Hirdetés

2024. június 15., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-05-23 08:56:57

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#59951) ígyvanferi válasza Agony (#59936) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Neked mennyire közelíti az óra által adott laktátküszöb és a hozzá rendelt tempó a kimért, valódit?
Pár hete, a gyorsabb munkához felveszem az övet, így edzés végén időnként feldob valami képernyőt, hogy ennyi meg annyi a LTHR-ed, meg a hozzá tartozó tempó, elfogadod-e? Van valami guided test is erre az órában, na azt még nem csináltam, attól független ez. Illetve jelenleg úgy van beállítva, hogy a kijelzett pulzuszónák a LTHR százalékai alapján számolódnak, lehet emiatt jönnek ezek a frissítések? :F
El szoktam amúgy fogadni, amit javasol, mert miért ne, de semmi igazán komolyat (versenyt vagy felmérőt) nem futottam még, amióta megvan az óra. Ettől még lehet azért egész jó a becslése, nemtom.

(#59952) Zozo0525 válasza danielsz (#59949) üzenetére


Zozo0525
őstag

üdv a városunkban :-)

(#59953) tomcica válasza danielsz (#59949) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Gratula :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#59954) zolikaDB válasza emvy (#59946) üzenetére


zolikaDB
veterán

Akkor, Altra: hol kapok itthon nagyméretű verziót?
Lábfejem széles, úh a Hoka az elsőre nem opció szerintem.

(#59947) Agony:
"Én a magassarkúságot az érzésre értettem, hogy felveszed és a cipő alapvető dropja, plusz a talpbetét miatt úgy érzed mintha csúszna előrefele a lábfejed, pont mint egy magassarkúban."
Igen, így érzem.
Ma kibontottam az új munkavédelmi Uvex cipőmet, ebben semmi ilyesmi nincs, tök jó a lúdtalpbetéttel a topán.

"Ez mástól is lehet... pl le van tapadva az izom a sípcsontodon. Nekem is volt ilyen kb. a sípcsont alsó harmadán, szemből, a boka felett."
Igen, ilyesmi fájásaim vannak. Erre mondta a gyógytornász, hogy lúdtalpam van, és terhelésre a helytelen lábállás miatt itt gyullad be az izomzat (a sípcsont mellett), emiatt kell a talpbetét, h helyreálljon a lábam, a tartásom, és innentől terhelés közben is helyesen áll majd a csontozat és nem fog belobbani az izomzat.
Kezdő vagyok, de nincsenek/nem voltak jelentős sebesség/távemelések. (cirka 3/4 év alatt olyan 8-as tempóról 6.5-7-re, 4-5km-ről 6.5-7km-re)

(#59950) Pá:
ránézek nike.com-om.
Ez az? [link]
10mm a drop....

[ Szerkesztve ]

(#59955) Agony válasza ígyvanferi (#59951) üzenetére


Agony
aktív tag

A laktátküszöb pulzust szerintem egész jól belövi. Még tavaly voltam az ENSPORT-nál teljesítmény diagnosztikán és ott is 174-175 BPM-re tették a laktátköszöböt:

Az óra is 173-175 BPM közötti pulzusokat szokott adni, itt inkább a tempó változik. Pl. ahogy októbertben újra kezdhettem futni, akkor is 174 BPM-et adott laktátküszöbnek csak épp ~4:30-as tempóhoz, most továbbra is 174 BPM, de már 4:00-ás tempón.

Inkább az benne a trükkös, hogy ha fáradt vagy, van egy rosszabb napod, stb... akkor már rögtön dobja, hogy leesett a laktát küszöböd, meg erdménytelen az edzés és társai. :P

Start with a whisper, end with a scream!

(#59956) tomcica válasza Agony (#59955) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Olyan is van, hogy nagyon eros terheles utan napokig lassabb sebesseg parosul a LT kuszobhoz.
Sot, akik nagyon keves edzest csinalnak LT kuszobon (alatta es felette, ergo kb maratonostol-15K iramig) azoknal sokkal tovabb tart a regeneracio egy ilyen edzes utan. Sok ev alapozos laza km gyujtes utan, nehany elesito edzes kepes 1-3napra arrebb tolni a LT kuszobhoz jaro sebesseget.
Nincs ezzel semmi gond, csak jobb ha tudnak rola.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#59957) Agony válasza tomcica (#59956) üzenetére


Agony
aktív tag

Ja ezeket már elfogadtam... VO2max is van hogy visszaesik egyet durvább edzés után, aztán pár nap alatt észhez tér.

Majd erre a restart hétre leszek kíváncsi, hogy mennyit jelen hogy egy hétig nincs tempó és csökkentem a távot is. Arra gondoltam hogy minden nap kocogok 60 percet fix 5:00-ás tempón, hogy ne legyen terem a pulzussal menni, mert úgy nem fog pihenni a lábam. :U

Ezzel ha jól számoltam 6x12K (72K@5:00) lesz a hét, ami kb. 25%-kal alacsonyabb mint a mostani 97K@4:12. Ennyi gondolom elég egy kis felfrissüléshez, de ebben a Jack Daniels Running Formula könyvben is láttam most egy érdekes megközelítést... hogy egy erős edzés/verseny után annyi könnyű nap kell ahányszor 3K volt a táv. Például 15K 5 nap könnyű futás, 21K 7 nap, stb...

Na mindegy, ezt a hetet rászánom mert kíváncsi vagyok, lehet többet nyerek pár nap lazával, mintha itt a verseny előtt 3-4 héttel még jobban megtaposnám. ;]

Start with a whisper, end with a scream!

(#59958) stefyY válasza Agony (#59955) üzenetére


stefyY
őstag

Teljesítménydiagnosztikát mennyi értelme van csináltatnom egy ilyen földi halandónak, mint én? :)

#59942 zolikaDB: Neutrális és nem túl csónakszerű cipőket hordok. :D Tehát ami nem biztosít túl. Egyszer fájt eddig a térdem összesen komolyabban pár napig, pont tavaly ősszel a SPAR előtt, de szinte magától el is múlt, ahogy pihentettem.

"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."

(#59959) emvy válasza zolikaDB (#59954) üzenetére


emvy
nagyúr

Itthon sehol, rendelni kell. Ha nem jó, visszaküldöd.

while (!sleep) sheep++;

(#59960) Agony válasza stefyY (#59958) üzenetére


Agony
aktív tag

Erre nem tudnék egzakt választ adni. :D

Itt a csoportban mindenki full amatőr futó és hacsak nem vagy teljesen ráfeszülve a pulzus zónákra, akkor az árát figyelembe véve nem sok értelmét látom. Én a mozgás elemzés miatt mentem hozzájuk, viszont kedvezőbb volt csomagban, úgyhogy gondoltam kipróbálom, de nem változtatott semmit a futó szokásaimon és ugye ez úgy lenne érdkes ha kb. fél évente felméretnéd magad, hogy lásd a változást. De azért fél évente 20-30K azért hogy merre ment a pulzus 2-3 ütést... hát nem tudom... :U Az egyedüli hasznát abban látom, hogy most már tudom, hogy nekem az 1. pulzus zóna 158 BPM-ig tart, így ehhez igazítom a laza futásokat, de amúgy úgyis mindig tempóra futom a célt.

Szóval ha belegondolok, hogy alkalmanként 25K és egy laktát mérő kb. 100K, akkor ha annyira fontos inkább vennék egy saját laktátmérőt és 2 év alatt behozza az árát vagy futós baráti körrel összedobni és mindig használja akinek szüksége van rá.

Amúgy maga a mérési protokol se egy nagy kaland. Elindulnak egy általad választott tempón, amin 3 percet kell futni, aztán 1 perc pihenő. Utána emelnek 1 km/h-t és újra 3 perc, 1 perc pihenő... aztán ez megy amig bírod, ahol leugrasz a padról a 3 perc letelte előtt, ott vége a tesztnek.

Tehát ha a konkrét vérből mért laktát érték nem számít, akkor ezt te is meg tudod csinálni futópadon, amiből aztán excelben megcsinálod a grafikont és látszik rajta, hogy hol van a törés, de nekem az óra által ajánlott laktátküszöb is kb. az általuk mért értéket adja. :K

Start with a whisper, end with a scream!

(#59961) tomcica válasza Agony (#59957) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Azert ne csak 5:00-an kocogj egesz heten :N tegyel bele resztavos napot ahogy szoktal, de felet 5x400 + 5x200m,esetleg vedd lassabbra a piheno, es pihenj a ket sorozat kozott. Az konnyebbe teszi. Hetvegen is azert egy 5x1K/1K belefer egy 5:00-as hosszu futas kozepere. Nehany repulo gyorsito belefer szinte minden nap, 3-5db 80-100m sok pihenovel

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#59962) Agony válasza tomcica (#59961) üzenetére


Agony
aktív tag

Okés, azt hittem azt a cél, hogy a gyors izomrostok teljesen ki legyenek véve a képletből, de akkor majd ennek megfelelően alakítom a hetet. :K

Start with a whisper, end with a scream!

(#59963) tomcica válasza Agony (#59962) üzenetére


tomcica
Topikgazda

A mostani szokasos heti terhelesed utan, egy ilyen "feles" edzes mar piheno neked :K annyit megtehetsz, h a laza 200,400,1000m lehet 5:00-as,es akkor ott teljesen pihen a gyors izomrost.
Nek szabad erintetlenul hagyni a gyors izmokat egy teljes hetre, tobbet art, mint hasznal.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#59964) ígyvanferi válasza Agony (#59955) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Az jó hír, ezt veszem akkor alapul, ha valamihez kellene laktátküszöb, nem tippelgetek más módon.

Nekem most 175-höz adott 4:15-ös tempót. Az egész tűrhető és nagyjából reális is.

Én is megkaptam a tegnapi 16 km, benne 5x1000 fm tempó, R500 laza után az eredménytelent. Mindenáron sprinteltetni akar, mert kevés szerinte az anaerób terhelés. (Lehet átállítom a pulzuszónákat, aztán hátha békén hagy ezzel... :DDD )

(#59965) stefyY válasza ígyvanferi (#59964) üzenetére


stefyY
őstag

Ezt melyik Garminok tudják? :B

"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."

(#59966) Zozo0525 válasza stefyY (#59965) üzenetére


Zozo0525
őstag

Pl fenix 3 fenix 5.... De pulzusmérő ov kell hozzá

(#59967) stefyY válasza Zozo0525 (#59966) üzenetére


stefyY
őstag

Köszönöm! Utóbbi nem para, de akkor hiába keresem... :DDD

"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."

(#59968) tomcica válasza ígyvanferi (#59964) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Gondolom a Garmin egy bizonyos algoritmus es egyensuly alapjan jelzi, h szeretne tobb anaerob terhelest.
Kozben peldaul az erosites, sulyzozas, sajat testsulyos plyo, ugra-bugra mind anaerobnak szamit, pulzus kozben meg lehet 150 sincs :U
Ti csak tudjatok mit akartok pl 10-20km-t nyelgazon es csinaljatol a speci edzeseket hozza. Az anaerob egyensuly ott jem segit :N

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#59969) ígyvanferi válasza stefyY (#59967) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Nekem FR745 van. A 245 nem tudom tudja-e. Amúgy garmin connectben kimutatások - futás - tejsavküszöb alatt található ez a grafikon.

(#59970) Agony válasza ígyvanferi (#59964) üzenetére


Agony
aktív tag

Szerintem a mi amatőr szintünkön elég jó képet ad az óra. Lehet komolyabb ultrázáshoz, ironmenhez érdemes teljesítmény diagnosztikázni, de ha én elvérzek 21K-n, akkor az nem a +/- 5 BPM pulzus miatt lesz. :D

Én is reálisnak tartom most ezt a 175 BPM / 4:00 -ás laktát küszöböt, mert azt a tempót most egy kellemes, lendületes sebességnek érzem. Ha lenne több 30-35K-s hosszú futásom, akkor szerintem azon a tempón kényelmesen lemenne a maraton, de most ezekkel a 25K-s hosszúkkal kb. pont 30-35K-nál olvadnék el. ;]

Start with a whisper, end with a scream!

(#59971) Chuck Norris válasza norby_42 (#59943) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Köszönöm, neked és mindenkinek a gratulációt. Nagyjából egy napot aludtam végig utána :)

[ Szerkesztve ]

(#59972) stefyY válasza ígyvanferi (#59969) üzenetére


stefyY
őstag

óóóóó...megvan, csak adatot nem mutat, de szerintem az órám se tudja, csak erről nem is találtam semmilyen adatot sajnos :O

Mindenesetre köszönöm.

"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."

(#59973) Zozo0525 válasza stefyY (#59972) üzenetére


Zozo0525
őstag

Kell pár het amig leaz először eredmény

(#59974) HKorn válasza Zozo0525 (#59973) üzenetére


HKorn
addikt

FR 245 nem tudja ezt szerintem, csak FR745-től felfelé

Run&Ride

(#59975) bajnokpityu válasza ígyvanferi (#59969) üzenetére


bajnokpityu
félisten

van a 245ben is tejsavküszöb, de mivel nekem csak karórám van, nincs pántom, ezért nincs benne adat.

eladó Kawasaki j300 robogó

(#59976) HKorn válasza bajnokpityu (#59975) üzenetére


HKorn
addikt

Aha, akkor rosszul gondoltam, tudja az FR245 is, csak kell pánt.

Run&Ride

(#59977) bajnokpityu válasza HKorn (#59976) üzenetére


bajnokpityu
félisten

amúgy 2022ben melyik pántot érdemes venni 245höz?

eladó Kawasaki j300 robogó

(#59978) HKorn válasza bajnokpityu (#59977) üzenetére


HKorn
addikt

Nekem egy Kalenji HRM Dual van, de gondolom érdemesebb Garmin HRM Dual-t, vagy Run-t venni, amik persze 2x annyiba kerülnek és a Dual nem is tud többet. Run is csak annyival, amit az FR245 alapból is mér. Pl talajérintési idő, függőleges oszcilláció stb

[ Szerkesztve ]

Run&Ride

(#59979) ígyvanferi válasza HKorn (#59978) üzenetére


ígyvanferi
addikt

"...amit az FR245 alapból is mér. Pl talajérintési idő, függőleges oszcilláció stb" - szerintem nem, ezeket önmagában az óra nem tudja, csak öv vagy footpod.

A HRM-Run egyébként 25 ezer a bike24.com-on: [link]. Talán itt most a legolcsóbb. A HRM-Pro már tényleg csak akkor kell, ha egyszerre istentudja mi mindennel akarja az ember összekötni (óra, bringás eszköz, zwift, nemtommi), mert BTLE és Ant+ is mehet egyszerre, minden másban ugyanaz a tudás.

(#59980) HKorn válasza ígyvanferi (#59979) üzenetére


HKorn
addikt

Lehet, nem tudom, csak FR245 specjében láttam ezeket, de ezek engem túlzottam sosem érdekeltek. Akkor csak a jobb/bal egyensúlyt méri minden extra kütyü nélkül?

Run&Ride

(#59981) inf3rno válasza zolikaDB (#59942) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A pronálásra nem szükséges a stabil a cipő. A lúdtalpra podiart betét vált be többeknek. Illetve lúdtalpra vannak gyakorlatok, amiket ha rendszeresen csinálsz, akkor javulni fog. Mezítlábas cipőben is érdemes lehet hosszabbakat gyalogolni.

Buliban hasznos! =]

(#59982) inf3rno válasza Agony (#59947) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem csonthártyás fájdalom szokott ott lenni. Lúdtalp is simán okozhatja, legalábbis egyik havernál mindig csonthártya volt a lúdtalp miatt. Nadálytő, flektor tapasz esetleg javít rajta.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#59983) stefyY válasza ígyvanferi (#59979) üzenetére


stefyY
őstag

De tudja. :K :P

"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."

(#59984) zolikaDB válasza inf3rno (#59981) üzenetére


zolikaDB
veterán

Köszönöm!
A pronáló lábra a Spuri adott stabil cipőt.
A talpbetétet pedig lábállás-diagnosztika alapján - gyógytornász ajánlására készíttettem el egy ortopéd cégnél itt Debrecenben, de látom már, h mifelénk is van podiart képviselet.
Ezzel a "gyártatott betéttel" tkp bmilyen neutrális cipőben futhatok majd?

(#59985) bajnokpityu válasza ígyvanferi (#59979) üzenetére


bajnokpityu
félisten

a kalenji és a garmin dualok között akkor melyiknél mit mér? :)

eladó Kawasaki j300 robogó

(#59986) jimpo válasza bajnokpityu (#59985) üzenetére


jimpo
aktív tag

A kalenji "A Dual pulzusmérő öv a szívritmus adatait a Bluetooth Smart (4.0) és ANT+ kommunikációs technológia használatával továbbítja."
A Garmin pántok.

Stryd Next Gen

(#59987) HKorn válasza bajnokpityu (#59985) üzenetére


HKorn
addikt

Kalenji nem tud semmi fancy trükköt, csak pulzustmérni és ANT és BT csatlakozással, ez a Dual. Garmin Dual is csak ezt tudja

Run&Ride

(#59988) Zozo0525 válasza bajnokpityu (#59985) üzenetére


Zozo0525
őstag

ha itt az a kérdés tud-e laktátküszöböt mérni akkor szerintem igen, mikor fenix3 kocogtam nálam egy ant-s adidas pulzusmérő öv volt azzal is tudta

(#59989) HKorn


HKorn
addikt

Ezt a max pulzust lehet készpénznek venni? Mellkaspánttal mérve, egy 1k-s sprint szakasz alatt alakult így. Csak azért kérdezem, mert mindenféle képlettel számolva ennél jóval alacsonyabbnak kellene elvileg lennie.
[kép]

Run&Ride

(#59990) inf3rno válasza zolikaDB (#59984) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem nincs tapasztalatom vele, úgy sejtem, hogy bármelyik neutrális cipőből kiveszed a betétet, és berakod a podiartot a helyére, de várj meg valakit, akinek van tapasztalata, vagy érdeklődj a cégnél, hogy hogy megy ez.

Buliban hasznos! =]

(#59991) tomcica válasza HKorn (#59989) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Siman lehet ennyi :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#59992) tomcica válasza inf3rno (#59990) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Viktor kollegamnak van betetje,normal cipot kell vennie es a gyari betet helyere megy.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#59993) inf3rno válasza tomcica (#59992) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az lehet itt érdekes, hogy nem minden cipőbe egyforma méretű betét kell. Ha kicsi, akkor a talpad szélén tud vízhólyagot csinálni. Ismerősnek már volt ilyen. Bár lehet, hogy létezik szabvány pl 42-es méretű betét, és csak gyári hiba miatt került bele kisebb betét nála. Ebben nem vagyok otthon.

Buliban hasznos! =]

(#59994) HKorn válasza tomcica (#59991) üzenetére


HKorn
addikt

Mondjuk logikus lenne, így viszont akkor máshogy alakulnak a zónák is, ha beállitom ezt max pulzusnak.

Run&Ride

(#59995) parandroid válasza HKorn (#59989) üzenetére


parandroid
nagyúr

1k az nem sprint…
Ha max pulzust akarsz látni akkor 50-100 m emelkedő, többször egymás után, jó hosszú bemelegítés után.

Az alapján, ami a grafikonon van, lesz az feljebb is. ;]

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#59996) HKorn válasza parandroid (#59995) üzenetére


HKorn
addikt

Igen, szerintem még nem is a max, mert még nem volt mindjárt elájulok érzés futás közben, de már eleve nagy difi a klasszikusan számolt 220-életkorhoz kepest. (41 vagyok, szóval 179 lenne) Talán ez megmagyarázza, hogy miért vagyok képtelen 130-as pulzuson futni és miért érzem 150-es pulzusnál, hogy az nekem még teljesen aerob tartomány.

Run&Ride

(#59997) parandroid válasza HKorn (#59996) üzenetére


parandroid
nagyúr

A 220-életkor az átlagemberre igaz, az edzettséggel nő a max pulzus. Ráadásul az sem mindegy, mit edzel, sok laza hosszúval csökkeni fog, ha sok a rövid intenzív, akkor meg nőni. Persze mindez még egyéni élettani sajátosságok függvényében. Ökölszabálynak jó, hogy egy tartományt belőj, de amúgy nem mond el semmit, túl nagy a szórás.

Pont ezért kell kimérni edzéshez, és ez alapján beállítani a zónákat, amit te is írsz.

p

[ Szerkesztve ]

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#59998) Zozo0525 válasza parandroid (#59997) üzenetére


Zozo0525
őstag

én úgy tudom a max pulzus nem fejleszthető.

(#59999) bajnokpityu válasza Zozo0525 (#59988) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Nah, ha Fénix tud ilyet akkor fr is fog..

eladó Kawasaki j300 robogó

(#60000) Zozo0525 válasza bajnokpityu (#59999) üzenetére


Zozo0525
őstag

Szerintem is:K

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.