2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • A mai szabadnapom: Celeron D 336, avagy Prescott mag 4GHZ felett léggel.

    CPU-Z szerint jelenleg 4101,30 MHz-en jár a címben említett Celeron D 336 SL8H9, melynek alap órajele 2,8GHz, mindezt a rettenet Prescott magon. Persze kellett még hozzá 3 darab kiegészítő ventillátor, illetve a processzor kupakját meg kellett polírozni, de így stabil marad 195 MHZ-es FSB-vel, 1,575V-on. Mára sajnos elfogyott az energiám, meg a türelmem is hozzá, de amint lesz egy kis szabadidőm folytatom, mert úgy érzem van ebbe a processzorba még. Ha meg nem megy, akkor elkezdem beszerezni a vízhűtéshez a cuccokat, vagy egyszerűen elküldöm a procit bacsisnak, hogy tapossa ki a sz×t is belőle nézze meg mi a vége.

    Konfig főbb részei:
    -ASUS P5LD2-SE alaplap
    -Intel Celeron D 336 LGA775 SL8H9 processzor
    -Samsung 2GB DDR2 800MHZ RAM
    -AC Alpine hűtő
    -1db 14 cm + 2db 8cm hűtő

    A képen jól látszódik minden: a lap alulfeszel, a proci 58 foknál nem ment feljebb, a LinX GFlops értéke kritikán aluli (lehet valami beállítás probléma, mert másik lappal ugyanaz a proci/mem/vga kombó jobb eredményt hoz, még SuperPI-be is).

    Bazsesz 9 éve 6

  • Majdnem szabadnap (frissítve)

    Végre egy olyan szabadnap, amiről majdnem mindenki álmodik: hosszú hétvége, munkaszüneti nap, lehet kirándulni, szalonnát sütni, futni, pihenni, aludni. Vagy mégsem. Elérkezettnek láttam az időt, hogy rendbe szedjem az itthoni hardverrengeteget. Nézzük tehát sorba, hogy mivel állunk szemben: két asztali gép, két notebook, egy netbook, egy mono lézer, két színes lézer, egy multis tintasugaras nyomtató, illetve a hálózatra kötött merevlemezek. A bejegyzés amolyan „a suszter cipője” mintájára „a pécéboltos hardverei” tényfeltáró bejegyzés, mert rengetegen azt hiszik, hogy minden ilyen helyen dolgozónak a csúcshardverek hevernek otthon.

    Merevlemezek

    Kezdjük a merevlemezekkel. Eddig összesen 6500 GB volt hálózatra kötve, sajnos ezek közül már a java részük tönkrement az elmúlt 1-2 hétben. Voltak előjelei, szerencsére fontos adat nem veszett. Maradt összesen 1500 GB, ami még 100% kondícióval rendelkezik. Sajnos hálózaton elég kevés a 1,5 terra, ezt nem bizonyítja jobban, hogy a sűrűbben használt notebook 416GB-os D meghajtóján 1,5 hónapja semmi nem volt. 50GB van a rendszernek, a többi hálózaton. Most van rajta 5 GB hely. Szerencsére ezt tudom orvosolni, jelen állás szerint hálózatra felkerül 3 darab HDD egyelőre: 750 GB, 1000 GB, 2000 GB (ezekhez van USB ház). Így az összes hálózaton lévő tárhely 5250 GB-ra kúszik fel egyelőre.

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 5

  • Szabadság: szeressem?!

    Előző bejegyzésemben leírtam, hogy hogy telik egy átlag munkanapom a PéCéBótban. A hozzászólások közt írtam, hogy múlt hét pénteken szabadságon voltam, és leírom, hogy hogy telik egy átlag szabadnap, de inkább azt írom le, hogy az a három nap hogy telt.

    A sztori eleje: május 22-ére volt kiírva az online pénztárgép éves felülvizsgálata, május 15-re előjegyeztettem a felülvizsáló cégnél, és előrelátóan még április végén kértem egy szabadnapot, mert nem voltam hajlandó nyugtatömbbel sz'ni (szó szerint így kértem szabadnapot ezzel az indoklással, a Főnökaszonyom meg gondolkodás nélkül meg is adta). Aztán mivel a tűzoltó készülék érvényessége is lejárt volna 25-én, felhívtam őket is mikor épp rajtam volt az 5 perc, és nem volt kin letölteni. Telefonbeszélgetés:
    -Üdvözlöm, lenne egy tűzoltó készülékem, aminek lassan lejár a felülvizsgálati ideje. Mi a teendőm ilyenkor, mennyi időt vesz igénybe, mikor kell bejelenteni, hogy viszem, mennyibe kerül ez nekem?
    -Milyen készülékük van?
    -Hát nagy, piros, és elég nehéz.
    -Valami csak van ráírva, valami márka, vagy valami.
    -X márka.
    -A palack alján talál egy gyártási évet, meg tudná nekem mondani?
    -Az alján nincs semmi se, A nyakán vannak számok, sorolom.

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 1

  • Ez is csak egy nap, nem a világvége...

    Avagy hogy telt ez a nap, mint sokak által álommelónak hitt PéCéboltosként (mert ha nagy leszel pécéboltos leszel ugyebár...). Persze mint mindig (hogy sértődés sehonnan se legyen), a történet fiktív, a szereplők kitaláltak, minden egyezés a valósággal csupán a véletlen műve. Valójában én is csak egy kitalált, nem létező személy vagyok, és ide se írogatok...

    6:00-7:15: ébredés, átgondolom a raktárkészletet, átgondolom, hogy mit kell ma csinálnom, mit kell, és honnan rendelnem. SSH-n keresztül házi szervert bütyköltem, 3 napja kellő mennyiségű alkohol hatására kényelmi szempontokból úgy döntöttem, hogy a régi 900-as cerkával szerelt EEEpc-ből házi szervert csinálok, egyelőre az itthon lévő 5 nyomtató kiszolgálására, aztán későbbiekben az USB-s merevlemezek megosztására (jelenleg ezt a feladatot a router, és egy NSLU2 teljesíti, összesen valami 6-8 tera közt lehet hálózatra kötve + a gépekben 1,75 tera).

    7:15-7:45: fürdőszobai készülődés, öltözködés, kapucsínó, stb.

    7:45-7:50: tanakodás az ablakban, hogy a szemerkélő esőben lesétáljak a motorért, vagy pedig elsétáljak az autóért. Mivel a múltkori esés következtében szétszakadt az esőruhám, így maradt az autó. Felsétálok érte, beülök, ülés, tükör beállít, majd hangerő fel, és irány az Aldi. Gyors reggeli bevásárlás, és a döbbenet, hogy az 1,5 éves odanyúlós kártyám (értsd: PayPass) odanyúlós része megadta magát.

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 14

  • PéCéBót gyorsblog

    Gyors bejegyzés a napi jókedv megindításához:

    Csörög a telefon zárás előtt 10 perccel, ügyfél mondja a problémáját:
    -Délelőtt vettem Önnél egy patront, vittem is a mintát, hogy milyen kell, de ez nagyobb, és nem megy bele a nyomtatóba.
    -Kicsit pontosítana, hogy milyen patront is vásárolt?
    -X-hez.
    -Esetleg a típust meg tudja mondani?
    -P1-es.
    -Igen, most már emlékszek. Ön egy P1-es patront hozott be, én P1-est is adtam. Annyi különbséggel, hogy nem A márkájú, hanem B, de biztos, hogy jónak kell lennie.
    -De fizikailag nagyobb, és a dobozán nincs is rajta a nyomtatóm típusa, hanem csak az egyel nagyobb.
    Előkeresem az adatbázist, hogy milyen kell bele, P1-et hoz.
    -Biztos, hogy jónak kell lennie. Hogy érti, hogy nagyob? Hosszabb? Magasabb?
    -Hát minden irányban, és teljesen máshogy néz ki az egész.
    -Semmi probléma, zárás után kiszaladok, megnézem.
    Itt már elkezdett járni az agyam helye, hogy mégis mi lehet a probléma. Elcimkézték? XL-es lenne a patron, és nem megy bele a nyomtatóba? (valamelyik típusnál külön ki van elmelve, hogy az XL nem jó bizonyos nyomtatókhoz, de bővebbet nem tudok, még csak lehet nem is ehhez a márkához van). Kicsattogok, asztalon vár a nyomtató felnyitva, mellette a két patron. Nézem a patronokat, ugyan az, méretileg, mindenhogy. Az egyedüli dolog, ami miatt nagyobb volt:

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 12

  • Jobb napot mindenkinek!

    Hát ez a nap se indul valami fényesen. Bejön az ügyfél, neki a TV meg a doboz közé kellene kábel, ami olyan mint a százlábú, de mégse az. Kérdem tőle, hogy mégis milyen kábel, vagy mi lenne az a doboz, DVD, STB, vagy mi a nyavaja. Mutat a kezével kb. 40 centit, és kijelenti hozzá, hogy "Egy ilyen alakú kerek kábel kéne". 5 perc activity, és a válasz: mindigTV-hez kéne neki TV-kábel.
    Kora reggel, korgó gyomorral, koffeinadag előtt...

    Valamelyik nap mentem haza ebédelni, beriasztottam a boltot, nyitom ki az ajtót, ügyfél beugrik. Párbeszéd:
    -Jónapot, ebédidő van, és beriasztottam a boltot. (aki esetleg még nem találkozott riasztóval, annak mondom, hogy hangosan sípol másodpercenként egyet, majd egy idő után másodpercenként kettőt, vagy hármat).
    -De nekem csak pár kérdésem lenne.
    -Rendben, de rendőrségre bekötött riasztónk van, és élesítettem a riasztót, ha nem zárom be az ajtót, akkor riaszt, és jön a rendőrség.
    -Nyomtatóba kéne nekem patron.
    És magyarázd el neki szép szóval...

    -Nekem ceruza kéne.
    -Ne haragudjon, de számítástechnikai bolt vagyunk, nem papír írószer.
    -Tudom, és jó helyen járok, nekem 4 gigás ceruza kéne.
    -Pendrive-ra gondol?
    -Igen, a pen angolul ceruza, nem tud angolul?
    Öngól?!

    -Mosógépet javítanak?
    Persze, mellékállásban a Calgon reklámembere vagyok...

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 27

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.