2016. június 1., szerda

Gyorskeresés

caprine blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • THL W200s smart telcsi vásárlása, tapasztalatok

  THL gyári reklám fotó

  Előzmények

  Tudom, hogy kissé megkéstem ezzel az írással, hiszen a fent emlitett készüléket már nem is gyártják, de legalább mondhatjuk, hogy ha volt / lett volna hibája a készüléknek akkor az az elmult 1 év alatt amióta nálam van kijött volna és tudnák is írni róla, de ilyen nem volt.

  Jó 15 éve van mobilom, amióta a Vodafone bejött kis hazánkban (illetve előtte rövid ideig volt egy nagyon aranyos Alcatel 301), érdekes módon azóta ugyan azt a SIM-et nyúzom, bár a céges kártyák változnak. Tavaly vettem egy Lenovo A800-at, mivel egyrészt érdekelt ez az okostelefon mizéria, illetve ami jobban számított, hogy meguntam a 2 telefon (privát + céges) cipelését és töltését. Úgy gondoltam a technika mára már csak beérett és csak elérte a számomra használhatónak minősíthető szintet. 1-2 évente cserélgetem a telefonomat, de furcsa módon az X éve vásárolt Sony Ericsson W100i Spiro-tól nem tudok, és nem is akarok megszabadulni. Nagyon hozzám nőt, tartaléknak mindig jól jön, legutóbb az öcsémnek kellett odaadnom 2013 decemberében amikor a néhány hónapos Samsung S4-ese beadta az unalmast és gariba került. Ehelyett vettem a A800-at.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 8 hónapja 0

 • Endomondo challenge, 1 hónapos napi gyalogtúra

  Ez a leírás annak reményében készült, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben mások is kedvet kapnak egy hasonló túra teljesítéséhez. Olvastam egy cikket amiben egy srác aki (némi túlsúllyal) küzdött Endomondo challenge keretében legyalogolt 1 hónap alatt 666 kilométert, úgy döntöttem ezt kipróbálom én is. Önmagában első hallásara picit talán soknak tűnik a 666 km, pláne ha leosztjuk 1 napra, hiszen az 21-22km (31-30 nappal számolva). Mivel futni nem nagyon tudok a lábam különböző ínszalag sérülései miatt, ezért maradt a séta, ami viszont 5,5-6 kilométeres tempóval számolva napi 4 órás elfoglaltságot jelentett, és ez a tény már ijesztő volt, nem tudtam lesz-e ennyi időm a hónap minden napján. Nem árulok el titkot, gyakorlatilag 23 nap alatt átléptem a 666-ot, egészen pontosan 680-nál álltam meg. Gyakorlatilag ha minden jól jött volna össze, akkor a maradék 7 napot szorozva a 22-vel a 800 felett is lehetett volna a vége, de ez van. Az össz ráfordított idő kicsivel több mint 5 nap lett. Egy kis history hozzá, ha valakit érdekel mivel kell/lehet egy ilyen feladatnál szembenézni.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 11 hónapja 0

 • Egy felújított új forgószék esete

  Lehet furcsáljátok a címet, de ilyen is van, sajna. A történet még karácsony előtt kezdődött, amikor is az öcsémnek akartunk venni egy az ő 195cm magasságához passzoló nagy forgószéket. A méretéből adódóan jelentősen beszűkült a választék, több helyen is voltunk, végül a fater tiltakozása ellenére elmentünk a helyi Jysk-be is. Ott is volt néhány ami méretben jó volt, és végül az egyiknek nagyon tetszett a kialakítása, jól a testhez simult, ráadásul a felirat szerint extrém le volt értékelve, 50-ről 20-ra. Hogy egészen konkrétak legyünk a sporup fantázia névre hallgatott. Persze nem volt raktáron, de következő hétre rendelhettünk. Igazából én magamnak nem is akartam venni forgószéket, de a munkahelyen lévő annyira sz@r volt és hát napi 8-9 órát ültem benne tehát nagyon nem volt mindegy min töltöd el ezt az időt, így úgy döntöttem én is veszek egyet magamnak otthonra, az otthonit meg beviszem a céghez. Mire én odakerültem, hogy az ötletet végre tett is kövesse akkor már 25 ezrest kértek el érte, de már nagyon beleéltem magam a cserébe, és nem számított ez a felár.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 0

 • Filmkritika, a film amit minden F1 örültnek meg kell néznie: Rush - Hajsza a győzelemért

  Nagyon vártam ezt a filmet és nagy elvárásokkal ültem le elé, ugyan úgy mint a Senna film elé is, amiről írtam is egy bő lére eresztett blog bejegyzést korábban. Mivel szeretem a Forma-1-et és mérnöki vénám van (de nem vagyok technofóbiás), ezért nem csodálkoztam a felfokozott várakozásomon.

  A zeneszerző Hans Zimmer, ez már önmagában is egy nivo a számomra, mivel őt (meg még néhány másik zeneszerzőt) nagyon kedvelem, vacak filmekhez nem szokta adni a nevét.

  Chris Hemsworth (nem bírom megjegyezni a nevét) játszotta James Hunt szerepét. Öt már láttam 1-2 filmben, (Thor, Hófehérke és a vadász) szerintem nagyon jó választás volt fizimiskáját (nagyon hasonlít az igazi Hunt-ra), stílusát tekintve erre a szerepre, sőt tökéletes, bár picit aggódtam, hogy egy ekkora ember, hogy fog beleférni az autóba:) A régi korok F1-es autói, akkor még nem voltak annyira grammra kiméricskélve az autók mint most, és nem 1 régi versenyzőnek még pocakja is volt:)

  A gondolom nem csak számomra ismeretlen Daniel Brühl aki Niki Lauda szerepét kapta, viszont még Chris Hemsworth-nál is zseniálisabb választás volt. Nem tudom, hogy az ő személyisége, stílusa milyen lehet alapból, és mennyire kellett megjátszania a szerepét, de nagyon passzolt ehhez a karakterhez.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 0

 • Egy kerékpáros kulcscsonttörés memoárja (tapasztalatok, hibák, ötletek)

  Előzmények
  Szóval a történetem egy bukással, - illetve úgy szebb - egy kerékpáros balesettel kezdődik. Időpont 2014. július 7. hétfő, helyszín Miskolc. Szokás szerint meló, ahonnan némi túlóra után úgy 17 óra magasságában szabadultam. Aznap iszonyú volt a meleg, ebédidőben elmentem a tiszai pályaudvaron lévő postára egy csomagomért, és hát a villamosmegállóban az árnyékban lévő hőmérő 40 fokot mutatott, ami nonszensznek tűnt, a Korvinon lévő hőmérő pedig 35-öt, ami azért sokkal közelebb lehetett a valósághoz. Meló után még elugrottam egy fogászati röntgenre a Déryné utcába, ahol összefutottam egy régi ismerőssel, így a 20 perc amit vártam az előhívásra gyorsan eltelt. Utána még elmentem vásárolni, de végre 18 körül csak hazaértem. Kaja, megnéztem a leveleimet, bekukkantottam néhány internetes oldalra, majd miután megláttam, hogy 19 elmúlt sietve kikapcsoltam a gépet. Átöltözés, sisak, kesztyű, szemüveg, minden ami kellhet (akkor még nem is sejtettem mennyire kellhet) és a bringát felkapva lementem az utcára.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 0

 • Bükki gyalogtúra 73 km (2014.06.14. szombat)

  A 2 héttel korábbi túra után eldöntöttem, hogy megpróbálom átlépni a 70 km távot, hiszen ha már a 60 megvolt, akkor ez sem lehetetlen. Az időjárás előrejelzés alapján a 2014.06.14 szombati nap tökéletesnek ígérkezett hozzá. A nappali 27 és hajnali 9 fokot jósoltak 17 km/h széllel és 0 mm esővel, ennek megfelelően kellett előkészülnöm. A hőmérséklet aggasztott, mert 2 héttel korábban 22/13 fok tartományt adtak meg, és a 22 tökély volt, de este mire végeztem már dideregtem, ezért beraktam a kedvenc cipzáros, hosszú nyakú polár felsőmet, imádom annyira jó viselni. Nem szoktam ruha terén elszállni, de ez a Decathlonban vásárolt egyébként Quechua márkájú cucc nagyon zseni, a színéről ne is beszéljünk, ez a piros fantasztikus. Egyébként rövid nadrág (nagy zseb az elején, oda raktam be a telot) és túraing. Az igazi túraing olyan, hogy bár hülyén néz ki, de elszívja a testről az izzadságot, és utána elpárologtatja. Mint egy jó bringás felső jól szellőzik, kifelé légáteresztő, de ennek ellenére valamennyire véd a széltől. Beraktam egy tartalék lábbelit, a meleg miatt egy Quechua túra szandált, egy 1,5 literes üres flakont hátha lesz kedvem forrás vizet hazacipelni, erősebb lámpát mert tuti sötétedni fog, térképet, mert lehet olyan átvágást kell csinálnom amin még nem jártam, rövid vízálló ponchot, mert az időjósoknak nem hiszünk el mindent, és némi innivalót, telefont feltöltve .

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 0

 • 2014.05.31 62 km gyalogtúra

  A két héttel korábbi 46 kilométeres túránál felvetődött bennem, hogy a 60-at is meg lehetne csinálni, nem egy olyan nagy különbség az a 14 km. Előtte kalkuláltam egy kicsit. Ha 6 km/h átlaggal számolunk akkor az kerek 10 óra folyamatos haladás. Este 20.25 napnyugta, 20-kor már erősen sötétedik, a fák között meg ez még jobban érvényesül, ha nem akarok lámpát vinni akkor legyen 19.30 a befejezés, a fenti 10 órával számolva ez azt jelenti, 9.30-kor legkésőbb startot kell vennem. Ehhez jön, hogy a 6 km/h azért húzós, folyamatosan lassul az ember, sár, eső, kaja, szerelvény igazítás és még az emelkedőkkel, kidőlt fákkal, lejtőkön lefelé araszolgatással nem is számoltam. Tervezni kellett volna valamilyen konkrét útvonalat időpontokkal, de nem akaródzott, a szokásos útvonal szakaszait úgy is tudom fejből, minek nekem térkép ehhez? A telefon GPS-e majd összeadja a távot, nekem ennyi segítség elég, nem fogom körzővel papíron számolgatnom. Eredetileg a Tatárdomb lett volna start, de valahogy megint nem az lett belőle.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 0

 • Vezetőkhajcsárok

  Ez egy hozzám nem méltó nyúlfarknyi rövid írás lesz. Az elmúlt 1 hónapban elég sok laptopot hoztak hozzám, voltak közöttük 10 éves technikai amortizáción túli gépek, és vaci új 17 colos SSD + 1TB vinyos 350 ezres példányok is, így már lassan kezdem megunni őket. A hab a tortán, hogy eladtam a 4-5 éves de makulátlan T61-es Lenovo-mat is, amit szerettem, nagyon jó állapotban volt, meg igazából szükségem se volt ennél komolyabb gépre, de tudjátok, az a fránya emberi tulajdonság, az elégedetlenség bennem is csak ott motoszkál időnként. Szóval lecseréltem egy i5-s konfigra, egy viszonylag ritka Asus U36G laptopra: Nagyon pöpec kis gép, 13.3”, ultrabook jellegű, de annyira nem lapos, ODD már nincs benne, viszont van benne 2 db videokártya, és az aksija határ esetben 10 óra feletti értékeket is képes produkálni. A lúd legyen kövér alapon amit lehetett abból nagyobbat tettem bele, 4GB helyett 8GB RAM (szerintem felesleges, annyira mint civic-re DTM szerű hátsó szárnyat rakni), és az 500GB HDD helyett egy 256GB SSD. A RAM-al kicsi porul jártam, mert gyárilag rossz volt, pontosabban ment a gép vele, csak amikor több memória kellett volna akkor dobot mindig hátast, és fél óra alatt 4 kék halál az kicsit sok volt a jóból. De garis volt, így csere, csak hát az is idő. Mondjuk megnéztem a memtes86+ programmal, és hát a hibás blokkok száma alapján eléggé csodálkoztam rajta, hogy egyáltalán be tudott vele hiba nélkül tölteni a gép.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 0

 • RoboCop - a propaganda rendszer működése egy akciófilmen keresztül

  Ez az írás itt most talán első blikkre úgy tűnik, hogy filmkritika lesz, de nem igazán ezért fogtam bele a megírásába. A film maga szinte tökéletes adaptációja az 1987-es első résznek, bár az olyan magasra tette a mércét (az akkori technikai szinvonalon), hogy nehéz átugorni, és ennek sem sikerül. A város, a történet, egyes nevek részben vagy egészében megegyeznek. Jó a szereplőválasztás, a zene, a forgatókönyv, a rendezés, a hangok, tényleg elsőosztályú film lett belőle ebben a lövöldözős kategóriában. Aki ezt a stílust szereti az mindenképpen nézze meg, aki meg látta a régi részeket, annak kötelező darab, bár a többség szerint rosszabb annál, tehát lehet, hogy jobb ha nem hasonlítjuk össze őket. De ha mégis?

  Mibe lehetne picit, de tényleg csak picit mégis belerúgni? Talán a síró robot az már túlzás, ráadásul nekem úgy tűnt, csak frissen vágott hagymát tettek az orra alá és azért sírt, a mimika rész pont ezért elmaradt, illetve csak minimálisan látható. Meg kell nézni néhány nagy férfi színészt amikor sírnak, akár Samuel L. Jackson, vagy éppen Bruce Willis az profi kivitelezés, sok gyakorlás van benne. A családdal való első találkozást is talán picit jobban ki kellett volna dolgozni érzelmi vonatkozásban, mert kissé steril lett.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 0

 • 2014.05.18 vasárnap - 46 km gyalogtúra és előzményei

  Szombat
  Az első részt nyugodtan átugorhatjátok, mert csak a szombati előzményeket tárgyalom benne, ez inkább csak nekem memoár. Picit rosszul ment az egész hetem, valahogy állandóan időzavarban szenvedtem. Úgy éreztem magam mint egy nyugdíjas, alig kell valamit csinálni, de valahogy még sincs semmire se idő. Csütörtökön voltam anyáméknál, távozáskor megjegyezték, hogy péntek szombat vagy vasárnap (nem tudják melyik nap) hoznak nekik 10 köbméter fát, a kapuba fogják (tudják) lerakni, szóval fel kellene vágni és elrakni, úgy rendezzem a hétvégémet. Szóval a hétvégi fitneszprogramom rögtön meglett:) A legesélyesebbnek a szombat tűnt, de szombat reggelre lebeszéltem egy találkozott, egy srác bejött Miskolcra az eladó GTX 670 videokártyámért, és mivel nem volt bennszülött, ezért nem akartam, hogy eltévedjen, így inkább lementem hozzá a buszpályaudvarra. Miközben vártam rá, anyám rám csörgött, hogy jövő hét szombatra tolódott a favágó program. Ez így jobb is, mert nem éreztem most magam elég erősnek hozzá, ráadásul a láncfűrészhez a vateráról rendelt élező szerszám se érkezett meg, mégis csak jobb lesz a jövő héten kifent fűrésszel dolgozni mint most életlennel. Megjött a srác, odaadtam a VGA dobozát, bele se nézet, kérdeztem miért, azt mondta megbízhatónak tűnök, engedtem az árból neki és elköszöntünk.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 0

 • I must never give up!

  I must never give up!, szabad fordításban Soha sem adom fel! A cím sokat elmond arról amiről írni szeretnék, pontosabban egy képről, és az azon lévő fáról lenne szó (nem tudom milyen fajta, de ez a „paraméter” az írás szempontjából teljesen lényegtelen).


  a képet, amiről szó lesz

  Elnézést kérek a minőségéért, nem egy kiállításra szánt darab, de nem a saját gépemmel készítettem, hanem direkt ezért az egy képért kölcsönkértem egy ismerősét, azzal fotóztam. Mint látható a képet 2012 októberében készítettem, ezt az írást is már lassan 1 éve megírtam, csak elfelejtettem felrakni:) Szóval egy turista csoporttal voltam a Mátrában, engem kifejezetten a csillagvizsgáló érdekelt, mert oda civilként nem lehet csak úgy besétálni, protekció kell hozzá, de a csoport 1-2 tagjának ez megvolt. Utána voltunk a Parádi kocsimúzeumban a Cifra istállóban ([link]), gyerekkoromban voltam ott utoljára és végül Eger mellett a Szépasszonyvölgyben ([link]) kötöttünk ki, ahol megannyi borospince várja a szomjas látogatókat.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 0

 • DriverMax a drivermágus programocska (update 2014.08)

  Szóval az egész úgy kezdődött, hogy hozzám került az egyik CHIP DVD melléklet, amit érdeklődve kezdtem tanulmányozni, elég rég volt már az utolsó a kezemben. Kicsit kiakasztó ez a saját felületük, minek erre a feladatra programot írni, miért nem jó mondjuk egy szimpla HTML-ben? És miért nem lehet teljes képernyőre tenni? Elég hülyén néz ki full HD monitornál. Na mindegy, tartalmát tekintve sajna szinte semmi nekem valót nem találtam. Volt rajta valami weboldal lépésről lépésre című alig 5 perces videó, és hát a többi videót megnézve igazából annyira alap, általános ismereteket adott vissza, hogy nem érdemes vele foglalkozni, de legalább megtelt velük a korong. Egyedül csak a kész weboldalak több böngészős tesztje volt érdekes, és hasznos, mármint persze csak annak aki foglalkozik WEB lapokkal. A driver részt, én így az internet korában teljesen feleslegesnek tartom. Anno amikor még a betárcsázós internet volt és olyan lassú volt az egész, hogy egy 80kbytos kép letöltésén is elgondolkodtam kell-e ez nekem, akkor driver hiányában (elveszett CD, vagy újabb VGA driver) miatt kifejezetten jó volt, és sokszor nagyon jól jött. De most amikor a legkisebb diginet csomag 20Mbit/sec, akkor már kissé idejét múlt. Volt rajta több teljes program, persze szinte mindegyiket regisztrálni kellett a használathoz, illetve volt ami mellett ott fityegett az árcetli is. Ez engem miért zavart? Hát mert olyan aprócska programokért kértek 4400 forintokat, hogy köpedelem.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 0

 • Filmkritika - Felhőatlasz

  Ez egy hosszú és unalmas leírás lesz, ezért csak 2 Red Bull-al szabad elé leülni:) Tudom, picit most negatív leszek ezzel az szösszenettel, de ez van, én se örülök neki. Ha nagyon jó lett volna a film arról nem írnák egy sort se, nem vagyok egy ömlengős típus. Szóval megnéztem a Cloud Atlas, nálunk Felhőatlasz néven bemutatott nagy költségvetésű hollywoodi filmecskét. Őszintén szólva nagyon nagy csalódás volt a számomra, komolyan mondom vétek érte 1 petákot is kiadni, a rá pazarolt majdnem 3 órát (2 óra és 48 perc hosszú) meg pláne sajnálom! Mivel nem moziban ültem végig hanem otthon, ezért megtehettem magamnak azt a luxust, hogy nem egyszerre mentem rajta végig, hanem részletekben, és hát kellett hozzá gyomor, legalább 5x nekiugrottam de így is bő 1 hónap lett mire végeztem vele, és erre még nem volt példa. A jó filmnél az ember teljesen kikapcsol, teljesen rákoncentrál, és (ha tehetitek próbáljátok meg ilyenkor kicsit magatokra figyelni mert akkor észrevehetitek, hogy) alig vannak az embernek gondolatai, agyilag majdnem teljes a kikapcsolás. Ha rossz a film, akkor az ember fejben nem ott jár, hanem azon gondolkodik, hogy mi lesz a vacsi, holnap reggel melyik inget veszi fel, fog-e esni, befizette-e a gázszámlát, stb. Ilyen egyszerűen el lehet dönteni, hogy egy film jó-e vagy sem.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 0

 • Recuva File Recovery, a program amire előbb vagy utóbb mindenkinek szüksége lesz

  Nem tudom ki mennyire ismeri, de ez annyira jó program, hogy kénytelen de írok róla néhány sort. Aki mégse hallott volna róla, ezt az apró program törölt állományok visszaállítására szolgál, és erre a célra talán nincs is jobb nála.

  Néhány hónapja tettem fel, már nem emlékszem pontosan mire is kellett, de az undelete360-al együtt valamit próbálgattam, és végül a recuva jobbnak tűnt, az maradt fent. Elég óvatosan szoktam törölgetni, nagyon nagy rutinom van benne, de tegnap mégis csak szükségem volt rá. Volt némi időm a melóban, és rendezgettem a pendrive-on lévő állományokat, majd otthon átmentettem őket a végleges helyükre, mivel nem szeretem ha valami több helyen is megvan, mert akkor nem tudom melyik a legutolsó változat. Szóval minden ami kellett átmásoltam, majd töröltem a pendrive-ról a mappát. Igen ám, csak utána vagy 5 perccel jutott eszembe, hogy volt 3 GIMP kép állományom ami az egyik alkönyvtárban csücsült, az is kellett volna. O mondom, de jó hogy a pendrive-on nincs kuka, most használhattam volna. Már majdnem lemondtam róluk, aztán eszembe jutott a már korábban felrakott recuva.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 0

 • Jogszabályok vagy inkább az alkotóik rejtelmei egy rugós késsel kapcsolatban

  Kicsit távolról indul ez a blog, de kell a megértéséhez. Szóval megnéztem Sylvester Stallone legújabb filmjét aminek a címe Fejlövés Bullet to the Head. Mondjuk nem tudom a fordítók miért variálnak állandóan a címekkel, a Fejlövés az én leíratomban Headshot, az eredeti cím a Bullet to the Head pedig golyó a fejbe lenne, de ne legyünk ennyire kicsinyesek, pláne annak tükrében, hogy a fő gonoszt nem is fejbe lövik hanem nyakba szúrják a legvégén.

  Kis kitérőt írnák magáról Stallone-ról. Őszintén szólva elég nagy csalódás, hogy így közel 60 évesen is még mindig ezt a ki a fasza gyerek vonalat nyomja. Sajnos eléggé beskatulyázták az ilyen vérgőzös filmek kategóriájába, de ez elsősorban az ő hibája. Megpróbálja osztani a tutit ebben a filmben is, mintha valami guru lenne, de nem sikerül neki, csak az erőszak jön a szájából. Próbált anno vígjátékokat, az Oscar egész jó is lett szerintem, bár ez a jegyeladásokon nem tükröződött, de mint komikus ha ez alapján nézzük akkor megbukott. A Feláldozhatókban lévő beszólások is időnként siralmasan erőltetettek, pedig lehet jókat csinálni ebben a kategóriában is, elég csak Bruce Willis-re gondolni mondjuk a Die Hard sorozat, vagy legutóbb a Red kapcsán, lehet egy akciófilm szórakoztató is egyben.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.