2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Mi mennyi áramot fogyaszt?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Átlagos háztartási, számítástechnikai és szórakoztató elektronikai eszközök valós fogyasztási értékei.

[ ÚJ TESZT ]

Mindig is érdekelt, vajon mi mennyi áramot fogyaszthat a háztartásomban. Legfőképp a kikapcsolt / készenléti állapotba helyezett eszközök érdekeltek a legjobban, hogy mennyi energiát spórolhatnék, ha picit odafigyelnék az eszközök tényleges kikapcsolására. Mint a cikkből kiderül, egy kis átlagos panel lakásban évente akár 10,000Ft-ot is spórolhatunk!

A méréseket egy bárhol megvásárolható Somogyi cég által gyártott eszközzel végeztem, mely a megadott adatok alapján rendkívül pontos mérést biztosít.

Kezdjük azokkal, amiket szinte senki sem húz ki a konnektorból, a töltők:

Fontos megjegyezni, hogy a Samsung és Nokia töltőket ha egyedül dugtam be, 0W fogyasztást mutatott a készülék, viszont ha a 3-at rádugtam egy elosztóra, már 0,3W volt a fogyasztás.
Tehát szinte semmit sem fogyasztanak, 1 db átlagos töltő 1 évben 0,876kWh áramot fogyaszt, ami ~43Ft-nak felel meg.

Következzen a második legtöbbet használt eszköz, a PC:

Az első konfiguráció egy E5200-as 2,5Ghz-en, 4GB RAM, Gigabyte energiatakarékos alaplap, Ati 4780 videókártyával (ennek külön energiát is kell biztosítani az alaplapon kapotton kívül).
A második konfiguráció egy E7500-as, 2Gb RAM, alaplapi GF8400GS videókártyával.

Jól látható, hogy a második konfiguráció mennyivel kevesebbet fogyaszt, netezésre pedig pontosan ugyan úgy kiváló mint az erősebbik típus.
Napi 4 órás netezéssel számolva éves szinten 3,650Ft-ot spórolhatunk ha a második konfigurációt választjuk.

Most nézzünk néhány, a számítógéphez kötődő alkatrészt:

A két megdöbbentő adat számomra a Samsung monitor teljes kikapcsolásakor jelentkező 0,4W és a Hifi szintén teljes kikapcsolásakor keletkező 4,4W.
Ebből megtanulhattuk tehát, hogy nem érdemes kikapcsolni a monitort, mert ugyan annyit fogyaszt mint készenlétben.
A router-ben kellemeset csalódtam, nem hittem hogy ilyen keveset fog fogyasztani.

Jöjjenek az egyéb szórakoztató elektronikai kellékek:

A TV alapvetően nem fogyaszt sokat a méretéhez képest, viszont jól megfigyelhető a technikai fejlődés: a 22"-os TV kb. 6-8 éves, míg a 40"-os csak 1-2 éves, azonban közepes fényerőn szinte ugyanannyit fogyasztanak, miközben jelentős a méretbeli különbség köztük.

Ami viszont rendkívül aggasztó, az a UPC mediaboxa. A készenléti üzemmódban 17,8W fogyasztás évi 7,800Ft kiadást jelent. Elég szép összeg...

Nézzünk körbe egy kicsit a konyhában és fürdőben:

Érdekes, hogy a 2200W-os hajszárító max. 1768W-ot tudott produkálni: ez szerintem már nem a hibahatár kategória a gyártó részéről...

A mikrónak viszont érdekes a működése. Bármilyen fokozatra is állítja az ember (van kb. 8 féle) mindig 1248W-ot fogyaszt, csupán annyi a különbség, hogy ha 90W-on akarunk mikrózni, akkor pár másodpercig 1,2K W-ot fogyaszt, majd visszaesik 40W-ra (gondolom ez a világítás és a forgó rész fogyasztása) aztán újból bekapcsol. Tehát nincsenek köztes állapotok, az idővel játszik a szerkezet.

A hűtőn nem lepődtem meg, már a vásárláskor láttam hogy ez keveset fog fogyasztani 1 év alatt.
Utólag lemértem, 2 nap alatt 1kW-ot fogyasztott, ezzel számolva 9300Ft-ba kerül évente. Majdnem annyi mint a mediabox.
A hűtő egyébként egy 180cm magas, alul fagyasztós, led világítású és levegő keringetős kivitel. A mérés 20-22C-os szobában télen történt átlagos használat mellett.

Ezzel a végére is értük a háztartási elektronikai cikkeknek. Sajnos a légkondit és a fali lámpákat nem tudtam lemérni, mivel közvetlenül vannak bekötve, pedig a klímára kíváncsi lettem volna (az is energia takarékos...)

Jól látható, hogy nálunk összesen 3-4 db eszköz (mediabox, TV, Hifi, nyomtató) teljes kikapcsolásával lehetne évi ~8,000Ft-ot spórolni úgy, ha napi 8 óra használatot számolunk (tehát 16 órára kapcsolom ki őket, a spórolt összeg ez alatt jön össze).

Persze ki az az ember, aki minden este kihúzza a konnektorból a csatlakozót?! Erre találták fel a távirányítós konnektor kapcsolót, így lefekvés előtt az ágyból áramtalanítható bármi. Mivel 2db ilyen kapcsoló 8,000Ft körül mozog, így 1 év alatt meg is térülne az ára.
Aki pedig zöld gondolkozású, ne a pénzt számolja, hanem a megmentett fákért és a szebb környezetért cselekedjen :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.