2022. május 26., csütörtök

Gyorskeresés

A parlagfű a „botanikai rasszizmus” céltábláján

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A parlagfű a „botanikai rasszizmus” céltábláján

Nem akarok tudományos eszmefuttatásba kezdeni a témában, nem igazán érdekel, meg nem is vagyok kompetens a területen inkább csak leírnám az érdekességeket amiket olvastam, hallottam egyesektől, illetve a saját rokoni, haveri köröm tapasztalatait is beleszőném a leírásba a parlagfűről hátha érdekel „valakit”.

Kezdjük talán a legérdekesebb résszel. Maga a növény ha jól tudom észak-amerikából származik. Az ottani indiánok rengeteg gyógykészítményükbe beletették, mert (ami sajna nincs benne a köztudatban) az egyik legerősebb antioxidáns növény. Pont ezért nem hogy irtani, hanem termelni, sőt nemesíteni kellene és felhasználni az emberiség érdekében, beépíteni a táplálkozási szokásainkba. Gyógyteákat, táplálék kiegészítőket lenne jó belőle készíteni, egyébként többen készítenek is, méghozzá nem is olcsón ami annak tükrében hogy az út mellett nő és ingyen leszedhető elég érdekes. Van ismerősöm aki eszi, levest csinál belőle, teába belerakja tehát ilyen szempontból is hasznosítható növény, pláne, hogy ingyen van csak le kell szedni, és megszárítani. Maga a növény kicsit olyan nekem mint a csalán, amit (szerintem az átlag városi ember a jellemző formája ellenére fel se ismer már) gyomnövénynek tartanak, mégis különböző dolgok gyógyítására használható, és ehető is. Az egyik haverom kedvence a banán turmix csalánnal, imádja, és egyébként nem is rossz az íze. A csalánnak, már ha valaki teaként issza erős értisztitó hatása van ([link]), az ér falára lerakodó plakkot szépen feloldja. Ha az emberek rákapnának, akkor nem lenne ennyi keringési beteg hazánkban, és nem lenne népbetegség, és csak ez az egyszerű és bárhol megtermelhető növény kell hozzá!

Nézzük azt a dolgot ami miatt üldözik ezt a növényt, mégpedig, hogy allergiás tüneteket okoz. Az első probléma szerintem az, hogy amikor a parlagfű virágzik akkor sok másik növény is virágzik, így egyáltalán nem biztos, hogy a parlagfű, illetve csak a parlagfű az ami a gond forrása lenne. Az extrémebb elgondolásba bele se menjünk amikor lehet, hogy valójában nem egy, hanem esetenként több növény együttes hatása váltja ki a tüneteket. Végeztek egy nagyon érdekes kísérletet különböző korú allergiás emberek csoportjával. Kivitték őket vidékre egy gyönyörű mezőre amin sok más növénnyel együtt a parlagfű is meg volt található. Ott voltak egész nap és senkinek semmi baja sem volt, viszont amikor visszatértek a városba, akkor előjöttek a tünetek. A magyarázat tök egyszerű, a növény pollenjén rengeteg karom van, hogy amikor fújja a szél akkor meg tudjon kapaszkodni (sok más növénynek is ilyen a kialakítása), és ez be van csomagolva egy védő burokba, így nem okoz irritációt. Viszont ez a vékony burok nem bírja a szennyezett levegőt, és amikor visszatértek a városba akkor a rossz levegő miatt kipukkadt a burok és az apró karmok így bele tudtak marni a nyálkahártyába és innentől kezdve van baj. Tehát itt a gond, amit nem mondanak el, hogy az allergiás betegek 99%-a városban, szennyezett levegőben éli életét és ez a „betegség” szinte kizárólag őket sújtja, cumi. Összegezve a dolgot, a probléma csak akkor lép fel, ha a parlagfű pollenje a szennyezett levegővel párosul, csak akkor azt nem értem a szennyezett levegő ellen miért nem harcolunk? Az nem fontos?

Találkoztam egy hölggyel az egyik túrán, az egyik haverommal mentem, neki volt az ismerőse, lényegtelen. Meglátta a parlagfüvet, odament és látható dühvel elkezdte tördelni, gyökerestől kitépni a földből. Elmondta, hogy évek óta kijár a természetbe, semmi baja nem volt csak az utóbbi 2 évben jött elő neki ez az allergiája. 4 kérdés vetődött fel bennem:
- egyáltalán nem biztos, hogy pont a parlagfűre allergiás
- mivel alapvetően hasznos növény talán nem kellene irtani, hanem fel kellene használni
- szélmalomharc, elkezdeni is felesleges, úgy se ér a végére, nem tudja az összeset kiirtani (és nem is lenne jó).
- a parlagfű 500 évvel ezelőtt is ilyen volt, ha öt (mármint a hölgyet) az utóbbi 1-2 éveben irritálja, de korábban nem, akkor talán saját magában kellene az okot keresni, mi az ami benne megváltozott és ami miatt most már allergiás rá, azzal kellene foglalkozni és a gondja talán meg is oldódna. Ez olyan mint a víz, mindig a kisebb ellenállás felé folyik, önmagunkat szerintem sokkal egyszerűbb megváltoztatni mint az egész anyatermészetet. A természet amúgy is tökéletes, egyensúlyban, összhangban volt, van, lesz és mindig is arra fog törekedni, mi vagyunk azok akik ezt saját (sokszor mondvacsinált) igényeink miatt felrúgjuk, sajnos.

A kutatásnak volt egy érdekes része, mégpedig bebizonyították, hogy egy alapvetően intelligens növényről beszélünk, ami szokatlan tulajdonsággal rendelkezik. Az élővilágban minden a túlélésre játszik, minden növény nagyobb és erősebb akar lenni mint a másik, magasabbra akar nőni, több fényt, több tápanyagot, több vizet és nagyobb teret akar magának. A parlagfű viszont nem ilyen! Felszántottak egy üres területet, megjelent rajta a parlagfű, idővel az egészet beborította, majd ahogy megjelent a többi növény folyamatosan visszahúzódott és átadta a területet nekik. Gyakorlatilag nem csinált mást (és úgy tűnik eléggé tudatosan), hogy megvédte a talajt a kiszáradástól és a talajeróziótól, sőt trágyázta is azt, majd amikor már nem volt szükség rá visszavonulót fújt, fantasztikus, van még ilyen növény a világon? Fontos tudni, hogy parlagfű ott nő ki, ahol a talaj nem a legjobb minőségű, így örülni kellene annak, hogy megjelenik. És itt álljunk is meg egy pillanatra. Azt mondják, hogy hazánk nagyon nagy mértékben „szennyezett” parlagfűvel (ez vagy igaz, vagy nem, vannak kétségeim, pláne hogy sokat túrázom és olyan gyakran nem szoktam vele találkozni). Tehát ha tényleg kiirtanánk az egészet és koncentráljunk most csak a növénynek a talajt kiszáradásának és a talajeróziótól való védelmére, akkor iszonyat nagy területek száradnának ki, mennének tönkre, már csak emiatt is érdemes lenne védeni. Egyébként meg, hogy lehetne ezt a növényt végkép kiirtani? Csak és kizárólag vegyszerekkel, már ha egyáltalán véghez lehetne ezt vinni, és ekkora vegyszermennyiségnek a földbe juttatása már önmagában is ökológiai problémát okozna. A parlagfű kipusztításával felborulna a természet rendje az egyszer biztos, hiszen nincs másik növény ami ezt az egyedi feladatot el tudná látni helyette. A vegyszeres irtás több kárt okozna az embereknek és a természetnek mint a parlagfű az embereknek, pontosabban csak az emberek kis részének. És ne legyenek illúzióink, a parlagfű után jönnének a többi allergének, az ürömfélék, a libatop, a nyírfák és még sorolhatnám a növényeket eredményképpen végül lenne egy növényzet mentes természetünk, egy szépnek nem mondható betondzsungel, szép jövő mi? De itt se lenne megállás, hiszen idővel a kultúrnövényeket is irtani kellene, mert aki allergiás, az előbb-utóbb a kukorica, a búza, vagy éppen a gyümölcsfák virágjára is érzékennyé válna, s így lassan kipusztulna az emberiség is. Ez a maga alatt vágja a fát tipikus esete, el kellene ezen gondolkodni. Nem a természetet kell kiirtani, hanem nekünk kell visszaidomulnunk a természethez.

A sajnálatos dolog az, hogy a növény bármennyire is hasznos, törvényt hoznak ki ellene. Azért mert az emberiség kis százalékának problémája van vele, az nem jelenti azt, hogy a többieket emiatt szívatni kellene, akit zavar az irtsa ha kedve van, engem nem zavar, engem hanyagoljanak vele, szerintem ez így logikus. Ez nekem olyan mintha valaki csinálna egy statisztikát arról, hogy hányan törték össze magukat a lépcsőn, ez alapján életveszélyesnek minősítenék az összes lépcsőt és törvényt hoznának ki rá, hogy mindegyik lebontandó. De ugyan ezt el lehetne játszani a motorkerékpárokkal, a késekkel, a lőfegyverekkel és még elég sok dologgal, nevetséges lenne. Sőt a hóesést is be kellene tiltani, hiszen annyi ember elesik télen és töri össze magát, olyan szörnyű :DD

Milyen lenne már ha az emberek tényleg elkezdenék használni ezt a növényt és gyógyítanánk magukat vele, lehet, hogy a rákosok egy jelentős része (más betegségekről ne is beszéljünk) ettől önmagában minden egyéb gyógyszeres kezelés nélkül meggyógyulna. Az tuti, hogy ennek a gyógyszeripar nem őrülne, talán az ő lobbijuk is benne van ebben a boszorkányüldözésben. Ahogy Lajos Atya mondta, ez nem más mint „botanikai rasszizmus”, és Én a rasszizmus minden formáját megvetem. A betegség hátterében az ember csökkent immunvédekezése, nem pedig a növény túlburjánzása áll. Az emberek kifejlesztették a vegyi alapú gyógyszereket. A szervezetet azonban nem lehet becsapni, a szervezetnek csakis természetes eredetű gyógyszerekre van szüksége. Mi pedig tulajdonképpen egy tömegpusztító élelmiszer- és gyógyszeripari korszak feltételei között élünk. Találtam egy jó szösszenet, bár kilószámra lehetne hasonlókat idézni: „... az elektromos vezetékekkel körülvett nagyüzemi csirkék és pulykák mindegyike leukémiás! Beteg állatokat etetnek a húsevőkkel! Ez is bioterrorizmus!” Ehhez csak annyit tudok hozzátenni, hogy ilyenkor örülök annak, hogy vega vagyok:)

A parlagfű gyógyító hatásai
• fokozza a szervezet őssejt termelését
• bélbántalmak elleni gyógyír
• immunerősítő
• allergia ellenes
• rákmegelőző
• gyulladáscsökkentő

Gyógymód? Erről valahogy nem sokat szoktak írni, pedig van. Egyszerű, mint ahogy a védőoltásoknál is tanultuk még általános iskolába, gyengített dózissal hozzászoktatjuk a szervezetet, és később már ellenálló lesz, ennyi. Két lehetőség van: A lassúbb, ha leszedjük a leveleit és teát főzünk belőle (ezzel eleget teszünk a törvényi rendelkezéseknek is, hiszen írtjuk a növényt :) A gyorsabb, az amikor virágport veszünk természetgyógyászattal foglalkozó üzletekben. Ebből kell napi olyan 1 kanálnyit beszedni 3-4 héten át. Ezt a kúrát még a virágzások megkezdése előtt lenne jó letudni, hisz akkor a leghatásosabb, a következő évben megismételni és gyakorlatilag a 3. évben talán már nem is lesz rá szükség (ismerősöm által kipróbált és működő módszer!).

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.