Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#14301) Kobe válasza Stanlee (#14300) üzenetére


Kobe
veterán

Azert az nem tul combos, tekintve hogy az ingatlanozas rohadt aktiv befektetes. Kozuzemeket intezni stb...
Ugyanennyi megvan PMAP bsn is, foleg most kamatado nelkul, es max annyit igenyel, hogy egyszer bemesz szamlat nyitni
En tuti inkabb eladnam csucson az ingatlant, es bevagnam pmap ba, es hatradolnek, nem szopatnam magam a kitudja milyen berlokkel

(#14302) #41635072 válasza Kobe (#14301) üzenetére


#41635072
törölt tag

Azert az nem rossz erzes hogy van egy tehermentes ingatlanod jo helyen, es van hová hazamenned. Ez joval tobbet er mint par szazaleknyi plusz love.

(#14303) Kobe válasza #41635072 (#14302) üzenetére


Kobe
veterán

Nem a szazalek miatt, hanem ha tartosan penzt akarsz csinalni belole akkor az heti szintu utanajaras, kb 40x nagyobb macera mint egy sima ertekpapir vagy allampapir szamla
Ha meg penzt akarsz csinalni belole akkor meg nem konnyes szemmel nezed a tavolbol, hogy dejo lesz hova hazamenni, hanem kiadod, es kezdodik a kiadassal jaro aktiv macera
Ha ez pontosan 0% penzbeli elonnyel jar egy sima szamlahoz kepest, akkor elgondolkoztato

[ Szerkesztve ]

(#14304) axioma válasza Louro (#14267) üzenetére


axioma
veterán

A linkedint kezelni kell. Szerintem. Nekem bevalt, most is oylan melohelyen vagyok es volt mas igeretes ajanlat is. De ugy hasznalom, hogy nem jelelok vissza esz nelkul (azert ezt latjak am, h milyen az ismeretsegi korod osszetetele), nem teszek kozze semmit, ellenben surun reagalok az ertesitesekre gombnyomassal (a linkedin talalati listaja aktivitas alapjan sorrendezi a megfelelo mintegy 500 talalatot...). En mar evekkel ezelott kihasznaltam naluk az ingyen 1 honapot most allandoan irnak hogy adnanak ujra...

(#14305) Louro válasza #41635072 (#14302) üzenetére


Louro
őstag

Asszony egyik munkatársa ingatlanokba fektetett az egyik megyeszékhelyen. Odavalósi, de pesten dolgozik.

Az első ingatlan már pipa, de megszívták, mert sokáig nem fizettek rezsit és bérleti díjat, majd pereskedtek, hogy kitegyék a bérlőket. Szóval hatalmas ráfizetés volt. Nem említeném, hogy egy amúgy is problémás réteg tagjainak adták ki. (Nem is értem miért, de az ő dolguk.) Ingatlanban nem rossz, de rengeteg utánajárás, néha kimenni, ellenőrizni. Ha nem fizetnek, csesztetni őket....Többet ér a nyugalmam. Inkább hozom valami kicsivel kevesebbet.

Mess with the best / Die like the rest

(#14306) axioma válasza harylmu (#14274) üzenetére


axioma
veterán

Az a baj hogy az amazon interjujanak a fele - bar en nem a kanadain hanem a UK-sen voltam - az boven nem szakmai, hanem olyan szarsagok hogy meselj el egy sztorit amikor nem ertettel egyutt a fonokoddel. Es ez alapjan dontenek, a szakmai nem is igazan szamit...

(#14307) Stanlee válasza Kobe (#14301) üzenetére


Stanlee
őstag

Az odaig rendben, hogy foglalkozni kell vele, de azert harom ekkora lakasbol megvan egy budapesti atlagber, es nem napi 8 oraban kell ennyi ingatlannal foglalkoznod. Ha mar megvan, szerintem felesleges levagni az aranytojast tojo tyukot, inkabb foglalkozni kell vele. De teljesen mas beallitottsaguak vagyunk, az teny.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14308) .mf válasza Mirman (#14298) üzenetére


.mf
veterán

Ilyenről még nem hallottam, hogy az nem igényelne papírt, utánanézek.
Egyszer ifjú egyetemista koromban az akkor még APEH már kért tőlem vagyonbevallást, csakúgy. Csak pislogni tudtam, hogy pont velem, csóró egyetemistával pacáznak, miközben mik mentek már akkor is az országban... Azóta óvatos vagyok az ilyen dolgokkal. Másrészt, ha úgyse vagyok rászorulva, minek kockáztassak?

HTomi: "Ha azok az ingatlanok már most 1/1-ben a te neved alatt vannak"

De nincsenek. Kettőnek fele (egyikben én, másikban húgomék laknak, 3-6 évig még nem akarnak költözni), egynek pedig negyede (ez meg egy nyaraló, tehát állandóra nem lehet kiadni).

Stanlee: "Nekem is van sajat lakasom, ki van adva berbe, adozas utan nagyjabol 95 ezer/ho ami marad belole, pedig nem er 30 millional tobbet."

Számold még hozzá az amortizációt, x évente festést, esetlegesen keletkező károkat, amiket a kaució már nem fed vagy későn veszitek észre (történt ilyen ismerőssel), és az időt, amit vele foglalkozol.

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#14309) Kobe válasza Stanlee (#14307) üzenetére


Kobe
veterán

Ne keverjuk bele az atlagbert meg ilyenek, nem a napi 8 ora munkahoz hasonlitottuk
Itt arrol volt szo, hogy a 0 teendovel jaro szamlahoz kepest ezzel kell foglalkpzni, ami - ha havi ket perc is csak - mar "dragabban" jon ki idoben mint az ugyanannyit hozo papir

(#14310) Mercutio_ válasza .mf (#14297) üzenetére


Mercutio_
félisten

Fotós karriert építeni itthon szvsz egyre esélytelenebb.
Max komoly kapcsolati tőke és online aktivitás (insta, FB, stb.) mellett.
A másik bajom vele, hogy amíg hobby és azt/annyit/annak vállalsz akinek kedved tartja és időd engedi, addig élvezet, amikor már fenti 3 közül valamelyikben nem te döntesz munka lesz ez is.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14311) section9 válasza axioma (#14306) üzenetére


section9
őstag

Nyilvan poziciotol fugg, de a human resze a dolognak sokszor tenyleg "fontosabb" lehet, mint a szakmai resz. Az utobbi par interjumon a szakmai resz csak screening volt, kabe megneztek, hogy nem vagyok-e faszlama, a maradek ido arra ment el, hogy mik a motivacioim, hogyan kezelem a konfliktust, hogyan dolgozom egyutt managerekkel, fejlesztokkel, stb.

(#14312) axioma válasza section9 (#14311) üzenetére


axioma
veterán

De utana mi lett a feladatod? Vezeto vagy beosztott programozo? Mert nalam a vezetoi irany kizart, es ezt tudtak, mindenhol elsore bemondom, en a sajat szakmamat szeretem. Ehhez kepest azon tokolni hogy tudok-e olyan peldat hogy impact-om volt nem szakmai tevekenyseggel, az enyhen szolva hulyeseg, foleg hogy siman lehet barmi behazudni is, csak nem stilusom.
Mi azert VP-nek felveteliztetesnel is az elso hogy absztrakcios keszsege legyen, mert egyebkent hogyan fog tudni egy komplex rendszert legalabb az erintett reszen atlatni, belenyulni?

(#14313) .mf válasza Mercutio_ (#14310) üzenetére


.mf
veterán

Ez így van, de mint írtam, szerencsére nem a napi betevőért kell dolgoznom. Azért megdolgoztam az elmúlt bő évtizedben, sok munkával és túlórával és szorgos takarékoskodással, most már a megtakarításaim hozamai a havi átlag kiadásaim bő felét fedezik. A fotózást már csinálhatnám csak hobbiként is, ha egy kicsit még hoz a konyhára, már jó; és magamat ismerve, utálok unatkozni, úgyis találnék még valamit mellé, amivel elfoglalhatom magam, valaminek nekikezdek részmunkaidőben. A jelenlegi állásomban sem az zavar, hogy nem keresek eleget, hanem az, hogy a megbecsülésem zérus, ami kifejeződik a jóval piaci alatti bérben, elmaradó béremelésekben, fél évet csúszó költség-visszatérítésben, és még sok egyéb apróságban.

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#14314) mobal válasza OPiiPO (#14279) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

List<Integer> numbers = Arrays.asList(6, 2, 1, 4, 9);
Collections.sort(numbers);

Megvolt a "quick sort". Gyorsan és nem találtam fel a spanyol viaszt! :D

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#14315) Drizzt válasza mobal (#14314) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Pedig akkor valoszinuleg nem vagy felveve. :P Az ArrayList.sort az Arrays.sortot hasznalja, de Object[] parameterrel. Abban az esetben ez timsort lesz. De most az autoboxing miatt vagyok bizonytalan, mert az Arrays.sortban van int[] es Object[] parameteru sort fuggveny is. De ilyenkor szerintem az Object[] nyer, csak tabletrol nehezen keresek ra forrast. Es az interface leirasnal ott van a sortnal a Collectionsben, hogy stable-nek kell lennie, a quicksort meg nem az.

I am having fun staying poor.

(#14316) mobal válasza Drizzt (#14315) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Vlaóban. :))

int[] tömb kell és nem kollekció.

[ Szerkesztve ]

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#14317) section9 válasza axioma (#14312) üzenetére


section9
őstag

Sima beosztott programozonal tenyleg felesleges ezeknek a kerdeseknek a nagy resze. Mondjuk annyi azert kell, hogy a seggfejeket kiszurje a process, de ez sem egyszeru feladat. :)

(#14318) vzozo válasza section9 (#14317) üzenetére


vzozo
senior tag

Mondjuk annyi azert kell, hogy a seggfejeket kiszurje a process, de ez sem egyszeru feladat.

Ennyike, megfelelő soft skillek nélkül kb. csak droid poziban, droid fizetésért lehet dolgozni. Ezt most vagy elfogadja az ember, vagy nem - de a sok éves tapasztalatom alapján seggfejekkel dolgozni annyira le tudja vinni a csapat produktivitását, hogy megértem erre szűrnek a felvételinél.

Hiszen a technológiát, bármilyen technológiát meg kell tudjunk tanulni önállóan rövid idő alatt. Ez a szakma erről szól, ebben vagyunk jók. EQ, soft-skillek, szociális érintkezés már egy sokkal keményebb dió...

(#14319) axioma válasza vzozo (#14318) üzenetére


axioma
veterán

Na de ezt hogy a francba fogja megallapitani ilyen kreten kerdesekkel? Komolyan, elore meg volt adva, hogy mikre keress peldat a multadbol, es ha kerdezik csak idezd fel, sot: vihetsz jegyzetet hogy melyikhez mit is akartal mondani. Hogy ebbol az emberrol milyen kovetkeztetest tudnak levonni, az passz. Volt nalunk is kreten ember de az 1 oras technikai interju folyaman azert siman kiderult rola, marmint az hogy el se akarunk kezdeni vele dolgozni, pedig csak beszelgettunk, nem tettunk fel ilyen kerdeseket. Nem 4x25 perc hulyesegekre (a fele dedikaltan erre van az Amazonnal).

[ Szerkesztve ]

(#14320) section9 válasza axioma (#14319) üzenetére


section9
őstag

Szerintem eleg sok minden kijon abbol, hogy hogyan szamolsz be a tapasztalataidrol, a masik felrol illetve arrol, hogy hogyan oldottatok fel a konfliktust. Szerencsere en ugy gondolom egesz jol kezelem ezeket, egyszeruen szakmai nezetelteresnek fogom fel, de tobb ismerosom is van aki szemelyes konfliktust lat bele az ilyenekbe es utana gond nelkul nevezi idiotanak a masik felet.

(#14321) inferno88 válasza section9 (#14320) üzenetére


inferno88
őstag

Ez számomra kicsit olyan kategória, mint a "mondd el 5 gyengeséged és 5 jó tulajdonságod" vagy hasonló.
Személy szerint mindenkivel nagyon jól ki szoktam jönni és velem is hamar összehaverkodnak az emberek, azt mondják, hogy szeretnek velem dolgozni, de ha például nekem tennék fel ezt a kérdést, akkor elég sokáig gondolkodnék a válaszon, mert ilyen baromságokra nem áll rá az agyam.
Ellenben, ha arról a kutya sok táblás adatbázis modellről kéne beszélnem, amivel már 2 éve nem találkoztam és a nevezéktana/felépítése nem éppen triviális, arról bármilyen kérdést dobhatnának, egyből tudnám a választ.
A táblánál mások előtti feladatmegoldás meg az egyik rémálmom. Nem tudom miért, de ha bámulnak munka közben, akkor az agyam lefelezi a teljesítményt, irtó mód frusztrál.

Amúgy nekem is írtak az Amazontól és a projekt érdekesen hangzik, de nem szeretnék kiköltözni + most veszünk vidéken házat az asszonnyal és full HO-ban leszek. Ismerős talán 2-3 éve ment ki a friss feleségével Kanadába dolgozni, nekik nagyon bejött az ottani élet.

[ Szerkesztve ]

Semper fi!

(#14322) axioma válasza section9 (#14320) üzenetére


axioma
veterán

Egyreszt szerintem ez betanulhato, sot: idegen nyelven a finomsagok ugyse tudnak kijonni.
Masreszt amikor szakmai interjun a multjarol es pl. honnan miert valtott-rol kerdezed a delikvenst, pont egy ilyen tema kerul szoba...
Harmadreszt nekem meg fontos az, hogy milyen kriteriumok menten akarnak felvenni. Mert akkor az osszes munkatars is arra a mintara illeszkedo lesz. Nekem pont a MS-be (me'g eleg az elejen) probaltak kodolo droid felvetelit elem rakni (irasbeli), ha epp atmentem volna a teljesen antipattern kerdeseiken, akkor se akartam volna olyan kornyezetben dolgozni.

(#14323) section9 válasza axioma (#14322) üzenetére


section9
őstag

Szerintem ezek maximum feluletesen tanulhatok be, de siman felteheto olyan kerdes, amivel ki lehet zokkenteni az embert, ha csak beseggelt egy sztorit. A miert valtottal mar csak azert se fedi le ezt, mert nem biztos, hogy konfliktus miatt valt az ember, siman lehet nagyobb remelt felelosseg, izgalmasabb tech stack, vonzobb cegkultura vagy csak anyagiak. Az idegen nyelvvel kapcsolatban meg szerintem elvarhato, hogy ki tudja fejezni magat a jelolt kello finomsaggal, elvegre kulfoldi munka, kulfoldi kollegakkal es kulfoldi burokraciaval. :)

A harmadik ponttal kapcsolatban meg szived joga nem elmenni egy ceghez barmilyen ok miatt. En utasitottam mar vissza ajanlatot ennel cifrabb indokkal. :D

(#14324) Jhonny06 válasza axioma (#14319) üzenetére


Jhonny06
veterán

A kérdés inkább az, hogy téged miért frusztrál ez ilyen szinten. :) Ez szimpla small talk, nem kell komolyan venni.

(#14325) axioma válasza Jhonny06 (#14324) üzenetére


axioma
veterán

Nem en veszem komolyan, hanem ok azzal, hogy az interju fele ilyen. Bullshit a negyzeten.
ysengrin: nyilvan valos sztori csak nem valos szemszogbol (pl. munkatars kovette el) elmeselesere gondoltam, ott nem valoszinu hogy lesz belezavarodas.

(#14326) daikyu


daikyu
csendes tag

Sziasztok!

Elküldöm én is a paramétereket:

Anno Mo-n:
Nem: férfi
Kor: 32
Munkakör: Account Manager
Végzetség: mérnök BSc
Nyelvtudás: angol és német mindkettő near-native
Netto fizetés: havi 550e (külföldi kiküldetés alatt pedig havi 650e)
Egyéb: céges autó nem volt, cafeteria talán ilyen bruttó 330e volt kb.
Hely: Budapest, multi

Jelenleg AT-ban:
Kor: 33
Munkakör: Business Development Manager
Netto fizu: kb. 3100 Euró (adózás és egyéb juttatásoknál sávosan változik, meg ugye van a 13. és 14. havi ami brutális)
Hely: Bécs, multi

Egyébként karriertanácsadással foglalkozok a főállásom mellett és főleg IT ileltve telco szektorból keresnek meg sokan! Ha valaki szeretne kijutni Ausztriába és érdekli, hogy milyen lehetőségek vannak akkor keressen meg! Skypeon keresztül is adok tanácsadást.
Fel tudlak készíteni a nyelvi és kulturális elvárásokra, segítek átalakítani a CV-det és a motivációs leveledet (ez utóbbi itt must have általában). Valamint tudok segíteni abban, hogy tech szférán belül mennyit érdemes kérni, milyen cégekhez lehet könnyen bekerülni és adott esetben kapcsolatokon keresztül vannak olyan helyek ahova be is tudok ajánlani jelentkezőket!

(#14327) harylmu válasza daikyu (#14326) üzenetére


harylmu
őstag

Ebből mennyi megy el bérleti díjra és rezsire?

(#14328) kexksz válasza daikyu (#14326) üzenetére


kexksz
addikt

Megeri IT-skent kimenni Becsbe? Ahogy en latom amennyivel tobbet lehet keresni az nagyjabol el is megy a dragabb lakhatasra. Mennyivel ekvivalens mondjuk egy budapesti 1 millio brutto HUF fizetes?

(#14329) Kobe válasza kexksz (#14328) üzenetére


Kobe
veterán

Nem megeros.
En kaptam egy becsi ajanlatot, par honapja, igaz cegen belul, raadasul it vezetoi pozi lett volna, de full osztrak package-el, osztak munkavallaloi szerzodes, nem expat.
Az jott ki hogy amennyivel tobb azt el is viszi a ket lakas fenntartasa + tobblet hetvegi ingazas koltsege.
Akkor megeros, ha full csaladot telepited, itthoni lakast felmondod, anyust is viszed es nem ketlaki elrtet eltek

(#14330) FLx válasza kexksz (#14328) üzenetére


FLx
addikt

Nem eri meg. Rosszabb szamokat mondanak, mint amit itt keresek 5 eve.

(#14331) Madwe válasza kexksz (#14328) üzenetére


Madwe
nagyúr

Én kicsit több mint 1 hónapja keresek aktívan állást, elég sok bécsi s nyugateus megkeresés (stockholm, gibraltár ilyenek) talált be és rendre alacsonyabb bérsávot írtak, mint amikkel itthon találkozom. Persze aztán lehet hogy külföldről csak ezek keresik meg az embert, ha én keresnék ott aktívan, lehet jobbakat is találnék... de miután nem akarok költözni, ezért nem is töröm magam :D (ok, van itthon tehermentes lakás, az azért sokat lendít hazai helyzetemen pluszban, ez kétségtelen...)

[ Szerkesztve ]

(#14332) daikyu válasza harylmu (#14327) üzenetére


daikyu
csendes tag

Szia! A bérleti díj az 1000 Euró körül mozog ha igényes vagy és Neubauba költözöl valamint ha legalább 60-80nm-re van szükséged (3 szoba). A rezsi az kb. 200 euró (sok tényezőtől függ). Nekünk megéri, mert nagyon magas a családi pótlék, AT-ban ezer dolgot leírhat a magánszemély az adójából (kettős háztartás esetén hazautakat, stb.). Idén többezer eurónyi adóvisszatérítést kaptam (de ez a tavalyi tört évemnek köszönhető). Ha van Mo-n ingatlanod amit ki tudsz adni azzal egy csomó mindent vissza tudsz finanszírozni. A 13. és 14. havi fizu adóztatása nagyon alacsony, ezért én. emiatt egy évben 2x több mint 7000 Eurót kapok összesen kézhet (alapbér plusz ugye nyáron az Urlaubgeld, télen a Weihnachtsgeld). Szóval ha ezt nézem akkor ezekből már az egész éves operatív költség fedezthető. És akkor van még egy csomó más kedvező dolog itt családosoknak. Egyszóval: nekünk megérte. A páromnak nem kell dolgoznia és sokkal jobban élünk mint otthon. Cég ad 50% kedvezményt az internetre, ingyen telót és korlátlan előfizut nekem, ingyen egy nagyon jó előfizut a páromnak, ezen kívül az étkezés nekem egy nap kijön 1-1,5 euróból a menzán, mert támogatott. Kapok job ticket-et amiért csak 14 eurót vonnak le (havi bécsi bérlet) és van ingyenes céges magánovi ami kétnyelvű (angol és német). Szóval ha ezeket mind összeszámolnám akkor otthon bőven rosszabbul járnék...
2 dolog van amit nem szeret itt senki: a TV és rádió adó GIS (éves szinte több mint 300 Euró) és az autóbiztosítások díja (több mint 1000 Euró - persze ebben a Motorbezogene Steuer is benne van).
De nekünk AT csak néhány évig kell (kb. amíg a kisfiunk iskolás nem lesz), utána megyünk tovább Svájcba - karrier célok és a hosszú távú biztonság miatt (nem EU).
És akkor nem beszéltem még arról sem, hogy az osztrák egészségbiztosítás egy Mo-i privátkórházi ellátás színvonalával ér fel. Meg ugye a bécsi illetve osztrák infrastruktúra előnyeiről, a most már olcsóbb és eddig is mindig jobb minőségű üzemanyagról. stb. Itt sok adót fizet az ember, de aki ügyesen utána jár mindennek az ahogy írtam kap kedvezményeket, visszatérítéseket és a végén mégis jobban fog mindenképpen kijönni mint ha otthon marad. Ilyen pl. az is, hogy amíg Mo-n mellékállásban fejvadászkodtam senki sem fizette meg a magyar piacon a karriertanácsadási szolgáltatásomat. Mert mi magyarok sok mindenen spórulunk - részben kényszer, részben mindset. Itt pedig simán elkérek privátban óránként majdnem 100 eurót ha valakit leülök coacholni és meg is fizetik az emberek! Megjegyzem ezt is leírhatja majd az adójából (mert képzési szolgáltatás - Webekostenként lehet leírni) :)
Az ára mindennek az, hogy a kultúrát el kell fogadni. Alkalmazkodni kell a nyelvi elvárásokhoz és nekem mint magyarnak "vissza kell vennem": nem szeretik ha valaki túl pushy vagy agilis illetve erőszakos (ami ugye ránk sajnos jellemző tud lenni - főleg a nyugatiak szemében pl. ha csak a közlekedési kultúránkat vesszük).

[ Szerkesztve ]

(#14333) daikyu válasza FLx (#14330) üzenetére


daikyu
csendes tag

Ha te egy menő architect vagy aki bruttó 1,5M körül vagy fölött keres akkor ez könnyen lehet így. A sávos adórendszer miatt.

(#14334) daikyu válasza kexksz (#14328) üzenetére


daikyu
csendes tag

A béreket itt tudod csekkolni:
https://www.glassdoor.at/
Gehälter menüpont ugye

Vagy: https://www.karriere.at/gehalt/

Én azért tudtam jó béralkut kötni, mert a cégvilágon belül előtte kijöttem egy job exchange-re és mindent lecsekkoltam, valamint a lebeszéltem a department főnökkel, hogy mennyiért jönnék át. De ez a világon mindenhol sajnos így van: kapcsolatok nélkül az ember nem vagy csak nehezen jut előre. A osztráknak, a németnek és a svájcinak meg különösen fontos a bizalom: látniuk kell, hogy milyen vagy, milyen munkát végzel, mennyire illesz bele a csapatba. Itt a jobb cégeknél a vezetői kultúra is más. Figyelnek a csapatokon belüli szinergiákra, tudatosan van pl. külön feladatkörre osztva egy biz dev, egy sales engineer vagy egy account manager. Mo-n pl. csak a sales-en belül (ami pont az IT-ban elég gyatra és nem elég szakmai), ezek csúnyán összemosódnak.

(#14335) daikyu válasza daikyu (#14333) üzenetére


daikyu
csendes tag

Viszont itt kisebbek a bérfeszültségek. A sávos rendszer miatt egy átlagos házaspár szellemi munkával simán megkeres összesen nettó 4000 Eurót (plusz ugye mindkét félnek még jön e mellé a 13. és 14. havi!). Ebből kifizetnek egy alacsony kamatozású hitelt, vesznek egy támogatott lakást vagy házat és még e mellett évente legalább 2x utaznak egzotikus helyekre (bécsi reptérről jobb utakat lehet levadászni mint Budapesten).
Ja és 2022-ig csökkenteni fogják az szja-t. A szakszervezeteknek itt tényleg van funkciója és szerepe - nekem a múltkor 180 eurót intéztek a szemüvegemre. És a blue control-os szemcsit itt 260 Euróért vettem meg (ehhez kaptam a támogatást). Míg Mo-n egy ugyanilyen szemüveg 90.000-120.000 Ft között mozog. Mivel itt lencsék és a keretek ára is alacsonyabb. Nem beszélve arról, hogy a PS játékok, konzolok, Airpods, Macbook, minden ilyen kütyü olcsóbb itt kint mint otthon és nem kell szürkeimportos helyen megvenned. Amazon másnapra mindent kiszállít, ragozzam még? :B

(#14336) Resike válasza Tapsi (#13813) üzenetére


Resike
tag

Utánakérdeztem a KIVA csak azoknak éri meg akiknek magasabb a költségük mint a bevételük és a bevételt nem veszik ki minden évben osztalékként, ergo otthon pötyögő szellemi terméket gyártó IT egyéneknek (zéró költséggel) nem ajánlott, hanem csakis gyorsan fejlődő, nagyravágyó kis-cégeknek akik kvázi zéróra/veszteségre akarnak kijönni és csak a jövőben (más adózási formában) akarnak majd nyereségesek lenni.

Innentől kezdve az egyetlen lehetséges többvállalkozásos kombó az marad a KATA+TAO, ami a költségek és a bevétel szerint kiszámolható hogy kinek mikortól éri meg.

(#14337) tboy93 válasza daikyu (#14335) üzenetére


tboy93
nagyúr

Ez mind szép es jo, ha az ember el tudja engedni a komplett itthoni szocialis eletet, baratokat, csaladot. Biztos szuper a gyereknek nagyszulok nelkul felnoni, azert hogy olcsobban tudjon az ember iphonet venni :U

Es ne mondja senki, hogy a heti 3x skype, meg a 3 havonta hazautazas ugyan az, mintha itthon heti rendszerességgel osszefutna a csalad.

(#14338) htomi85 válasza tboy93 (#14337) üzenetére


htomi85
tag

Mindig értetlenül állok az ilyen érvek előtt, én boldog, kiegyensúlyozott családokat, barátságokat még életemben nem láttam, pedig diplomás körökben mozgok.

(#14339) tboy93 válasza htomi85 (#14338) üzenetére


tboy93
nagyúr

Akkor rossz korokben mozogsz.

(#14340) bbdzyx válasza tboy93 (#14339) üzenetére


bbdzyx
senior tag

+1

A baj vele van.

“Going outside is highly overrated.” ― Ernest Cline, Ready Player One

(#14341) freaghill válasza daikyu (#14326) üzenetére


freaghill
őstag

Szia,home Office mennyire elfogadott náluk, én nyitott lennék rá, hogy otthonról dolgozva, néha kijárva Bécsbe vállaljak munkát.

(#14342) Sempronius89 válasza htomi85 (#14338) üzenetére


Sempronius89
tag

Azt el tudom hinni, hogy valakinek szerencsétlenül dobott a gép és nincs szerető/jól működő családja, de hogy még barátja se legyen akit maga választhat az elég szomorú az egyénre nézve.

(#14343) FLx válasza tboy93 (#14337) üzenetére


FLx
addikt

Sok esetben 30+ felett mar az embernek a szulei sem elnek, plane nem nagyszulok, szoval nem mindenkinel szempont ez. Sok ismerosom teljes csaladdal siman kiment USA-ba is.

ps. Az a sok ember aki videkrol koltozott a fovarosba a munka miatt, eleve nem latja a csaladot max havonta egyszer. Nem mindig abbol kell kiindulni, hogy 1cm-re laknak a nepek egymastol.

[ Szerkesztve ]

(#14344) daikyu válasza tboy93 (#14337) üzenetére


daikyu
csendes tag

Azért ez sem ilyen fekete-fehér. Jól látod, hogy a nagyszülők hiánya valahol egy nehézség. De nálunk pont az volt, hogy ameddig Mo-n laktunk túl sokat voltak nálunk és nem mindig jó ha az ember szülei beleszólnak itt vagy ott dolgokba. Szóval nekünk ez a kis távolság pont kapóra jön.
A másik pedig, hogy azt hogy a fiam 3 nyelvvel fog felnőni hihetetlen előnyt fog adni neki. Én Mo-n osztrák iskolába jártam, nekem a német nyelvű országok kulturális felfogása közelebb áll a szívemhez mint a hazai környezet. 5 évet éltem Olaszországban még az egyeti évek alatt és már elég sok országban jártam. Meg szeretném adni azt a lehetőséget a fiamnak, hogy egy nyitotabb és nemzetköziesebb környezetben nőjjön fel. Mo-n az átlagember fele olyan nem jártas a világpolitikában, a gazsasági folyamatok működésében és még ragozhatnám, hogy mi minden másban mint a helyiek. Ez a 30 év lemaradása Mo-nak ami még ma is jelen van. Persze aki IT, tech, Telco területen dolgozik egyfajta burokban én Mo-n, mert kap nemzetközi inputokat, találkozik normális üzletemberekkel és nem csak a kretén magyar vállalkozói valóságot látja. De amikor látok egy osztrák földművest, hogy eljön egy IoT-s eseményre és NB-IoT modulok, hálózati rollout és egyebek felől érdkelődik na akkor látom a nagy különbségeket. Vagy az, hogy Mo-n a Vízműveknek hányszor próbáltunk Smart Metering PoC-t vagy pilot projektet eladni - 0 eredménnyel! Itt pedig a bérlakásban ahol lakunk már minden smart meteringgel van megoldva alapból. Vagy amikor a gyártásból rendelt új autómal Mo-n szétrázza az út, és vissza kell vinni gariba, hogy elmúljon a kalaptartó zörgése. AT-ban meg tükörsima aszfalton közlekedsz kátyúk nélkül!

(#14345) daikyu válasza freaghill (#14341) üzenetére


daikyu
csendes tag

Itt kell lenni vagy ingázni heti szinten. Heti 1-2 nap HO szokott lenni, de más itt a szabályozása és a legfontosabb, hogy EU-n belül van egy 180 napos szabály. Ahol 180 naptári napot vagy annál többet töltesz ott adóznod kell. Ergo nem vállalhatsz úgy munkát AT-ban, hogy közben Mo-n ülsz. Mert ezzel lenyomod a béreket AT-ban és előnytelen versenyhelyzetet teremtesz a magyar munkáltatóknak. Vannak akik éveken át ingáznak, de a valóság az, hogy a helyi adóhivatalok EU szerte 6-8 hónapot preferálnak. Ahol dolgozol ott lenne korrekt a GDP-be visszatermelni.
Az osztrákok védik a helyi piacot és tavaly július óta vállalati szinten sem lehet csakúgy low cost country-kból mint Mo vagy Ro pl. EU-n belül ide kiültetni akár projekt szinten munkvalállalókat anélkül, hogy a napi bérül ne érné el a helyi szabályzás szerinti pozíció szerinti kollektív minimumot.

(#14346) Jhonny06 válasza htomi85 (#14338) üzenetére


Jhonny06
veterán

"én boldog, kiegyensúlyozott családokat, barátságokat még életemben nem láttam, pedig diplomás körökben mozgok"

Mi van?? :O :F :F

(#14347) #41635072 válasza Jhonny06 (#14346) üzenetére


#41635072
törölt tag

Arra gondol, hogy meg az edukaltabb retegekneknel is tobbsegeben csak egy kirakat a csaladi joleti viszony. Orulj neki hogy nalatok minden rendben szerencses vagy. A korabban emlitettekhez hozzaszolvan szerintem nevetseges ha valaki arra vagyik hogy minden nap meg a nagyszulok is beleszoljanak mindenbe. (Mondomezt ugy hogy szereto nagyszulokkel rendelkeztem, rendekezem)

[ Szerkesztve ]

(#14348) daikyu válasza Jhonny06 (#14346) üzenetére


daikyu
csendes tag

Mi itt külföldön váltunk igazán családdá. Mert itt tényleg csak egymásra számíthatunk (ami persze nem igaz, mert vannak barátok is).

Én mivel már többször is voltam huzamosabb időt külföldön, ezért megéltem nagynak gondolt barátságok lemorzsolódását. Az emberi kapcsolatok a legfontosabbak az életünkben. De hogy itt ki milyen arányt szab meg: párja, gyermeke, saját szülei, egyéb rokonok vagy barátai között az már teljesen egyéni preferencia.

Azért nem érzem előnytelennek ezt a helyzetet, mert lehet, hogy nincsen napi szinten segítségünk, de viszont így sokkal többet tudunk együtt lenni mint egy család. A rugalmas munkaidő, a heti több nap home office meg csak tovább segít ezekben.

Arról nem is beszélve, hogy nekem Mo-n autóval 1 óra volt minimum bejutni a munkahelyemre. Itt villamossal beérek 20 perc alatt (háztól íróasztalig). Hiába volt Mo-n heti 3-4 nap HO-m, nekem jobb az hogy itt van fixen 2 (ha kell akkor kérhetek egy 3. napot) és ha bármi van azonnal otthon tudok lenni. Amikor Mo-n túl sokat voltam virtuális csapatokban és állandóan HO-ban eléggé elidegendtem a magyar csapattól és a helyi leánytól. Itt viszont rendszeresen megünnepelnek mindent az osztrákok (mielőtt átköltözünk egy új irodába, miután átköltöztünk az új irodába :) ), vannak családi napok, a Betreibsrat szervez programokat (városnézés vezetéssel, kiállítások, stb.) és igényesen van kialakítva a munkakörnyezet (nemcsak mindenkinek az asztala magasságállítós hanem pl. a meeting asztal is - tökéletes standupokhoz). Szóval ha jó a hangulat, van ergonómia akkor szerintem szívesen megy be az ember az irodába. És heti 1-2 nap HO amúgy is kell, hogy nyugiban feldolgozz anyagokat, megírj szerződéseket (kinek mi az admin jellegű melója). Ha pedig ez is meg van akkor nincsen miért panaszkodni.

Mo-n is meg lehet mindent teremteni, itt nem is erről van szó. Amúgy szerintem mi magyarok egy bőségi társadalomban élő népcsoport vagyunk tökéletes hiánytudattal. Viszont a kollektív tudatot nem tudod lecserélni. Sokszor Budapesten belémáll a gyomorideg, mert mindenki rohan, átgázol rajtad és letol az úton (csak tudnám miért megy még mindig ez?). Itt meg nyugosan elmennek 50-60-al a városban, megállnak a lámpánál jó előre, ha tömegközlekedésen utazol akkor a sokak által szidott törökök vagy más "bevándorlók" megfogják neked az ajtót. Hányszor volt olyan, hogy valaki látott rohanni buszhoz vagy villamoshoz és ő nem is akart volna felszállni rá, de mivel közelebb volt a járműhöz odament és basszus addig fogta az ajtót amíg oda nem értem! Ezek szerintem alap emberi dolgok lennének. De Mo-n a fővárosban és vonzáskörzetében ezek már teljesen rendszeridegen dolgok sajnos...

[ Szerkesztve ]

(#14349) sutszi válasza tboy93 (#14337) üzenetére


sutszi
veterán

Túl van ez értékelve szerintem... Vagyis inkább itt dől el kinek mi a fontos. Miért ne lehetne elengedni? Fontosabb mint a jobb élet színvonal? Már bocs, de a haverok, meg nagymama fizeti a számláid, vagy te? A gyereknek egy jó iskola a jobb életkörülmények, vagy a heti pofavizit a nagyival válik jobban a javára? Ritkán láttam a nagyszüleim, de ebből semmilyen hátrányom nem származott.

Amit meg végkép nem értek: Tekintve a magyar kultúrát és általános szülői/nagyszülői magatartást, hogy a jó életben jó az valakinek, ha környéken laknak ők is? Nincs gondom a családdal, de van dolgom anélkül is, hogy kitalálnának mindenféle "gyere át 10 percre ami 2 órán át tart" jellegű programokat. És az sem hiányzik, hogy bárki megmondja szerinte, hogy kéne élni az életünk... Ezt kb minden szülő elköveti.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#14350) emvy válasza sutszi (#14349) üzenetére


emvy
nagyúr

> Fontosabb mint a jobb élet színvonal?

A szüleim? :DDD Hát ja.

Egyébként ha mondjuk arról lenne szó, hogy Nigériából vándorolsz ki Luxemburgba, akkor oké. De ha Magyarországon nem tudsz rendes életet összehozni, akkor Ausztriában is nehéz lesz.

A család kb. a legfontosabb dolog a hosszabb távú boldogsághoz, ezt nem én mondom, hanem a modern pszichológia. Nyilván nem igaz mindenkire, de az emberek többségére igen.

A magánynál nagyobb nyomor nincs. Szarban hagyott idős szülők, barátságok hiánya, befelé forduló kiscsaládok ... nehéz ügy.

while (!sleep) sheep++;

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.