Hirdetés

2018. május 25., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Syl


Syl
(PH! nagyúr)

Ismét egy nagyon szép és nagyon jó bemutató :R Köszönjük!

Egy pici kötekedés:
- Tito nem volt Jugoszlávia diktátora. Mindenható elnöke volt, akinek voltak megkérdőjelezhető ügyei az ötvenes években, de nem volt a diktátora.
- A Neretvai csata című filmről nem Tito döntött. Az csak egy monumentális alkotás volt, amiben olyan egyszerű emberek játszottak, mint Orson Welles, Yul Brynner, Franco Nero stb. Tito "megrendelésére" a szutjeszkai csata (Az ötödik offenzíva) című film készült Richard Burton főszereplésével.

Words cannot express how much i don't care

(#2) rgranc


rgranc
(fanatikus tag)

Szuper, köszi!

Látjuk nagyon bejött a csevapcsicsi a lepénnyel, mert kétszer is beraktad a képet :)

/r.

(#3) Napfénysüti


Napfénysüti
(PH! nagyúr)

Remek folytatás sok szép képpel. :R

Més que un club!

(#4) zolka78


zolka78
(senior tag)

(#1) Syl: Nem, egyáltalán nem veszem kötekedésnek :) . Hozzá tartozik a cikkhez a vélemény is. De Tito, és az általa kiépített rendszerről, eléggé megoszlanak a vélemények. Eléggé sok értelmezésben ő már bizony diktátor volt. Abban igazad van, hogy a szó szerinti meghatározás értelmében nem lehetne diktátornak nevezni (nem a Római kori értelmezésre gondolok), és ha már egy nyilvános írásról van szó, akkor "nevezzük már nevén azt a gyereket" ahogyan van. A filmről meg régebben olvastam csak, ott egyértelműen Tito-t jelölték főkolomposnak, bár nem vagyok egy filmguru, sosem folyok bele mélyebben a részletekbe :) . Magát a filmet sem tartottam érdemlegesnek, pedig a téma jó.

(#2) rgranc: Az a második kép csak baki, elsiklottam felette. És igen, a csevap bejön nagyon :K

Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!

(#5) Syl válasza zolka78 (#4) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

Akkor had fogalmazzak így: Kádár sokkal nagyobb diktátor volt Titónál :K

Words cannot express how much i don't care

(#6) sanchezsa


sanchezsa
(PH! addikt)

Gondolkoztam már azon, hogy egy rendes biciklivel meddig mernék elmenni. Sajnos egy leharcolt Merida van a birtokomba és azzal max 30km. De lehet ha neki állok felújítani akkor nagyobb távokat is be kéne vállalni.

Utalásnál mindig írj tárgyat. Számom az adatlapomon. Privát számot nem veszek fel!

(#7) Halkow.


Halkow.
(senior tag)

Szép helyeken jártatok grat hozzá, (én is tervezem) MTB-vel vagy trekkingel érdemes indulni?

[ Szerkesztve ]

Vodafone Smart Platinum 7 (Alcatel idol 4s)

(#8) kammerer


kammerer
(PH! nagyúr)

Gratuláció a túráért, és köszönet a tartalmas beszámolókért. Jöhet a folytatás mihamarabb!

Syl: Tito is és Kádár is diktátor volt, másképp nem is tudtak volna folyamatosan hatalmon maradni. Hogy melyik volt "diktátorabb", azt elég nehéz összevetni, ugyebár a hasonlóságok mellett sokmindenben különbözött a "történelmi helyzetük", mozgásterük. Titónak szerencséje volt, hogy nem ült az ő és az országa nyakában a SZU, és balszerencséje, hogy egy egybentarthatatlan országot kellett egybentartania.

Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

(#9) zolka78 válasza Halkow. (#7) üzenetére


zolka78
(senior tag)

Erre azért eléggé nehéz és egyben baromira könnyű is válaszolni :) . Elsőre rögtön azt mondanám, hogy egy merevvázas trekkingel érdemes nekivágni, de ez egyértelmű a részemről, hiszen én is ilyesmivel megyek. Viszont ha megnézed a videót, akkor talán kitünik rajta, hogy a haverom akivel mentem, az bizony egy első telós 26"-os montival tolja. Szóval inkább azt mondanám, hogy azzal ami van és kényelmesen megtudod oldani vele a csomagozást és a bringázást, és emellett bírja is a terhelést. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a bringa felkészítésére és az alakatrészek karbantartására, épségére, hogy ne nagyon legyenek gondok. Ez nem egy adott teljesítményre, vagy adott körülményekre ráhangolt sport bringázás, ahol egy konkrét fajta sportkerékpár már elengethetetlen. Persze voltam én is úgy tavaly Erdélyben egy úton, hogy jobban örültem volna egy 29-es montinak a seggem alatt, vagy egy össztelós montinak, amikkel persze úgyan úgy el lehet indulni ilyen túrázásokra, mint ahogyan találkoztunk is ilyenekkel. Leginkább egy ilyennel mennék túrázni, de mondjuk a saját bringám is ezt a vonalat követi nagyjából. De ugyan úgy jól érezném magamat egy ilyennel hiába 26"-os. És amint látod a folding kerékpárok is alkalmasak túrázásra, sőt, eléggé sokan is használják őket erre.

Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!

(#10) Syl válasza kammerer (#8) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

Lehet az a baj, hogy nekem a diktatúra szóra Észak-Korea ugrik be. Ahhoz képest a Magyar és/vagy Jugó diktatúra nagyon lájtos volt. (most tekintsünk el az ötvenes évektől)
A Szovjetunióval meg nem "szerencséje" volt, hanem bátorsága. Mert nemet mondani Sztálinnak, szembeszállni vele, és a II VH után kizavarni a vörös hadsereget az ország területéről. Persze 56-ban meg 68-ban a teljes jugó hadsereg harckészültségben volt a Magyar határ mentén.

Words cannot express how much i don't care

(#11) kammerer válasza Syl (#10) üzenetére


kammerer
(PH! nagyúr)

Ne itt vitassuk meg, de a pontosság kedvéért még egyet:
Az egyik lényegi különbség Tito és Kádár helyzete között abból adódott, hogy Jugoszlávia területét nem szállta meg a SZU a II. vh.-ban, mert a Tito vezette partizánseregek lényegében önállóan (szovjet hadianyag, szaktudás és kevés emberanyag segítséggel, szövetségesi viszonyban) harcolták ki a függetlenséget. Az addigra többszörösen felbomlott délszláv államkonglomerátum területének csak kisebb részén jelent meg a SZU Vörös Hadsereg adott hadteste, jobbára áthaladva a frontvonallal. Tehát Tito nem "zavarta ki" bátran a SZU Vörös Hadsereget, mert az gyakorlatilag nem volt ott, az újraegyesülő Jugoszláviát a délszláv partizáncsapatokat integráló jugoszláv partizánhadsereg kezelte (Tito a németeket-olaszokat "zavarta ki" bátran, ebben északkelet "Jugoszláviában" jutott komolyabb szerep a szovjet hadseregnek, tehát például a Bácskát megszállt magyar-német hadsereg "kizavarásában"). Ennyiben tehát szerencséje volt Titónak, merthogy önálló tudott lenni, teljesen önállóan hozta létre a "szocializmust" a vezetésével újjáalakuló Jugoszláviában, a 48-as Komintern-szakadáskor nem is volt számottevő veszélye annak, hogy Sztálin hadsereggel bevonuljon.
De tényleg ne itt erről. (Ugyebár onnan indult, hogy megkritizáltad a cikk szerzőjénél Tito diktátorként említését, pedig kemény diktátor volt, még ha persze közel sem olyan kemény, mint Sztálin, Rákosi vagy a Kimek, de összességében volt annyira kemény a maga teljesen más helyzetében, mint Kádár az ő helyzetében - mint ahogy mindketten sokkal puhábbak voltak a konszolidált időszakban, mint a negyvenes-ötvenes években, sőt, afféle "felvilágosult uralkodóként" mindkettejüknek nagy szerepe volt abban, hogy a konszolidált időszak viszonylag puha diktatúra tudott lenni.)
Elnézést a topik tulajdonosától, részemről vége az offnak.

[ Szerkesztve ]

Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

(#12) Syl válasza kammerer (#11) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

Igazad van! Ennek a beszélgetésnek nem itt a helye!
Elnézést a szerzőtől!

Words cannot express how much i don't care

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.