkalommal próbálta az adatterület egy részét vizsgálni, mielőtt a kérdéses szektort átmentette volna a tartalék területre.

Valószínűleg a vizsgálat közben a terület hibátlannak minősült, mivel egyetlen szektor sem került áthelyezésre (reallocated sectors count=0). Emiatt nem került a szöveges értékelésbe probléma.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2099) mikk2000


mikk2000
őstag

Már észrevettem korábban is, hogy ha egy adott partíción van egy cd-kép fájl, akkor az abból történő adatmozgás nem jelenik meg a teljesítmény fülön az adott HDD-nél. Mivel korábban azt írtad, hogy ezeket az adatokt a win szolgáltatja, ez ügyben gondolom korrigálni nem tudsz...

(#2100) hdsentinel válasza mikk2000 (#2099) üzenetére


hdsentinel
őstag

Sajnos valóban ez a helyzet.
A CD-képet kezelő program (pl. Daemon-tools) egy drivert telepít és az végzi a fizikai olvasást, mikor a CD kép tartalmát kezeljük.
Ennek a drivernek az adatforgalma pedig nem esik a Windows teljesítményt felügyelő szolgáltatása alá, így az ilyen adatforgalom nem kerül megjelenítésre.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.