Hirdetés

2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  macOS PC-re (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!

Tartalomjegyzék:

1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#34157) BeZol


BeZol
őstag

Már nyár óta bökte a csőrömet, hogy egy 2014-es macbook pro-val "kódolok" (tanulom még), és idegesített, hogy 2-3 böngészőablak után (chrome, tudom zabálja a memóriát) rendesen lehetett érezni h belassul, meg a fordítgatások sem mentek olyan hú de gyorsan, és azért lehetett érezni, h lassú minden az asztali gépemhez képest (win10).

Hát szombat reggel elhatároztam, hogy a 0-ról megtanulom, hogyan kell PC-re felrakni a MacOS Catalina-t.

Természetesen a tutorialok többsége sem volt magától érthetődő... Meg sok minden nem is ment, de elég hamar sikerült feltelepíteni az oprendszert. Persze kaptam áthúzott karika jelet (nem írták sztem 1 tutorialban sem, h előlapi usb portba ne, csak hátlapiba tehetem az usb telepítőt), de előtte az USB telepítőt sem sikerült elsőre jól elkészíteni, mert nem volt olyan opció a formázásnál h "GUID", aztán emiatt nem is ment a későbbi a telepítő (kiderült, h 2 sorja van a meghajtónak és nem az alsóra, hanem a felsőre kell kattintani, akkor megnyílik a GUID mint opció, addig csak 2 dolgot lehet állítani, nem 3at), aztán szépen betöltött az oprendszer (fura volt, h mindig bootmenüzni kellett különben kékhalál), és mikor betöltött, akkor ugye be kellett állítani, hogy tudjon magától bootolni. A tutorial ami alapján haladtam a multibeastet ajánlotta Catalinához is, hát sztem itt csúszott el a dolog nálam, mert ugyan az integrált videókártyát működésre tudtam bírni h 144Hz-en menjen, de a hangot nem tudtam megoldani (de ezeket sem a multibeast oldotta meg). Az sem volt egyértelmű, hogy hogyan lehet utólag a config.plist-et módosítani, milyen terminal-os parancsok kellenek előtte ("sudo mount -uw /"), mit kell mountolni, utána hogyan nyitom meg, miket állítgatok, mi mihez kötődik bla-bla.

Egész mai napom a hang helyreállításával telt, végül egy friss telepítés (telepítés végeztével multibeast-et mellőzve csak clover bootloader és clover configurator használatával) a boot beállítását követően láss csodát, egyből ment a hang... Csak az igpu-t kellett behangolni.

Na meg persze boot-ba be kellett állítani a "-disablegfxfirmware"-t, különben apple logónál 90%-os csík környékén újraindult a gép.

Szóval végignyomtam 3-4 tutorialt meg egy rakat fórumpostot (ide csak most találtam), és úgy kellett a teljes képhez összekukázni a "tudást". Tök gáz, viszont most már 1-2 óra alatt meglennék tutira, ezt is "megtanultam". :DDD

ASRock Z370 Professional Gaming i7
i7-8700K @4.7GHz 1.245V
2x8Gb G.Skill Flare X 3200MHz CL14 -> 3866MHz 17-17-17-38-374 1.41V
és jó kis integrált vga -> UHD Graphics 630

A proci és a memória már 2 éve így vannak beállítva, elég sokat kockultam és streamelgettem is néha haveroknak (gtx 1080 Ti-t használtam), ezek már a betonstabil 24/7 beállítások, ameddig van értelme elmenni.

Holnap jó kis home office mellett haladok tovább, hogy XCode megy-e egyáltalán, ahhoz is majd jópár dolgot fel kell tegyek majd ha emlékeim nem csalnak, aztán ha ott is minden baba, akkor marad a rendszer és települ fel mellé a win10 is.

RX580-as vagy RX 5700 XT kártyával terveztem volna a mac-ezést (2 hete eladtam haveromnak a nvidia kártyát), de per pillanat inkább önfejlesztek mintsem kockuljak, kódoláshoz pedig nem kell gpu erő.

Annak viszont nagyon örülök, hogy nem kellett egy mac mini/iMac/MB Pro trióból vmire beruháznom, legalábbis holnap kiderül, meg majd még elvileg az is egy külön story, ha dedikált videókártyát tennék a rendszerhez, de azzal már biztosan megvárom az új generációkat.

Bocsi, h ide ömlengtem, de mindeképp ki akartam írni magamból a dolgokat :))

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  macOS PC-re (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.