2022. május 26., csütörtök

Gyorskeresés

Otyépé és a határidők

Írta: | Kulcsszavak: otp . lakáshitel . állami támogatás . határidő . ügyfél

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ezt az szösszenetet még márciusban kezdtem el írni, de nem raktam fel, most pótlom. Úgy 2021. február közepén a postaládámban nagy meglepetésemre egy OTP-s levelet találtam. Ez azért érdekes mert jó két éve már nem volt semmilyen kapcsolatom a céggel és érdekeltségeivel, biztosítástól kezdve mindent felmondtam náluk. A levél a szokásos zöldes perforált papír volt oldalán letéphető tudjátok mint az egyenlegközlő x alkalommal újrahasznosított legolcsóbb papírból készült vacak.

Előzményként azt kell tudni, hogy nekem volt 2 lakás hitelem és a lakáshitelekkel kapcsolatban a bankok minden évben az aktuális évet követő év elején január-februárjában küldenek egy ilyen egyenlegközlőt, gyakorlatilag, hogy mennyit sikerült a tisztelt, illetve mit is írok a nem tisztelt ügyfélen bevasalniuk. Ez gyakorlatilag annyit jelent hogy volt benne egy full összeg, hogy a 12 hónap alatt pontosan mennyit fizettél be, illetve az új havi törlesztő részlet ha változott volna (mindig változott). Na most nekem volt egy kedvezményes lakáshitelem és azon volt egy állami támogatás is aminek az összegét (nem Én hanem az állambácsi fizetett be) szintén minden évben megkaptam, de valami miatt azt mindig külön egy ugyan olyen levélben. Ezt már első alkalommal sem értettem, hogy ezt a 2-3 sort miért nem lehetett egybe rakni a másik levéllel amibe a saját befizetéseim voltak, de gondolom ez így hatékony, környezettudatos, kevesebb ember, papír, idő és még olcsóbb is a 2 levél mint az 1:)) Ti ezt eddig nem tudtátok?:)))

Elolvastam, ebben pont az állami támogatás volt benne, néztem is, hogy hú mennyire ügyesek voltak ezek a bankosok, már lassan két éve nincsen lakáshitelem, ezek meg még mindig tudtak pénzt kivarázsolni az állambácsi zsebéből. Elraktam, de másnap csak elővettem, hogy valami nem stimmel. Megnéztem az évet, és akkor tűnt fel hogy hát ez nem is a 2020 as évről szól (ami éppen aktuális lenne) hanem a 2019-es évi támogatásról. Az tény és való hogy 2019 év elején még volt néhány havi befizetésem, de az arról szóló levélnek 2020 év elején kellett volna megérkeznie, nem 2021-ben! Szóval csak potom egy évet késtek az elvárt időponthoz képest, de legalább ideért, de minek, semmire sem jó, még toalett papírnak se.

És akkor kezdjünk el egy picit matekozni. Nem tudom, hogy ezt a levelet igazából milyen nyomtatóval készítik de vélhetően nem egy 20 ezres asztali aprósággal. Ez valami nagy teljesítményű ipari nyomtatón készülhetett ami biztos hogy percenként legalább 10 (de sanszosabb a 20-25) darabot kiköp ebből a gyakorlatilag A4 formátumú de minimális szövegtartalmú levélből. Tehát ha a minimális percenkénti 10 darabbal számolunk, akkor az 1 óra alatt ugye 600 db, és 8 órás munkaidővel számolva 4800db. 20-al számolva meg a duplája 9600db lenne, és ez lehet a reálisabb érték. Nem tudom mennyi olyan lakáshitel lehet az OTPnél ahol ilyen állami támogatás van, de ezt általában köztisztviselők tudják felvenni, mondjuk legyen 20.000db, ez 4 nap alatt kinyomtatható, ha úgy vesszük még csak egyetlen egy nyomtatóval számoltam és vélhetően egy akkora cégnél mint az OTP legalább 8-10 ilyen nyomtató van, de lehet 20-nál is több. És akkor még nem kalkuláltam több műszak vagy túlóra lehetőséggel, mert ha sok a meló akkor értelemszerű ennek a bevezetése, legalábbis normális helyeken. Meló ügyileg nem nevezném kemény fizikai munkának a dolgot, mert papírt kell a nyomtatóba bedobni, elindítod a job-ot, kiveszett belőle a kinyomtatott példányokat, bedobod egy zsákba amit a postás elvisz, a tételes listát meg szintén nem kézzel kell kitölteni hozzá a gép azt is lenyomtatja. Szóval a minimális értékekkel számolva ez igazából 1 ember, 4 munkanap, ennyi. A kérdés az hogy mi tartott mégis több mint egy évig? Hol az a maradék 361nap?

Aztán még jobban megnéztem a levelet és hát rajta van az hogy mikor készült Budapest 2020.12.18. Tehát annak a levélnek aminek 2020 január x én nálam kellett volna lennie, annak majd 12 hónappal később sikerült nekikezdeniük, gratulálok! Akkor boncoljuk tovább a feladatott, ha karácsony előtt sikerült végre kinyomatni (gondolom nem akartak 2021-re átcsúszni) akkor miért csak következő év február közepén kapom azt meg? Mi történt az alatt a 2 hónap (60 nap) alatt?

A Budapest Miskolc távolság az testvérek között sincs több 180km, ha neki indulok gyalog napi 30 kilométerre 6 nap alatt le is sétálóm. Nem tudom, lehet előbb elküldték Hongkongba, éppen olcsó volt a konténer, és utána onnan jött vissza vagy mi történt. Mert ha a kinyomtatás után csak 2 hónappal adod oda a postának a jó nagy csomagot (hiszen 20ezer levélről beszélünk, az nem egy zsák) akkor egyáltalán minek nyomtatod ki? Tárolni kell, plusz adminisztráció, logisztika, hely, minek? Unatkoztok? Szerettek bukdácsolni a zsákokon vagy sok üres raktárotok van és hagy teljen? Ha szerintük ez így "tőkéletes" akkor ott elég komoly logisztikai, informatikai, humánpolitikai, szervezési, és tojunk az ügyfélre problémák vannak. Ez valami hihetetlen, de milyen ügyfélcentrikus a cég a weboldaluk szerint, ja addig amíg alá nem írod a papírokat, pláne ha hitelről van szó.

Azt már nem is említem, hogy ugye a nyomtatási/elkészülési dátumot azt a jobb felső sarok környékére tették ami azért érdekes, hogyha visszamegyünk általános iskolába akkor a levélírásnál azt tanították, hogy dátum a levél legvégére az aláírás közelébe kerül. Ott van vége a levélnek, akkor készült el, ezért kerül oda, a levelet a dátum és az aláírás együttese zárja le, ez ott logikus, ennyi. Nem kell hozzá több gogyi egy első osztályosénál. De a jobb felső sarokba tenni komolyan mekkora stilisztikai bunkóság már! Az ilyen a magyar tanáromtól kapott volna egy akkora egyest hogy komplett konyhabútort lehetett volna belőle csinálni!

Szóval nyomtatás 1 év, kiszállítás 2 hónap én ehhez csak gratulálni tudok, és azt mondom, hogy ennyire azért nem kéne túlhajtani magatokat, még a végén valaki megsérül! Bár 100%-ban biztos vagyok abban, hogy igazából itt sem a melosok a bűnösök (szokás szerint) hanem a feletteseik.

Peace. :R

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.