Hirdetés

2021. április 14., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) dokanin


dokanin
aktív tag

Kíváncsi lennék milyen kihozatallal tudják gyártani a 40 magos verziót.

(#2) Duracellm...


Duracellm...
veterán

Hátha 10nm-en ezek az órajelek a teljesítmény-fogyasztás sweet-spot közelében vannak lerakva, lesz előrelépés :))

[ Szerkesztve ]

(#3) Picco


Picco
addikt
LOGOUT blog

az arazast azert hozzaigazitottak az elvarhato teljesitmenyhez, foleg egy ekkora chiphez kepest hat "olcsonak"

Love doesn't show up on X-Ray...but it's there!

(#4) lacus83 válasza dokanin (#1) üzenetére


lacus83
senior tag

Nem tudom de minden esete valószínűleg jobban mint a Tsmc a többi mad max processzort.
Egyébként a cikk kicsit sem részrehajló :R

MSI B460 Tomahawk,I5 10400F Box,G.Skill Tident Z 2X8 3000Mhz RGB,LC Power 600W Gold,GT 720 2GB, mert megtehetem :-) LG 27GL850

(#5) vrob


vrob
csendes tag

"Általánosabb munkamenetek mellett azonban az ide elköltött tranzisztorok eléggé hiányoznak, ami rányomja a bélyeget a harmadik generációs skálázható Xeon teljesítményére"

Ennek a kijelentésnek mi a forrása? A cikkből számomra nem derült ki miért lenne így.

[ Szerkesztve ]

(#6) Bici válasza vrob (#5) üzenetére


Bici
nagyúr

Pl. ez.

The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

(#7) dokanin válasza Bici (#6) üzenetére


dokanin
aktív tag

Ez alapján, chiplet nélkül esélyük sincs felzárkózni.

(#8) koko52 válasza lacus83 (#4) üzenetére


koko52
veterán

Talán azért mert nem kicsit vannak lemaradva: [link]

A temetők a nagy népsűrűség ellenére a legmagányosabb helyek a világon. John Ajvide Lindqvist: Élőhalottak!

(#9) gliskard válasza dokanin (#7) üzenetére


gliskard
aktív tag

amíg az Intel mindent elad ami lejön a gyártósor végén addig nem kell őket sajnálni. Ráadásul az OEM partnereknél az Intel alapú szervereket könnyű beszerezni és ezek már "kipróbáltak" – a számítási teljesítmény/fogyasztás/ár esetében nem feltétlenül az optimálisabbat választják a cégek. Mellesleg AMD szervereket beszerezi lényegesen problémásabb mint az Intel-t.

(#10) Z10N


Z10N
addikt

Most akkor a LGA4189-5 csak Cooper Lake? Bronze szeria nem lesz?

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#11) dokanin válasza gliskard (#9) üzenetére


dokanin
aktív tag

Előbb utóbb az AMD is a "kipróbált" kategóriába fog kerülni és nyilvánvalóan az elérhetősége is egyre jobb lesz. Úgyhogy ez az ideális állapot az intel számára nem fog örökre fennmaradni, akkorra meg nem árt ha van olyan megoldásuk ami pariban van az AMD-vel.

(#12) vrob


vrob
csendes tag

Annyira nem rossz ez. Per core teljesítményben kicsit még jobb is a Xeon 8380 az Epyc 7763-nál az Anandtech teszt szerint.
Illetve az átvitel mérésnél a kevesebb mag ellenére is a sarkában liheg az Epyc-nek.
A 8368Q-t hiányolom a tesztből, az még rádobott volna 10%-ot az értékekre.

Persze a magszám miatt elhúz az Epyc. Egyértelműen az AMD a nyerő összességében.

De az ár fog dönteni, mennyi core-t kap az ember a pénzéért.
Megfelelő árazással az Intel elviszi az ügyfeleket.

Illetve bizonyosan lesznek helyzetek ahol a sokszor 8magból felépített, chipletes Epycek hátrányba esnek.

(#13) dokanin


dokanin
aktív tag

Viszont IO chip nélkül kb EPYC-kel egál TDP-vel csak 40 magot tudtak beletenni 10 nm-en, szemben az EPYC 64 magjával. Ezek szerint mégsem ugyanannyit tud az intel 10 nm-en, mint a TSMC 7-en.

[ Szerkesztve ]

(#14) gliskard válasza dokanin (#11) üzenetére


gliskard
aktív tag

igen, elöbb-utóbb... AMD-nek a gyártási kapacitása limitált – nincs nagy mozgástere a TSMC-nél – ezért az OEM partnerek felé nem tud annyit szállítani amennyit ők átvennének.

Részben ezért is problémás az AMD-nek a piaciból nagyobb szeletet megszereznie.
Ameddig az OEM partnerek nem tudják stabilan és jól tervezhetően kielégíteni a megrendeléseket, addig nem lesz bizalom az enterprise kategóriában. Ráadásul a limitált gyártási kapacitáson házon belül is több terméke osztozik. Ami szintén egy szép logisztikai kihívás.

Persze másrészről ott van a Google, Amazon és a többiek akik részben saját fejlesztésű HW-t használnak nagymennyiségben. Az ő esetükben a teljesítmény/fogyasztás érték sokkal fontosabb, ráadásul nagyrészt saját SW-t futtatnak amit megérheti akár egy-egy cpu-ra is optimalizálni, viszont nekik is mennyiség kell, garantált szállítással ráadásul ők alku szempontból is jó pozícióban vannak...
Ilyenkor jön a sales és logisztikai dilemma – kinek szállítsanak? Mi a jobb, mi a fontosabb? A rövid, közép és hosszú távú előnyök?

Intel-nek nagy szerencséje van az AMD-TSMC párossal – papíron szívnak mind a kettő miatt, gyakorlatilag még mindig csak fenyegetést jelentenek és nem napi szintű veszélyt. Ha a TSMC nem tudja rövid időn belül növelni a gyártó kapacitását, akkor az Intel az AMD-vel szemben időt nyer és csak minimálisan veszít a jelenlegi pozíciójából.
Ha a tervezett gyártó kapacitást nagy részét elviszi az Intel, akkor megint az AMD-nek lesz nehezebb. Az újabb gyártás technológiára tovább lépni a lényegesen nagyobb költség mellett ismételt gyártási limitációt jelent – részben mert az Apple elvisz elég sokat (illetve mások is gyártatnának), részben pedig az elején a kihozatal sem olyan jó.

Drukkolok az AMD-nek, de olyan mintha egy kicsit minden piaci körülmény betartana neki és az Intel lobby erejét és lehetőségeit még bele sem vettük a képletbe.

Ezek mellett csak egy nagyon lassú bővülés prognosztizálható – ezáltal az Intel időt kap. Persze az AMD szempontjából nem szar a dolog, mert elad szinte mindent amit elhoz a bérgyártótól. Remélhetőleg olyan profittal értékesítve amiből előre tud menekülni és a TSMC holnapra vagy inkább tegnapra felhúzza a gyárakat, hogy kereslet legyen a korlátozó tényező és ne a kínálat.

(#15) dokanin válasza gliskard (#14) üzenetére


dokanin
aktív tag

Mondjuk azt nem értem, hogy a TSMC-nek miért éri meg kiszolgálni most az Intelt ráadásul az AMD kárára, amikor az intelről tudható, hogy nem akar túl sokáig maradni, mert áthidaló megoldásként gondol csak erre, amíg elkészül a saját 7 nanós technológiájával.
Nem abban lenne érdekelt, hogy az AMD-t segítse inkább növekedni, akire vélhetően hosszútávon számíthat és amiből hosszabb távon profitálhatna?

Vagy az van, hogy a mostani kapacitáshiány az AMD-nél már évekkel ezelőtt eldőlt, mert jóval korábban kellett lefoglalni azt a mennyiséget, amit most használnak? Egyszerűen nem voltak elég bátrak többet rendelni még akkor?

[ Szerkesztve ]

(#16) gliskard válasza dokanin (#15) üzenetére


gliskard
aktív tag

AMD nem a legnagyobb megrendelője a TSMC-nek, így nem fog komolyabb prioritást élvezni. Pláne ha beeseik valaki (pl. Intel) aki akár csak 1-3 évre leköt komolyabb kapcitást. Én úgy gondolom a high-end félvezető gyártásban 1-2-3 év elég soknak számít. Valószínűleg ha az intel elkezd a TSMC-nél gyártatni, akkor az alsó hangon egy cpu generációt fog jelenteni. De inkább 1,5-et. Tehát a 2-3 évnél még több is lehet... Mivel erősen kérdéses, hogy lesz-e az Intel-nek fölösleges mérnök kapacitása és fölösleges pénze a TSMC-re letervezett és ott bejáratott design-okat áttervezni a sajátjára és ott ismét optimalizálni a gyártást és a design-t.

Valószínűleg a bérgyártás hosszát a profit ráta fogja befolyásolni, amíg megérni (és még az AMD-nek is betartanak) addig a TSMC-nél (is) gyártatnak.

Da ha ez tényleg "csak" 2-3 év lesz, akkor az is komoly bevételt jelent a TSMC-nek, és ott olyanok kalkulálják az árakat akik értnek is hozzá...

Nem mellesleg 2-3 év múlva a mostani gyártás technológi talán már annyival olcsóbb lesz, hogy azt kisebb cégek is megengedhetik maguknak. Így nem fog üresen állni a gyártósor.

[ Szerkesztve ]

(#17) Picco válasza gliskard (#16) üzenetére


Picco
addikt
LOGOUT blog

amd harmadik legnagyobb megrendelo jelenleg.
amd nem versenytarsa tsmcnek, intel igen.
intel csak akkor ferne be a legmodernebb node-ra ha applet kivagjak, az pedig nem fog megtortenni. tsmcnek intel szerencsetlenkedese csak jo, nezz csak ra a reszvenyarfolyamukra.

avagy: intel meg minimum 5 evig nem fogja tudni naluk gyartatni az osszes szerver/felso kategorias pc/laptop chipjeit, akkor sem ha tsmc tart karokkal varna oket.(nem)

Love doesn't show up on X-Ray...but it's there!

(#18) gliskard válasza Picco (#17) üzenetére


gliskard
aktív tag

amit leírtál az valid, bár az Intel nem konkurenciája a TSMC-nek. Az Intel (még) nem bérgyártó.

Azt sem írtam, hogy az Intel a legmodernebb node-ra menne és ezért ki kellene vágni az Appel-t. Az AMD-vel kapcsolatban merült fel ez az elvi lehetőség. De pont az Apple miatt nem tud mennyiséget gyártatni az új node-on (szerintem).

Azt gondolom Intel-nek a jelenlegi architektúrával a TSMC 5nm de még az 5nm node is nagy valószínűséggel komoly teljesítménybeli előrelépést adna a fogyasztás csökkenése mellett.

Persze ez így nem kivitelezhető, mert át kellene tervezni a jelenlegi design-okat, hogy a TSMC-nél gyártani tudják. Továbbá az Intel-nek lényegesen nagyobb mennyiség kell mint az AMD-nek, tehát ők nem fognak a 3nm-re menni. Sokkal valószínűbb, hogy maradnak a 7nm node-nál és/vagy időben eltolva lőnek a 5nm-re.

(#19) Tentalus válasza gliskard (#18) üzenetére


Tentalus
tag

Az Intel 2023-ra tervez bármit is a TSMC-vel:
leadership CPU products" in 2023 with CPU cores that are fabricated with an unspecified process node from third-party foundry TSMC
Másrészt:
Intel says that the majority of its products in 2023 will come manufactured with its own process technology.

Én sokat nem várnék az ügytől, a TSMC csak akkor fog komolyabb mennyiséget gyártani,ha az Intel fizeti a plusz üzemet, az meg nagyon drága lesz.


(#20) dokanin válasza gliskard (#16) üzenetére


dokanin
aktív tag

Hogy az AMD hányadik legnagyobb megrendelő szerintem nem az AMD-n múlik.
Gondolom ők rendelnének bármennyit, hiszen akármennyit el tudnának adni jelenleg.

(#21) gliskard válasza dokanin (#20) üzenetére


gliskard
aktív tag

igen, ez igaz. Másfelől azért a pénzért amit fizetnek ennyit kapnak, lehetett volna több, de az többe is került volna. Érthetően, hogy amikor lekötötték a kapacitást, akkor csak saccolni tudták a keresletet...

(#22) gliskard válasza Tentalus (#19) üzenetére


gliskard
aktív tag

Az Intel nagy valószínűséggel biztonsági játékot kezd és a TSMC-t mint B-tervet komolyan gondolja.
Az új gyártás technológia fejlesztése sok-sok pénz (plusz megfelelő mérnök gárda) az ezt használó gyártó kapacitás kiépítése szintén sok pénz és idő.
Ha esetleg ezzel is megcsúszik, akkor már valószínűleg tényleg komoly problémát fog okozni pénzügyileg az Intel-nek.
Ebben a felállásban a termékek egy részének a TSMC-vel gyártatása elég ésszerű B-tervnek látszik. Ráadásul az új design-ok elékészítése vagy akár a meglévők átvitele a TSMC node-jára szintén idő. Ilyen viszonylatban a 2023-2024 nem is olyan sok idő.

egyébként a TSMC az Arizonai gyár indulását 2024-re datálja és 5nm-en fognak gyártani. Szinte olyan mintha az Intel-nek húznák fel (meg az AMD-nek).

(#23) Tentalus válasza gliskard (#22) üzenetére


Tentalus
tag

Talán nem is fog ártani, ha nem az összes csúcskategóriás chipet egy földrengés sújtotta, Kína fenyegette országban gyártanak 1 üzemben...

(#24) gliskard válasza Tentalus (#23) üzenetére


gliskard
aktív tag

😁😁😁 – de, "biztos ami tuti" a legújabb node-ot ott építik

(#25) bteebi válasza dokanin (#1) üzenetére


bteebi
addikt

Valószínűleg nem túl jó, de legfeljebb lesz belőle 36, 32, 24, vagy épp 8 magos verzió :DDD.

Amúgy nem semmi, 8000 dollár egy processzorért. 200 dollár/mag, az egy 8 magos desktop procinál is 1600 dolláros árat eredményezne. :Y De persze ezek nem desktop procik...

[ Szerkesztve ]

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#26) Busterftw válasza dokanin (#20) üzenetére


Busterftw
őstag

Azert ez a lovetol is fugg.
Jok a szamok, de nyilvan ovatosak.

Apple meg zsebbol odateszi az osszeg 10x-et.

(#27) drotsztyuart válasza Busterftw (#26) üzenetére


drotsztyuart
tag

Ja. Legfeljebb a 2-3 szoros arait felemeli 5-6 szorosra.
A sok balfek igy is megveszi.

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.