Hirdetés

2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

kipucolni az alját

szerk.: elsőnek tisztítás ráférne ;]

ja úgyértem, hogy a venti, meg ezek. ha melegszik, ott szellőző hiba lehet :)

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B X | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#2) DeFranco válasza Mr.Csizmás (#1) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Tiszta mint a hó :)

szerk: mármint a venti-borda környékére gondolsz ugye? egyébként ahogy írtam működik, csak a fentiek szerint nem kapcsol be.

[ Szerkesztve ]

(#3) Mr.Csizmás válasza DeFranco (#2) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

akkor egyelőre nincs tippem. gondolom a fórumban nálam hozzáértőbb szakemberek látták a problémát.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B X | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#4) DeFranco válasza Mr.Csizmás (#3) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Egy-két helyen már jártam vele, de vagy nincs forgalom, vagy éppen a feladathoz megfelelő ember nem járt arra. Próbálom kicsit szélesíteni a keresést, de nem akarok szétoffolni teljesen irreleváns topicokat, ezért született ide. Itt is látni, meg ha kell, csak ezt kell majd linkelni, és nem leírni az egészet.

(#5) lorenzen válasza DeFranco (#2) üzenetére


lorenzen
aktív tag

Az utolsó esélyed, hogy átkötöd fix tápellátásra a ventilátort.
Hangos lesz, de használható marad a gép.

Adj vért, életet adsz!! (Az aláírás, a vámpírok támogatásával jöhetett létre.)

(#6) ABE


ABE
őstag

A FuSi honlapján van olyan BIOS frissítés, amit ISO-ként elég kiírni CD-re, így nem kell floppy meghajtó. Ezt szerintem érdemes kipróbálni első körben. A második gondolatom, hogy az XP indulása után elvileg valami ACPI driver, vagy mi a fene veszi át a felügyeletet. Nincs az eszközkezelőben driver probléma? Szerintem a chipset drivert érdemes lenne újra felrakni. Még esetleg a Notebook Hardware Control nevű programot is meg lehet próbálni, az ki tud-e olvasni hőmérsékleteket.

[ Szerkesztve ]

(#7) DeFranco válasza lorenzen (#5) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Erre gondoltam, de nem találtam rá csatlakozót az alaplapon. Laptopról van szó, ezen nehezebben igazodok el. Szükségmegoldásnak jó lenne.

@ABE: keresem hozzá a BIOS frissítést :) Azt nem említettem, hogy az alaplapi drivert is frissítettem, pótolom. A furcsa az, hogy live CD-ről is ugyanaz a probléma, pedig az azért erősen más téma mint az XP.

[ Szerkesztve ]

(#8) ABE válasza DeFranco (#7) üzenetére


ABE
őstag

Ha ITT beírod a keresőbe, hogy L7300, akkor ki fog dobni mindent. :K Ha nincs hozzá újabb, akkor próbáld meg ugyanazzal felülírni. Egyébként én is azt tartom valószínűnek, hogy vagy a BIOS makkant meg, vagy pedig valami szenzor mehetett tönkre.

[ Szerkesztve ]

(#9) DeFranco válasza ABE (#8) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Köszi :) A modellek között van L7300 L7300-G és L7300-T a miénk L7300-X. Így nem tudom, melyik lenne a jó. Otthon próbálok hozzá serial numbert keresni, hátha az alapján meglesz.

(#10) Samus


Samus
addikt

Ötlet: BIOS frissítés, ha nem segít, akkor barkács, ventit fixre kötni valahogy (akár USB tápellátásán keresztül, bár akkor csak 5Vot kap. Ha más probléma nincs, csak a melegedés miatt fagy, akkor ez megoldás lehet (egy darabig).

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#11) ABE válasza DeFranco (#9) üzenetére


ABE
őstag

Ha megnézed a felsorolt típusokhoz felajánlott cuccokat, mindegyik modellhez rendre ugyanazt hozza fel, a BIOS megnevezésben sincs eltérés, a legutolsó mindegyiknél az 1.0G verzió (2005.12.14). ;) Szerintem az alaplap mindegyikben ugyanaz, a típusjelzés végén lévő betű csak minimális konfigurációs különbséget takar.

(#12) DeFranco válasza ABE (#11) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Akkor este BIOS óra... :)

@samus: a venti fixre kötése is szóba jöhet, csak az a kérdés, hogy hova kötöm... mondjuk max. kap egy szép gombelemet a fedlapra :)

(#13) Samus válasza DeFranco (#12) üzenetére


Samus
addikt

Szerintem az vállalható. De biztos van +12V a gépen belül. Akár a tápé, kis ellenállással kötve. Sőt, még potit is lehet betenni (vannak ilyen kis potméterek is), és akkor már fulltuningos lesz, szabályozható fordulatszámmal.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#14) DeFranco válasza Samus (#13) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Na, ilyen szinten már nem mernék hozzányúlni. :) Nem vagyok egy villanyász, úgy hogy csak forrasztás-hegesztésmentes megoldás jöhet szóba... :U

(#15) DeFranco válasza ABE (#11) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Megvolt a BIOS frissítés, a hiba ugyanúgy megmaradt. A bejegyzést ennek megfelelően updateltem. :(((

Nem vagyok boldog... mondjatok valami bíztatót. ;)

#16: utolsó előtti megoldásnak ezt gondoltuk. Annyi a gond vele, hogy ha fixen megy a venti, akkor az élettartama erősen lecsökken, tehát kinyírom a gépet egy fél év alatt... ventit még nehezebb szerezni hozzá, mint alaplapot. Ha máshogy nem megy ez lesz, de - ha csak jobb ötlet nem lesz - megpróbálom megjavíttatni az érzékelőt.

[ Szerkesztve ]

(#16) ABE válasza DeFranco (#15) üzenetére


ABE
őstag

Akkor ez sajnos hardveres hiba. Én megpróbálnék felhajtani mondjuk itt a fórumon valakit, aki fixre tudná kötni a ventilátort, átmenetileg ez tűnik a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldásnak.

Szerk.:

Igen, ezért írtam, hogy átmeneti megoldás, bár alapvetően ezek a ventik kibírják azt is, ha folyamatosan mennek, csak előtte érdemes kicsit megolajozni a cuccost.

#17

Legjobb tudomásom szerint az alaplapi szenzor felelős a visszajelzésért, nem a processzor.

[ Szerkesztve ]

(#17) DeFranco válasza DeFranco (#15) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Hoppá: egyébként az alaplap felelős a proci hőmérsékletének érzékeléséért? Nem a proc. ad róla visszajelzést? Lehet hogy nem is a lap, hanem a proc. a ludas? Valaki tud erről biztosat?

[ Szerkesztve ]

(#18) DeFranco válasza ABE (#16) üzenetére


DeFranco
nagyúr

És az vajon javítható? :F És ha igen, hol és mennyiért?

Az update-k alapján már 99% hogy az ment el az örök szilíciummezőkre.

(#19) ABE válasza DeFranco (#18) üzenetére


ABE
őstag

Fogalmam sincs, leginkább egy notebook alaplapok javításával foglalkozó szakember tudná ezt megmondani, hogy lehet-e, érdemes-e megjavítani a cuccost. Szerintem notebookos topicban próbálj keresni hozzáértőt, szoktak ott felbukkani szervizes emberek. :K

(#20) DeFranco válasza ABE (#19) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Ott vagyok már majdnem mindenhol, csak nem akarok spammelni sem. Igyekszem betartani az "illemszabályokat".

szerk: most jött ki az 5830, kijött egy 5970 teszt, Metro 2033 gépigény... a nép zöme most ott pörög, lehet ez a gond. :) Nincs uborkaszezon, remélem a Fermi-ig megoldódik a dolog. :)

[ Szerkesztve ]

(#21) Medcomp


Medcomp
tag

Szia!

Csak a cikked olvastam, a hozzászólásokat nem. A mi boltunk a 3. kerületben van, nekünk van szervízpartnerünk aki csak ilyennel foglalkozik, chip csere laptopban álltalában 30 ezer forint körül van, de lehet, hogy ez egy sokkal egyszerűbb alkatrész, bios cseréért 10-15 ezret szoktak kérni, de pontos árat csak bevizsgálás után tudnak mondani, a javítás általában 4-6 hét.

www.medcomp.hu

(#22) DeFranco válasza Medcomp (#21) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Köszönöm az infót. Nem jó hír, mert teljesen jó állapotban ér a gép 40k-t, ehhez mérten drága mulatság lenne a javítás. Körbejárom a témát még egy pár soron, de ha tényleg ennyi, akkor inkább fixre kötöm a ventit.
Még egyszer köszi az infót. :)

(#23) Medcomp válasza DeFranco (#22) üzenetére


Medcomp
tag

Nincsmit! :)

Egyébként egy bevizsgálást még talán megérne, jövő hét elején megyük oda, akkor megkérdezem tőlük, hogy esetleg látatlanban tudnak e mondani valamit.

www.medcomp.hu

(#24) FPéter


FPéter
aktív tag

Nyugodtan kösd fixre a ventit, egyáltalán nem fog hamarabb kinyíródni. Évente nem árt valami kenést alkalmazni rajta, és akkor a gép rég a kukában lesz, mire a ventinek eszébe jutnak tönkremenni, pláne 12 voltnál kisebb feszültségen (pl. 9)

De azt is nehezen tudom elképzelni, hogy ne lenne hozzá bontott/új venti eBay-en, én már 15 éves fénymásológéptől 50 éves diavetítőig mindenbe rendeltem már onnan, laptopba is.

Fixre kötni viszont eszedbe se jusson forrasztás nélkül, egy mobil eszközben nem lehet szigszalaggal gányolni. Keress 12 voltot, meg valami kisebb ellenállást rá, hogy 9 volt körül kapjon, akkor nem lesz olyan hangos.

(#25) DeFranco válasza FPéter (#24) üzenetére


DeFranco
nagyúr

5V-os a ventillátor benne, ha minden igaz, de erre még ránézek. A bekötésre majd kitalálunk valamit, ha tényleg az marad az egyetlen megoldás, de 5V-ot kaphat USB-ről is. Megoldjuk okosba. ;) Azért biztos, ami tuti kérek rá egy-két árajánlatot, hátha gazdaságosan javítható.

@Medcomp: nagyvagy, köszönöm!

(#26) Medcomp válasza DeFranco (#22) üzenetére


Medcomp
tag

Még egy dolgot felejtettem el az előbb, hogy a javításra fél év garit vállalnak!

www.medcomp.hu

(#27) DeFranco


DeFranco
nagyúr

Eltűntem most erősen 3 napra, de sajnos a helyzet magától sem javult. Úgy néz ki, aktív szervíz keresésbe kell kezdenem.

Ha valakinek van tippje, hova érdemes vinni, az ne tartsa vissza. Úgy látszik nem olyan egyszerű jó/megbízható szervízt találni itt Pesten.

(#28) DeFranco


DeFranco
nagyúr

Az egyébként miért van, hogy PC-nél automatikusan nem vezérli a hűtést az Op. rendszer, laptopnál pedig igen?
Ez valami BIOS szintű móka, vagy tisztán az op. rendszer sara? Onnan gondolom, hogy az XP vastagon benne van, hogy egyébként rendben megy a venti, de folyamatosan, csak az XP alatt van szabályzás. Nem lehet ezt valahogy kikapcsolni? Ha igen, akkor máris megoldódott a probléma, és max teszek fel a speedfan-t, ha kell.

(szervízt egyébként egészen eddig nem sikerült találni... biztató...)

(#29) ABE válasza DeFranco (#28) üzenetére


ABE
őstag

Laptopnál a hőmérséklet, hangerő és fogyasztás optimalizálása miatt van, hogy a venti nem állandó sebességen üzemel. A mobil procik fogyasztása alacsonyabb, mint az asztaliaké, plusz a sebességük is általában dinamikusan változik (kivéve pl. a Celeron M procikat), így arra sincs mindig szükség, hogy állandóan nagy fordulatszámon menjen a ventilátor.

Legjobb tudomásom szerint amikor még nem állt fel az oprendszer, akkor tisztán a BIOS vezérli a hűtést, majd az oprendszer felálltakor egy driver veszi át a vezérlést a BIOS-ban található adatok és a kapott hőmérsékleti adatok függvényében. A ventilátor működésének felülbírálásához az úgynevezett ACPI driverben kell matatni, ennek kezeléséhez létezik asszem több program is (pl. a Notebook Hardware Control). Ehhez viszont az kell, hogy az adott notebook típushoz létezzen ilyen driver, amiben tud turkálni a program.

A te esetedben gondolom az a probléma, hogy a hiányzó hőmérsékleti adatok hiányában a venti vezérlése nem működik, így nyilván a driver sem tudja kezelni a helyzetet, nem tudja, hogy mikor kéne bekapcsolnia a hűtést. Tegyél egy próbát a fent említett programmal, hátha tud valamit kezdeni a géppel, esetleg meg lehet róbálni ilyen módosított ACPI fájlt keresni, hátha...

Remélem nem mondtam túl nagy hülyeséget, és érthető volt. :B

[ Szerkesztve ]

(#30) DeFranco válasza ABE (#29) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Tehát van rá esély... az a gond, hogy ez a program a gépen hibaüzenettel elszáll (amikor régebben linkelted, akkor kipróbáltam).

Szerk: Opsz... mégsem jó. Semmivel nem tudom vezérelni, ha nem érzékeli, hiába iktatom ki az ACPI vezérlést. Fixre meg nem szivesen kötném, ha gazdaságosan javítható. Marad az hogy próbálok szervízt találni.

Szerkszerk: de addig is ideiglenesen jó lenne valami hasonló program (ami működik a gépen).

[ Szerkesztve ]

(#31) ABE válasza DeFranco (#30) üzenetére


ABE
őstag

A bugfix verziót is próbáld ki!

Elvileg van benne olyan mód is, hogy manuálisan belövöd egy konstans szintre a venti fordulatszámát hőmérséklettől függetlenül. Azért mondom, hogy elvileg, mert az én gépemhez van ilyen ACPI fájl, tehát teljesen bele tudok nyúlkálni, de alapból nem biztos, hogy támogatja a géped a program.

[ Szerkesztve ]

(#32) DeFranco válasza ABE (#31) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Ok, beleásom magam, most találtam meg a release notes-t. Jó lesz ez... amíg nem találok fix megoldást, addig legalább lehet használni a gépet.

Ezer köszönet! :R

[ Szerkesztve ]

(#33) DeFranco válasza ABE (#31) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Siker van :) Örülés :) Nem volt egyszerű, de be tudtam lőni fixre a ventit, így elmegy egy darabig, amíg nem tudjuk megoldani az érzékelőt.

Nagyon köszönöm, ez rengeteget segített,
megérdemel 3 smiley-t: :R :R :R

[ Szerkesztve ]

(#34) ABE válasza DeFranco (#33) üzenetére


ABE
őstag

Na, ennek örülök, hogy sikerült áthidalni a problémát! :K

(#35) Shadows válasza DeFranco (#33) üzenetére


Shadows
senior tag

még 1 kérdés win setup alatt ment a venti? esetleg linuxal nem próbáltad?

ám grat

Csak a cabriozás ad erőt és mindent elsöprő lendületet

(#36) DeFranco válasza Shadows (#35) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Win setupot nem próbáltam, amit igen, azokat írtam fent:

Ahol igen:
- BIOS
- FreeDOS
- Memtest

Ahol nem (vagyis megáll betöltés után):
- XP
- XP csökkentett mód
- Windows Preinstalled Enviroment (azt hiszem, ezt hívják "Live CD"-nek, CD-ről futó Op. rendszer)

Értelmetlen tovább próbálgatni, mert a szenzor a ludas, konstans 0-t mutat, valószínűleg rossz. 0 C-ra meg semmi nem indítja a hűtést.
Szerintem ha csak valami rosszul értelmezné az adatokat, az a live CD-n kibukott volna, az független mindentől, ami fent van.
Ez a program arra jó, hogy felül tudja bírálni a beépített megoldást, és a config file-t hackelve rá lehet bírni az állandó pörgetésre.
(volt egy művelet, ami úgy szólt, hogy "ha ez az érték "0", akkor állítsd meg a ventit, ha bármi más, akkor menjen". Na, itt írtam át a 0-t 1-re.)
Egyébként át is lehet konfigolni a laza-közepes-erős hűtés hőmérséklet határait is, de mivel nálam mindig 0, ezért ez nem játszik.

(#37) szücsgabor


szücsgabor
újonc

ASUS laptopomon a bekapcsolás sikerül,megy a ventilátor,de nem jön be a windows,és sötét a képernyő!
Az inverter-t már kicserélték,de a windows most sem jön be!

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.