Hirdetés

2024. június 7., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3601) Lauda válasza Winner_hun (#3598) üzenetére


Lauda
félisten

Biztos oda lesz érte, már ugyis jön a jó idő, lehet kinyitni a kerti csapokat, slagokat elővenni. :K
Roninak is van egy vödre, meg két húsosláda. Nyáron ezeket teleengedem vízzel, beleáll az első lábaival, majd úgy kaparja a vizet, mint amikor gödröt akar ásni. Csinál olyan fröcsölést, hogy 2 méter magas vízfüggöny van mögötte. :C 1 ilyen húsosláda vizet 1 perc alatt simán kifröcsöl, akkor lehet felengedni újra. Ha nem vagyok kint és melege van, ugyanezt csinálja, összevizezi a hasát/oldalát és megy vissza az árnyékba.
A slagból folyó vízzel is órákat el tud játszani. Meg fogja a mellső lábaival úgy a végét, hogy felfelé álljon, majd szép lassan harapdálja szét, miközben a pofájába folyik a víz. Képes úgy bekapni a slagot és elvinni magával, hogy csontra meg van nyitva a vízcsap. :Y Néha okádik is tőle, meg öklendezik, de utána támadja újra a cuccot. :P

Bibby: Szép az a kutya nagyon. :R

[ Szerkesztve ]

(#3602) bnss


bnss
veterán

De rég jártam errefelé - ahogy látom azóta sok nagyon szép kutyáról került fel kép -, holnap készítek én is képet a "hölgyről". :)

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#3603) Hamlet válasza Lauda (#3587) üzenetére


Hamlet
tag

Sikerült regisztrálni?

(#3604) Lauda válasza Hamlet (#3603) üzenetére


Lauda
félisten

Igen. ;)

(#3605) Hamlet válasza Lauda (#3604) üzenetére


Hamlet
tag

Na, remek :)

(#3606) Hamlet


Hamlet
tag

Pitbull és a macska - eltérő harcmodor :DD

(#3607) Boxer001 válasza Hamlet (#3606) üzenetére


Boxer001
veterán

Ez egy bullterrier szerintem, de aranyosak. :D

[ Szerkesztve ]

(#3608) Lauda válasza Hamlet (#3606) üzenetére


Lauda
félisten

Szemét macska... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#3609) Bibby válasza Boxer001 (#3607) üzenetére


Bibby
addikt

:K Az annyiracsúnyakutya, hogymárszép. :D

Ελευθερια η θανατος

(#3610) Hamlet


Hamlet
tag

(#3611) Winner_hun


Winner_hun
félisten

Kicsit megfuttattam ma az ebet. Aztán takarítottam, gereblye a kezemben, piszkáltam vele a lábait, annyira fáradt volt hogy ugatás helyett csak valami nyekkenések jöttek ki belőle:D

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3612) niyabinghi válasza Winner_hun (#3598) üzenetére


niyabinghi
tag

Ha szerencséd van, azonnal belemegy, ha kicsit idegenkedik - ha apportos, könnyű a dologod -, érdemes vízmániás kutyákkal együtt úsztatni, hamar ráérez, hogy jó dolog az úszás. Főleg, ha te is a vízben vagy. Tavaly nyáron volt nálam egy kétéves bullterrier, addig vizet sem látott, de nagyon hamar sikerült rákattantani, át is esett a ló másik oldalára, ordítva ment bele minden vízbe. :)

(#3613) Lauda


Lauda
félisten

(#3614) niyabinghi válasza Lauda (#3613) üzenetére


niyabinghi
tag

Tündér. :D

(#3615) bnss válasza bnss (#3602) üzenetére


bnss
veterán

Kicsit megkésve, de itt egy kép: [link]. Lusta volt felkelni és modellt állni... :)

szerk.: elég érdekes lett a méretezés, no mindegy.

[ Szerkesztve ]

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#3616) kircipeti válasza bnss (#3615) üzenetére


kircipeti
senior tag

Igy is nagyon helyes a csajszi :) Visszaolvastam kicsit a topikban utanad es irtad, hogy vitted suliba. Ha szabad megkerdeznem, akkor mennyi ido alatt milyen "szintig" jutottal vele. Szint alatt ertem a setat, behivasokat, helybenmaradasokat, orzo-vedot stb.

Lauda: Roni tunderi volt kicsiben (is :DD ) Mostansag is szokott igy jatszani valamivel? Szoval megmaradt ez a jatekossaga? En a napokban gyartottam a juhasz urnak egy hurkasra formazott farmerszoknyabol jatekot, csuda jokat jatszunk vele.

[ Szerkesztve ]

(#3617) bnss válasza kircipeti (#3616) üzenetére


bnss
veterán

Köszönjük! ;)

Nem volt még egy éves, amikor elkezdtük az iskolát, a kezdetek - mint mindig - elég nehéz volt. Nagyjából 5 hónapig jártunk, hetente egyszer 2-2,5 órát. Emellett elég sokat kellett foglalkozni vele itthon, de megérte. Vizsgázni nem vizsgázott, de a gyakorlatokat meg tudná csinálni, ami pl. egy engedelmességi vizsgához kellene. Egy éve "jár" dolgozni, mint őrző-védő kutya.

Ha van még kérdésed, nyugodtan írd meg, igyekszem hamar válaszolni!

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#3618) spammer válasza bnss (#3617) üzenetére


spammer
veterán

Mienk nyáron lesz 1 éves, és ha ráérek, majd akkor tervezem vele, hogy elviszem suliba. Okos kis dög, leülést tudja pici kora óta, kaját is okosan veszi el, azonnal leül szinte magától, visszahozza a labdát (bár azért nem mindig :D), a maradsz szóra is hallgat, csak az igazi baj, hogy nem mindig. Ha olyanja van, akkor makacskodik és nem csinálja azonnal vezényszóra. A játékait szinte soha nem adja oda, félti őket (vagy irigy :D).. De ha megszerzem tőle, akkor azonnal előveszi a jókisfiú modorát, nyugodt, leül azonnal, figyel stb..

Szóval igazából azt kellenne megtanulnia, hogy minden helyzetben engedelmeskedjen, és ha pl. fut és és azt mondom neki hogy állj vagy maradsz, akkor azonnal "padlófék" és nem mozdul, amíg nem mondom neki, hogy mehet. És igazából ez az, amit egyedül otthon szerintem nem, vagy csak nagyon nehezen lehet megtanítani. Vagy rosszul gondolom?

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#3619) bnss válasza spammer (#3618) üzenetére


bnss
veterán

"És igazából ez az, amit egyedül otthon szerintem nem, vagy csak nagyon nehezen lehet megtanítani. Vagy rosszul gondolom?"

A vezényszavakat az iskolában tanultuk, de javarészt otthon gyakoroltuk be. Szvsz csak türelem és szabadidő kérdése az egész. :)

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#3620) kircipeti válasza bnss (#3617) üzenetére


kircipeti
senior tag

Hali!

Mi mar fel evesen elkezdtunk jarni, igy most kb 5 honapnal tartunk. Itthon eleg nehezen tudom csak ravenni magam az okitasra, inkabb a bolondozas megy. Most kb 1honapja vettem eszre, hogy komolyodott valamennyit, fegyelmezettebb lett. Volt olyan aki mondta is, hogy 10-11 honapnal elobb csak elmarhulja a dolgokat, lehet van ebben valami.

Orzo-vedore olyan 2honapja jarunk, eleinte nem nagyon ertette a temat, talan felt is (mondta is az oktato, hogy "vedobol fog megindulni"), de mostanra mar szepen ramar a borrongyra es viszi is "haza". Komolyabb dolgot meg nem foghatott meg :)

Igazabol az orzo-vedovel kapcsolatban lenne kerdesem, hogy az ott megszerzett ismereteit mikeppen fogja tudni a hazorzesnel felhasznalni? Szoval addig okes, hogy borrongy, utozsak, csibeszkar, oktato :DD de a valosagban, hogyan fog ezekbol profitalni?

Olyat is lattam, hogy az egyik pro kutya gazdajahoz odament az oktato kezetfogni, de kozben a csorgobotjaval odasuhintott (???) egyet a kutyanak, aki nem kicsit indult meg ezek utan ra.

Az mit jelent, hogy jar dolgozni a kutyad?

(#3621) niyabinghi válasza kircipeti (#3620) üzenetére


niyabinghi
tag

Engem ebben az egészben az zavar, hogy a csibészkart legtöbb esetben játéknak tekinti a kutya. Bundánál nincs ilyen gond, csak kevesen használják.

(#3622) Winner_hun


Winner_hun
félisten

:Y

Az akrobatikus cikk-cakk hosszanpisilés bajnoka

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3623) Psych0


Psych0
őstag

Pulitulajok Help!

Két hete új nyakörvet kapott a 9 hónapos pulim, és ennyi idő alatt az alatta levő szőrréteget totál tönkretette. kb 4-5 centi szélesen és 1-2 centi vastagon egybegyógyult az egész egy körben. Szegénykémmek most kezdett el igazán zsinórosodni a szőre és ez eléggé gázul néz ki. Egy kicsit megbróbáltam kifésülni, de alig vékonyodott a szőrtömb és cserébe úgy nézett ki, mint egy uszkár a nyaka körül felálló 10 centis szőrtől. Hogy szabadulhatnék meg ettől a csomótol és milyen nyakörvet vegyek neki. Az előző sima bőr nyakörv volt.

Help!!!

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#3624) Loretto


Loretto
veterán

No kijött a jó idő, lihegés nyáladzás mesterfokon, a hideg járólappal van maximális felületérintkezés tökéletesre fejlesztése folyamatban. És még csak kánikula sincs,

Soirée...

(#3625) Bibby válasza Loretto (#3624) üzenetére


Bibby
addikt

+ kullancsok.
A két nap alatt hármat szedtünk le a bundájáról, amit nem vettünk észre azt reméljük a kiltix tette hidegre.

Ελευθερια η θανατος

(#3626) Loretto válasza Bibby (#3625) üzenetére


Loretto
veterán

Igen nálunk is a héten lesz vételezve, eddig nem igazán találtunk benne, remélem nem is lesz.
Ma akkorát mosolyogtam, egy Basset Hound a saját fülével a szájában futkározott. Nagyon nagy arc volt...

Soirée...

(#3627) Winner_hun


Winner_hun
félisten

Ha darázs megcsípi mi a legjobb módszer az azonnali kezelésre? Előszeretettel kergeti a kutyám a repkedő élőlényeket, ha zümmög is akkor az hab a tortán...:U:D

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3628) Kidus válasza Winner_hun (#3627) üzenetére


Kidus
őstag

Kalcium

Assuming Control

(#3629) Winner_hun válasza Kidus (#3628) üzenetére


Winner_hun
félisten

Kutyáknak van külön?

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3630) Kidus válasza Winner_hun (#3629) üzenetére


Kidus
őstag

Calcimusc is jo, vagy ami epp van ( akar pezsgotabi is jo, de azert nagyon utalni fog :) ).
Mas hirtelen most nem jut eszembe, iszonyat fejfajasom van jelenleg, alig latok.

Csak akkor adj neki, ha olyan helyen van a csipes, hogy zavarja a levegovetelt vagy ivast/evest, ha nagyon bedagadt, bar ha legutat szukiti mar, az orvos lenne amugy is.
Szoval ha szajaban van a csipes es duzzadt akkor adj neki kalciumot, ha laban van nem kell, mert ugyis lelohad, most meg a Fenistil jutott eszembe, azzal lehet bekenni de az meg nem jo ha lenyalja, be kene kotni.

Egyaltalan megcsipte valami vagy csak koltoi kerdes volt? :)

[ Szerkesztve ]

Assuming Control

(#3631) Winner_hun válasza Kidus (#3630) üzenetére


Winner_hun
félisten

Jobbulást;)

Szerencsére még nem csípte meg, remélem nem is fogja, a jobb félni mint megijedni alapon kérdeztem meg, mert olyan hévvel kergeti az összes zümmögő lényt hogy elképzelhető hogy kap 1-2 csípést.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3632) spammer válasza Winner_hun (#3631) üzenetére


spammer
veterán

Hehe, nálunk is üldözi a darazsakat meg mindent ami repked, úgy csattognak a fogai, hogy csak na :D Múltkor lehet hogy megcsípte valami, mert utána nagyon rázta a fejét, de nem lett semmi baja. Majd egyszer megcsípi rendesen egy darázs az orrát, aztán többet nem szemtelenkedik :))

Amúgy jobban van már (a múltkori kullancs után), eszik napközben is kisebb adagokat, este rendes adagot. De hatalmas a bundája, ebben a nagy melegben nem is csodálkozom, hogy nem eszik sokat. Viszont szökik időnként, már a hajunkat tépjük néha.. :W Betonkerítés kellene mindenhova..

Amúgy itt szoktam olvasgatni [link] , tudtok jó oldalakat, ahol főleg a tanításról lehet tippeket, cikkeket olvasni? Esetleg videókat (pl. youtube), ahol be is mutatják, mit hogy érdemes tanítani ? Kicsit meg kellene regulázni a kis vadászt :)

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#3633) Bibby válasza spammer (#3632) üzenetére


Bibby
addikt

A hosszú szőrű kutyáknak jobb a hőháztartása mint a rövid szőrűeknek, télen fűt nyáron hűt. Jobban bírják a nagy hideget és a nagy meleget is.

Ελευθερια η θανατος

(#3634) kircipeti válasza spammer (#3632) üzenetére


kircipeti
senior tag

Detto megy a fogcsattogtatas nalunk is, hetvegen a fraszt hozta ram vele. Mostam a kocsit, hattal gugoltam neki, eppen "aludt", aztan hirtelen elkezdte a csattogtatast, azt hittem, hogy itt a veg :DD kozben csak egy dongo. Ugy latszik, hogy ezen atesnek a kicsi juhaszok.

(#3635) Lauda válasza kircipeti (#3616) üzenetére


Lauda
félisten

niyabinghi: ;)

kircipeti: Tényleg tündéri kiskutyus volt, és igen, megmaradt a játékossága felnőtt korára is. Van két lasztija, azzal tevékenykedik, ha kint vagyok az udvaron, aztán van egy kötele is, ami csak játékkor van kint. Még a kosárlabdát szereti, azt tudja rendesen rágcsálni, cincálni, be is kell szerezni egyet, mert kivégezte az uccsót is. Persze először módszeresen kilukasztja őket, aztán már könnyű dolga van, bár azok elég erős labdák, sokáig kitart neki. :P :DD

A szoknyahurkával hogy játszatok? Gondolom úgy, ahogy mi a kötéllel, elkapja a végét és próbálja elszedni. :K

A csattogtatás/darázskergetés nálunk is megy, ezt nem növi el. Meg még nem csípte eddig egy se, legalábbis nem vettem észre.

(#3622) Winner_hun :Y :C Kész profi.

Bibby: Mi fűt meg mi hűt? :Y A szőrzet a testmeleget tartja vissza, ahogy a Te ruhád is a saját testmelegedet szigeteli úgy ahogy. Nagyobb szőrzet télen előnyös csak, nyáron meg dög melege van tőle az ebnek. :)

[ Szerkesztve ]

(#3636) spammer válasza Bibby (#3633) üzenetére


spammer
veterán

Télen fűt, az oké, de nyáron hűt a nagy bunda? :Y Mert keresi az árnyékos helyeket állandóan, annyira nem viseli jól a meleget már most sem, mi lesz nyáron?

szerk.: Lauda is ezt írta, mi tudjuk rosszul? :U

szerk2: Amúgy nálunk kb. 5-6 féle labdája van a kötél, a rongy meg a sok szar mellett, amit összekukáz magának (fadarabok, kő, kavics, esetleg a kukából szed ki valamit :DDD ), de a legjobban egy ilyen csipogós szart kedvel, én meg már a hajam téptem tőle néha, de már megszoktam, főleg hogy lassan megdöglik a csipogós játéka, fura hangon szól már :D

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#3637) Lauda válasza spammer (#3636) üzenetére


Lauda
félisten

Ja ilyenekkel nekünk is tele van az udvar, néha úgy néz ki, mint egy szeméttelep. :DDD Volt, hogy kiraktam neki egy franciaágyat, mondom azon elhepázik, na több se kellett, kb. 1 hónap alatt totál szétkapta. :Y A bent lévő fehér töltőanyagtól néha azt hittem, hogy havazik, olyan fehér volt a placc. :DDD

Csipogós szarokhoz nekem is nagy türelem kellett egy idő után, a sajtos videó végén mondom is, hogy na ettő' fogunk megőrűni.....' :P

(#3638) Bibby válasza spammer (#3636) üzenetére


Bibby
addikt

Jogos, lehet hogy hülyeséget beszéltem, mert nem vonatkozik általánosan a nagy szőrű kutyákra. A puli-komondor kutyáknál olvastam ilyet az biztos.

Ελευθερια η θανατος

(#3639) Lauda válasza Bibby (#3638) üzenetére


Lauda
félisten

Idézhetnél cikket, mert ez ellentmond a fizikával. :DDD

(#3640) Bibby válasza Lauda (#3639) üzenetére


Bibby
addikt

[link]

"A pulinak a hiedelemmel ellentétben nincs elviselhetetlen melege a nagy bundában,hiszen az,ha megfelelően fel van tépve, kiváló hőszigetelőként működik,akár a juhászon a suba.Éppen ezért a pulit kánikulában sem szabad lenyírni."

Nem értem milyen fizikának mondana ez ellent, a jó hőszigetelés nem csak egyirányú lehet. :U

Ελευθερια η θανατος

(#3641) kircipeti válasza Bibby (#3640) üzenetére


kircipeti
senior tag

Kutyasuliban pont szombaton mondtak, hogy az nem igaz, hogy a nagy bundasok jobban szenvednek nyaron, mert a rovidszorueknek sokkal rosszabb, hisz ok direktbe kapjak a meleget szinte. Ugy is megfigyelheto a hoszigetelesuk, hogy a rovidszorueknek melegebb a bundajuk a testhojuktol, mig pl a juhaszomon semmi melegseget nem erzek, hacsak nem direktbe napozik. Vasarnap simogattam kopasz kutyat, hat az szinte tuzelt, allitolag regen agymelegitokent hasznaltak oket (fene az izlesuket).

Lauda: a farmerhurkat kicsit megcsovalom elotte es biztatom kozben vegig, hogy "fogjad", elkapja, szaladunk, picit kocogtatom folyamatosan. Ha elengedne, akkor kezdjuk elorol, amig van levegoje :DD vagy amig nekem van. Kb. 1.5meter magasra tartva is szepen raharap. Csinaltam neki hetvegen egy masik jatekot is, de az meg erosen betas. Kifurtam egy jokora gumipogacsat es atfuztem rajta kotelet hurokba. Ezzel is lehetne olyat jatszani, hogy elkapja a gumit, de a mocsok inkabb a kotelet kapja el es azt ragja. De meg probalkozunk vele.

(#3642) Lauda válasza kircipeti (#3641) üzenetére


Lauda
félisten

Hú az király, mi is ezt játszuk a kötéllel, csak nem bírom sokáig szuflával. Persze a blöki órákon keresztül is cincálná a kötelet. Én nem is mondok neki semmit, ahogy kiviszem a kötelet, automatice rácuppan a végére, aztán addig fogja, míg én el nem engedem egy idő után. :DDD :K Van egy érdekes fogási technikája, a fogsora elejével (az orrától nézve :P ) fogja a kötél végét, de úgy, hogy közben a pofája/fogsora valamennyire nyitva van és így tudja közte szívni/fújni a levegőt. Van is egy érdekes szívó/fújó hanghatás játék közben (dart wéder rulez). :DDD Namost ezt a tudását kihasználva képes bármeddig fogni azt a rohadt kötelet, esélyed nincs arra, hogy ő adja fel előbb. :C

Tedd el a kötelet olyankor és nem lesz más választása, mint hogy a pogácsával játszon. Úgy se az a lényeg, hogy mivel szórakáztok, hanem hogy a gazdival tölthesse az idejét. :K

Bibby: Köszi a linket! :) Hogy őszinte legyek, engem ez nem győzött meg. Nemtom ki írta, de olyat kijelenteni, hogy télen fűt, nyáron hűt, elég erős. Nem klíma ez, hogy átkapcsolom azt had szóljon. Ez egy hőszigetelő anyag, aminek nem változik sokat a viselkedése. Nameg a kinti levegő Mo.-n 99%-ban hűvösebb, mint a kutya testhőmérséklete, tehát a telet kivéve ez neki csak hátrányára válik. De mindezeket leszámítva, ha hűti a kutyát a bunda :Y , akkor miért liheg egész nap szerencsétlen, miért keresi az árnyékot, miért iszik vödörszám vizet, miért nincs kedve semmihez egész nap, este meg alig lehet vele bírni, miért lesz jobb kedve, ha lelocsolom hideg vízzel? Érdekes azért, nem? :) Vegyél fel egy bundát magadra, télen minden ok, nyáron meg beledöglik a manus. A kutya nem tudja levetni a pólót meg a hosszúgatyát.

(#3643) Bibby válasza Lauda (#3642) üzenetére


Bibby
addikt

Látom nagyon nem érted... a szőr megvédi a napsugárzástól, nem engedi hogy felhevítse a testét, a hosszú bunda között jobban jár a levegő, míg a rövid szőrűek könnyebben le is égnek és felhevülnek.
Arról nincs szó hogy nem lesz melege, vagy nem keresi az árnyékot...ez nem légkondi. Meg nem is lehet egy ruhához hasonlítani amit felveszel.

Ελευθερια η θανατος

(#3644) peterszky


peterszky
őstag

Kutya Magazin: [link]

"Mi hozta létre a komondort, milyen körülmények között és milyen céllal? - kérdezhetjük. Kialakítója a pásztorok célszerû tenyésztõtevékenységén kívül az ázsiai és európai füves puszták klimatikus és földrajzi adottságai voltak. A védelem munkáját vakon teljesítõ pásztor ebnek tûrnie kellett a kontinentális klíma szélsõségeit: a forró nyári napok sokszor 30 °C fölötti melegét ugyanúgy, mint a zord telek -30 - -40 °C-os szeles dermesztõ hidegét. A klíma zordsága ellen védelmet az enyhet adó szárnyék, de legtöbbször csak a saját szõr köntöse nyújtott. A jó hõszigetelõ bunda nyáron hûvöset, télen meleget tartott."

szerk: most látom, hogy Bibby is ezt linkelte :B

[ Szerkesztve ]

What else you gonna do on a Saturday?

(#3645) Lauda válasza Bibby (#3643) üzenetére


Lauda
félisten

Nem arról beszélek, hogy kint fekszik a tűző napon. Legyen árnyékban és 30 fok, ekkor mire jó a bundája? Egyedül ezzel a nyáron hűt kifejezéssel van bajom.

(#3646) Psych0 válasza Lauda (#3645) üzenetére


Psych0
őstag

körbeszigetelt házban nyáron hidegebb van, mint szigeteletlenben.

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#3647) Lauda válasza Psych0 (#3646) üzenetére


Lauda
félisten

Ez igaz, a barlangban meg még hidegebb. De most hogy jön ez a témához? :DDD

(#3648) Winner_hun válasza Psych0 (#3646) üzenetére


Winner_hun
félisten

De a kutyaól nem melegszik belülről, csak ha van benne valami vagy ha nyitva az ajtó, a szőr alatt meg ott a kutya

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3649) Psych0 válasza Winner_hun (#3648) üzenetére


Psych0
őstag

én speciel amíg hosszú hajam volt egyszer sem kaptam napszúrást, tavaj tavasszal levágattam, és nyáron 2x kaptam napszúrást. A saját bőrömön tapasztaltam, hogy véd a kánikulában a hosszú szőrzet.

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#3650) Hamlet


Hamlet
tag
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.