Hirdetés

2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#38401) Glaz-dozfhut válasza wattafaka (#38398) üzenetére


Glaz-dozfhut
őstag

Amennyire én tudom (most nem néztem utána ) a prefetch-superfetch-nek inkább HDD nél volt jelentősége. A gyakran használt, esetleg rendszerfile -kat a lemez egy gyorsabb részére helyezte. Előtöltésnek nevezik magyarul. Ha beírod egy általános keresőbe, bővebb információt találsz.
A lassulás nem érzékelhető. Nem kell állítani.

[ Szerkesztve ]

- Glaz-doz-fhut -

(#38402) zizidor válasza wattafaka (#38400) üzenetére


zizidor
senior tag

Szerintem nem érdemes ezt túlragozni. Tény, hogy a prefetch és a superfetch előnye merevlemezes meghajtóknál mutatkozik meg, SSD-nél az egyébként is gyors működés miatt szinte semmit nem jelent. A Windows 10 viszont "felnőtt a feladathoz", pl. nem akarja defragolni az SSD-ket, úgyhogy én simán ráhagynám ezt is.

A superfetch figyeli milyen fájlok kellenek egy program futásához, vagyis a betöltött dolgokra szükség lesz. Lehet hogy a program elindítása emiatt némileg lassabb (azért nem fog gigabájtokat beolvasni), de a futása viszont gördülékenyebb lesz.

Ami sokkal inkább észrevehető, az az indexelés. Főleg akkor, ha sok fájl van amit fel kell dolgoznia.

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#38403) Frawly válasza wattafaka (#38400) üzenetére


Frawly
veterán

Lassabb nem lesz. Hagyd mindhármat alapbeállításon, ne nyúlj hozzá. A MS-nál nem véletlenül alkalmazták ezeket a beállításokat default-ként. Persze ha kikapcsolod ezeket, akkor sem ér kár, szerintem nem vennél észre sebességkülönbséget egyik irányban sem, épp ezért felesleges ilyesmivel kísérletezni.

(#38401) Glaz-dozfhut: a MS szerint nem csak HDD-nél van értelme. Ha ez így lenne, akkor az SSD érzékelése esetén a Windows kikapcsolná ezeket, ahogy a defrag-gal teszi. Persze az is igaz, hogy mindhárom nélkül meg lehet lenni. Linuxon általában nincs a három közül egyik sem alapból, és mégis jól fut nélküle a rendszer.

[ Szerkesztve ]

(#38404) omfgk


omfgk
addikt

Samsung 860 Evo vásárlásánál kell hogy kapjak Samsungos jótállási jegyet?
Oáziscomputernél vettem 5 év garanciával. Ottani számlával és garancia papírral. Az üzletben mondták hogy ha bármi gond lenne akkor a Samsunghoz közvetlenül vihetem. Samsung ügyfélszolgálatos hölgy azt mondta hogy minden esetben a bolhoz kell fordulni. Nem tudom hogy mennyire hiszek neki, elég nagy kínszenvedés volt mire megértette hogy mit szeretnék.

Például az Aquanál tudom hogy van 3 év garival amit az Aqua intéz, és van 5 év garival Samsungos jótállási jeggyel amit a szakszerviz.

(#38405) Frawly válasza omfgk (#38404) üzenetére


Frawly
veterán

5 év garanciás Samsung SSD-hez (nem csak az EVO, hanem a Pro is, és nem csak 860-as, hanem 850, 960, 970) hologrammos garanciapapírt kell kapnod, amin szerepel az 5 éves jótállás, akkor tudsz csak a hivatalos Samsung szervizhez fordulni. Egyébként elhajt a Samsung, és csak a bolthoz tudsz fordulni. De ha már megvetted, és nem kaptál megfelelő papírt, amivel közvetlenül a Samsunghoz tudsz fordulni, már úgyis késő, nem tudsz mit csinálni. Akkor annyi garid van, amennyit a bolt adott rá, ha 3 év, akkor 3 év, ha 5 év, akkor 5, ha 1 év, akkor 1. És csak addig tudsz garit érvényesíteni, amíg megvan a bolt.

(#38406) omfgk válasza Frawly (#38405) üzenetére


omfgk
addikt

már úgyis késő, nem tudsz mit csinálni.

Szerencsére még tudok. 1 hete vettem. Mivel még nem cseréltem ki az előző SSD-re és nem telepítettem mindent újra így még ki se lett bontva.
Elállok mint a huzat. Főleg ,hogy erre előtte még a rendelésnél is, majd a boltban is rákérdeztem...

Nem mintha gondom lenne velük. Monitorjaimat már jó ideje onnan veszem. Kétszer volt garis probléma, mindkétszer háztól-házig gari volt a gyártótól. De ha már úgyis arra járok holnap akkor visszaviszem az Evo-t. Gyártói matricák sértetlenek mint mondtam, max plusz papírmunkájuk lesz vele.

[ Szerkesztve ]

(#38407) Zoz válasza Laccoss (#38225) üzenetére


Zoz
őstag

"SATA3-ról nem tudsz NVME meghajtóra klónozni, vagyis tudsz, csak nem fog elindulni a windows."
Simán megoldható, az a trükkje, hogy a SATA-ról be kell bootolni úgy, hogy mellé van rakva az NVME is, így feltelepíti annak a driverét. Így nem fogja STOP 7B errorral hanyatvágni magát.
Gyorsindítás legyen kikapcsolva (ha nem volt már eleve letiltva).

Kicsit bonyolítja a dolgot, ha a SATA-s telepítés még Legacy volt. Erre nekem az a trükk vált be, hogy az NVME-re feltelepíteni egy új Windowst, majd utána a régi C-t (de csak azt!) ráklónozni az új C-re, miközben az UEFI segéd partíciókat nem bántjuk. Természetesen az előbb említett driver telepítős trükköt előbb meg kell csinálni.
(Ez a C klónozós trükk visszafelé is működik UEFi->Legacy irányba. Sőt olyankor is segített már amikor az ügyes felhasználónak sikerült törölni/tönkretenni a boot partíciókat :) )

(#38408) Frawly válasza Zoz (#38407) üzenetére


Frawly
veterán

Minden megoldható. Kérdés kinek, milyen informatikai ismeretekkel és készségekkel, meg megéri-e a ráfordított időt. A legtöbb embernél nem opció, nem tudja összehozni, hiába lehetséges. Általában már egy meglévő SATA SSD-n sem szokott menni egy egyszerű IDE-AHCI váltás.

Ezért én ilyenkor, meg új SSD beszerzésekor klónozás helyett friss telepítést szoktam ajánlani. Tudom, kényelmes a sok éve belakott telepítés. De nem baj, mert majd az új telepítés is belakódik idővel, egyszer minden rendszer belakatlanként kezdte. Meg legalább friss telepítésnél jobban látja az ember, hogy üresen mit megy az új SSD, frissen telepített, be nem lakott OS-t milyen gyorsan bootol, így legalább lesz összehasonlítási alap, meg base line, hozza-e a gyári értékeket. A friss telepítés arra is jó alkalom, hogy szoftverekből is új verzió menjen fel (legújabb verziós Win10, ami most a 1903, legújabb verziós Total Cammnder, legújabb Firefox, stb.), így elejét veszi az ember annak is, hogy elavult verziókra ragadjanak be. A Windows meg a böngészők frissítik magukat, de sok szoftver nem teszi ez. Néha friss rendszert telepíteni 0-ról akkor is megéri, ha nem vett az ember új SSD-t.

Klónozott rendszernél meg hiába méricskél valaki, sose lehet tudni miért nem hozza az SSD gyári értékeket, vagy mert a klónozásba csúszott hiba, vagy nem megfelelő driver fut, vagy már egy évek óta összegányolt rendszerről van szó, ami visszafogja. Persze, aki tudja mit csinál, meg tudja oldani magának működőre.

(#38409) Kékes525 válasza Frawly (#38317) üzenetére


Kékes525
félisten

Köszi a választ! :R

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#38410) Anonymus23 válasza Frawly (#38408) üzenetére


Anonymus23
veterán

Még egy szavazat a friss telepítés mellett:
Július végén vettem egy Adata SX8200 Pro 1 TB SSD-t, és klónoztam rá a korábbi SSD_ről a rendszert (jó volt, mert kb 1 perc alatt végzett mindennel ;] )
De mint ahogy akkor is beírtam ide, bizonyos eredmények nem nagyon jöttek, azóta csináltam egy friss telepítést a napokban és máris más a helyzet:
Amikkel nekem gondom volt a 4kiB Q32T1 és a 4KiB Q1T1 értékek:

Klónozással:

Új telepítéssel:

Persze nem teljesen egyforma a mérés, mert amott 4 GB volt a méret (és talán emiatt kevesebb az írás) de a többinél kb helyreállt a rend.

;) - The Power of the Light Side

(#38411) Frawly válasza Anonymus23 (#38410) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, pont ezért írom én is. Persze valami NVMe drivercserével lehet megoldható lett volna újratelepítés nélkül is. Minden megoldható, kérdés a ráfordított munkát kinek éri meg.

Mert a legtöbb user ezt nem tudja megoldani, vagy csak nagy munka árán, hogy a klónozott rendszer is bootoljon vagy optimálisan használja az SSD-t. Egy csomó dolog félremehet, és félre is szokott menni. Ilyenkor meg nagy munka lehet helyretenni. A klónozásnak pont az a lényege, hogy ne legyen vele munka, megspórolható legyen a fáradtság. De az egészet lehúzzuk a klotyón, ha utána gondok vannak, mire azokat megoldjuk, addigra lehet annyi munka, hogy ennyi erővel a rendszer is újratelepíthettük volna (ami néha sebességügyileg extrán kifizetődő). Sokan ezt nem értik meg.

De ugyanez szokott lenni fertőzött vagy bootképtelen rendszernél is. Vannak praktiták, hogy egyes malware-ek hogyan szedhetők le, vagy hogyan tehetjük újra bootképessé a rendszert, de sokszor annyira nem evidens, hogy inkább könnyebb ilyenkor az egész rendszert újrahúzni, tiszta lappal kezdeni, lehet, hogy gyorsabban megvan, mint a régi rendszerrel szenvedni.

(#38412) Multibit


Multibit
veterán

Samsung PM981 512GB egy Dell Latitude E7470 laptopban:

(#38413) fasyrt


fasyrt
őstag

Kerdes.

Vettem egy intel 660p 2TB ssd-t. Rendszer, programok, adatok lesznek rajta, 2 particiora lenne szüksegem.
Hogyan formazzam, hogy a wear leveling ne lassa karat? Vagy az teljesen független a particioktol? :F

(#38414) Frawly válasza Multibit (#38412) üzenetére


Frawly
veterán

Látszik, hogy a noti csak x2 sávon támogatja, nem full x4-en. Persze így is gyors. Meg így fele sebességen hajtva legalább nem melegszik annyira.

(#38413) fasyrt: nem kell semmit varázsolni. A wear leveling nem függ alapvetően a particionálástól. A wear levelig-nek ez a particionálatlan szabad terület hagyása utoljára ilyen 64-128 GB-os SSD-ken volt jelentősége. Neked egy 2000 gigás van, azt csak nem fogod csordultig tele használni állandóan.

(#38415) Multibit válasza Frawly (#38414) üzenetére


Multibit
veterán

legalább nem melegszik annyira
:K

(#38416) fasyrt válasza Frawly (#38414) üzenetére


fasyrt
őstag

Nem, valoban. Pont olyan 950GB körül hasznalok, ha nagyon akartam volna, össze tudtam volna huzni magam, hogy elferjek egy terrason. Jobb a bekesseg, inkabb lett a 2 terras. Vegülis most meg csak egy particiot csinaltam, megalszom meg, hogy kell-e a masodik vagy sem. Köszi a valaszt.

(#38417) Frawly válasza fasyrt (#38416) üzenetére


Frawly
veterán

A partíciók száma nem befolyásolja a wear levelinget. Csak a szabad hely számít neki. Az teljesen mindegy, hogy ez a szabad hely egy partíción belül marad, két partíción megosztva van szabadon összesen, vagy valami particionálatlanul hagyott területen. A lényeg, hogy oda ne legyen adat írva. Nem számít, hány partíció van, a teljes foglalt méret és az ehhez képest fennmaradó össz szabad hely számít, az teljesen mindegy, hogy utóbbi hány partíción belül vagy kívül oszlik meg. De néha abból sem lesz baja az SSD-nek, ha nincs szabad hely, főleg ha ilyenkor nem terheled sok írással. Csak ne az legyen, hogy az idő nagy részében ilyen 1950+ gigás foglalással használod.

Meg annyit kell még tudni, hogy minél kevesebb szabad hely van egy SSD-n, annál lassabb. Mivel a vezérlőnek nem csak wear levelingre kell a szabad terület, hanem SLC cache-nek történő használatra is.

Ha 950 giga körül használsz, akkor mindenképp bölcs dolog volt nem 1000 gigásat venni. Azzal már most szenvednél, hogy alig maradt szabad hely rajta, nem sokat hagyva sem a wear levelingnek, sem a cache-elésnek.

(#38418) Dragon3000 válasza Frawly (#38417) üzenetére


Dragon3000
veterán

Ennyi adat mellet nem volt választása, mert az 1TB-ra kB 930GB fér és akkor már tele is van.

(#38419) raziel01


raziel01
veterán

Sikerült alzánál a glamour napok alatt 21-ért megcsípni egy 500 GB-os Samsung 860 Evo-t.
Gondolom ez így oké:

Életem első SSD-je, tényleg nagyon jó. :C

(#38420) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok!

Ma "burkoltam" be egy 970 eve plus SSD-t hűtőbordába. Eszméletlen erősen ráfeszül a borda az ssd-re. Lehet abból bármi probléma? Sérülhet maga az SSD? Thermal pad van az ssd és a borda között.

Köszi :R

(#38421) ubyegon2 válasza raziel01 (#38419) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jó vétel volt, ez stabilan olyan, mint egy 860 EVO! Használd egészséggel! Első SSD-nek mindjárt a kategória legjobbja. ;)

(#38422) m0rd0k


m0rd0k
senior tag

Sziasztok!

Vettem az Adata SX 930-om mellé egy Crucial MX500 SSD-t. Méréseim alapján a régi ADATAm jobban szerepel,létezik,vagy én rontok el valamit? A különbség az hogy az új Crucial az ODD helyén van, az adata meg az alaplapon közvetlenül,de mindkettő elméletileg SATA3. Mellékelem a méréseket.


Minden szinten,szinte minden.

(#38423) Multibit válasza m0rd0k (#38422) üzenetére


Multibit
veterán

Teljesen rendben van és érthető. Az ODD SATA2 felületű.

(#38424) bobalazs


bobalazs
nagyúr
LOGOUT blog

WD Blue 3D NAND meghajtó esetében kell szabadon hagynom területet vagy mehet a teljesen tele írás?

(#38425) Multibit válasza bobalazs (#38424) üzenetére


Multibit
veterán

Soha nem javasolt a teljesen tele írás! Ha ez a veszély áll fenn, rosszul becsülted meg a szükséges kapacitást. Vegyél nagyobb SSD-t!

(#38426) bobalazs válasza Multibit (#38425) üzenetére


bobalazs
nagyúr
LOGOUT blog

Hát ha csak olvasásra lesz használva, nem látom mi a probléma.
De ha mégis, mennyi javasolt szabadon hagyásra? 10%

(#38427) Frawly válasza bobalazs (#38426) üzenetére


Frawly
veterán

Ha csak olvasásra van használva, akkor nem gond, ha nem marad szabad hely. Bár azért elég cinkes bármilyen meghajtót teljesen betelítve használni. HDD-nél is így van. A Windowsnak is be szokott zavarni, ha nem marad egy minimális hely a partíción, igaz talán valami beépített feature is van a modern Windowsokban, ami mindenképp elkülönít pár % helyet, és nem engedi teljesen csordultig írni a partíciót.

Egyébként igen, kb. 10% szabadon hagyása javasolt, de ebben benne van, hogy az SSD-n gyárilag is van már egy kevés elkülönített terület, ez modellenként és tárhelyméretenként is változik, hogy menni. Ez már beleszámít a 10%-ba, úgyhogy nem egészen 10% szabadon hagyása is elég lehet.

(#38428) fasyrt válasza Frawly (#38417) üzenetére


fasyrt
őstag

Kösz-kösz, lett vegülis egy 1,5 TB particio a tarhelynek, es a maradek (381GB) a rendszernek. Evvel el leszünk egy darabig edes kettesben. :D

(#38429) adamssss


adamssss
veterán

Sziasztok!

A laptopom (Dell E7480) kicsit lomhának tűnik az elmúlt időben pedig friss win 10 telepítés.

Csináltam egy SSD tesztet. Szerintetek ez alapján lehet ludas az SSD?

Köszi

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#38430) Doky586 válasza adamssss (#38429) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nem. Keress más bűnbakot.. ;]

(#38431) hardline


hardline
senior tag

Sziasztok!
Kérdeznék. Megoldható az, hogy MBR típusú ssd-ről GPT típusúra migráljam az oprendszert és minden adatot? EaseUS Partition Master-t használtam már többször is migrálásra, de ott mindig azonos típusú diskekről volt szó.
Most konkrétan egy 250gb ssd-ről szeretnék átköltözni egy 1TB méretűre. A kicsi MBR, az 1TB méretű meg GPT típusú.
A samsung saját megoldása a "data migration" program mennyire használható? Tudja azt, amit én szeretnék?

(#38432) King Unique válasza hardline (#38431) üzenetére


King Unique
titán

A klónozás lényege alapesetben pont az, hogy ami a forrásmeghajtón van, az 1:1-ben átkerül a célmeghajtóra. Vagyis ha az előbbi MBR, akkor normál esetben nyilván az utóbbi is az lesz, most hiába GPT. Az előbbiek miatt pedig teljesen felesleges előre particionálni a célmeghajtót, mert a klónozás során úgyis megtörténik a forrásmeghajtón lévő sémához, elrendezéshez igazodva. Meg ha csak 1 TB-os és jelenleg másodlagos, adattár meghajtóként funkcionál, akkor az inicializálásnál a GPT sem volt létszükséglet, lehetett volna akár MBR-re is.

Ennek a kérdésnek MBR/GPT viszonylatban akkor lenne igazán értelme, ha a BIOS/MBR és UEFI/GPT telepítés közötti váltás is fennáll. De amúgy pl. a Windows 10-nél az sem téma, az MBR2GPT parancssori eszközzel könnyen megoldható.

(#38433) hardline válasza King Unique (#38432) üzenetére


hardline
senior tag

Köszönöm a segítséged!
Akkor marad most MBR, aztán majd ha valamikor valamiért kénytelen leszek friss rendszert telepíteni, akkor megy majd GPT-re.

(#38434) King Unique válasza hardline (#38433) üzenetére


King Unique
titán

Ha magát a telepítést akarod átkonvertálni adatvesztés nélkül UEFI/GPT-re, akkor arra W10-nél ott van a már említett MBR2GPT, meg Windowsokhoz egy általános módszer. Plusz nemrég említett más egy alternatív megoldást is.
Viszont ha most legacy, azaz CSM mód szerint van telepítve a Windows egy SATA SSD-re és jól működik, valamint a célmeghajtó is SATA SSD lesz, akkor felesleges megbolygatni csak azért, hogy UEFI-s legyen. Ez esetben nyugodtan lehet klónozni úgy, ahogy van, MBR séma szerint. Ha NVMe SSD-re váltanál rendszermeghajtónak, ami annál a gépnél UEFI-s telepítést kívánna meg, akkor lenne indokolt az átkonvertálás, vagy az újratelepítés annak megfelelően.

[ Szerkesztve ]

(#38435) zizidor válasza hardline (#38431) üzenetére


zizidor
senior tag

Ajánlom figyelmedbe Zoz hozzászólását itt:
https://prohardver.hu/tema/flash_ssd_osszefoglalo_az_1_hsz-ben/hsz_38407-38407.html

Nem próbáltam, de ha működik, akkor nem csak NVME meghajtókkal.

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#38436) Zoz válasza zizidor (#38435) üzenetére


Zoz
őstag

Hetente többször használom, nekem bevált.

(#38437) Bodz


Bodz
nagyúr

VPN100, A2000. 110 giga írás mindkettőre. Lehet csak kéne egy borda a Kingstonra, hogy szebben mutasson.

Érdekes hogy a HWiNFO nagyon lomhán frissíti az olvasási és írási adatokat a Vipernél. Kell vagy 40-50 másodperc mire észbe kap. A2000, meg pl a 860 Evo esetében meg azonnal.

[ Szerkesztve ]

(#38438) wattafaka


wattafaka
senior tag

Sziasztok!

Van valami biztos módszer arra, hogy 100%-osan megbizonyosodjunk arról, hogy a TRIM be van-e kapcsolva rendesen (támogatva van-e, küldi-e a TRIM parancsot, célba is ér-e)?

Jelenleg egy Samsung 850 EVO SSD-m van:
-CrystalDiskInfo szerint támogatva van a TRIM
-Samsung Magician szerint be van kapcsolva a TRIM
-DisableDeleteNotify 0-t ad vissza
-Meghajtó optimalizálás lefut

És mindezek ellenére HD Sentinelt feltéve azt írta a TRIM-re, hogy Támogatva, Letiltva..
Miután viszont Samsung Magicianban kikapcsoltam a TRIM-et, és vissza, akkor már a HD Sentinel szerint is Támogatve, Engedélyezve volt.
Azt hozzáteszem, hogy telepítettem chipset drivert, de ellenőriztem Eszközkezelőben, és nem írta felül az operációs rendszer alap SATA-AHCI vezérlőjét.

Namármost tervezek egy Samsung 970 EVO Plus SSD-t vásárolni, ahol már HD Sentinelen belül nincs részletezve az SSD Jellemzők között a TRIM funkció támogatottsága.
Hogyan lehetek majd biztos benne, hogy kifogástalanul működik-e?

Köszi,
hazazs

[ Szerkesztve ]

(#38439) Laccoss válasza wattafaka (#38438) üzenetére


Laccoss
addikt

(#38440) Doky586 válasza wattafaka (#38438) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Összefoglalóból az ssdok nevű progit javaslom sata ssd-hez. Egyébként meg a HDS-nek hinnék...

(#38441) wattafaka válasza Laccoss (#38439) üzenetére


wattafaka
senior tag

Ezer köszönet. Még SSD teszteket írók sem tudtak arra válaszolni, hogy pl. CrystalDiskInfo miért nem jelzi a TRIM-et, mint feature-t NVMe SSD-knél.
Végre tisztába lett rakva a fejemben, hogy "nincs is" :R

Amit még mindig nem értek, és nagyon sok helyen írják. Lehet átaludtam pár évet, de mióta felesleges chipset drivert telepíteni (azon felül, hogy régen felülírta az alap AHCI drivert)?

[ Szerkesztve ]

(#38442) hardline válasza zizidor (#38435) üzenetére


hardline
senior tag

Mindkettőtöknek köszönöm a segítséget! :R

(#38443) #03969024


#03969024
törölt tag

Sziasztok!
Én is hasonló problémával küzdök, mint wattafaka. Intel 660P PCIe NVME SSD. HDSentinelben nem találom a TRIM-re utaló infót, egy csomó leírásban szerepel a PCIe meghajtók TRIM támogatása, sok helyen pedig azt írják, ne is keressem... Szóval, melyik az igaz?

(#38444) varmi2 válasza #03969024 (#38443) üzenetére


varmi2
nagyúr

Ne is keresd. Az nvme ssd-nél nem úgy működik, mint a satas társaiknal. Ott olyan mélyen bele van építve, hogy ha működik az ssd, és üzemel, akkor a trimm is működik.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#38445) Frawly válasza Doky586 (#38440) üzenetére


Frawly
veterán

Én nem hinnék a HDS-nek, mert előre látom, hogy valami régi verziót használ belőle. De SSDOK-kal rá kéne nézni mindenképpen.

A kolléga fentebb helyesen linkelte egy korábbi írásomat, NVMe-ken nincs TRIM (van helyette más, amit máshogy hívnak, másképp működik).

(#38446) Doky586 válasza Frawly (#38445) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"sata ssd-hez" és természetesen friss HDS-re gondoltam. :K

(#38447) #03969024 válasza varmi2 (#38444) üzenetére


#03969024
törölt tag

Köszönöm mindkettőtöknek!

(#38448) wattafaka válasza Frawly (#38445) üzenetére


wattafaka
senior tag

5.50 PRO, nem hibázok :))

(#38449) Frawly válasza wattafaka (#38448) üzenetére


Frawly
veterán

Ha tényleg SATA SSD-ről van szó, és a HDS 5.50 szerint sem megy a TRIM, akkor valószínű nem megy. Azért ránéznék SSDOK-kal is.

A nem működő TRIM-nek az szokott lenni az oka, hogy valami spéci SATA driverrel hajtod, nem az alap MS-féle driverrel. Esetleg a BIOS-ban RAID-mód van belőle az AHCI helyett. Az IDE mód is szuboptimális, de abban mennie kéne a TRIM-nek.

(#38450) wattafaka válasza Frawly (#38449) üzenetére


wattafaka
senior tag

Az AHCI driver alap (Szabványos SATA AHCI-vezérlő), a SATA mód pedig AHCI BIOS-ban.
De ahogy írtam, miután Samsung Magicianben ki és visszakapcsoltam a TRIM-et, és frissítettem HD Sentinelben, már ott is jó volt utána.

Más:
Van esetleg valakinek 1TB-s 970 EVO Plus SSD-je feltelepített 1.3-as Samsung NVMe driverrel?

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.