Hirdetés

2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) twollah1976


twollah1976
őstag

Jó párszor használtam a HDToolbox-ot, főleg akkor amikor a hűvösebb időben az egyik HDDm néha elfelejtette a partíciókat, nem tudom miért csinálta, valami nyűgje volt.
Felírtam a particiókat, kezdő, végső cilindereket és minden ment a régiben tovább.

Először a Fast File Systemmel használtam a gépet, aztán áttértem a viszonylag gyorsabb Smart File Systemre, a Doom II és a Quake miatt is váltottam, mert a WAD és PAK fájlokat "gyorsabban" töltötték be a játékok, nem kellett a bufferrel játszani, bár így utólag visszagondolva az inkább placebó volt, mint tényleges gyorsítás.

Idővel vettem az 1200-esembe egy FastATA verzérlőt, 4 IDE port, PIO 4 mód támogatás, öröm boldogság.
Rendesen cumiztam mire beszereltem a gépbe a Blizzard PPC, BlizzadVision PPC szendvics alá, mert a vezérlőt a kickstart ROMok alá kellett berakni.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#2) frescho válasza twollah1976 (#1) üzenetére


frescho
addikt

Azta nem apróztad el. Elborult egy config lehetett. Én már a furia hűtésével is kicsit gondban vagyok, ez oda csaphatott a házban mindennek rendesen. A Furia nem fagy, de féltem bent a cuccost, hogy valami megsül előbb, mint utóbb. Azok a PPC-k bezsúfolva igen szép kazánná alakíthatták a gépet.

20 évvel ezelőtt még talán volt is értelme. Ma nem értem, hogy miért hajkurássza mindenki az atomnál atomabb bővítőket. Mármint racionálisan nem értem. Csak egy gyors saccolás:

- Mondjuk 1000 emberből 1-et érdekelnek a retró gépek (nem, a P3-P4 még nem az, csak young timer) Ennél is szűkebb azoknak a köre, akik a homecomputerekre buknak.
- Az a pár 1000 ember is elsősorban játszik. Nekik elég egy kártya amin van egy 30-50MHz körüli 68030 8-16MB memóriával. De én boldogan használom a WHDLoadot egy 68EC020 28MHz, 8MB RAM gyorsítóval, ami kimondottan olcsónak számít.
- Talán 1-2 tucat olyan ember van, aki ténylegesen ki tud használni egy ezeknél erősebb kártyát, mert mondjuk demoscene/zeneszerző vagy valami hasonlóan atom hardcore tag. De szerintem közöttük is a többség valami alternatív megoldást (pl. PPC-s Mac Mini...) használ és csak a végeredmény kerül át "igazi" vasra.

Vágy szinten már megértem az embereket, mert egy 68060-ra nekem is beindul a nyálelválasztásom igen erősen. Aztán ha kigyönyörködtem magam, lefutott a 6 kör benchmark és mindenkinek eldicsekedtem szépen beraknám a vákumozott vitrinbe a rotwellereken túl, ahol a BKV ellenőr az úr.

https://frescho.hu

(#3) twollah1976 válasza frescho (#2) üzenetére


twollah1976
őstag

Fiatal voltam és minden hülyeségnek bedőltem, elkapott a gepszij, meg ugye Amiga, stb.

A hűtést pár pc-s ventilátorral megoldottam, ráraktam azokat az A1200-as billentyűzete fölötti rácsos részre.

Akkor kezdtem kiábrándulni az Amigából, Amigázásból amikor az egyik Amigás ismerősnek a meghalt BlizzardPPC kártyáját szűk fél évig javították a németeknél, nekem az első sokk az volt amikor ha jól emlékszem a Revision B alaplapommal nem indult el a BlizzardPPC, BlizzardVisionPPC szendvics, vadászhattam másik alaplapot.
Aztán így szépen gyűltek a cseppek abban a bizonyos pohárban és amikor megjelent az Amithlon vettem egy pc-t, azzal Amigáztam, majd szépen lassan átszoktam a Windows-ra, az Amiga megmaradt WinUAE szinten.

Így visszagondolva bődületes pénzt lapátoltam bele egy halódó platformba.
Volt:
- A1000!, majd később bele 2Mbyte RAM bővítés.
- A1200 + 80Mbyte HDD, később bele Phase 5 Blizzard 1230 IV, Phase 5 Blizzard 1240, aztán valami FastRAM bővítés, Blizzard PPC / 603e, mellé a BlizzardVision PPC, a FastATA 1200.
Mindezt az Amigas arany arban mert arakkal szamold.
70, 80, 140, 70 ezer es ugye a 90es evek kozepen, kicsivel a vege elott vagyunk.

Szóval ment bele a pénz rendesen.

Ha nem ismernéd akkor tudom ajánlani az Amiga Hardware Database oldalt, néha ott szoktam nosztalgiázni.

[ Szerkesztve ]

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#4) frescho válasza twollah1976 (#3) üzenetére


frescho
addikt

Ismerős a dolog és veszélyes. Kb. mint a kábszer, nem lehet lejönni róla. Néha azon kapom magam, hogy ebay-en nézegetem a cuccokat. De elég szilárd vagyok már és a limitem is elég alacsony, hogy ne tudjak meginogni :D

Mondom ezt úgy, hogy egy Commodore-os Sporttáska szerűségben ma is hurcoltam 3600-nyi gépet. (2x1200+2x600) Ebből egész jó PC-t össze lehetne rakni, mert volt még három turbo és egy sima RAM bővítő is a gépekben. Mondjuk úgy, hogy ez még legális "anyag".

Bár az alkohol is az. Most akkor gyógyult vagyok, vagy sem :F

https://frescho.hu

(#5) hege8888


hege8888
aktív tag

Köszi a leírásokat, de még elindulni sem tudtam, mert még gyógyul a 600as.
Illetve kint van még az angolban vett 1200 meg a 600as is... :(
Remélem mielább ostromolhatlak a buta kérdéseimmel...

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#6) frescho válasza hege8888 (#5) üzenetére


frescho
addikt

KEzdd az előző bejegyzéssel. Ahhoz nem kell Amiga, csak emulátor.

https://frescho.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.