Hirdetés

2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) C0R0


C0R0
csendes tag

Sajnálotos ez a trend valóban :( Az Apple-nél sem teljesen jó minden, hiába kapsz meg frissítéseket az oprendszerre sajnos nagyon be tudnak lassulni vele az életciklus végén járó telók. Arról nem beszélve, hogy az alkalmazások szintén iszonyat lassúvá válnak az újabb és újabb frissítésekkel. (Nemrég váltottam Iphone 5-ről SE-re pont ezért)

Tablet fronton egy Alcor Q813I-t nyúzok, de már nagyon kevés sikerrel. Sajnos már a youtube is akad :W

Milyen telefonod van egyébként?

(#2) UnA


UnA
Korrektor

Szerintem a hiba a listában van, mert kritérium volt az "olcsó"... ;)

Ez szükségesszerűen viszi el a lehetőségeket a gagyi irányába, szóval mit vártál?

(#3) hcl válasza C0R0 (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Az új OS-ek mindig több kódsort is jelentenek, persze, hogy lassabb. Ugyanakkor nekem nem lenne ördögtől való, hogy legyenek olyan kiadások, amikben nincs feature, csak biztonsági frissítés, meg ilyesmi, hogy a böngésző update-i, hogy menjenek az újabb oldalak is.
Amúgy Syxalag S5. 4 mag. 2 giga RAM.

@UnA : Persze. A pórnépnek nem jár a biztonságos OS? Pont ott a link a cikkben, hogy milyen eszközökkel folyik mostanában a DDoS... Mindenkinek érdeke lenne, hogy kevesebb outdated cucc legyen a világon.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#4) Silεncε válasza hcl (#3) üzenetére


Silεncε
őstag

"Az új OS-ek mindig több kódsort is jelentenek, persze, hogy lassabb." - ez kétségtelen. A kérdés: ebből mennyi az, ami hasznos is és mennyi az, ami csak parasztvakítás, hogy eladhassák az újabb generációs szemetet a birkáknak? (és itt most birka alatt a teljes fogyasztói társadalmat értem). Mert az, hogy minden átlátszó, millió "közösségi" funkció, telemetria tényleg sok kódsort és erőforrást igényel, csak éppen a kutyának nincs rá szüksége. Ez pedig megfigyelhető már minden szoftvernél, böngészőtől kezdve OS-ig mindenhol. Hányják bele a funkciókat amire senkinek nincs szüksége, aztán meg csodálkoznak, hogy egy böngésző megeszik 4 tabbal 2+giga ramot. De ugye optimalizálni nem divat, megírjuk JS-ben, aztán mehet be Ionicba/Electron/whatever, jó lesz az, multiplatform. Igaz, hogy 10* annyi erőforrást fogyaszt, de nem baj, majd vesz hozzá a user vasat.

Mindenkinek érdeke lenne, hogy kevesebb outdated cucc legyen a világon. - a menedzsmentet kivéve mindenkinek. És mint tudjuk, ők dirigálnak, ergo senkinek sem :N

[ Szerkesztve ]

(#5) hcl válasza Silεncε (#4) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Így van. Mondjuk a fejlődés arról is szólna, hogy vannak új funkciók, de nem mindegy, milyenek. Nekem inkább a mesterségesen gerjesztett igényekről szól ez - ez az, ami a piackutatáson túl van.

Mutogatni való hater díszpinty

(#6) C0R0 válasza hcl (#3) üzenetére


C0R0
csendes tag

Egy nevezőn vagyunk :)

(#7) Ringman


Ringman
nagyúr

a jelenlegi telefonméretek mellett a tablet eléggé rétegtermék lett, szóval tényleg csak a nagyon bóvli maradt, vagy a felsőkategória. a középkategóriás hw meg brutálisan túlárazott.

ha hosszú támogatást akarsz, akkor android one, abból azt hiszem a xiaomi a2 lite a legolcsóbb most.

(#8) hcl válasza Ringman (#7) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Az One nem rossz (nem ismertem, bár a Nokia névből leesett, hogy az új Nokiákon is az van...) , bár ahogy olvasom, a biztonsági updatek nincsenek kikötve, és általában 2 évnél tovább vannak ezek használva... (Átlagos Ubuntu LTS kiadás supportja meg 5 év? Aztán verziós frissítesz... amíg meg nem unod...) A többi gyártó olcsó és drága cuccai is. Pont ez a gond, hogy azután már maradnak a rések De amúgy ez egy jó irányba tett lépés.

Amúgy igen, a tablet rétegcucc, mint ahogy az eee PC kategóriája is az lett (pedig milyen jó sok mindenre).

A Xiaomi cucc meg kicsit kicsi lett volna a fent említett feladatra. Mondjuk 50 ezerért nem rossz, alapfeladatokra bőven jó...

Mutogatni való hater díszpinty

(#9) Fred23


Fred23
nagyúr

A totál felháborító az, amikor frissítéseket nem akarnak adni sokáig, de a készülék bootloadere hivatalosan nem nyitható! Ha lehet, még TWRP se legyen rá, vegyél inkább egy másikat...

(#10) KaiotEch


KaiotEch
nagyúr

Én nem nagyon akarok beleszólni, és egyik oldalra sem állok(najó inkább a vásárlói oldalra, mert én is az vagyok), de ha jól kiszámolom, ezek a fenti opciók nemigazán jönnek össze. Ha cég fejjel belegondolok, nekem is az lenne az érdekem, hogy mindig vedd az újat. Ha összeszámoljuk azt, hogy mondjuk egy tablet ára miből tevődik össze(nem tudom pontosan), akkor kijön, hogy szerintem maga a gép 5-20eFt lehet és a többi a marketing, raktározás, profit, programozók díja, stb. Nos ha 30eFt-ért lehetne kapni olyan készüléket ami gyors, jó, mindene ki van tesztelve és még 5 évig azt supportálnál, akkor nagyon bedőlne egy cég szerintem. Minek fordíttasson a programozójával időt arra, hogy egy 5 éves készülékre is adjanak ki frissítéseket(mondjuk biztonságit lehetne, hiszen a W7 is kap pl). Nameg ha 1 cég csinálná, akkor lemaradni, többletköltség. Ha mindenki így gondolkodna, hogy support a régi cuccokra is, akkor talán lehetne valamit kezdeni.

Pl kollégámnak 2002-es Skodája van érdekes elektronikai problémával. Bevitte a márkaszervizbe és sajnálják de már nincs hozzá se szoftverük, se hardverük.

(#11) hcl válasza KaiotEch (#10) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Attól még, hogy a jelen környezetben nem éri meg a gyártóknak, nincs ez így jól. Viszont a biztonságos eszközök problémája túlmutat azon, hogy szegény Samsungnak van-e elég pénze. (Különben az Android költségei nincsenek akkorák, mint egy saját OS-é...)
Nem csak új tabletben gondolkodtam, hanem használtban is (azt is vettem végül), s azt sem várom, hogy a gyártó adjon sok évet - ezért gondolkodtam alapból alternatív, ám supportált ROM-ban. Egy Dell (bármi brand) számítógép esetén sem a Dell ad supportot az OS-re, s ezzel semmi gond nincs.

Mutogatni való hater díszpinty

(#12) UnA válasza hcl (#3) üzenetére


UnA
Korrektor

"Persze. A pórnépnek nem jár a biztonságos OS? "

Ez így demagóg volt. A lényeg az, hogy a szoftverfejlesztésnek és a támogatásnak ára van, amit le lehet tagadni, de akkor csak beleragadsz ebbe. Ha van olyan open-source cucc, amit szeretsz, akkor azt is lehetne támogatni munkával vagy pénzzel.
Persze vannak más modellek is, pl. ott van a Canonical az Ubuntu mögött. Ők viszik a szerver oldalon az üzleti részt, de emellett ott van az ingyenes változat is. Nem kétszámjegyű profit, de azért fenntartható üzlet – ennek ellenére őket is sokat támadták.

"Az új OS-ek mindig több kódsort is jelentenek, persze, hogy lassabb."

Ez meg egyszerűen nem igaz.

(#13) hcl válasza UnA (#12) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Te annyit voltál képes mondani, hogy olcsón nem lehet supportált valami. Én meg annyit mondtam előtte, hogy a hosszabb távú biztonsági támogatás hiánya nagy baj, mert szükséges lenne. Tök mindegy, milyen drága volt a termék.

Desktop vonalon megy a hosszú support mindenkinek. (Meg az Apple-nél is megy mobilra is, mégsem dőlt be.)
Az meg nekem valahogy nem jön össze, hogy veszel valamit drágán, amire rövid supportot kapsz (akkor miért fizettél), s adott esetben a fél világ szív azon, hogy a gyártó rövidtávú érdekeit szolgálja. A karbantartott szoftverek mostanra közérdek kategória.

Amúgy az olcsó=gagyi sem féltétlenül igaz. Én sem gagyit vettem, olcsó volt. (Használt.)

Az opensource cumókkal meg semmi gond nem lenne, alapvetően abban is gondolkodtam, és az volt a bajom, hogy már abból sem sok maradt. Ha az lenne a helyzet, mint desktopon, semmi gond nem lenne.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#14) Silεncε válasza KaiotEch (#10) üzenetére


Silεncε
őstag

Megmondom őszintén, rohadtul nem érdekel, hogy a cégvezetők miből fognak WC papírt venni. Nem kéne több száz féle eszközt kifosni magukból (Samsung régebben, Xiaomi most), aztán lehetne őket támogatni. Vagy ha nem is akarják, akkor adják meg a lehetőséget, hogy a közösség megtegye (kiadják hozzá a szükséges kódokat, nyitott bl..). De ugye ezt sem fogják engedni, mert miazmár, hogy 1 év után nem cseréled le a telefonodat? Ha kell a friss rendszer, vegyed meg az új eszközt. Na ez az a hozzáállás, ami miatt az összes mobilgyártó elmehet a sunyiba

(#15) KaiotEch válasza Silεncε (#14) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

De ez így ilyen formában akkor igaz bármire, nem csak a mobilra, tabletre. Mennyiség van, nem minőség, és egyre jobban megyünk e felé. Vagyis már fordítva ülünk a lovon.

(#16) Silεncε válasza KaiotEch (#15) üzenetére


Silεncε
őstag

Nyilván igaz mindenre, csak jelen esetben a mobilokról volt szó ;)

(#17) Tim82


Tim82
nagyúr

Alapvetően ugyanebben a cipőben járok mobil-, illetve tabletfronton.

A telefonomra (Nexus 5), a barátnőm előző telefonjára (Moto G 2013) és a mostani telefonjára (Xiaomi Mi 4C), valamint a tabletjére (Nexus 7 2013) nemrég szűnt meg az official LineageOS support. Mindamellett ezek teljesen használható eszközök ma is, a támogatás végével is 2018 decemberéig vannak foltozva biztonsági téren.

Az én Samsung Galaxy Tab A 2016-omra valószínűleg már nem jön frissítés, de amúgy a Samsung középkategóriás cucc létére elég tisztességesen támogatta: két főverzióváltást is megért, 2018 novemberi biztonsági frissítés még kijött rá.

A barátnőm édesanyjának adott Nexus 7 2012-re van valamilyen AOSP alapú ROM, ahol jönnek ki a foltozások azért.

Engem sem izgat amúgy nagyon a főverzióváltás és új feature-k, a biztonsági frissítések viszont igen.

Lábjegyzetkėnt megjegyzem, hogy amikor barátnőm apjának strapa-okostelefont kerestünk és az okostelefon választós gyűjtőtopikból átirányítottak az Android dual sim-es topikba, hogy ott inkább lesz tapasztalat, az utóbbi topikban egy illusztris fórumtársunk szó szerint hülyének nézett (és ezt volt szíves így kommunikálni is), hogy micsoda elvárás a részemről, hogy olyan gyártókat/modelleket részesítenék előnyben, ahol törődnek a biztonsági frissítések kiadásával - merthogy az átlagember adataira úgyse kíváncsi senki. (Amúgy ott a sztori vége az lett, hogy vettünk egy Samsung Xcover 4-et - ami, ha minden igaz, idén még az Android 9-et is meg fogja kapni.)

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#18) hcl válasza KaiotEch (#15) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Már régóta. Az okokat én is tudom, de egyre gázabb az egész. Hány DDoS kell majd, hogy szabályozva legyen ez?

@Tim82 : Én is kaptam már fura nézéseket, amikor az volt a bajom, hogy hamarosan telefoncsere támogatottra.
A Samu 24 hónapot szokott adni,szóval a két főverzió azért nem annyira kiemelkedő, de alapvetően jó.

Van valami olyan Nexus tab, amire van még official support?

Többivel egyetértek.
S ahogy az e-szemetes írásban is utaltam rá, környezetvédelmi szempontból sem lenne rossz, ha tovább használhatóak maradnának ezek az erős hardverek.
Valójában a gyártóknak sem akkora kiesés, mert az a réteg, aki tovább használja, nem fog 100%-ban újat venni; nagyon sokan használtat szereznek be.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#19) Tim82 válasza hcl (#18) üzenetére


Tim82
nagyúr

Van valami olyan Nexus tab, amire van még official support?

Nincsen tudtommal. Talán a Nexus 9 volt legtovább támogatva. Meg hát ugye a Google részéről úgy általában csendesen ejtik az Androidos tabletvonalat lassan, gondolom, ezt a niche-t a ChromeOS fogja valamilyen mértékben betölteni.

LineageOS esetében nem néztem végig, hogy mindegyik esetében ugyanaz-e a szitu, mint a Nexus 7 2013-nál. Annak most február folyamán szűnt meg a támogatása, azt hiszem, február 7-én jött ki az utolsó build, pont, mint a többi említett cucc (Nexus 5, Xiaomi Mi 4C, Moto G 2013) esetében.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#20) hcl válasza Tim82 (#19) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Feb. volt a 14.1 vége, azért.
Mondjuk ez a Chrome OS-es dolgot is megnézném, pláne ha nincs akadálya ugyanúgy portolni mindenre is, mint az Androidot (nem tudom a Chrome jogállását).

Mutogatni való hater díszpinty

(#21) Tim82 válasza hcl (#20) üzenetére


Tim82
nagyúr

Ez annyit tesz akkor, hogy amire lehet, megpróbálnak épkézláb 15.1/16-ot csinálni, vagy ezek az eszközök innentől ejtve vannak?

Persze lehet, hogy ez költői kérdés itt (mert kb. developer-oldalról lehetne megválaszolni :) ).

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#22) hcl válasza Tim82 (#21) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Nem, amire eddig nem jött a 15/16, az van ejtve :( Az S5-ömnek még szerintem 2 éve van.
Marad az unofficial, de azt is alig csinál valaki. Amúgy azzal sem szokott gond lenni, de sosem tudni, a fejlesztő mikor unja meg.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#23) Tim82 válasza hcl (#22) üzenetére


Tim82
nagyúr

Sajnálatos.

Nexus 5-re és Nexus 7 2013-ra mondjuk van ígéretes és támogatott alternatíva (Unlegacy project, AOSP alapon - ha jól tudom, az egyik kulcsfejlesztő magyar és jelen volt régebben a PH!-n is), a többire annyira nincs.

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#24) hcl válasza Tim82 (#23) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Ez jó :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#25) UnA válasza hcl (#13) üzenetére


UnA
Korrektor

Azért nem mindegy, hogy milyen drága, mert vannak azok a cégek, akik csak kiszórják a termékeket olcsón valami ingyenes oprendszerrel (itt Android), de arra alapvetően nem terveznek, hogy ehhez supportot is kell majd nyújtani. Az az üzletpolitikájuk, hogy örüljünk az olcsó mobilnak és ennyi - Kína meg úgyis messze van.

Ezért volna fontos a helyi ipart (értsd európai) támogatni, mert csak azzal nyerhetünk hosszú távon.

(#26) Silεncε válasza UnA (#25) üzenetére


Silεncε
őstag

Én ilyenkor szoktam azt mondani, hogy amíg egy kínából 500Ft-os átalakítóért képesek elkérni a hülyeazértnemvagyokban konkrétan 6000(!!!!)Ft-ot (még a címkézés is ugyanaz rajta), örömmel fogom megrendelni eBay-en keresztül az adott terméket. Ez csak egy példa, de rengeteg ilyen van (de aláírom, tényleg többe kerül egy itteni kereskedőnek itt eladni, viszont azért ez nemhogy a pofátlanság határát súrolja, hanem nekifutásból ugorja át.)

(#27) hcl válasza UnA (#25) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Igen, erről szólt a cikk, hogy ez a baj.
Ugyanakkor a drága cuccokra kapott ~2 év support is lófütty.

Amúgy a kínai is támogathatná a cuccait, ha rá lenne kényszerítve, ha előny lenne a piacon, stb.
Meg a Google is állhatna hozzá másképp.

@Silen3Hun : Na igen, megfelelő vásárlóerőnk lenne (versenyképes gazdaság, versenyképes bér) akkor nem várnék én sem 3 heteket mindenre...

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.