Hirdetés

2024. június 14., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Nem kell szkeptikusnak lenni.

Nekünk üvegkerámia (Ceran) főzőlapunk van. Nagyjából 20 éves és még kiváló az állapota. Persze már karcos, de ez nem befolyásolja a működését.

Ha nem verik kalapáccsal, akkor örök életű. A kifutó étel, a ráégésen kívül nem okoz kárt. Ha nagyon kell pengével lehet tolni a ráégett ételt. De van hozzávaló tisztítószer, ami kíméletesebb.

Az edények jelentős részét érdemes selejtezni, mert nem fekszenek fel rendesen a főzőlapra. Ezzel jelentős hőmennyiség távozik az edény alól. Ami billeg, annak mennie kell.
Az olcsó serpenyők és vékony falú edények deformálódnak a melegítés hatására. Azt írják rájuk, hogy főzés sütés közben egyenesedik ki az aljuk. Elméletileg. Gyakorlatilag talán, egy megadott hőmérsékleten.

Szóval nem kell félni.

Ha indukciós főzőlapot veszel, akkor az optimális edények még fontosabbak.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2) ezmivolt


ezmivolt
tag

Csakis indukciós!

(#3) MineFox54 válasza ezmivolt (#2) üzenetére


MineFox54
őstag

Az nem megy. Örülünk, ha meg tudjuk szerezni a főzőlapot, az edényeket már nem tudjuk cserélni.

(#4) Sethdobaloah


Sethdobaloah
senior tag

Ha van lehetőséged gázosat használni, akkor tedd. Olcsóbb gázzal főzni, mint elektromos főzőlappal (kb 2/3-a). A bekerülési áruk meg kb ugyanaz.
Új gázos telepítésénél kellhet a gázművekkel is egyezkedni, elszívásról szellőzésről gondoskodni... ezek az elektromosnál nem kötelezőek.
De ha eddig nem elektromos volt, akkor meg esélyes hogy húzhatsz be magadnak extra vezetéket a falba, mert a sima hálózatod nem bírná ki. Itt 2-3 kw tartós, akár 6-8kw csúcs fogasztásról is beszélünk, a csóri 1-es vezetékedet kigyújtja ekkora fogyasztás hosszú távon. Ha elektromos sütőd van, akkor annak a betápjára rákötheted biztonságosan, max nem használod egyszerre mind a 2 eszközt. (ha 1 fázison van legalább 2,5-es, de inkább 4-es vezeték a falban, vagy ott a 3 fázis egyenként min 1,5-essel, akkor persze nincs gond)

Jó edényeket feltételezve, semmi előnye nincs az elektromos főzőlapnak a gázossal szemben. Max a könnyebb takaríthatóságot lehet felhozni az elektromos mellet.
Jó edény alatt a dupla (vagy több) rétegből álló alsó résszel rendelkező edényeket értem, ahol a hőeloszlás a gázzal melegítés esetén is megfelelő.

A sütés az, ahol tényleg jobb az elektromos változat (de legalábbis könnyebb használni)

...csak én vagyok helikopter?

(#5) Lauda válasza Sethdobaloah (#4) üzenetére


Lauda
félisten

3.5KW felett nem fogyaszthat egyaltalan a fozolap, mert annyit enged at max a 16A-os biztositek. :)

[ Szerkesztve ]

(#6) Hieronymus válasza Lauda (#5) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Az elektromos tűzhelyek, a három fázisú tápellátás használatára vannak tervezve.
Ha nincs 3 fázis, akkor áthidalókkal kell összezárni fázisokat.

Régi épületben, egy fázisról nem is lenne szabad használni ezeket tűzhelyeket. Fűtőszálat csinálnak a vezetékekből, miközben a megszakítók lecsapnak.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#7) Sethdobaloah válasza Lauda (#5) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

Nincs ilyen jellegű összefüggés. A biztosítékot a vezeték védelmére rakod be. 2,5-es vezetékre rárakhatsz 20-as biztit is, 6-osra 32-est is. A főzőlap meg 3,5kW-nál fogyaszthat többet is, ha egyszerre tőbb főzőhelyet használsz. Tényleg általános a 6-8kW-os összteljesítmény.
Nekem 1x32 A-van bekötve a lakásomba... van 16A-nél nagyobb biztim, persze nem 1-es vezetékre.
Szüleimnél 3x16A-van bekötve, ott nyilván nincs 16A-nél nagyobb biztosíték használatban.

Hieronymus:A lakossági sütők / főzölapok jellemzően 220V-osak és nem 400. Azaz nem 3 fázisú berendezések. Az más kérdés, hogy az általános 3x16A-es lakossági betáp miatt van lehetőség 3 külön fázisról is táplálni őket. Azt teljesen jól írod, hogy át kell kötögetni, ha egy fázisról járatod.

[ Szerkesztve ]

...csak én vagyok helikopter?

(#8) Lauda válasza Sethdobaloah (#7) üzenetére


Lauda
félisten

Ertem!

(#9) Sethdobaloah válasza Lauda (#5) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

Kis kiegészítés: a 16A-es biztosíték szó nélkül átenged magán 20A-et is percekig. Ld random biztosíték terhelés - leoldási idő grafikonja: katt
A biztosítékok hőkioldással működnek. Melegszenek a túlterheléstől, és bimetál indítja a mechanika leoldását.

[ Szerkesztve ]

...csak én vagyok helikopter?

(#10) Chuck Norris


Chuck Norris
senior tag

Szerintem a főzésnél a legfontosabb, hogy mi jön ki a végén, a KW meg a fazék teljesen sokadrangú ehhez képest. Ha csak döntés kérdése a dolog mert mindkettőhöz adott a kiépítési feltétel -nem kell behúzni a vezetékeket és a gáz is ki van építve- akkor egyértelmű, hogy gáz. A gáztűzhelyen sokkal jobban lehet sütni főzni mint a villanyon, a villanynak meg egy nagy előnye van, hogy ha nincsenek kilógó kezelőszervei akkor könnyebb takarítani. Ezen állításaimat bármelyik nő aki már túl van egy szabvány vasárnapi ebéd -húsleves, rántotthús- elkészítéséhez szükséges tapasztalaton és már hasznát mindkettőt meg fogja neked erősíteni.
Sütőből meg csak légkeveréses villanyt, mert nem jön fel viszont odaég a süti.

Amúgymeg egyértelműen azt kell venni amit Édesanyád megszokott idág :)

(#11) MineFox54 válasza Chuck Norris (#10) üzenetére


MineFox54
őstag

Nekem pont azt mondta rokon nő, hogy szerinte jobb a kerámia.

Köszönöm a válaszokat, szerintem marad a gáz.

(#12) #72042496 válasza MineFox54 (#11) üzenetére


#72042496
törölt tag

Nálunk Pesten kerámia van, de sokkal jobban szeretem az otthoni gáz főzőlapot. Azon alágyújtasz és már serceg is az olaj, villanynál meg elég sokat kell várni ugyanerre. Arra is várni kell, hogy visszahűljön a főzőlap, bár ez néha előny is, például amikor egy ideig még melegen akarod tartani a kaját. Szabályozni is valahogy jobban tudom a gázt.

És igen, ahogy írták, kerámiánál fontos, hogy milyen az edények alja.

A légkeveréses villanysütő tényleg nagy találmány, én nagyon szeretem.

[ Szerkesztve ]

(#13) Hieronymus válasza Sethdobaloah (#7) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Felénk minden lakásban bent van a három fázis és a fogyasztásmérő is háromfázisú.
Nyilván nem háromfázisú a főzőlap, csak használja mind a három fázist, ha rendelkezésre áll.

Kicsit más.
A gáztűzhely esetében minden esetben érdemes olyan elszívóberendezést használni, ami nem csak a olajat szűri, hanem el is távolítja a levegőt a konyhából.
Télen rövid főzés közben is szennyezettebbé lehet tenni a levegőt, mint a nagyvárosok szmogriadójának szintje.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#14) MineFox54 válasza Hieronymus (#13) üzenetére


MineFox54
őstag

Nálunk nincs.

(#15) Sethdobaloah válasza Hieronymus (#13) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

nem csak hogy érdemes, kötelező :) ld pl hvg cikk (még ha nem is aktuális már minden állítása)

[ Szerkesztve ]

...csak én vagyok helikopter?

(#16) bambano válasza Lauda (#5) üzenetére


bambano
titán

"3.5KW felett nem fogyaszthat egyaltalan a fozolap, mert annyit enged at max a 16A-os biztositek": az, hogy a 16 amperes biztosíték ennyit enged át, tény, de érdektelen infó. egy mezei lakásnak 25 amper jár.

(#6) Hieronymus "Régi épületben, egy fázisról nem is lenne szabad használni ezeket tűzhelyeket. Fűtőszálat csinálnak a vezetékekből, miközben a megszakítók lecsapnak.": én régi épületben lakom, sem a megszakítók nem csapnak le, se fűtőszálat nem csinálnak a vezetékekből. lehet, hogy nem hülye tervezte a lakást? a tűzhely számára külön dedikált vaskos kábel van berakva a falba. biztos, hogy a 16 amper meg se kottyan neki, de ránézésre az 50 se.

poszthoz: nekünk is ceran van kb. 10 éve, most pukkadt ki benne a második fűtőszál, úgyhogy szervizes kezére fogom adni rövid határidővel. maga a ceran lap az bírja.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#17) Lauda válasza bambano (#16) üzenetére


Lauda
félisten

Csaladiban lakom es a fobiztositek 16A, ez van leosztva masik harom 16A-es szalra. :) Alapbol 16A-es halozatokat kotnek. :K

(#18) bambano válasza Lauda (#17) üzenetére


bambano
titán

külön költség nélkül kötnek 25-öst is, ha még nagyobbat kérsz, az már zseton.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#19) kmisi99 válasza #72042496 (#12) üzenetére


kmisi99
addikt

Nekem elektromos sütővel pont fordított tapasztalatom van. Borzasztó hamar felforralja a vizet, míg gázos tűzhelyen max fokozaton is 3x annyi idő. Ennyi idő alatt az általam ismert elektromos már az edényt is elpárologtatja.

(#20) Hieronymus válasza bambano (#16) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"..lehet, hogy nem hülye tervezte a lakást? a tűzhely számára külön dedikált vaskos kábel van berakva a falba.

Vagy egyszer már felújították a vezetékeket illetve kényszerből kellett cserélni. De ennek nincs jelentősége.
Örülj, hogy rendben van a dolog.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.