2022. december 9., péntek

Gyorskeresés

Laptop hibakeresés [3xUpdated]

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előszó:

Ezt a bejegyzést félig meddig technikai okokból hoztam létre. A lent leírt problémával felkerestem már pár topicot, de ott nem találtunk megoldást. A továbbiakban nem szeretném duzzasztani a különböző témákat a lassan teleregény méretű szöveggel, így azt a megoldást választottam, hogy ide leírom, majd ezt linkelem. Úgy gondolom, ez nem sérti a fórum alapelveit, ha mégis, moderátori kérésre törlöm.

A probléma:

Barátnőm Fujitsu Siemens L7300x típusú laptopja nagyjából egy hete váratlanul lefagyott. Szólt, megnéztem, konstatáltam, hogy az alja forró. Vártam, míg lehül, majd újra bekapcsoltam. Rövid idő után újabb fagyás, melegedés.

Szétkaptam a gépet, és rövid vizsgálat után arra jutottam, hogy a ventillátor forog rendben, egészen addig, amíg be nem tölt az operációs rendszer (XP). Akkor megáll, és nem indul többet, egészen a következő újraindításig, majd az asztal megjelenésekor megint megáll, és így tovább...

A megoldás keresése:

Az alábbi dolgokkal próbálkoztam, egyik sem segített:
- XP csökkentett módban indítása
megáll, majd terhelésre nem indul el, hanem lefagy
- live CD-ről bootolás (Windows Preinstalled Enviroment)
ekkor a hiba ugyanaz, a live "Windows" betöltésekor is megáll a venti
megáll, majd terhelésre nem indul el, hanem lefagy
- load BIOS defaults
- rendszervisszaállítás
- alaplapi driverek újratelepítése

Sem az Everest, sem a Speedfan nem látja a processzor hőmérsékletét, illetve a ventillátor fordulatszámát. A hiba előtt nem néztem, hogy ezeket az értékeket kijelzi-e.

A BIOS-ban nincs sem információ a hőmérsékletekről (PC health status, vagy hasonló), sem a hűtés működését befolyásoló beállítás (Quiet mode vagy hasonló)

A venti két vezetékkel csatlakozik az alaplapra, tehát a fordulatszám visszajelzés hiányát ez magyarázhatja.

A Speedfan csak a winchester hőmérsékletét találja meg, illetve egy bűvös ACPI kódnevű valamiét, ennek hőmérsékletére 0,8 C fokot mutat.

Következtetések, kérdések:

A legegyszerűbb, és legkellemetlenebb megoldásnak az tűnik hogy az alaplap processzor hőmérséklet visszajelző része felmondta a szolgálatot. Ez fizikai hiba, minimum szervíz, lehet hogy alaplap csere.
Ha valaki biztos a dolgában, és erre teszi a voksát, attól ezeket kérdezném:

- Cserélni kell mindenképp, vagy a gép javítható is?
- Milyen nagyságrendű költséggel jár egy ilyen javítás?
- Budapesten tud-e ajánlani egy megbízható szervízt?

A szimpatikusabb megoldások közül az első az, hogy a BIOS-ban bolondult meg valami, és egy BIOS frissítéssel megoldható a probléma. Ugyan ez nehezen kivitelezhető floppy meghajtó nélkül, de legalább olcsó.

A még szimpatikusabb az lenne, ha egy sima beállítás megváltoztatásával meg lehetne oldani a problémát. Ezt a megoldást az teszi valószínűbbé, hogy csak az op. rendszer betöltése után áll le a venti, az viszont gond, hogy egy független (live) op. rendszer esetén is előjön a hiba.

Konklúzió:

A fent felsoroltakon kívül egyéb ötletem nincs. Kérlek, ha látsz bármilyen megoldást erre a problémára, vagy csak tudod a hiba okát, írj ide egy kommentet, mert sokat segíthetsz vele.
Bármilyen ötletet szivesen várok, ha az megalapozott, és túlmegy a "vegyél újat erre meg igyál hideg vizet" szintjén. (Ha ez kell, ez kell, de ezt csak tényleg tapasztalt embertől tudom megfogadni)

Update:
Tegnap megvolt a BIOS frissítés, de nem jártam sikerrel. A probléma ugyanúgy megmaradt, de most már annyit tudok, hogy FreeDOS alatt is pörög a venti rendesen.
Egyre inkább valószínű, hogy az érzékelő ment tönkre. A szoftveres lehetőségeket szerintem kizártam, de várom az ötleteket, hátha nem kell szervízbe vinni.
Szerintetek ez javítható, vagy alaplap cserével jár? Tudtok ajánlani egy megbízható pesti szervízt?

Update 2:
Annyi még kiderült, hogy másik ugyanilyen laptopnál látni a proci hőmérsékletét, így biztosan ez lesz a gond.

Ez a helyzet:

A képért köszönet Doki16-nak

Hozzászólások

(#1) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

kipucolni az alját

szerk.: elsőnek tisztítás ráférne ;]

ja úgyértem, hogy a venti, meg ezek. ha melegszik, ott szellőző hiba lehet :)

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B IX | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#2) DeFranco válasza Mr.Csizmás (#1) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Tiszta mint a hó :)

szerk: mármint a venti-borda környékére gondolsz ugye? egyébként ahogy írtam működik, csak a fentiek szerint nem kapcsol be.

[ Szerkesztve ]

(#3) Mr.Csizmás válasza DeFranco (#2) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

akkor egyelőre nincs tippem. gondolom a fórumban nálam hozzáértőbb szakemberek látták a problémát.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B IX | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#4) DeFranco válasza Mr.Csizmás (#3) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Egy-két helyen már jártam vele, de vagy nincs forgalom, vagy éppen a feladathoz megfelelő ember nem járt arra. Próbálom kicsit szélesíteni a keresést, de nem akarok szétoffolni teljesen irreleváns topicokat, ezért született ide. Itt is látni, meg ha kell, csak ezt kell majd linkelni, és nem leírni az egészet.

(#5) lorenzen válasza DeFranco (#2) üzenetére


lorenzen
aktív tag

Az utolsó esélyed, hogy átkötöd fix tápellátásra a ventilátort.
Hangos lesz, de használható marad a gép.

Adj vért, életet adsz!! (Az aláírás, a vámpírok támogatásával jöhetett létre.)

(#6) ABE


ABE
őstag

A FuSi honlapján van olyan BIOS frissítés, amit ISO-ként elég kiírni CD-re, így nem kell floppy meghajtó. Ezt szerintem érdemes kipróbálni első körben. A második gondolatom, hogy az XP indulása után elvileg valami ACPI driver, vagy mi a fene veszi át a felügyeletet. Nincs az eszközkezelőben driver probléma? Szerintem a chipset drivert érdemes lenne újra felrakni. Még esetleg a Notebook Hardware Control nevű programot is meg lehet próbálni, az ki tud-e olvasni hőmérsékleteket.

[ Szerkesztve ]

(#7) DeFranco válasza lorenzen (#5) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Erre gondoltam, de nem találtam rá csatlakozót az alaplapon. Laptopról van szó, ezen nehezebben igazodok el. Szükségmegoldásnak jó lenne.

@ABE: keresem hozzá a BIOS frissítést :) Azt nem említettem, hogy az alaplapi drivert is frissítettem, pótolom. A furcsa az, hogy live CD-ről is ugyanaz a probléma, pedig az azért erősen más téma mint az XP.

[ Szerkesztve ]

(#8) ABE válasza DeFranco (#7) üzenetére


ABE
őstag

Ha ITT beírod a keresőbe, hogy L7300, akkor ki fog dobni mindent. :K Ha nincs hozzá újabb, akkor próbáld meg ugyanazzal felülírni. Egyébként én is azt tartom valószínűnek, hogy vagy a BIOS makkant meg, vagy pedig valami szenzor mehetett tönkre.

[ Szerkesztve ]

(#9) DeFranco válasza ABE (#8) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Köszi :) A modellek között van L7300 L7300-G és L7300-T a miénk L7300-X. Így nem tudom, melyik lenne a jó. Otthon próbálok hozzá serial numbert keresni, hátha az alapján meglesz.

(#10) Samus


Samus
addikt
LOGOUT blog

Ötlet: BIOS frissítés, ha nem segít, akkor barkács, ventit fixre kötni valahogy (akár USB tápellátásán keresztül, bár akkor csak 5Vot kap. Ha más probléma nincs, csak a melegedés miatt fagy, akkor ez megoldás lehet (egy darabig).

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.