Hirdetés

2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#41401) arti1121


arti1121
senior tag

sziasztok!
lenne köztetek egy szervizes?
a kérdésem az lenne hogy egy bosch SMV46KX01E-09 mosogatogéphez lehet cserélni a kezelöszervet? sajnos megsérült. ha igen milyen árba lehet egy ilyen csere?
köszönöm

Sunwayman C20C, C22C, C23C, V60C, OLIGTH SR52UT, Nitecore HC65, MH20GT, HC65, TIP, TUP....TIP2

(#41402) #40553216 válasza MiB (#41398) üzenetére


#40553216
törölt tag

Én is írtam ilyet, de az kizárólag a Mielére vonatkozott, náluk előírás. Másnál nem tudom.

(#41403) mvkly


mvkly
senior tag

Sziasztok!

Szőnyegtisztítót szeretnék vásárolni. 120ezerig mennék el maximum, ezért csodát persze nem várok, csak ne folyjon orrán-száján a hab. Egyelőre ezt a kettőt néztem ki:
ETA 3404
Karcher 5001

(#41404) pjen válasza Mezga Aladár (#41397) üzenetére


pjen
félisten

Azért ez szerencsére nincsígy.A motor előtt még van egy igen hatásos szűrő.Pont ilyen balesetek elkerülésére.Felszívhatsz valami éleset,hegyeset és annyi a porzsákna.Nem csak a vitrinben használható.

(#41405) ribarszki válasza mvkly (#41403) üzenetére


ribarszki
őstag

Otthoni célra szeretnéd? Sok szőnyegetek van? Csak segíteni szeretnénk, hogy nem feltétlenül kell ilyenbe belevágni. Én 2 évente kibérlek egy ipari Karcher Puzzi gépet, és azzal áttakarítom a szőnyegeket. Ez 5.000Ft.

Egy ilyen gép, ha otthoni használatra kell, akkor 365napból 363-at a szekrényben áll. Tudom, használható sima porszívóként is, de arra meg meglehetősen béna kacsák. (Borulnak, hatalmasak, nem is szívnak olyan jó, kimeneti levegőszűrés is gyenge, nagyon egyszerű műanyagok, gagyi fej, gagyi cső, kb egy 20ezres porszívó szintje..) Ezek az öszvér gépek igazából semmire sem jók.
Ennyiért inkább vegyél egy normális porszívót, ha sok a szőnyeg akkor lehet elektromos fejeset is!
Mellé meg bérelj 2-3 évente szőnyegtisztító gépet. Sokkal jobban járnál..

[ Szerkesztve ]

(#41406) #40553216 válasza pjen (#41404) üzenetére


#40553216
törölt tag

A motor előtti szűrő egy rendes porzsákhoz képest semmi, ez éppen a nagyobb, a motor forgását közvetlenül akadályozó darabokat kell, hogy megfogja.

(#41407) mvkly válasza ribarszki (#41405) üzenetére


mvkly
senior tag

Nem csak nálam, szülőknél is lenne használva, és mindkét lakásban vannak kutyák. Kisebb balesetek és szőr miatt havi pár alkalommal biztos előkerülne, főleg eleinte. Gazdaságosabb lenne megvenni bérlés helyett és a tudat is, hogy mindig kéznél van. És szüleim is rágják a fülem egy jó ideje, hogy márpedig kell egy. Hát legyen :)

Egyedül az árukereső véleményei alapján tudok nézelődni. A Karcher-ekről túl sok szépet nem írnak ebben az árszegmensben, az ETA-t nem is az ára, hanem a stabilabb kivitel miatt gondolnám jónak.

(#41408) ribarszki válasza mvkly (#41407) üzenetére


ribarszki
őstag

Pont az állatszőrre teljesen alkalmatlan ez a gép. Arra turbókefés, vagy elektromos kefés gépet kell venni. Őszinte leszek, porszívóként ez a gép teljes csöd. Fix hosszosságú cső, max 2állásban állítható szívóerő, ritka igénytelen fejek. A karcher gégecsöve és markolata olyan rideg és kényelmetlen, hogy sírni lehetne. Szűrésük nagyon gyenge, viszont cserébe dög nehéz tárolni, hurcolni, stb. Van az Electroluxnak egy EasyGo nevű porzsákos gépe 18k-ért. Nos az is köröket ver ennek a gépnek a porszívós képességeire. Abban korrekt teleszkópos cső van,állítható szívóerő, hepa szűrő, pedig a kínálat alja. Csak összehasonlítás, hogy mire akarsz 120ezer forintot elkölteni. Ja az nem tud vizes takarítást az igaz..
Ennyiért olyan elektromos fejes Sebo gépet kapnál ami tényleg hatalmas segítség lenne kutya mellett a lakásban. Vagy ott a Miele Cat and Dog modellje turbókefével.
De persze ti döntitek el..

(#41409) mvkly válasza ribarszki (#41408) üzenetére


mvkly
senior tag

Igazad van, valóban a kutyaszőr a nagyobb gond. Így akkor a takarítógép kiesik (megspórolva a macerás használatot és az autókázást is).
Viszont turbó fejesből hatalmas a kínálat. Max 60ezerig, 1-1-et a két lakásba, hirtelen ezeket találtam:
Hoover
Rowenta

(#41410) Dluinet válasza mvkly (#41409) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Sencor SVC 8 is egy alternatíva, ha nem akarsz sokat költeni

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#41411) mvkly válasza Dluinet (#41410) üzenetére


mvkly
senior tag

Ha lehet hinni a linkelt oldalnak, ott a Sencor "C" osztályú a szőnyegeken, a másik kettő "A", vmint turbó fejet sem említ.
A motorteljesítmény és szívóerő adatok manapság mennyire relevánsak?

(#41412) Dluinet válasza mvkly (#41411) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Padló-turbószívófej forgó kefével

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#41413) ribarszki válasza mvkly (#41409) üzenetére


ribarszki
őstag

A Sencor Tizio nem rossz gép annyi pénzért. Nem tudom milyen minőségű a turbókefe, még soha nem próbáltam. Mondjuk azt meg tudod tenni, hogy rendelsz neten és alaposan kipróbáljátok. Ha bejön marad, ha nem akkor visszaküldöd. Sokan használnak ilyen Sencor gépeket megelégedéssel. A gyári szintetikus,eldobható porzsák is tök jó áron van hozzá.

Vagy a másik opció ha prémiumban gondolkozol, hogy veszel egy C1-es Miele gépet, és mellé egy gyári turbófejet. De ez elég húzós mutatvány, mert ezt együtt már 70k-ért mérik..
A Sencor annyiban jobb lehet, hogy a kutyaszőr azért büdösödik a porzsákban és illik havonta cserélni. A Miele porzsákjai nagyon jó minőségűek, 3-4 hónapig használhatóak, de ugye a kutyaszőr azért büdösödik.. Havonta Miele porzsákot kidobni meg pazarlás.

+1 lehetőség: Amúgy ha viszonylagos rendet tudtok tartani a lakásban, s a területek jól bejárhatóak, akkor a legjobb megoldás a szisztematikus robotporszívó. A Xiaomi Gen1-es gépe 70-80k körül mozog, minden nem végigmehet és tényleg jó tisztaságot tart. Állattartók nagyon szeretik a robotokat. De ez már másik téma. ;)

[ Szerkesztve ]

(#41414) mvkly


mvkly
senior tag

Dluinet, ribarszki:

Akkor a Sencor is képbe került, így már az lehet a választás.

Köszönöm a segítséget!

(#41415) Immy


Immy
őstag

Sziasztok,

Tervezek vásárolni háztartási gépet és első körben a Karcher FC5 tetszett meg:
https://www.kaercher.com/hu/haz-es-kert/kemeny-padlofeluelet-tisztito/flexibilis-padlotisztito-lakasok-takaritasara/fc-5-10555000.html
Van esetleg valakinek tapasztalata ezzel a termékkel?

Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html

(#41416) ribarszki válasza Immy (#41415) üzenetére


ribarszki
őstag

Szerintem ilyen gépet senki nem használ a fórumon. A külföldi tesztek, vásárlói jelzések meglehetősen felemásak. Ez egy öszvér gép, ami kevés esetben sikerül jól.. 70k nem kevés pénz. És ezzel szőnyegen nem lehet takarítani, se bútort, kocsit, sarkokat, csillárt, stb. leszívni, tehát kell mellé porszívó. Viszont ha nagyon sok a kemény felület, akkor nég jó is lehet. Nem mondok véleményt, mert nem próbáltam. Az elképzelés nem rossz, kérdés milyen a megvalósítás..
Külföldi fórumokat kéne olvasnod. Vagy legalább Amazonos visszajelzéseket.

(#41417) peppe79 válasza Immy (#41415) üzenetére


peppe79
senior tag

Szerinted azt a két "teddy hengert" hány alkalommal kell átmosni-öblíteni, amíg kitakarítasz vele egy lakást?

(#41418) ribarszki válasza peppe79 (#41417) üzenetére


ribarszki
őstag

Van egy fekete állványa, annak az aljában víz van, és abban mosod ki a hengert. De ez baromi körülményes. Mindig visszamenni az állványhoz, átmosni. Abba meg kevés víz fér, így ürítgetni kell.
Ennyiért vennék egy Xiaomi Gen1 robotot és felmosnék vödörből Vileda moppal. Sokkal gyorsabb, egyszerűbb, alaposabb.

[ Szerkesztve ]

(#41419) Immy válasza ribarszki (#41416) üzenetére


Immy
őstag

Házban gondoltam valamit, ami gőzzel tisztít laminált padlót és alkalmadtán akár szőnyeget is tudok vele. Esetleg mit ajánlatok helyette?

Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html

(#41420) ribarszki válasza Immy (#41419) üzenetére


ribarszki
őstag

Porszívót/robotporszívót és vödröt felmosóval. Amúgy lamináltra nem jó a gőz!! A rétegek ragasztásait a forró gőz fellazíthatja!

(#41421) pjen válasza #40553216 (#41406) üzenetére


pjen
félisten

Csak Neked,kiszedtem a Samu ból.Egy sűrű rácsos kazettában van a szűrő.több mint 2 cm vastag.A most vett Philipsben összenyomva is fél centi a motor szűrő.Előtte és utána is sűrű rács az esetleg a zsákon és szűrön átjutó dolgok ellen.

[ Szerkesztve ]

(#41422) Immy válasza ribarszki (#41420) üzenetére


Immy
őstag

Huh hát pedig sokszor a száraz ráragadt dolgokat másképp nem tudom lehúzni.

Más: ezekről az ablaktisztítókról mi a vélemény? https://www.kaercher.com/hu/haz-es-kert/ablaktisztito.html

Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html

(#41423) peppe79 válasza ribarszki (#41418) üzenetére


peppe79
senior tag

Hát persze, hogy körülményes. Én néha-néha, amikor már nagyon igényli a hidegburkolat az alapos tisztítást, akkor rá szoktam menni a régi Saeco gőztisztítómmal. Iszonyat mocskot össze tud szedni; ami egyrészről tök jó, másrészt viszont a padlótisztító mopját, kb. 6-8 alkalommal kell beáztatni, majd kicsavarni, mire végigérek vele a 70 négyzetméretes házban.

Ugyanez a helyzet az ilyen felmosó-porszívókkal is. Nekem takarítóeszközökben a Vorwerk az etalon, többek közt ez a padlótisztítás-porszívózás is hosszú évek óta létezik náluk. Ugyanakkor, szerintem ez egy halva született ötlet, hülyeség az egész.

(#41424) peppe79 válasza Immy (#41422) üzenetére


peppe79
senior tag

Ez egy másik, tök felesleges háztartási eszköz. Asszonynak volt egy időben mániája, mindenféle haszontalan konyhai gépeket összevásárolgatnia. Miután évekig kerülgettük, felraktam őket a jófogásra, de még áron alul sem kellett nagyon senkinek. A többségük végül a szeméttelepen kötött ki...

[ Szerkesztve ]

(#41425) BBéci válasza peppe79 (#41423) üzenetére


BBéci
titán

"a padlótisztító mopját, kb. 6-8 alkalommal kell beáztatni, majd kicsavarni, mire végigérek vele a 70 négyzetméretes házban"
Az a 6-8 szerinted sok, vagy kevés?

Nálunk a 80-ból összesen kb. 32 négyzetméter a felmosható - hideg - burkolat (konyha-ebédlő, előszoba, folyosó, fürdőszoba, WC). Pörgettyűs felmosót használok és legalább tízszer nyomkodom, centrifugálom. Legközelebb számolni fogom.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#41426) ribarszki válasza BBéci (#41425) üzenetére


ribarszki
őstag

Két külön dologról írtok. A gőztisztító mikroszálas mopját nem kell annyiszor kimosni használat közben mint egy pörgettyűs felmosó fejét. Én pl felcsatolom a gőztisztító fejére a mikroszálas kendőt és az egész konyhát, előteret megcsinálom. Csak utána mosom ki amikor végeztem.
Ha vileda moppal, vödörrel mososk fel, akkor kb 10x kimosom a vödörben ezen a területen.

Más a kettő, tejesen.

[ Szerkesztve ]

(#41427) BBéci válasza ribarszki (#41426) üzenetére


BBéci
titán

Értem, köszi!

De akkor miért kell másnak 6-8x?

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#41428) ribarszki válasza BBéci (#41427) üzenetére


ribarszki
őstag

- Lehet az ő Saeco gőztisztítója erősebb, hatékonyabb, több koszt felszed min az enyém. (Nekem alap Karcher van, de sokszor gyengének érzem..)
- Vagy koszosabb a padló :))
- Vagy szereti ha mindig tiszta moppal folytatja a takarítást.

Egyszer szívesen összehasonlítanám a Karcher gőztisztítómat egy komolyabb géppel, hogy mi a különbség. Szeretem egyébként nagyon, hasznos dolog, de lehetne erősebb.. (Max nyomás nálam 3,2bar.) Saeco: 6bar. Ez nem mindegy.

[ Szerkesztve ]

(#41429) BBéci válasza ribarszki (#41428) üzenetére


BBéci
titán

Nehogy az legyen a helyzet, mint a kávégépek 15 bárjával, ami mókusvakításnak jó, ugyanis soha nem megy annyi a kávépogácsára, mert 9 körülire szabályozzák.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#41430) ribarszki válasza BBéci (#41429) üzenetére


ribarszki
őstag

Ezt nem tudom.. ennyire nem ástam bele magam.. :N
Van 1 perc amíg nagyon jó erővel nyom, utána gyengül. És eltelik egy kis idő, amíg rájön, hogy újra gőzt kellene fejlesztenie. Ha folyamatosan olyan erősen menne mint amikor a "csúcson" van, akkor nagyon jó lenne, de sokat gyengül..

(#41431) peppe79 válasza ribarszki (#41428) üzenetére


peppe79
senior tag

Az alap Karcher valóban gyengécske. Én egy régi Saeco Supervap gőztisztítót használok. Annak óriási méretű a kazánja, és alapból nagyobb a gőznyomása is. Lehet, hogy nálunk több mocsok "termelődik" (két kutya is van), vagy csak túl ritkán használom a gőztisztítót. De sajnos tényleg, végigmegyek kb. 10 négyzetméteren, és már csupa retek a mopja, lehet kiöblíteni.

A normál, csavaró vödrös felmosót is használjuk, de azt nem igazán szeretem, mert csak ide-oda tologatom vele a "bacikat" a padlón.

(#41432) peppe79 válasza ribarszki (#41430) üzenetére


peppe79
senior tag

Persze, hogy gyorsan gyengül, mivel csak 1 literes a kazánja, és a gőznyomása is szerény: max. 3.2 bar (ami persze a gyakorlatban ettől kevesebb). Annyi előnye van csak, hogy hamarabb felfűt.
A Saeconak 4,2 literes a kazánja, és 6 bar a max gőznyomása.

[ Szerkesztve ]

(#41433) ribarszki válasza peppe79 (#41432) üzenetére


ribarszki
őstag

Az a fura, hogy az SC2-nél ennyit ír: Kazán/tartályméret: 1liter
Az SC4, SC5 esetében viszont: Kazán 0,8liter Tartály: 1,5liter (Max 4,2bar)

Gondolom a levehető tartály miatt? :F

De papíron a 100ezres Karcher se sokkal acélosabb mint az olcsóbb SC2-es..

(#41434) peppe79 válasza ribarszki (#41433) üzenetére


peppe79
senior tag

Nincs ebben semmi különös: kisebb kazánt építettek bele, hogy gyorsabb legyen a kezdeti felfűtés. Viszont a kisebb kazán rövidebb üzemidővel is jár, így kiegészítették egy 1,5 literes víztartállyal, ahonnan egy szivattyú szükség esetén rátölt. Az ilyen kis kazános gépek előnye akkor mutatkozik meg, ha csak rövid időre használod, mondjuk a kávéfőző fejének tisztítására. De nagyobb takarításhoz mindenképpen jobb egy nagy kazános gép. Megmondom őszintén, hogy én sem a Karcher, sem a Nilfisk gőztisztítókért nem vagyok oda, egy használt Saeco vagy Polti jobb választás (feltéve, ha nincs még taccsra vágva).

(#41435) MiB


MiB
tag

Aliexpressről rendelt long performance S-bag porzsákról tapasztalat?

Nagyon jó az ár és ingyenes shipping.

(#41436) BBéci válasza MiB (#41435) üzenetére


BBéci
titán

Azt látom, hogy 5,75 dollár a szállítási költség, de még úgy sem rossz, ha minőségileg megfelő a zsák és a szűrő.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#41437) Immy válasza peppe79 (#41424) üzenetére


Immy
őstag

Hmmm, most hirtelen egy ilyennel több kedve lenne az embernek ablakot pucolni, mert biztosan gyorsabb mint kézzel...

Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html

(#41438) ribarszki válasza Immy (#41437) üzenetére


ribarszki
őstag

Egyébként nem rossz ez a gép, csak kicsit csíkoz bármennyire is vigyázol. De az ablakpucolás kicsi része az üveg. A keret, párkány, redőny, stb. takarítást nem úszod meg, és az a nagy meló.. :(
Ettől függetlenül ablakra használom, én szeretem. Pláne a gyári Karcher ablaktisztító komcentrátum baromi jó. Az tényleg minőségi anyag!

(#41439) Immy válasza ribarszki (#41438) üzenetére


Immy
őstag

Neked melyik verzió van? 1,2,5 vagy a professional?

Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html

(#41440) ribarszki válasza Immy (#41439) üzenetére


ribarszki
őstag

Full alap Classic.

(#41441) Immy válasza ribarszki (#41440) üzenetére


Immy
őstag

Akksi mennyit bír valójában? Fürdőszoba csempéhez használod?

Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html

(#41442) ribarszki válasza Immy (#41441) üzenetére


ribarszki
őstag

Akksi elég jó. Le van írva, hány nm-t vagy percet bír. Nem kevés. Csempére még nem próbáltam, de szerintem arra is teljesen jó. Ablakra, tükörre használom.

[ Szerkesztve ]

(#41443) MiB válasza BBéci (#41436) üzenetére


MiB
tag

Rosszat linkeltem, szóval ez: S-BAG long performance

(#41444) mokus1


mokus1
addikt

Vennék elszívót, viszont viszonylag messze van a faltól, ezért patronosat vennék. Régebben elég gyengék voltak, változott valamit azóta? Nagyon gyengék ha nincs kivezetése?

(#41445) #32577792


#32577792
törölt tag

Akik csereprogramban vettek új hűtőt, és leadták a régit, nézték-e hogy ugyanazt adtak-e le, mint ami a pályázati kalkulátorban szerepelt. (magasság pl.)

(#41446) #40553216 válasza mvkly (#41407) üzenetére


#40553216
törölt tag

Bécsben 499€-ért veszel ilyet:
Complete C3 Electro EcoLine - SGFP3
Ez a Miele csúcsgépe.

(#41447) pjen válasza mokus1 (#41444) üzenetére


pjen
félisten

Kűrtő nélkül sokat nem ér.Inkább ablak nyitás.

(#41448) #40553216 válasza pjen (#41421) üzenetére


#40553216
törölt tag

Igen. És? Megmérted a lyukak nagyságát? Ha az akármilyen szivacsnál sokkal jobban szűrő (allergiás család tapasztalata szerint akár a HEPA-t is kiváltó) zsákon átmenő port a motorvédő megfogná, akkor szerinted miért van szükség HEPA szűrőre a motor után? Minimális porszűrést csak szar vagy kiszakadt porzsák esetén végez. Ha te erről mást gondolsz, akkor nagyon nem vagy képben. Ha a motorvédő szűrő HEPA-szintű, az vagy azért van, mert nem szénkefés a motor, így por már nem keletkezhet benne vagy szar porzsákkal tervezték vagy porzsák nélküli. Utóbbi két esetben a motor után is kell még szűrő, hiába van előtte HEPA-szintű szűrés.
Segítek, hogy ne kellejen keresni.

Porzsákos
Cserekészletet a Performer Pro/Expert/Ultimate típushoz
Eredeti porzsákok és csereszűrők

4 db porzsák (s-bag® ULP)
1 db HEPA13 kimeneti levegőszűrő
1 db három rétegű motorvédő szűrő

Porzsák nélküli
Cserekészlet a PowerPro Compact és a Active termékekhez
Eredeti csereszűrők a Philipstől

1 db EPA 10 motorvédő szűrő
1 db bemeneti motorszűrő
2 db kimeneti habszűrő

Érthető?

(#41449) pjen válasza #40553216 (#41448) üzenetére


pjen
félisten

Csak egy gyors kérdés:Láttál már olyan porszívót közelről amiben nem kefés motor van?

(#41450) BBéci válasza MiB (#41443) üzenetére


BBéci
titán

Kép alapján lehetetlen megállapítani, hogy jó vagy silány vacak. Mint tudjuk, Kínában mindkettő gyakori.
Amit én használok, itthoni vásárlás, azon Made in Sweden és TÜV Rheinland Certified feliratok olvashatóak. Ezen nem spórolok.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.