Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#14451) X Factor válasza Kobe (#14447) üzenetére


X Factor
addikt

Nincs gyereke vs 3 gyereke van.

Make things work

(#14452) Kobe válasza X Factor (#14451) üzenetére


Kobe
veterán

Hat, lassan mar en is elgondolkozok a gyerekcsinalason ha ennyi a difi kozte.... :D
Vagy a vallalkozason
Mert hogy a munkaert nem akarnak sok helyen fizetni, az fix...

Volt egy komolyabb, tanacsadoi pozicio kilatasban, hat ott is sokalltak a berigenyt, nemreg kaptam feedbacket... Mondom wtf??? Vazz, sajat bevallasotok szerint munka van rogyasig, kulsos tanacsadot megeri foglalkoztatnod 2x akkora napidijon de munkavallaloi statuszban a kb fele akkora osszegen megrokonyodsz?
Az ilyen cegeket sem ertem soha...

(#14453) FLx válasza Kobe (#14452) üzenetére


FLx
addikt

Koss veluk szerzodest kulsoskent es megoldodott. :)

(#14454) Luc22 válasza Kobe (#14452) üzenetére


Luc22
csendes tag

Az biztos más budget-ből megy :))

(#14455) BlueAthlon


BlueAthlon
senior tag

Tanácsadóéknál ilyen idők járnak mostanság :

Nem: Férfi
Kor: 35
Munkakör: szoftver-implementációs konzulens
Tapasztalat : 10 év
Végzettség: Főiskola
Nyelvtudás: Angol felső
Fizetés (bejelentett munkavállalóként,ledolgozott konzulensi napok függvényében)
Bruttó: 1,3-1,6M HUF (nettó : 900k-1,1M)
Egyéb: vállveregetés
Hely: Budapest

Not great, not terrible. Lesz ez még jobb is :K !

[ Szerkesztve ]

Annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítottam -Winston Churchill

(#14456) djgeg válasza BlueAthlon (#14455) üzenetére


djgeg
őstag

"Egyéb: vállveregetés" :C

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#14457) Ursache válasza BlueAthlon (#14455) üzenetére


Ursache
senior tag

szep koverke :)

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#14458) travix válasza BlueAthlon (#14455) üzenetére


travix
aktív tag

egyébként ez a mesterség miből áll?

(#14459) inferno88 válasza travix (#14458) üzenetére


inferno88
őstag

"Ott a sor végére tegyél egy pontosvesszőt és jó lesz a szoftver-implementációd" :DDD

Semper fi!

(#14460) Mercutio_ válasza Kobe (#14452) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha jól emlékszem te magad írtad, hogy a pozid bérsávjanak felső végén van a jelenlegi fizud, ezek után nem tudom miért lep meg, ha nem találsz jobban fizető állást;]

BlueAthlon: Ahoj májsztró :DD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14461) Kobe válasza Mercutio_ (#14460) üzenetére


Kobe
veterán

Perpill nem tanacsadoi poziban vagyok, igy magasabb poziba kerules lett volna... egy tanacsadoi ertelemszeruen jobban tejel (es mivel realisan ismerem a tudasom, fejlodesi pontokat, ezert egy hays / piac szerint is a teruletnek realis igenyt adtam meg, meg csak nem is vad szamot dobtam be, pl a pozi tetejet rogton)

(#14462) Kukipapa_rr válasza Madwe (#14449) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Ez akkor nagyon korrekt fizu, gratulálok!

Nekem viszont nem teljesen egyértelmű, hogy egy DevOps engineer milyen munkakört takar. Az én ismereteim szerint - javítsatok, ha tévedek, de egy Donovan Brown előadásból tájékozódtam - a DevOps arról szól, hogy a fejlesztőknek nem ott ér véget a munkájuk, hogy check-in, oszt kalap, a többi a QA és az üzemeltetők problémája, hanem elvárják tőlük, hogy képesek legyenek teljesen programozottan létrehozni az automata deploy és az üzemeltető környezetet (tipikusan cloud), beállítani a monitorozást riasztásokhoz stb. Lényegében hosszútávon nem lesz szükség Ops-ra, az egyre inkább a fejlesztői munka része lesz.

Tehát a Devből lesz a DevOps, nem az Ops-ból.

A titulusodat a fentiek miatt nem nagyon tudom értelmezni. Mit csinál egy DevOps engineer? A fentit?

Köszi

(#14463) Kukipapa_rr válasza Kobe (#14452) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

"Hat, lassan mar en is elgondolkozok a gyerekcsinalason ha ennyi a difi kozte.... :D"

Hidd el nekem, a különbözetnél több megy el a kölkökre. (Ld. még CSOK és tsai.)

Tehát nem arról szól ez a dolog, hogy csinálj gyereket, hogy több pénzed legyen (mert nem lesz), hanem arról, hogy nyugodtabban vállalj gyereket, mert nem lesz annyival rosszabb az anyagi helyzet, mint a támogatások nélkül.

(#14464) Jhonny06 válasza Kukipapa_rr (#14462) üzenetére


Jhonny06
veterán

Szerintem egy fejlesztőtől nem elvárható ez a fajta munka, ez egy teljesen elkülönülő infrastruktúra. Attól még, hogy a fejlesztő által írt kódot "kezeli", neki semmi köze hozzá. Ez kb. olyan, mintha egy fejlesztőnek kéne beüzemelnie egy szervert.

A devops attól devops, hogy egy erős dev szemlélet kell hozzá, máshogy nem is nagyon lehetne csinálni. Nem tudom, hogy a dev múlt kötelező-e hozzá, de az biztos, hogy erősen ajánlott.

"a fejlesztőknek nem ott ér véget a munkájuk, hogy check-in, oszt kalap"

Hát, egy jól elkülönült rendszerben márpedig itt véget kéne érjen. :) Ahhoz már semmi közöd, hogy a másik oldalon mi történik. Kivéve, ha szar kódot toltál be.

[ Szerkesztve ]

(#14465) FLx válasza Kukipapa_rr (#14462) üzenetére


FLx
addikt

Pont az a baj, hogy sok helyen igy gondoljak, ahogy irod. A dev-bol probalnak ops-ot is faragni, ami lehetetlen vallalkozas. Eleve ne vegezze egy ember 2-3 masik munkajat. Az, hogy nem lesz szukseg ops-ra, azt pont a sok olyan sikertelen vallalkozas cafolja meg, ahol a dev-bol csinaltak ops-ot aztan percenkent van outage a rendszerben, a security meg sirva megy a falnak. A devops amugy sem job title, az egy szemlelet, ahol a dev es az ops egyutt dolgozik, nem egymas ellen. Ennyi az egesz. Bele kell latni a masik feladataiba persze, de nem a masik helyett kell dolgozni. A vilag legnagyobb marhasaga felvenni egy devops cimkevel valakit es varni a csodat, hogy o majd mindent is tud egyszerre.

(#14466) emvy válasza Jhonny06 (#14464) üzenetére


emvy
nagyúr

Szerintem meg elvárható. Nyilván több pénzért.

while (!sleep) sheep++;

(#14467) Jhonny06 válasza emvy (#14466) üzenetére


Jhonny06
veterán

Mármint milyen formában? Szerintem vagy fejlesztő valaki, vagy egy ilyen infrastruktúrát üzemeltet, a kettő együtt nehezen megy. Kódolsz, aztán valaki leszól az emeletről, hogy elromlott a rendszer?

Meg eleve milyen indokok szólnak amellett, hogy a kettőt együtt csinálja valaki, amikor külön is találsz rá embert? Azon kívül, hogy a spórolós cégek jól járnak azzal, hogy 1 ember végzi 2 munkáját.

(#14468) FLx válasza emvy (#14466) üzenetére


FLx
addikt

Varni lehet. :) Csak amikor a fejlesztonek szolnak, hogy holnaptol te vagy a devops, mer ugy olcsobb nekunk es jon a bullshit bingo az infrastructure as code es hasonlo kifejezesekkel (amit ugy ertelmeznek, hogy mostantol a fejlesztok epitenek infrastrukturat), akkor jon a bajsag. Mert biztos tud VS-ben egy ARM template-et krealni egy fejleszto, de amikor azt se tudja mi az a halozat es mi a kulonbseg egy tuzfal es egy load balancer kozott, a monitoring meg annyi, hogy ontjuk a logokat a semmibe, na az eleg produktiv tud lenni. Eleg sok cegnel jartam mostanaban, ahol mindenuket odaadnak egy olyan emberert aki kicsit mar latott fejlesztest, de amugy infras, mert olyan infrastrukturat epitett a korabbi "devops", hogy orom nezni, ahogy szetdol.

(#14469) Madwe válasza Kukipapa_rr (#14462) üzenetére


Madwe
nagyúr

Ez a pozi opsos állás inkább, deves szemlélettel - de opsra szükség lesz, ahogy ezen túl vagy it üzemeltetés is kell (ami jellemzően másik állás/külsős cég ami a hw beszerzést, belső hálót, ilyesmiket ellátja , vagy cloud - cloud esetén már lehet devops feladat is, de van ahol ezt már máshogy hívják, pl cloud engineer, site reliability engineer stb. Van ahol simán devopsnak). De ha nincs ops, melyik dev felelős az infráért :)? Mindegyik :)?

az, hogy devops szemlélet kell deveknek igaz, sőt, ahogy az is, hogy a dev felelősségi köre nem áll meg ott hogy git review s csókolom, hanem ha utána a pipelineban valahol elhal a kódja, akkor az dev feladat, higy javítsa (már ha nem épp valami környezeti baromság miatt halt le persze a folyamat :) ) nem pedig az vam mint régen h felteszi a kódot, lead lereviewzza elfogadja, majd qa tesz vele amit akar az már őt nem érdekli :)
gyakori kis patchek, amik le vannak tesztelve s dev által javítva, ha elhasal, de ennek az egésznek a struktúráját biztosítani kell. Egy kubernetes/swarm rendszer, jenkims/tf akármi pipeline, monitoring, logging rendszer, nexus/artifactory, vmware, ansible, puppet, chef, patcher, terraform kialakítása, üzemeltetése nem dev feladat ahogy egy aws vagy azure sem. Alapvetően szerintem a pipelineok kialakítása és optimalizálása is devops feladat, optimalizálni mondjuk már gyalran kellhet dev vagy dba mellé. Apróbb változásokat vihet s vigyen is fel dev, de az alap struktúra kialakítása sztem jobb kezelben van devopsnál. Főleg ha valami közös library alapján dolgpznak, dev jellemzően 1-2 projektel van nagyon képben, míg devopsnak az összessel nagykából képben kell lennie, így ésszerübben tudja felépíteni.

aztán ez cégenként változó ki hogy értelmezi, van ahol inkább deves. Van ahol opsos. Van ahol egy szerencsétlent kijelölnek erre h akkor mától te vagy az :)
ettől függetlenül projektenként nem árt, sőt hasznos ha van 1 dev aki jobban tisztában van a devopsos dolgokkal, sokak munkáját segíti :)

[ Szerkesztve ]

(#14470) emvy válasza Jhonny06 (#14467) üzenetére


emvy
nagyúr

Olvassátok el a Google-féle SRE handbookot. Na az az.

Szóval olyan emberek, akik profi fejlesztők (kodminoseg, karbantarthatosag, etc tekintetében), emellett az infrastruktúra nagyrészt szoftveresen definiált, amit ezek az emberek csinálnak.

while (!sleep) sheep++;

(#14472) OPiiPO válasza FLx (#14468) üzenetére


OPiiPO
addikt

+1

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#14473) BlueAthlon válasza travix (#14458) üzenetére


BlueAthlon
senior tag

Elméletben :

ha az üzleti sapka van a fejeden :

- üzleti igényfelmérés / egyeztetés az ügyféllel a követelményekről
- a rendszer szállítójával a követelmények átbeszélése, fit / gap pontok megtalálása
- ahol gap, oda megoldási javaslatok kialakítása, amit mindenki elfogad
- fejlesztési specifikáció írása és validálása
- rendszer-paraméterezés és tesztelés

ha technikai sapka van éppen a fejeden

- technikai környezet kialakítása ( adatbázisszerver, appszerver, stb.. )
- alkalmazások telepítése és konfigurálása
- hibakeresés és logolás a szállító felé
- javítások fogadása , telepítése és tesztelése
- integráció konfigurálása

Gyakorlatban :

Mindezek egyszerre és sok esetben egy erős nagy katyvasz közepén a zavarosban halászás és manőverezgetés a résztvevők között, hogy a végén mindenki jól járjon.

Annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítottam -Winston Churchill

(#14474) BlueAthlon válasza Mercutio_ (#14460) üzenetére


BlueAthlon
senior tag

:))

Annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítottam -Winston Churchill

(#14475) BlueAthlon


BlueAthlon
senior tag

Jelenleg banki alaprendszer és hozzá való kiegészítő megoldások implementálásával foglalkozom.

Banki alaprendszer ( más néven banki számlavezető rendszer) : minden pénzintézet központi rendszere egy rakás másikkal körülvéve. Feladata - többek között - hogy a a folyó, megtakarítási és hitelszámláitokat vezesse.

Annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítottam -Winston Churchill

(#14476) Kukipapa_rr válasza Jhonny06 (#14464) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

+ FLx

Értem az álláspontotokat, de nekem úgy tűnik, hogy a jövőben olyasmire kell berendezkedni, amit vázoltam (ez persze a Microsoft stratégiáját tükrözi, de ahogy nézem, nem nagyon van ez ellenére más nagyobb cégeknek sem).

Lehet, hogy most az a helyzet, hogy egy átlag dev "azt se tudja mi az a halozat es mi a kulonbseg egy tuzfal es egy load balancer kozott", de én úgy látom, hogy ők 10 éven belül le fognak morzsolódni, ilyen tudással nem fogják őket felvenni komoly helyre, és mehetnek rosszul fizető pincebétékhez.

"Ez kb. olyan, mintha egy fejlesztőnek kéne beüzemelnie egy szervert."

"Szerintem vagy fejlesztő valaki, vagy egy ilyen infrastruktúrát üzemeltet, a kettő együtt nehezen megy. Kódolsz, aztán valaki leszól az emeletről, hogy elromlott a rendszer?"

A trend meglátásom szerint egyre inkább abba az irányba megy, hogy az IT infrastruktúra márpedig egyre inkább szoftveres konfigurálást jelent. Cloud-nál már ma sem kell szervert beüzemelni. Fejlesztőként meg konfigurálsz, automatikusan vagy gombnyomásra vertikálisan skálázol, és scriptet készítesz, hogy másik régióba másold az infrastruktúrát, ha bővül a vevőkör. Ha elromlik valami, az vagy a te (rosszul tervezett infrastruktúra), vagy a szolgáltató hibája.

A környezeteket ettől még el lehet különíteni, nem kell, hogy a fejlesztő piszkálja a prod-ot. Copy/paste hozza létre a prod környezetet, így jó eséllyel ugyanaz a kód fog futni ott is.

Ettől még persze szükség lesz üzemeltetőkre is, hiszen a vasat is karban kell tartani, de az jóval kevesebb és specializáltabb munkát jelent majd. Átlagos Enterprise-nál nem feltétlenül éri majd meg a saját szerverpark fenntartása (már ma sem, csak adatvédelmi, biztonsági, egyéb aggályok miatt nem olyan mértékű a cloud-penetráció, mint azt a szolgáltatók szeretnék, de azért a tendencia biztosan növekedő).

Összegezve: ne a mából induljunk ki. Részemről 10 év múlva is a jobban keresett, jobban fizetett szakemberekhez szeretnék tartozni, így muszáj követni a trendeket.

(#14477) Kukipapa_rr válasza Madwe (#14469) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

"De ha nincs ops, melyik dev felelős az infráért :)? Mindegyik :)?"

Ahogy az előzőekben írtam, a vasért úgyis a cloud-szolgáltató, a többiért pedig a tervezés. Egyre kevésbé van olyan, hogy az ops-nak kell keresgélnie, melyik kábelt rágta el az egér.

De így már világosabb a pozíciód, és igen, nem megkerülhető néhány specializáltabb ops terület, a tiéd pedig nyilvánvalóan ilyen. A fizu szerintem tükrözi is.

Köszönöm

(#14478) FLx válasza Kukipapa_rr (#14476) üzenetére


FLx
addikt

Rosszul latod, hiaba lehet cloud infastrukturat kodbol felepiteni, egy atlag fejleszto most sem es a jovoben sem fog erteni az egyes architektura elemekhez, azok osszessegehez meg foleg nem. Tervezni meg plane nem fog tudni, az egy masik szakma, ugy hivjak, hogy Cloud Infrastructure Architect. Pont ez a legtobb nagy ceg baja, azt gondoltak, amit te is, hiszen kodbol felepitjuk az infrastrukturat, az meg fejlesztoi munka. Most meg ott allnak, ahol a part szakad, a fejlsztok altal tervezett cloud infra romokban hever. Nyilvan nem en talalom ki, ez a valosag most. Eleve nem varhato el egy embertol, hogy profi fejleszto es ops/architect is legyen egyszerre, ilyen ember nem letezik es nem is fog. Olyan lesz es van is, aki mindenhez felig ert, es jon a ganyolas.

De ha van konkret peldad, ahol minden jo es minden fejleszto egyben profi cloud architect es profi ops-os is, en nyitott vagyok meghallgatni ezt is. Csak en meg nem lattam ilyent, pedig megfordultam par 5000+ fos nemzetkozi cegnel.

[ Szerkesztve ]

(#14479) Resike válasza Kukipapa_rr (#14476) üzenetére


Resike
tag

Szerintem amit írsz az teljesen igaz lehet egy kisvállalatra/startupra, de a multik jelenleg még mindig szeretik a papírtologatós bürokrácialáncokat, valamint ha valaki nem ért mindenhez de a saját dolgához kiemelkedően az nem mindig rossz dolog. Sőt inkább mondja meg hogy nem ért hozzá mielőtt nekiállna "megszakérteni".

Abban hogy az informatikushiány miatt a jövőben jobban el fognak tolódni a dolgok az általad felvázolt irányba abba lehet valami.

(#14480) Madwe válasza Kukipapa_rr (#14477) üzenetére


Madwe
nagyúr

Ott az infrát inkább sw infraként értettem (ezért is írtam hogy a hw infráért vagy egy másik pozi/külső cég, vagy pedig cloud esetén a devops a felelős) - az egy dolog, hogy ért hozzá egy dev, hogy módosítson egy pipelinet vagy esetleg hogy állítsa be az aws őt érintő részét, de a pipelinet kezelő sw-t, legyen az pl jenkins, a docker orchestrátort, ami legyen mondjuk kubernetes, a loggolást végző swket ami legyen mondjuk prometheus és grafana, bináris repo ami legyen mondjuk nexus, gitrepohoz mondjuk bitbucket stb stb stb ezeket mind ki kell építeni, karban kell tartani.

Kicsit olyan a feltételezésed, hogy egyszer valaki ezeket a dolgokat deployolta, s onnantól kezdve amíg világ a világ minden ugyanúgy működik és plusz igény se merül fel ezekkel kapcsolatban soha, ahogy alternatíva se kell majd esetleg, sose avulnak el- ez tök jellemző az it légkörre, nem :D?

Ahogy pl attól még h a dev érti mi hogy működik, nem feltétlen fog jól skálázható és magas rendelkezésreállású struktúrát kiépíteni, mert nem olyan a szemlélete a munkájának. Plusz ugye az adott dev az adott projektjével van tisztában és azért vállal felelősséget, míg egy központibb devopsos vagy nevezzük bárhogy, az egész cégért, vagy legalábbis egy egy részlegéért, linejáért felelős, így koherensebb is tud lenni az összes folyamat. Az, hogy pl infrastructue as a code nem azt jelenti, hogy akkor mostmár deveknek kell ezt csinálnia, hanem azt, hogy a mezei opsnak meg kell tanulnia alap dolgokat (nyilván nem elég ha yamlök szerkesztéséhez ért, sokkal jobban kell ismernie adott nyelveket is, amikkel a devek dolgoznak)

Plusz a felelősség: ha teszem azt a jenkins összefossa magát, egy grafan frissítés elront dolgokat (eleve ki frissíti) az melyik dev felelőssége? egyiké sem és mindeközben mindenkié?

[ Szerkesztve ]

(#14481) FLx válasza Madwe (#14480) üzenetére


FLx
addikt

"Kicsit olyan a feltételezésed, hogy egyszer valaki ezeket a dolgokat deployolta, s onnantól kezdve amíg világ a világ minden ugyanúgy működik és plusz igény se merül fel ezekkel kapcsolatban soha, ahogy alternatíva se kell majd esetleg, sose avulnak el- ez tök jellemző az it légkörre, nem :D?"

Sok helyen ezt gondoltak bizony. Anno egy architect osszerakta a rendszert, azota a devops nyomkodja. Valtoztatni kene az architekturan, de nem mernek, mert azt se tudjak, hol az eleje meg a vege. Aztan vigan nezik, ahogy esik kel az egesz, megoldas meg nincs.

ps. Lassan kene egy devops topik ide. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#14482) Tapsi válasza FLx (#14481) üzenetére


Tapsi
veterán

Na jó, de ez már az a kategória, amikor mindennel szembe mész, mint amit az ITIL képvisel.

(#14483) Madwe válasza Kukipapa_rr (#14476) üzenetére


Madwe
nagyúr

Erre még azért reagálnék innen:

"Összegezve: ne a mából induljunk ki. Részemről 10 év múlva is a jobban keresett, jobban fizetett szakemberekhez szeretnék tartozni, így muszáj követni a trendeket."

Ebben viszont egyetértünk, nagyon is. Egy dev, főleg ha lead dev irányba törekszik, de egyre inkább hosszútávon egy mezei devnek is igenis tudnia kell, hogy mi az a ci/cd, hogy néz ki egy build pipeline, hogy működik a cloud, esetleg bele is tudjon nyúlni ameddig szükséges! Ezek valóban egyre inkább must have skillek lesznek egy devnek, egyre több helyen s egyre több poziban! De ahogy pl nyilván adatbázishoz is kell értsen a dev többé kevésbé, kellenek dba-k is, akik azért felelősek, hogy legyenek is azok a dbk s megfelelően működjenek (persze mondjuk cloud esetén ez kicsit megint átalakult, s inkább egy cloud engineer pozi alá került be a db-s dolog is legtöbb helyen...)

[ Szerkesztve ]

(#14484) Resike válasza Madwe (#14483) üzenetére


Resike
tag

Szerintem ezeknek már ma is alapnak kéne hogy legyenek nem pedig 10 év múlva.

(#14485) Madwe válasza Resike (#14484) üzenetére


Madwe
nagyúr

Ma azért sok helyen még elég archaikus felépítésben dolgoznak, ahol ezekkel nem kell tisztában lenni. Illetve ahol pl most vagyok, ott egy juniortól meg mediortól se feltétlen elvárás, hogy ezekkel tisztában legyen, ez azért sok helyen gyakori szerintem. De 10 év múlva már egy juniornál is tök alap kell hogy legyen kb mindenhol - bár kétségtelen, hogy sok hely van, ahol már ma is elvárás.

[ Szerkesztve ]

(#14486) Mercutio_ válasza Kukipapa_rr (#14476) üzenetére


Mercutio_
félisten

Átlagos Enterprise-nál nem feltétlenül éri majd meg a saját szerverpark fenntartása (már ma sem, csak adatvédelmi, biztonsági, egyéb aggályok miatt nem olyan mértékű a cloud-penetráció, mint azt a szolgáltatók szeretnék, de azért a tendencia biztosan növekedő).

Aha, "csak" :DDD

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14487) kexksz válasza Tapsi (#14482) üzenetére


kexksz
addikt

Az ITIL sem egy silver bullet, sima opinionated framework.

(#14488) Kukipapa_rr válasza FLx (#14478) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

+ mindenki

(Szerintem ez a téma nem off, mert a szakmában nagyban érinti a jövedelmeket.)

Alapvetően a jövőről beszélgetünk, tehát nem fogok tudni példákat hozni. Próbálom összevetni a ma pozícióit és a mai tapasztalatokat ezzel a jövőképpel.

Amit írtok az alapvetően szerintem nem megy szembe azzal, hogy hosszútávon kevesebb, specializáltabb ops-szakemberre lesz szükség.

Az valóban belátható, hogy átlag dev nem fog infrastruktúrát tervezni, viszont szerintem is kritikus, hogy még ha nem is tervez, pontosan értse, hogy működik, hiszen anélkül egyszerűen nem lehet skálázható kódot írni.

Ezen felül nekem akkor is úgy tűnik, hogy átlag dev-nek meg kell majd oldania olyan problémákat, amelyeket ma az ops csinál. Ahogy olvastam, végül is ebben sincs vita.

Mindenesetre köszönöm mindenkinek, hogy sikerült kicsit árnyalni az eredeti képet.

(#14489) bwin.party


bwin.party
aktív tag

Sziasztok!

Sajnos úgy alakult, hogy márciusban létszámleépítés miatt próbaidő alatt felmondtak nekünk. Én gyors megoldásként egy munkaközvetítőnél találtam munkát. Sosem dolgoztam közvetítő által és ez a tapasztalatok után több kérdést is felvetett bennem.

A szerződésben bruttó 230.000 forintos alapbér van feltüntetve. A valódi órabér pedig nappal 1.100 forint, délután 1.200 forint és éjszaka 1.300 forint. Az órabér nettó órabért jelent. A kérdésem az lenne, hogy a 30 %-os műszakpótlék jár-e nekem? Ha igen akkor azt is nettóban számolhatom vagy a közvetítő zsebre teheti a nettó órabér miatt?

Köszi!

(#14490) tboy93 válasza bwin.party (#14489) üzenetére


tboy93
nagyúr

Szerinted ahol nem jelentenek be teljesen, ott majd műszakpótlékot fognak osztogatni? :F

(#14491) FLx válasza bwin.party (#14489) üzenetére


FLx
addikt

Ezt igy nem lehet megmondani, mert ket feltetele is van a muszakpotleknak es nem irtad le, hogy ezeknek megfelelsz-e. Amugy gondolom azert van mas dijazas nappal es ejszaka, mert nem fizetnek semmit ezen felul, ahogy latom ezt is zsebben. Szoval kb. a sok rossz kozul te a legrosszabbat valasztottad, nem bejelentett fizetes es azt is kozvetiton keresztul, aki felet elrakja maganak.

[ Szerkesztve ]

(#14492) Because válasza bwin.party (#14489) üzenetére


Because
őstag

ugye délutáni műszakpótlék nincs. 06-18-ig semmi 18-06-ig 30%, amit te írtál arra rá van számolva valami valahogy

(#14493) bwin.party válasza tboy93 (#14490) üzenetére


bwin.party
aktív tag

A bejelentésről fogalmam sincs, de rá fogok kérdezni, hogy mennyi az annyi. Plusz amit nem írtam le azaz, hogy a legutolsó fizetésem kpban adta és a bankba nekem kellett befizetnem, hogy legyen a számlákra pénzem.

Az ügyfélkaput megnézve a taj szerint a szerződés óta folyamatos a bejelentésem, összeget nem látok.

(#14494) vnorbi válasza bwin.party (#14493) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Ha ügyfélkapun akarod ellenőrizni az összeget, akkor az eBEV oldalon indulj el.

Aztán Szolgáltatások -> Járulékadat-kivonat. Van némi átfutási idő, de a májusi számoknak már ott kellene lenniük.

[ Szerkesztve ]

(#14495) bwin.party válasza vnorbi (#14494) üzenetére


bwin.party
aktív tag

Köszi, meg is néztem. Az összeg az a bruttó, ami a papíron van bruttóban (350). Valahogy még így is leszed rólam? Vagy innen már nincs más csak amit a kölcsönzéssel keres?

[ Szerkesztve ]

(#14496) mobal válasza bwin.party (#14495) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Ha te megállapodtál valakivel x forintban és azt kapod akkor a többihez kvázni "nincs közöd".

[ Szerkesztve ]

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#14497) celgene121


celgene121
csendes tag

Nem: Férfi
Kor: 30
Munkakör: Java autoteszt + kis teszt keretrendszer fejlesztes
Tapasztalat : 3 ev
Végzettség: BME-BSC + BME-MSC mernok info
Nyelvtudás: Angol kozep
Fizetés brutto 450
Hely: Budapest

Szeretnek valtani, realisan mennyit kerhetek ?

Koszi.

(#14498) FLx válasza celgene121 (#14497) üzenetére


FLx
addikt

Kerni barmennyit lehet. De mivel nem irtad le miben van tapasztalatod es mennyi, meg az is lehet, hogy realis amit most keresel.

(#14499) Jhonny06 válasza celgene121 (#14497) üzenetére


Jhonny06
veterán

650 szerintem reális 3 év tapasztalattal, tekintve, hogy most bruttó 450 a kezdőbér, szerintem még tesztelői vonalon is. Sokkal alább ennél ne adj.

[ Szerkesztve ]

(#14500) kexksz válasza celgene121 (#14497) üzenetére


kexksz
addikt

Nem tudom teszteloi vonalon milyen ber realis (szerintem nezd meg a Hays guide-ot, az eleg jo indulopont) de fejlesztokent ennek a duplajat is kerhetned alsohangon.

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.