Hirdetés

2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#13601) Jhonny06 válasza Kukipapa_rr (#13598) üzenetére


Jhonny06
veterán

Arról beszélek, hogy ez nem a bankok felelőssége, hogy a sajátod, mint felnőtt emberé. Nem jogszabályokat kell hozni a túlzott eladósodás elkerülése érdekében, hanem kicsit gondolkodni, mielőtt cselekszel.

(#13602) emvy válasza Jhonny06 (#13601) üzenetére


emvy
nagyúr

Ez egyebkent jol hangzik, de az elet semelyik teruleten nincs ilyen. A lenti pelda jo a bojlerrel, de van meg ilyen mashol is. Peldaul kotelezo az ujepitesu lakasoknal fi-relet felszerelni. Vagy jonnek a vegsebesseg-limiterek a kocsiba. Az ESP mar reg kotelezo (az is attol ov meg, ha rosszul valasztod meg a sebesseget). A gazrezso nem engedi folyni a gazt, ha elfelejtetted meggyujtani. Meg egy csomo szabvany es szabalyozas van azert, hogy megovjuk a hozza nem ertoket a serulestol/kartol/halaltol. Arra is van szabaly, hogy a nepper ne vagjon at a boltban (itthon rosszul van betartatva, de azert van).

Szoval lehet, hogy a penzugyi termekek eseten sem elvarhato az utca emberetol, hogy jol itelje meg a helyzetet egy olyan jatekban, ahol a masik oldalon sulyosan ellenerdekelt profik allnak.

Ugyebar en eleg sokat dolgoztam algorithmic equity trading teruleten, es tenyleg koznevetseg targya volt a retail piac, ami szerintem azert nem etikus.

Trukkos ez a kerdeskor, mert en is nagyon partolom az egyeni felelosseget, de a fizikat nem tudod megvaltoztatni.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#13603) H A M M E R válasza emvy (#13602) üzenetére


H A M M E R
csendes tag

Szerintem nem szabályozással kéne az embereket irányítani, hanem rendesen oktatni az adott témában. Az autó biztonsági kütyüjei semmit sem érnek, ha valaki nem tud vezetni és a fának irányítja az autót. A FI relé sem ment meg az áramütéstől, ha annyi eszed van, hogy belenyúlsz a konnektorba (csak több az esélyed a túlélésre).
Mindent nem lehet leszabályozni, hogy ne tudjon rossz döntést hozni az ember. Ennyi erővel azt is leszabályozhatnák, hogy egy ember hány doboz cigit vagy hány üveg sört vehet egy hónapban, mert sokan a fizetésük nagyrészét eldohányozzák és elpiálják, és ezt a rossz döntést nem kéne hagynia az államnak..:)

Szerintem az a probléma, hogy sokan két számot nem tudnak fejben összeadni, egy százalékszámítás, meg már atomfizika. Úgy írnak alá egy szerződést 10-20 évre hogy lusták vagy buták kigoogleezni, hogy mit jelent a kamatos kamat vagy a devizahitel fogalma. Aztán ezek az okos emberek mindenkit hibáztatnak, amikor kiderül hogy roszz papírt írtak alá, kivéve magukat.

(#13604) H A M M E R válasza Kobe (#13583) üzenetére


H A M M E R
csendes tag

Én rendszerszervező vagyok. A BA/ üzleti elemző /rendszerszervező/ rendszertervező/ architeckt minden cégnél mást jelent, van ahol a BA csak az igényeket szedi össze és írja le és semmilyen informatikai tudást nem várnak tőle (van ahol ezt üzleti elemzőnek hívják) van ahol a BA a folyamatok feltérképezésében , tervezésében vesz részt és pl UML diagrammot készít (itt 50% kommunikációs tudás- 50% technikai vagy domain tudás kell) és van ahol magas szintű IT specifikációt is készíteni kell, ahol nem árt a mély IT tudás/ programozói tapasztalat. Én úgy hallottam (nem dolgoztam ott) hogy az EPAM nál a jó idegennyelvtudás fontos ezekben a pozíciókban, mert külfödre dolgoznak. Majd írd meg mi volt az interjún és mennyit tudnak adni..

[ Szerkesztve ]

(#13605) emvy válasza H A M M E R (#13603) üzenetére


emvy
nagyúr

Nem mindenkit tudsz 'megnevelni' es oktatni. Foleg, ha egyre komplexebb a vilag. A gazdasag annyira komplex, hogy konkretan senki sem erti, nincsenek rendesen mukodo modellek.

A fi rele mellett siman belenyulhatsz a konnektorba, persze kellemetlen. Analogia: ha 2008 utan az emberek torlesztoje 15%-al megemelkedett volna, lett volna anyazas, persze. Ez felel meg annak, hogy megb* az aram, es karomkodsz egyet. Ami meg tortent az az, hogy hozzahegesztodott a kezed a vezetohoz.

> Ennyi erővel azt is leszabályozhatnák, hogy egy ember hány doboz cigit vagy hány üveg sört vehet egy hónapban, mert sokan a fizetésük nagyrészét eldohányozzák és elpiálják, és ezt a rossz döntést nem kéne hagynia az államnak..:)

Csak kulturalis oka van annak, hogy a dohany es az alkohol nincs szabalyozva. A cigihez hasonloan karos dolgok _mind_ szigoruan tilosak, es tenyleg nem mehetsz be a gyogyszertarba kerni 20 gramm morfiumot csak ugy magadnak. Es tenyleg rengeteg ember hal meg ezek miatt.

Nem vagyok a tulszabalyozas hive, de azt latni kell, hogy az emberiseg felenek 100 alatt van az IQ-ja. Meg jobb: az emberiseg 15%-anak 85 alatt van az IQ-ja. 85-os IQ alatt _soha_ nem fogod tudni megtanitani, hogy mi az a kamatos kamat.

while (!sleep) sheep++;

(#13606) emvy válasza H A M M E R (#13604) üzenetére


emvy
nagyúr

Jaja, en is most kerestem ilyen embert, azert a technikai 'vena' fontos, de a termekfokusz meginkabb. Az uzleti elemzo kifejezes egyebkent kicsit felrevezeto, mert az 'uzlet' alatt altalaban a termek es domen ismerete a lenyeges.

while (!sleep) sheep++;

(#13607) Kobe válasza H A M M E R (#13604) üzenetére


Kobe
veterán

A masodik, technikai interjut egyelore meg nem vallaltam be, nem azert mert nem lenne technikai tudas, van boven (5+ ev crossfunctional BA tapasztalat is), csak eppen sem nem java es sem nem .net alapon hanem SAP / Abap.
Persze lehet a HR-es csaj adta elo rosszul, de o java /.net technikai BA kent magyarazta, es sajat termwkeket fejlesztenek, nem dobozos cuccokat + emlekeim szerint mas is jart itt a topikban hogy java certificate szintu tesztet irattak vele, ezert (nem) kicsit elbizonytalanodtam.
Idegen nyelvvel nincs gond, forditoi szint megvan, de a tok ismeretlen domainre / termekre mondjuk senior szintet megugrani, eleg necces :) meg akar ossze is johetne a dolog - de max szerintem junior szintre, arra visszavaltani meg nincs ertelme, sem loveban, sem tudasban.

[ Szerkesztve ]

(#13608) lajafix válasza Kukipapa_rr (#13597) üzenetére


lajafix
addikt

Ha már ráz, ott bizony az érintésvedelem a kuka. És bizony, aki a magyar devhitelre szerződött anno, ott az érintésvédelmet dobta ki. Azért vadkelet az ország, mert mindenhez érteni kell vagy be se vállalni. Nincs biztosítás.

De befejeztem itt.

[ Szerkesztve ]

Rock'n Roll

(#13609) mobal


mobal
MODERÁTOR

Ha már lakás (volt) a téma, katásként, hogy lehet hitelhez jutni? Mondjuk egy példa: alkalmazott voltál de váltottál, és közben kéne a hitel, nem pedig a még nem létező tavalyi évi mérleg után.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#13610) djgeg válasza mobal (#13609) üzenetére


djgeg
őstag

Bankja válogatja. Régebben utána jártam de lehet azóta változott. Volt ahol kértek min 1 lezárt évet kértek volt ahol nem ( talán K&H, de már nem emlékszem pontosan) pl csak x hónapnyi banki értesítőt, hogy lássák a bevételt. Viszont a legtöbb helyen csak a KATA bevétel 40% kával kalkuláltak mint bevétel ami alapján a max törlesztőt számolták ... ami amúgy jó nagy idiótaság btw. Talán a Unicredit volt anno ahol értelmesebb % kal számoltak. + Adós társsal már megengedőbbek voltak.

Nem egyszerű KATA-s ként a hitel amúgy, de hát több lóvét szinte adómentesen valamiért. :U

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#13611) Tapsi válasza djgeg (#13610) üzenetére


Tapsi
addikt

...KATA bevétel 40% kával kalkuláltak mint bevétel ami alapján a max törlesztőt számolták ... ami amúgy jó nagy idiótaság btw.

Ismét visszaértünk arra a kérdéskörre, hogy a KATA egy vállalkozói adózási mód. A vállalkozó bevétele pedig nem fix, ellentétben a munkabérrel. Pont ezért számolnak a bankok a bevétel egy bizonyos %-ával, hiszen kockázatosabb, mint egy alkalmazott esetében.

(#13612) djgeg válasza Tapsi (#13611) üzenetére


djgeg
őstag

Na ez a hülyeség amit írsz :D
Mert ha a bankok vállalkozásként tekintenének rá akkor nem szinte minden bankban ugyan az a % lenne (amit amúgy hibásan irtam mert nem 40% kát veszik figyelembe hanem a bevétel-40% tehát 60%-át).
Nagyon egyszerű a válasz egyébként, Főállású katásnál egyszerűen az a gondolatmenet, hogy ha elmenne ugyan azt a munkát végezni bejlentétként akkor kb ezt az összeget keresné normál bejelentettként...
Ennyi a hatalmas gondolatmenet, nem az, hogy vállalkozásként tekintenek rá, mert akkor a céges hitelfelvételhez sokkal közelebb állna az egész, de nem így van és a többi "adózási módot" választó hitelfelvételével sem kifejezetten egyezik, egyszerűen csak tudják a bankok, hogy bejelentett meló helyett KATA-znak rengetegen.
Csak meg kell nézni a KATA-sok 90% nak a bevételeit , aztán jé minden hónapban ugyan annyi 1-2 cégtől... vajon miért....

(aztán persze tényleg vannak normális kockázat elemző folyamatok, érdekes story volt amikor két KATA-s bement ugyan abba a bankba, kb ugyan annyi működési idővel és ugyan annyi bevétellel, az egyik 1 cégnek számlázott a másik 30-40-nek, az előző x lezárt évben. Szerinted melyiknek vették figyelembe kevesebb százalékát a bevételének, aki láthatóan tényleg vállalkozó volt, vagy aki 1-2 cégnek számlázott csak és "vállalkozott")

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#13613) Madwe válasza djgeg (#13612) üzenetére


Madwe
nagyúr

Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy a bankok azért veszik figyelembe a kereset x%-át csak, mert - nem is tudom mit gondolsz, pikkelnek a katásokra mert kevesebbet adóznak? S ezért csak azt a bevételt nézik, amit akkor keresnének ha munkavállalóként dolgoznának azonos bruttó béren?

Tuti igazad van, a bankrendszer az teljesen csak az érzelmi logika alapján működik, AZ EGÉSZ! :D

Véletlenül sincs köze ahhoz, h mekkora a kockázat egy nem állandó jövedelművel szemben...

Ahogy a példádnál sem ahhoz lehet köze, hogy mígy valaki 30-40 embernek számlázik, az több lábon áll és sokfelől jön a jövedelme, egy egy vevő elvesztése nem nagy érvágás neki szemben azzal kai csak egyfele számláz? s miután katás egyik napról a másikra megszűnhet ez a bevétel, munkavállalással ellentétben...

Ne haragudj de nagyon gyerekes ez a látásmód...

[ Szerkesztve ]

(#13614) Kobe válasza djgeg (#13612) üzenetére


Kobe
veterán

Mindenfele szemelyeskedes nelkul: ha nagyamanynak töle lett volna, nagyapamnak hivtuk volna
Valahogy ez jutott eszembe az ervelesrol :)

A bank nem jotekonysagi, es nem kozintezmeny, o adja a penzt, o donti el mennyit ad es milyen rizikot lat egy KATA sban.
Az, hogy bankonkent miert mas a merteke a figyelembe vett osszegnek: lasd elozo mondatot. Mindegyik bank egyebileg merlegelheti a kockazatot. Lehet olyan is aki azt mo dja, csak 10%at veszi figyelembe, es siman meglwpheti.

Amugy van nemi ellentmondas is abban, amit te is leirtal: ha kataskent annyira happy shiny es rizikomentes lenne a dolog, akkor valoszinu nem a bankhoz kellene hitelert menni vele :)

(#13615) VirsLee


VirsLee
őstag

Sokan sok fura dolgot belelátnak ebbe. Egyszerűen gondolkozzatok el azon, hogy ha egy cégtől előre utalással vásároltok valamit, akkor kinek fizettek szívesebben? Egy 10 éve működő cégnek, vagy valami olyannak, aki 4 hónapja indult. Nincs ebben semmi fura, ahogy magánemberként gyanakszunk, ugyanúgy jogos ez vállalkozóként is. A vállalkozói bevétel pedig nem a magánszemély jövedelme. Ennyi. KATA-s külön állatfaj, mert az adózása nem függ a költségeitől, szóval senki nem tudja megmondani, hogy mennyi az annyi.

(#13616) Tapsi válasza djgeg (#13612) üzenetére


Tapsi
addikt

Csak meg kell nézni a KATA-sok 90% nak a bevételeit , aztán jé minden hónapban ugyan annyi 1-2 cégtől... vajon miért....

Ha ez tényleg így lenne, akkor már réges-rég megszűnt volna. Attól, hogy a te mikrokörnyezetedben így van, még nem lesz reprezentatív. A valóságban gyakorlatilag az összes mesterember, kézműves, szolgáltató így működik.

A bankok pedig sztenderdizált termékekben gondolkodnak. Gyakorlatilag csak nagy méretű (százmilliós-milliárdos) projekthiteleknél van egyedi konstrukció. A kockázati besorolásodnak megfelelő kamatot kapod beruházási hitelnél. A klasszikus ingatlan jelzáloghitel (ami nem beruházási hitel!) még egyszerűbb. Teljesen mindegy, hogy kisvállalkozó, vagy magánszemély veszi igénybe. Egyébként a jövedelemszámítást az MNB is szabályozza, ha jól emlékszem ők szabták meg a maximum 60%-os határt.

(#13617) azbest válasza djgeg (#13612) üzenetére


azbest
félisten

"Mert ha a bankok vállalkozásként tekintenének rá ..."

Előbb el kéne dönteni, hogy magánszemélyként akarsz kölcsönt felvenni vagy vállalkozásként. A cégeknél sem mindegy, hogy cég számára vagy saját maga számára vesz fel hitelt az igazgató. Az igaz, hogy egyébni vállalkozónál összefolyik a magán és vállalkozói lét, de azért mégsem mindegy. A bevétel pedig nem egyenlő a profittal. Még szép, hogy nem a bevétellel számolnak, hanem annak egy részével.

Egyébként katásként a nav-tól lehet jövedelemigazolást kérni. A nav állít ki a bevétel 60%-áról jövelemeligazolást (kicsit régi link) [link]

[ Szerkesztve ]

(#13618) Madwe


Madwe
nagyúr

Sziasztok, jelenleg nem keresek aktívan állást, de kaptam egy előzetes ajánlatot kb 50% magasabb bérrel mint a jelenlegi, így mér érdekes lehet ezért voltam interjun. Ezt az ajánlatot egy fejvadászon keresztül kaptam, így nem vagyok 100% biztos benne, h ők is tudtak róla (de azért feltételezem)
ma voltam interjún, egyértelműen kellek nekik.
kérdezték az aktuális fizetésem (nem titkoltam, minek, elöbb utóbb megtudják) meg a bérigényem is még az interjú elején.
a végén jelezték, h a bérigényem nem tudnák megadni, de ha így is érdekel engem és ők is arra jutnak kellek nekik küldenek ajánlatot.
opció 1 : tényleg nem tudják megadni az igényemet - csak fejvadász próbálkozott - ez mindegy is továbbiak szempontjából
opció 2 : megadnák a bérigényt is, de így próbáltak meg trükközni hátha elfogadom ezt a kevesebb valamit s arról küldenek ajánlatot - mintha így akarnák belőni mi legyen benne... vagyhát én ilyet még nem hallottam, mit jelezzek vissza? Küldjék az ajánlatot és kész, az alapján döntök, mi ez a közjáték... annyira titkos az ajánlat h csak végszükség esetén akarják elárulni :)?

mindenesetre jeleztem emailben h hazafele végiggondolva köszönöm, nem érdekel alacsonyabb bér, de a dilemma most jön: mit tegyek, ha esetleg kapok egy ajánlatot amiről eredetileg szó volt? Egy ilyen közjáték után nem tudom akarok e ilyen helyre menni, vagy ez csak szerintem kínos közjáték? Mit gondoltok :)?

az a baj h tényleg nem akarok váltani, de akkora difinél azért már megfontoltam volna... és ha teszem azt 45% több lenne az is (bár ott mit kell játszani apró pénzen nem értem) de kevesebbért nem, s ezek után lehet annyiért se kéne :)?

(#13619) bandus válasza Madwe (#13618) üzenetére


bandus
veterán

erről volt korábban szó, és ez szerintem továbbra is óriási hiba, hogy elmondtad mennyit keresel most jelenleg. semmi közük hozzá.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#13620) FLx válasza Madwe (#13618) üzenetére


FLx
addikt

Mindig mindenki alkuldni probal, ez alapveto az interjuk soran. Ha kellesz nekik, megadjak amit kersz. En tuti nem mondanek egy forinttal se kevesebbet, mint amit a recruiter mar egyszer beajanlott.

(#13621) Madwe válasza bandus (#13619) üzenetére


Madwe
nagyúr

Igen azt én is végigkövettem :) nem feltétlen akartam az orrukra kötni, hazudni nem érdemes róla, de ha így rákérdeznek szerintem az is furcsa ha kijelentem h nincs hozzá köze - bár valójában tényleg nincs, igazad van :) ettől függetlenül nekem furcsa légkört teremtene, főleg ha végül felvennének... aztán fene se tudja :)

(#13622) sutszi válasza Madwe (#13621) üzenetére


sutszi
veterán

Szerintem simán meg lehet mondani kulturált hangnemben, hogy nem szeretnéd megmondani. De már a kérdés feltevése is egy intő jel... a pókösztönöm már azt mondaná, hogy el kell köszönni. Komolyan, egy interjún az érdekli őket mennyit keresel most?! Az már kevésbé, hogy mennyit kérsz... Szerintem ez nem az a gondolkodásmód amiből jó dolgok sülnek ki.

[ Szerkesztve ]

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#13623) bbdzyx válasza sutszi (#13622) üzenetére


bbdzyx
senior tag

Egy-két rámenős, szemtelen HR-es szokott erre rákérdezni piackutatás céljából.

Ilyen kérdésre én közölni szoktam velük, hogy titoktartásit írtam alá a jelenlegi cégnél, ehhez tartom magam és nem szeretném közölni a fizumat. Pluszban ebből látszik, hogy vannak elveid és határozott vagy.

IMHO amúgy meg, ha ezek után mégis megadják a magasabb fizut és valóban érdekel, akkor vállald el. Senki nem hánytorgatja fel később és nem is fog senkit érdekelni, hogy hezitáltál / először lemondtad.

[ Szerkesztve ]

“Going outside is highly overrated.” ― Ernest Cline, Ready Player One

(#13624) Kobe válasza FLx (#13620) üzenetére


Kobe
veterán

Kollega 50% tobbet kert, azert az meg HR es szemmel is eleg moho lepes 1db pozivaltassal megugorva (foleg ha horizontalisan valtana csak)

(#13625) FLx válasza Kobe (#13624) üzenetére


FLx
addikt

Nem o kerte elso korben, hanem ezt ajanlottak fel neki. :) Amugy en most ugrottam 50%-ot gond nelkul es eddig se kerestem rosszul. Ilyen most a piac.

[ Szerkesztve ]

(#13626) Madwe válasza Kobe (#13624) üzenetére


Madwe
nagyúr

Lehet, de én előre jeleztem, h nem akarok váltani max ha nagyot ugrik a fizetésem és fejvadász mondta ezt a bérsávot, nem én kértem első körben :) persze akkor még nem volt tisztázott az aktuális bérem, de az miért befolyásolja azt h ők mennyit adnak nekem :)? Mindegy, ha kellek nekik megadják ha nem nem, én nem kerestem :) csak el kell döntenem ha esetleg megadnák ezek után akarom e :)

[ Szerkesztve ]

(#13627) FLx válasza Madwe (#13626) üzenetére


FLx
addikt

Emiatt nem kell oket elhajtani, sok recruiter beprobalkozik egy alacsonyabb osszeggel, ha megerzik rajtad, hogy neked ez nagyon nagy ugras lenne. En ezert mondom mindig azt nekik, hogy amit ok ajanlanak az se lenne semmivel sem tobb, mint amit most keresek.

(#13628) htomi85 válasza Kobe (#13624) üzenetére


htomi85
tag

3 év alatt ekkora volt a monetáris infláció.
A cégek ki tudják fizetni.
Igenis reális lehet ma a plusz 50 százalék.

(#13629) Jhonny06


Jhonny06
veterán

Amúgy ezek a recruiterek hogy működnek pontosan? El kell számolnia a cég felé, ha valami bullshit számot bemond nekem, vagy bármit megcsinálhat?

[ Szerkesztve ]

(#13630) Kobe válasza htomi85 (#13628) üzenetére


Kobe
veterán

Azert ez eleg altalanos es messze nem igaz megfogalmazas, max egy bizonyos berszintig. En ahogy tapasztaltam (januar ota keresek aktivabban es voltam azert par interjun), 2 folyamat jellemzo:
- fejvadaszok jobban porognek mint a valos igeny. Csomoan naponta tobbszor ketsegbeesve hirdetik, hogy ennyi es ilyen embert keresnek, azonnal es ilyen bersavval, aztan ha elkuldod az anyagot, akkor kiderul hogy semmi konkretum nincs mogotte, max adatbazis epites
- bizonyos pozicioknal azoknak a felzarkoztatasa zajlik, akik korabban azonos poziban de piaci atlag alatt dolgoztak

Ez megint nem keszpenz, de az en eddigi idei tapasztalatom hogy 7szamjegyu packagenel egy egeszseges 20%-nal is mar a 98%uk sikitofraszt kapott.
De volt olyan ajanlat is (kozpenzzel irdatlanul kitomott kormanykozeli ceg, ahol ment a bling bling ezerrel), ahol ugyanabban a poziban a sav mostani teteje pl a 3-4 evvel ezelotti kezdom alatt volt jo 20%-al... :D
Szoval ugyanannyi 'ez most ilyen' allitadra kb ugyanannyi ellentetes is jut

(#13631) FLx válasza Kobe (#13630) üzenetére


FLx
addikt

Ki kell varni a jo ajanlatot, sokan meg probalkoznak evekkel ezelotti szinten embert talalni, hatha valami balek beugrik nekik. Tobb olyan ceget is lattam akik fel+ evig hirdettek, de senki nem vallalta a melokat, azota 1,5x szorzoval keresnek embert. Hirtelen lett ra penz. Aztan olyan is volt, aki azt mondta, hogy soha nem adnak X-et, mert nekik az mar rengeteg es csomo jelentkezo van olcsoert is. Par honap mulva jott a telefon, hogy most megis megadnak, ha meg aktualis. Tobb recruiter nekem is kerek perec azt mondta, hogy ennyit senki nem ad soha. Volt aki adott. Mivel nem volt nekem surgos, igy siman kivartam azt a szamot amit en megalmodtam. De nem 1-2 honap volt, sokkal tobb.

[ Szerkesztve ]

(#13632) EQMontoya válasza FLx (#13631) üzenetére


EQMontoya
veterán

+1.

Elozo melohelyemen is megvolt mar a het jegy, picivel folotte, melle normalis bonusz, csabitottak ide-oda. Nyilvan 1.2-1.3 alatt nem is nagyon alltam szoba.
Lett, aki mondott nagyobbat. Az 1.3-nal is.

Same rules apply!

(#13633) Kobe válasza FLx (#13631) üzenetére


Kobe
veterán

Cege valogatja, meddig akar a zavarosban halaszni. En is lattam olyan hirdetest amire adtak offert, sovany volt, aztan azota is hirdetik.
Ezekben sosem ertem mi a racio, nyilvan megeri a cegnek X honapot csusztatni egy global projektet havi brutto parszaz K miatt :)

(#13634) axioma válasza Madwe (#13626) üzenetére


axioma
veterán

En is arra hivatkoztam mint masok is irtak, hogy titoktartas van a berre (es tenyleg), en se kerestem hanem megtalaltak... mondjuk fejvadasz es neki az elso valaszomban beirtam egy +10%-ot eves bruttora hogy az alatt eleve nem erdekel, arra kovetkeztetett hogy annyi a mostani... mondtam hogy nem a mostanirol mondtam a szamot mert az tilos, es siman arra kovetkeztett hogy akkor viragnyelven annyi. Igen, 7 szamjegyu brutto sav.
Btw a masik modszer, ha mar tul hamar kiderult a jelenlegi fizu, es en igy is tudtam 1.5x-szerezni a legutobbi valtasnal: az OK hogy a regi helyemhez kepest ez sok (bar az amirol eredetileg beszeltunk csak egy 33% plusz volt), de ha mar valtok, akkor ahhoz kell viszonyitani, hogy mashova mennyiert valtanek, azzal versenyeznek, nem a jelenlegivel.
Szoval ha a piac alapjan jogos a +50% es amugy se surgos, en siman elhajtanam oket 45%-nal, hogy nem errol volt szo. Ha fel evvel kesobb valtasz, az csak pozitiv hatassal lehet a szamokra...

(#13635) mobal válasza Madwe (#13618) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

A régi fizetésed az új munkáltatód szerintem törvényes kereteken belül nem tudhatja meg. Vagy rosszul tudom?

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#13636) #41635072 válasza mobal (#13635) üzenetére


#41635072
törölt tag

Mikor leadod az adópapírjaidat akkor mindenképp megtudja.

(#13637) Goose-T válasza #41635072 (#13636) üzenetére


Goose-T
veterán

Csakhogy azt nem a HR, hanem a bérszámfejtők kapják meg, akiknek azt diszkréten kellene kezelnie.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#13638) #41635072 válasza Goose-T (#13637) üzenetére


#41635072
törölt tag

Mindig is a HR munkatársnak kelleltt leadni, nem a bérszámfejtő fog ott állni begyűjtögetni a papírokat.

(#13639) Kobe válasza Goose-T (#13637) üzenetére


Kobe
veterán

Mivel sok cegnel a szamfejtes kulsos cegnel van, a belsos HR nek adod le a pakkot (de annal a cegnel is ahol belsoleg szamfejtenek), hogy ne kelljen 8 kulon helyre kuldeni a delikvenst

(#13640) Goose-T válasza Kobe (#13639) üzenetére


Goose-T
veterán

Tudom, de attól még nem nézhetnének bele. Lezárt borítékban kell odaadni, ha nem akarod, hogy megnézzék. Egyébként meg tökmindegy, mert akkor már úgyis alá van írva a munkaszerződés a kialkudott bérrel, utólag már úgysem fognak változtatni rajta.

Az a mondanivalóm lényege, hogy a HR nem tudhatja meg a korábbi fizetésedet, ha te nem akarod.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#13641) Kobe válasza Goose-T (#13640) üzenetére


Kobe
veterán

A berszamfejtes, ha belsoleg csinaljak, szinten HR osztaly.
Azert eleg erdekes lenne neki (a HRnek) mondjuk egy M30as nyomtatvanyt ugy kiallitani hogy kozben nem nezi meg a leadott papirjaidat....

(#13642) Goose-T válasza Kobe (#13641) üzenetére


Goose-T
veterán

Szerintem meg a pénzügyi osztály.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#13643) Kobe válasza Goose-T (#13642) üzenetére


Kobe
veterán

Milyen cegnel dolgozol te bakker? :D Penzugy mint berszamfejto?? (komoly kerdeskent tettem fel)
Ennyi erovel logisztika is csinalhatna, kb ugyanannyi koze lenne hozza :D (operativ resze)

Bar ez is olyan hogy cege valogatja, melyik domaint hova pakolja, de kell egy alapveto meret ahhoz hogy ezeket rendesen disztingvalni tudja - nagyobb cegnel ok h penzugy domain / financial services az egesz, de azon belul a HR teljesen elkulonul, berszamfejtes included

[ Szerkesztve ]

(#13644) axioma válasza Kobe (#13641) üzenetére


axioma
veterán

Mar miert ne allithatna ki M30-at? Kiallit arrol, amit o tud, ami jovedelmet o adott ki. Btw nekem hiaba volt leadva, siman csak a sajat reszukrol adtak, de most oszinten, talan 2 max. 3 cella volt olyan hogy ketto tokazonos nyomtatvany azonos sorabol vett szamok osszeget kellett bevallaskor beirnom, nem nagy kaland.
Nem csak munkahelyvaltasnal van ilyen, mas miatt is lehet tobb kulonbozo jovedelme egy adozonak, akar berjovedelme is. Es ugy emlekszem, eleve konkretan opcionalis volt a kilepo papirjaim azon reszenek leadasa. Ami kotelezo, az a TB-hasznalat azon evben es a TB-szamfejtes miatt az elozo evi(!) napi jovedelematlag. Ami akarmi miatt - pl. betegseg - lehet joval alacsonyabb, mint az aktualisnak mondott ber 12x-ese, na meg emelhettek is kozben.

[ Szerkesztve ]

(#13645) azbest válasza #41635072 (#13636) üzenetére


azbest
félisten

Egyébként, a jelenlegi adószabályok mellett mihez van szüksége az adott évi korábbi jövedelmedre a munkáltatónak? Már fix adókulcs van 2011 óta, nem sávos. A különböző okokból kapható adókedvezményekről meg nyilatkozni kell - vagy akár utólag lehet visszatérítésként is kapni az éves adóbevalláskor.

(#13644) axioma
így van, más munkaadóról szerintem nem is adhat igazolást.
Régen a sávos adónál a levonás mértéke függött attól, hogy előtte mennyire fogyasztottad el az alsó sávot.

A tb is érdekes. Nem dereng, hogy tőlem kértek volna ilyesmit, amikor legutóbb alkalmazottnak szerződtem. A rózsaszín tb füzet kellett csak.

[ Szerkesztve ]

(#13646) azbest válasza azbest (#13645) üzenetére


azbest
félisten

áh, itt lehet a megfejtés... az utóbbi években annyit változott a tb kapcsán is a szabályozás, hogy már nem számít korábban mennyit keresett az ember.

(#13647) htomi85 válasza Kobe (#13633) üzenetére


htomi85
tag

Én két dolgot is másképp látok:
1. Az a munkahely amire fél évig keresik az embert, az egy kamu pozi. Ha nekem kell egy ember, két héten belül lesz.
2. A jó melók ismeretségi alapin mennek. Nem profession, nem linkedin, nem fejvadász. Szóbeszéd útján.

[ Szerkesztve ]

(#13648) axioma válasza azbest (#13646) üzenetére


axioma
veterán

Kosz, errol lemaradtam. Akkor az se kell.
Amugy nekem a jelen munkaltato azt allitotta, hogy ha leadtam az elozo ceg M30-asat, akkor azt is hozzaadva adja ki a sajatjat. Szerencsere csak scannelve kellett leadni, mert persze nem volt benne...
Mondjuk me'g ennel is off-abb, nem tudom hogy a munkaltato vagy az MKB benazik, de meg januar ota meglevo uj szabalyzas hatalya alatt nem sikerult szep-kartyara kapnunk utalast, meg mas dolgok is kesnek, szoval siman lehet hogy itt van a hiba nem ott.

(#13649) Kobe válasza htomi85 (#13647) üzenetére


Kobe
veterán

Ez azert eleg sarkos nezopont megintcsak.
Egyreszt, ha neked kell ember - mondjuk multinal - es akad is, de pl a HR belerondit, akkor attol meg nem a pozi a kamu, hanem a ceg turaztatja a sajat dolgozoit belsoleg, feleslegesen.

A masodik (reszben) igaz, de szerintem inkabb a belterjes magyar cegeknel es tanacsadoknal jellemzo tomegesen. Hidd el, sok kulfoldi ceg van amirol magyar ember meg nem mondana h milyen mukodese van idehaza, aztan kicsit utanajatva esik le a tantusz hogy hat telleg....multiknal, gyartocegeknel is vannak tok jo ajanlatok, es ok rendszerint nem a megoldjuk okosba utvonalat kovetik.
Mit ertesz jo alatt? Vagy mennyitol jo? En pl kaptam fejvadasztol br 3.3M-es megkeresest is, mas kerdes hogy a profil es tapasztalat nem passzolt, de lam, az anyaceg ezt is csak ki merte szervezni recruiternek :)

(#13650) Mercutio_ válasza Kobe (#13649) üzenetére


Mercutio_
félisten

Recruiternek az ilyen szintű munkkaört általában akkor adják ki ha nagyon sürgős és/vagy saját csatornákon (belsős ajánlás, külsős cég emberének elcsábítása, saját karrierportálja) nem sikerült megfelelő embert találni.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.